標題: 張炳強出年退休? [打印本頁]

作者: olady86    時間: 26-8-2012 10:51     標題: 張炳強出年退休?

維基百科有人寫佢出年4月榮休, 如果是真的話,我會好唔捨得佢

佢同佢太太都係好出色又專業的配音員,

由細聽開佢把聲,

鍾意佢啲廣播劇同鏘鏘集旁白(喺劉家傑之前),

仲有一大堆明珠台紀錄片的旁白,

連我爸爸都好鍾意佢配的公孫策,

佢退休後都唔知邊個可以勝任.

作者: 虎榮    時間: 26-8-2012 14:39

Oh no! 可唔可以退而不休!無左佢把聲,會好唔慣架!  

作者: 011072    時間: 26-8-2012 16:24

24鮑智傑
冇佢唔成事

作者: olady86    時間: 26-8-2012 18:17

個人認為8,90年代是配音的黃金歲月,

那個年代的配音員都很令人難忘,

現在出色的配音員實在買少見少.

老實說我現在比較少看電視,

對於那些新的配音員不太熟悉,

將他們和資深的配音員比較是不公平的,

他們的配音技巧當然也可以很好,

但總覺得他們的聲音很難令人留下深刻印象,

缺少了一種令人''一聽難忘''的感覺.

作者: 白鳥    時間: 26-8-2012 21:55

引用:
原帖由 olady86 於 26-8-2012 18:17 發表 個人認為8,90年代是配音的黃金歲月,那個年代的配音員都很令人難忘,現在出色的配音員實在買少見少. 老實說我現在比較少看電視,對於那些新的配音員不太熟悉,將他們和資深的配音員比較是不公平的,他們的配音技巧當 ...

說得正是!

當時七八十年代出產嘅一批配音員幾乎個個獨當一面, 星光熠熠.

出色作品無數, 聲線個個獨特, 每次聽到, 都想親自睇睇佢哋本人係咩樣.

可惜仲健在嘅, 都只被配演一啲閒角, 如馮錦堂, 黃麗芳, 林國雄等, 路人, 師奶, 咁搞, 點會唔慢慢引退呢?

宜家出道果批, 聲線普通唔緊要, 連發音, 咬字都唔清, 仲要有懶音, 咁都通過訓練, 未免要求太低啦啩?

毛扇近年好多新人都強差人意, 配咗幾年都冇乜改善, 曹XX算有進步, 再新一批真係不堪一聽, 唔通真係青黃不接到咁嚴重?

張生引退唔知真定假, 但佢年紀應該接近65, 退到係唔出奇嘅事.

作者: moneyismymoney    時間: 26-8-2012 23:11

引用:
原帖由 白鳥 於 26-8-2012 21:55 發表  毛扇近年好多新人都強差人意, 配咗幾年都冇乜改善, 曹XX算有進步, 再新一批真係不堪一聽, 唔通真係青黃不接到咁嚴重?  
重有懶音 tim . 
毛記話之你,點都有「人」睇 . 

作者: 011072    時間: 27-8-2012 02:06

譚炳文將近80以玩票性質仲配得好好
張炳強唔算大年紀希望得閒返來客串下
作者: 白鳥    時間: 27-8-2012 12:11

引用:
原帖由 011072 於 27-8-2012 02:06 發表 譚炳文將近80以玩票性質仲配得好好張炳強唔算大年紀希望得閒返來客串下
炳文真係長青樹, 寶刀未老
作者: N__Nobi    時間: 31-8-2012 13:47

相對於其他70-80年代的配音員,張炳強「出聲」的機會已較多。一來他配中年老年皆可以,這方面無記人手較少;二來他配記錄片旁白也甚佳。對他最早印像是高達卡通中的「丹尼」,而配同劇的配音員應該只剩下四、五日人(當然包括配主角「阿寶」的林保全)

作者: kkeeleung    時間: 31-8-2012 20:42

退休稍休係好事. 之後, 閑來客串一番. 紀錄片傍白, 公孫策一定不二之臣. 可以的話, 一兩個無賴角色.

作者: 白鳥    時間: 1-9-2012 23:47

引用:
原帖由 kkeeleung 於 31-8-2012 20:42 發表  退休稍休係好事. 之後, 閑來客串一番. 紀錄片傍白, 公孫策一定不二之臣. 可以的話, 一兩個無賴角色.
肥婆奶奶你話.

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0