標題: 虐貓事件 [打印本頁]

作者: cmlwts    時間: 17-11-2012 11:41     標題: 虐貓事件

今晚(16/11/2012) 大概7:05 - 7:20左右,順天邨天池樓11樓1104室對出走廊,發生虐貓事件。
有四男一女係11樓追相中貓,最後在1104室對出,其中一名身穿黑色衫,大力踢貓,令貓隻嚴重受創,口吐血,流眼淚,後支不能動,之後逃去無蹤。

跟據電訊-3職員(做洗樓)口述,這四男一女常在順天邨出現,事發時,其中三男身穿深色衫,牛仔褲,另外一男身穿Adidas 外套,女的身穿毛毛波衫; 四男年齡大約二十幾歲,女的應該細多幾歲。

我見到隻貓,除左報警同call愛協, 之後陪住隻貓等佢地來,我望住隻貓,口吐鮮血,下身癱瘓,我企係到,咩都做唔島, 好希望大家見呢編文,可以forward 出去;如果係目擊到呢件事嘅人, 可以致電 : 27974264, case number: smprn12022599, 揾李生, 佢係CID, follow 呢個case!

作者: cmlwts    時間: 17-11-2012 11:46

睇完好嬲,對住呢啲人.社會真的無乜方法.就算捉到條友,最多咪社會服務令.但隻貓受的苦(應該救唔番).誰能知.

作者: 超人兄弟    時間: 17-11-2012 20:10

引用:
原帖由 cmlwts 於 17-11-2012 11:41 發表 今晚(16/11/2012) 大概7:05 - 7:20左右,順天邨天池樓11樓1104室對出走廊,發生虐貓事件。 有四男一女係11樓追相中貓,最後在1104室對出,其中一名身穿黑色衫,大力踢貓,令貓隻嚴重受創,口吐血,流眼淚,後 ...
真係唔明呢 D 人心態!??虐待勳物真係o甘好玩嗎~ ???!!
作者: 箂茵哈特    時間: 18-11-2012 13:27

追查之事可發現:

照你說的事, 應該是這屋村之人做嘅壞事, 這些廿幾歲男女不會是外來人. 當中一定有人是本村之人.

至於踢貓時間定必有些人類痕跡流下來, 包括: 他們有機會在走廊上流下手指紋或一些物質纖維等.

不過又要說, 殺害不是人類又點會作科學分析呢?

現只有形容佢地幾位面貌及高度等, 當時穿什麼衣服或他們發出聲音有無人會認識等等. 走廊內發生

一定有人在家聽到或有偷看事件之經過, 這也可入手搜索一吓有無人聽到事發經過~~

或可多留意他們在屋村內仲有無出沒, 包括佢地動態等等, 我估計佢地有機會當中有人會再次犯案

這是心理犯案學一類, 必然會再對一些小生命入手, 這是變態行為模式一種!

估唔到順利村到現在還有這些低等生物存在~ 影響這區人的質數

香港啲差人不是位位認真對案件, 人死了也未必追查十究底, 更何況只屬一隻貓~

作者: 箂茵哈特    時間: 19-11-2012 00:44

上天有眼, 已經拉倒兇手了~

要向差人SAY SORRY! 你地原來咁認真!

GOOD CARD!

作者: cmlwts    時間: 19-11-2012 16:06

Good News !!!

作者: adamying    時間: 19-11-2012 16:39

我昨天係個朋友面書見到隻貓, 真係心都痛埋, 咁啱去旅行係荔枝窩見到隻貓仔, 見佢細細隻似係剛戒奶不久, 見人就跟, 不斷喵喵聲好可愛, 貓仔好乖坐下我同事任摸都可以, 抱又得, 真係好可愛, 如果唔係有人養, 又公屋唔俾養, 真係想抱返屋企養.

通常屋村出現既貓, 大部分都好乖, 呢D人真係要重罰, 除左要佢知道其所作所為嚴重性外, 要其他還在虐待小生命的人知道事情嚴重性.

作者: 箂茵哈特    時間: 20-11-2012 00:08

本身貓狗麻雀算系人類的好朋友

佢地知道人類不會傷害他, 並信任人類

但這樣會令到他們對人類失去信心的

作為靈長類最高級的智慧生物, 居然~~

作出如此禽獸行為~

依啲外表人類, 其實是低級生物人型物

真系不配當人類, 當爬虫類比較合他身份

佢屋企點教仔女架! 罪之事父母之過

仔女有錯更影響他父母了~

接受法律的懲罰啦! 死後落地獄受多次~

作者: 超能電子男    時間: 20-11-2012 19:42

逾四十PTU出動持閉路電視圖片緝兇
街坊指證 警拘虐貓男女

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20121119/18072011
當日警方同街坊齊心協力,將這對男女繩之以法,相信貓咪會安息!這對男女好心你地搵些有意義的事去做,好做唔做去虐待小動物,同弱者冇乜分別!

作者: 超人兄弟    時間: 21-11-2012 21:02

雖然已過,但都想未知的都知道o下!

時間緊逼!!!請瘋傳這張圖片, 把消息發怖出去!!!

各位,我們希望於今個星期內凝聚萬人力量,故決定明天(21/11/2012)下午4:30-7:00於旺角行人專用區舉行「誓爭動物警察,動物相片展覽」,並同時趕於收集各位聯署,要求政府加重罰則和成立「動物警察」,並暫定於今個星期日下午將「萬人信」交到警署總部,請各位幫忙廣傳訊息,令更多人知道!

作者: Athena    時間: 21-11-2012 21:18

又有其他的虐殺貓貓事件呀!有人搞臉書運動要捉條友出來。
作者: 超人兄弟    時間: 21-11-2012 22:01

引用:
原帖由 Athena 於 21-11-2012 21:18 發表 又有其他的虐殺貓貓事件呀!有人搞臉書運動要捉條友出來。
觀塘o個單?!
作者: foureyesfatboy    時間: 22-11-2012 04:47

引用:
原帖由 Athena 於 21-11-2012 21:18 發表 又有其他的虐殺貓貓事件呀!有人搞臉書運動要捉條友出來。

Copycat....

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0