標題: 80,90後見工見聞録 [打印本頁]

作者: Machbaron    時間: 13-7-2012 09:40     標題: 80,90後見工見聞録

起身又見到ED<新聞>・・・・・(=。=)

HK既80,90後、系米多数真系甘・・・・・・?甘絶望

E度叔叔們都有番甘上下年齢不乏負責面試、管理的餅友、可否分享下各種見工時的見聞録?

<自薦生>系HK社会好似不可思議、其實有無人真系遇過呢?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(轉貼)

【經濟日報專訊】踏入畢業搵工旺季,新一代80、90後被評語文能力低落的同時,面試及上班適應也問題多多。

有企業僱主形容,近5年面見大學畢業生「見10個、9個態度差」,竟連應徵機構的名稱也答不出來。有知名大學畢業生首日上班,因不懂用影印機躲在女廁嚎哭。

有機構因長期無法揀選合適人才,乾脆由中學開始揀蟀培訓,大學畢業後直接聘用。專家呼籲新一代職場新鮮人要找到理想工作,務必要調整求職心態。

「面試時,要求他們形容一下我們的機構,他們發呆、胡亂答……我反問是否知道是見哪一家機構時,有應徵者竟答:『依稀記得』!」非牟利機構管理層張小姐對於近年大學畢業生的求職表現,坦言非常失望。

高層:見10個 9個態度差

她認為,面試時連機構也搞不清,反映他們毫無準備,且態度惡劣,近5年都有這種情況:「見10個,9個態度差!」遇上此類應徵者,她會連下一條問題也收回,立即「叮走」。

東華學院應用心理學學士課程候任課程主任萬家輝亦指出,不少企業總裁反映類似情況,曾有本港著名學府畢業生,首日上班因不懂用影印機,躲在女廁嚎哭。

數年前他任註冊輔導心理學家時,曾聘用一名大學畢業生當助理,面試時表現極佳,豈料首日上班不足兩小時,疑不適應工作環境,沒留下任何解釋便突然失蹤,更把手機號碼更改掉,令他極為無奈。

他坦言,近年聘用大學畢業生時,所訂準則已非學業成績或畢業自名學府,認為其工作態度及心理質素更重要。

趁年輕嘗試 5年轉5次工

曾於大學工作多年的周小姐指出,曾招募5年工作經驗的資深員工,發現一名申請人有5年工作經驗,卻分別在5間不同的機構工作過,其間曾到外地參加工作假期。

5年轉工5次,本令周小姐卻步,但基於該申請人曾任職的機構及工作性質與新職位配合,即管給予面試機會:「當我問她5年轉5份工的原因,她坦白回答:『趁年輕多試新嘢』。」

為給予她多一次機會,周小姐再問申請人為何選擇大學職位,對方繼續坦白回答:「大學穩定,準時放工,有更多時間做自己喜歡的事。」

周小姐認為,申請人沒珍惜機會,且過於自我,欲求職卻只為自己想。

面對80、90後新生代的職場作風,有本地藝術團體因長時間無法在招聘過程中揀選到合適員工,近期決定暫停招聘廣告,展開「種子培訓」,在中學揀蟀,讓中學生接受包括藝術行政等培訓,升大學時聘用為兼職,畢業後直接聘用成為正式員工。

呼籲調整心理 發揮潛能

另一途徑是選擇自薦申請人,他們表明不要薪酬,希望實習數月;機構便將申請人資料存起,待有空缺或實習職位便會聯絡:「自薦生表現極佳,態度好,成了我們另類招聘途徑!」

對於新生代的工作態度及心理質素,萬家輝認為,過去二、三十年社會富裕,80、90後青年生活模式與上一代不同,毋須積極、主動爭取,適應工作能力亦不如前,未必能面對多變工作環境及壓力。

作者: ULTRA2020    時間: 13-7-2012 10:32

引用:
原帖由 Machbaron 於 13-7-2012 09:40 發表 起身又見到ED<新聞>・・・・・(=。=)HK既80,90後、系米多数真系甘・・・・・・?甘絶望?E度叔叔們都有番甘上下年Ƙ ...

真人真事 ~ !

我朋友公司請人在電話聯絡應徵者時, 叫這年輕人明早九點上來見工OK嗎, 但他說不可以,

朋友以為他明早可能有事所以不可九點上來,  繼而問他為何不可以 ?

那年輕人竟然答 "因為咁早未起身” XYZ@%X ~

作者: 矢作省吾    時間: 13-7-2012 13:44

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 13-7-2012 10:32 發表 真人真事 ~ !我朋友公司請人在電話聯絡應徵者時, 叫這年輕人明早九點上來見工OK嗎, 但他說不可以, 朋友以為他明早可能有事所以不可九點上來,  繼而問他為何不可以 ? 那年輕人竟然答 "因為咁早未起身” XYZ@%X ...

個靚仔有冇點醒你朋友E+係佢公司需要請人, 冇生意咁早開門做乜!

作者: Kendama    時間: 14-7-2012 14:50

引用:
原帖由 Machbaron 於 13-7-2012 09:40 發表 起身又見到ED<新聞>・・・・・(=。=)HK既80,90後、系米多数真系甘・・・・・・?甘絶望?E度叔叔們都有番甘上下年Ƙ ...

大陸掉返轉,見工者(寫字樓工)做足準備,上網 check 晒你公司資料,臨場表現頭頭是道,但上班後主管發覺新人係 "講就無敵,做就無力" 、兼夾養唔熟果種,佢地叫呢 d 面試者為"面霸",問題相當普遍。大陸面試官要學習鑑貌辨色和專業提問技巧,以在面試中分出這些面霸。

香港新人的能力和態度每況愈下,估唔到連 d interviewers 都 ......

Resume 見到 "五年轉五次工",第一時間 screen out 啦,仲見 ...?

作者: 999    時間: 14-7-2012 16:38

引用:
唔只香港,台灣到有遇過:首日上班不足兩小時,疑不適應工作環境,沒留下任何解釋便突然失蹤,此後揾左佢兩日先揾到佢,話唔適合....

作者: moneyismymoney    時間: 14-7-2012 23:37

引用:
原帖由 999 於 14-7-2012 16:38 發表 唔只香港,台灣到有遇過:首日上班不足兩小時,疑不適應工作環境,沒留下任何解釋便突然失蹤,此後揾左佢兩日先揾到佢,話唔適合....  
聽電台講 o既,有一少女認為公司制服 o吾靚,馬上 o吾 do ! 

作者: Machbaron    時間: 15-7-2012 17:59

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 13-7-2012 10:32 發表 真人真事 ~ !我朋友公司請人在電話聯絡應徵者時, 叫這年輕人明早九點上來見工OK嗎, 但他說不可以, 朋友以為他明早可能有事所以不可九點上來,  繼而問他為何不可以 ? 那年輕人竟然答 "因為咁早未起身” XYZ@%X ...

咁誠實都抵讚嘅。你請左佢佢先話你知起5到身咪浪費大家時間,我會多謝佢添

作者: Machbaron    時間: 15-7-2012 18:07

引用:
原帖由 Kendama 於 14-7-2012 14:50 發表 大陸掉返轉,見工者(寫字樓工)做足準備,上網 check 晒你公司資料,臨場表現頭頭是道,但上班後主管發覺新人係 "講就無敵,做就無力" 、兼夾養唔熟果種,佢地叫呢 d 面試者為"面霸",問題相當普遍。大陸面試官要學 ...

面霸個名好有性格,相信最差情況就系呢隻咯,存心欺騙,養佢教佢忍佢最後仲要執手尾.••••••

能力差可以用努力補,無品乜都做5好。

作者: Machbaron    時間: 15-7-2012 18:11

引用:
原帖由 999 於 14-7-2012 16:38 發表 唔只香港,台灣到有遇過:首日上班不足兩小時,疑不適應工作環境,沒留下任何解釋便突然失蹤,此後揾左佢兩日先揾到佢,話唔適合....  

真人真亊?我自已所知最誇張系約5年前做印刷友人的經歷:年青人sms辭職!inn爆!

作者: Machbaron    時間: 15-7-2012 18:16

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 14-7-2012 23:37 發表 聽電台講 o既,有一少女認為公司制服 o吾靚,馬上 o吾 do ! 

如果個女仔系去model agent 見工又講得通喎

作者: Machbaron    時間: 15-7-2012 18:25

負面咁多,咁一有正面嘅情況咪好突出?

最近team入面見個罕有的骨格精奇青年,一嘢就上手,重有超自覚完全自動波,幾個師父爭住教佢。想起自己當年傻下傻下咁真系好羡慕架。

作者: 超能電子男    時間: 16-7-2012 19:07

首先唔係個個80 90後都係咁,怪就怪傳媒一日80 90後,跟住就又50 60 70年後,成日就攪分化,我識的80 90後絕對唔係以上的報道咁都係果句點解有些80 90後會係咁,都係佢地父母造成,即係怪獸家長,甚至見工都要阿媽同個仔去見,我地的年代點會咁架,乜都係自己攪掂,乜都係自己做,唔似以家某些後生仔以上的情況!
作者: foureyesfatboy    時間: 17-7-2012 03:36

引用:
原帖由 超能電子男 於 16-7-2012 19:07 發表 首先唔係個個80 90後都係咁,怪就怪傳媒一日80 90後,跟住就又50 60 70年後,成日就攪分化,我識的80 90後絕對唔係以上的報道咁都係果句點解有些80 90後會係咁,都係佢地父母造成,即係怪獸家長,甚至見工都要阿媽同 ...

應同... 我地大家都曾是他們的年紀. 試想吓當時D後生是不是個個都唔生性. 通常都是醜事傳千里. 個班傳媒都抱住D個心態大講特講. 其實有好多仲好生性八九十後在社會上. 我地班老餅都要欣賞吓佢地比D機會佢地.
不過D唔生性要省吓佢地..我地都要抱點社會責任. 個社會點仲好睇我地班 (五) 六七十後為樣板.

作者: 999    時間: 17-7-2012 20:57

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 14-7-2012 23:37 發表 聽電台講 o既,有一少女認為公司制服 o吾靚,馬上 o吾 do ! 
唔知檳榔西施制服又岩唔岩佢?
作者: 999    時間: 17-7-2012 21:12

引用:
原帖由 Machbaron 於 15-7-2012 18:11 發表 真人真亊?我自已所知最誇張系約5年前做印刷友人的經歷:年青人sms辭職!inn爆!

引用:
原帖由 Kendama 於 14-7-2012 14:50 發表 大陸掉返轉,見工者(寫字樓工)做足準備,上網 check 晒你公司資料,臨場表現頭頭是道,但上班後主管發覺新人係 "講就無敵,做就無力" 、兼夾養唔熟果種,佢地叫呢 d 面試者為"面霸",問題相當普遍。大陸面試官要學 ...
講開又講,有次在大陸做活動,由agent請了十幾個芭蕾舞蹈員(學生)參與表演,演出前20分鐘,要求多2倍酬金,否則立刻拉隊離場,由於不可缺的流程,被逼就範..... 學生也如此無信,加上agent教唆,可惡!

作者: cmlwts    時間: 20-7-2012 12:06

家陣後生仔嚟見工,係帶埋父母來. 一見就見三個.
他們的父母會問很多關於仔女份工的內容,人工及前途.

最抵死係父母同我說:"我個仔做嘢唔係為錢,最緊要做得開心,做得唔開心就唔好做...."

作者: ULTRA2020    時間: 20-7-2012 12:43

引用:
原帖由 cmlwts 於 20-7-2012 12:06 發表 家陣後生仔嚟見工,係帶埋父母來. 一見就見三個.他們的父母會問很多關於仔女份工的內容,人工及前途.最抵死係父母同我說:"我個仔做嘢唔係為錢,最緊要做得開心,做得唔開心就唔好做...."

而幫個仔取老婆就最緊要令老豆開心先 ~

作者: Machbaron    時間: 20-7-2012 12:48

引用:
原帖由 999 於 17-7-2012 21:12 發表   引用: 原帖由 Kendama 於 14-7-2012 14:50 發表 大陸掉返轉,見工者(寫字樓工)做足準備,上網 check 晒你公司資料,臨場表現頭頭是道,但上班後主管發覺新人係 "講就無敵,做就無力" 、兼夾養唔熟果種 ...

許多常識在他們的世界中系無問題的、座地起価小弟都遇5少・・・・・在地球其他
地方的人只能用<匪徒社会>来理解、自求多福吧

・・・・将来任由<匪徒教育>、遅早同化
作者: Machbaron    時間: 20-7-2012 12:52

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 20-7-2012 12:43 發表 而幫個仔取老婆就最緊要令老豆開心先 ~

問題老母比5比老豆開心先

---------------------------------------------------------------
以前有条港産片対白:

由細幇我綁鞋帯、羅書包、揀学校、考試、穏工、買屋、娶老婆・・・・

使5使幇我洞埋房?!

作者: Machbaron    時間: 20-7-2012 13:00

引用:
原帖由 cmlwts 於 20-7-2012 12:06 發表 家陣後生仔嚟見工,係帶埋父母來. 一見就見三個.他們的父母會問很多關於仔女份工的內容,人工及前途.最抵死係父母同我說:"我個仔做嘢唔係為錢,最緊要做得開心,做得唔開心就唔好做...."

家陣参加得多興趣班系甘架La・・・・・・

方向明確既合理要求、其實2老使物甘煩幫亜仔穏工、開間公司比拒開心米得Lo?
亜仔於是做左老細対員工講:我請你地做嘢唔係為錢、最緊要我開心,做得唔開心就炒你地得5得?

作者: cmlwts    時間: 20-7-2012 14:04

仲有一個,係男仔,返工第一日就帶埋隻倉鼠.他說屋企無人照顧.最攪鬼出街見客都帶埋個籠同倉鼠.唔夠二日炒鬼左佢.等佢專心照顧倉鼠.
作者: 999    時間: 20-7-2012 16:19

引用:
要玩要FUN去Ocean Park!迪C尼有請人冇?
作者: 虎榮    時間: 20-7-2012 23:37

引用:
原帖由 999 於 20-7-2012 16:19 發表 要玩要FUN去Ocean Park!迪C尼有請人冇?

迪迪尼其實有d似地獄工廠, 做過你就知架lar! 呢班咁o既細路, 叫佢地做一日都做頂唔到啦! 到時佢地就知mug野叫快樂系建築起別人痛苦之上lar!

作者: Machbaron    時間: 21-7-2012 01:03

引用:
原帖由 虎榮 於 20-7-2012 23:37 發表   迪迪尼其實有d似地獄工廠, 做過你就知架lar! 呢班咁o既細路, 叫佢地做一日都做頂唔到啦! 到時佢地就知mug野叫快樂系建築起別人痛苦之上lar!

做嘢唔係為錢,唔開心就唔好做.............迪迪尼先生甘任性的話重辺会有迪迪尼

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0