標題: DVD Box Set~~ [打印本頁]

作者: 幻之聖騎士    時間: 8-12-2006 13:28     標題: DVD Box Set~~

等咗十幾年啦......終於都出啦...... 雖然將TV版同OVA版分咗家有d呃錢,但比台灣版重嚟得平,3000有找算抵, 我經已係amazon訂咗啦 睇吓啦~~正呀!!! http://www.dvd-orangeroad.com/
作者: 幻之聖騎士    時間: 17-4-2007 15:55

引用:
原帖由 幻之聖騎士 於 8-12-2006 13:28 發表 等咗十幾年啦......終於都出啦...... 雖然將TV版同OVA版分咗家有d呃錢,但比台灣版重嚟得平,3000有找算抵, 我經已係amazon訂咗啦 睇吓啦~~正呀!!! ...

等咗18年啦,日本原裝既DVD終於到手,感動到爆~~~

作者: ansonlo    時間: 15-7-2008 00:08

其實我想請問各位前輩,orange road動畫一共出過幾多集?

意思係tv版加ova版加電影版,thanks~!!!

作者: adamying    時間: 15-7-2008 09:39

tv 版 48集

ova 版 8集(前後3parts)

movie 版 1集

music video 1集

另有一輯係tv版之前的作品, 因我都記得不太清楚, 所以都係好敢講係什麼類型作品, 好似係movie又好似係ova (網上講係jump於1985年的一個event做來全國電視台巡迴播放, 所以此集係比較特別, 配音員全部都和另外的不同)

新orange road movie 1集

作者: 幻之聖騎士    時間: 15-7-2008 09:46

引用:
原帖由 ansonlo 於 15-7-2008 00:08 發表 其實我想請問各位前輩,orange road動畫一共出過幾多集? 意思係tv版加ova版加電影版,thanks~!!!

86年Jump動畫進行曲出咗一集試版。

tv合共48集,8集ova,

cdv兩隻 (早年vcd類物體,你當mtv啦)

七夕Special一隻 (tv總集篇)

至於劇場版,有88年完祖的"あの日に帰りたい",但後來96年再以小說為劇本出的"そして あの夏のはじまり",就人設、作畫、音樂幾方面都就遠不及80年代,就我呢d死忠嚟講,係某些意義來說,稍有狗尾續貂之感。

作者: adamying    時間: 15-7-2008 10:03

cdv 冇記錯的話全名係叫 compact disc video , 其實即是LD的cd size, 所以係用LD碟播, 呢兩集cdv裡面都係得一首歌, 當然有影像, 所以可以叫mtv(當年冇咁分類), 想起呢兩隻cdv, 當年炒到七百幾蚊一隻 . 真係好喜歡 , 但又真係買唔落手 .
作者: Anison    時間: 15-7-2008 13:19

引用:
原帖由 adamying 於 15-7-2008 10:03 發表 cdv 冇記錯的話全名係叫 compact disc video , 其實即是LD的cd size, 所以係用LD碟播, 呢兩集cdv裡面都係得一首歌, 當然有影像, 所以可以叫mtv(當年冇咁分類), 想起呢兩隻cdv, 當年炒到七百幾蚊一隻 . 真係 ...

呢兩張 CD Video 我都有買,當年買記得唔使 $200 一張,

除此之外,亦都買了 "機動警察” 同 "炎之轉校生”的 CD Video,

都係咁上下價錢,記得 ”魔女宅急便” 等其他動畫都有出過 CD Video 

”歌” 的部份記得用普通 CD 機都聽到,影像就一定要LD 機

作者: adamying    時間: 15-7-2008 16:30

可能anison兄你出手快啦, 我見到時已經炒到飛起, 我記得出CDV既仲有銀英傳, 都係我好想買,但又貴到飛起.
作者: ansonlo    時間: 16-7-2008 00:01

噢!!咁我清楚好多啦~!!

多謝各位前輩賜教!!

作者: 幻之聖騎士    時間: 16-7-2008 09:58

引用:
原帖由 adamying 於 15-7-2008 10:03 發表 cdv 冇記錯的話全名係叫 compact disc video , 其實即是LD的cd size, 所以係用LD碟播, 呢兩集cdv裡面都係得一首歌, 當然有影像, 所以可以叫mtv(當年冇咁分類), 想起呢兩隻cdv, 當年炒到七百幾蚊一隻 . 真係 ...

當年鍾意起上嚟,乜都想買,奈何cdv太貴,加上無ld,結果得個狠字,以前係好景龍之子可以dub到video,pal線質素唔係太好,但可以有幾集係手,真係勁高興啦。

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0