標題: 超時空要塞 30週年 [打印本頁]

作者: wwl36    時間: 10-3-2012 10:50     標題: 超時空要塞 30週年

《超時空要塞》30 周年紀念系列活動即將啟動

Image Detail

為慶祝動畫《超時空要塞》系列推出以來屆滿 30 周年,官方正式宣布將舉辦一系列的相關紀念企劃活動。

除了將有選出「Miss Macross 30」的選拔大賽之外,還有《超時空要塞》音樂劇的舞台表演、以及「MACROSS:THE DESIGN」的展覽活動。

在 4 26 日起至 5 13 日舉辦的「MACROSS:THE DESIGN」展覽中,將以設計的角度切入、展示《超時空要塞》系列 30 年來的歷史。其中包括了角色、機械、文化、歌曲,還有製作時的設定、原畫、動畫、等各式各樣的相關資料,也會推出會場的限定商品。

除此之外,還有將自 4 28 日起開辦的「30th ANNIVERSARY 超時空要塞超時空展覧會」,會中將會有 1:1 的「VF-25F 女武神」模型展示,並將重現雪露及蘭花兩人的演唱會場面。未來官方也會陸續釋出更多關於《超時空要塞》30 周年系列慶祝活動的詳細資訊,有興趣的人不妨可密切注意。

作者: wwl36    時間: 10-3-2012 10:58

作者: 明仔    時間: 10-3-2012 17:26

係咪應該重有林明美告別演唱會( 8月)同SDF-2 Megaroad-01啟航儀式(9月)呢? 
作者: Kal-El    時間: 12-3-2012 10:26

引用:
原帖由 明仔 於 10-3-2012 17:26 發表 係咪應該重有林明美告別演唱會( 8月)同SDF-2 Megaroad-01啟航儀式(9月)呢? 

冇錯, 今年正好是林明明  flashback 2012, 幾時有飛賣

作者: adamying    時間: 12-3-2012 13:20

有飛賣通知聲, 我都有興趣上船, 我唔介意同明美一齊失蹤於宇宙間.

作者: 明仔    時間: 12-3-2012 22:36

引用:
原帖由 adamying 於 12-3-2012 13:20 發表 有飛賣通知聲, 我都有興趣上船, 我唔介意同明美一齊失蹤於宇宙間.

咁呢幾個月行街時要留意下見唔見到呢條banner同banner前面個姐姐囉~

作者: Kal-El    時間: 13-3-2012 10:31

引用:
原帖由 明仔 於 12-3-2012 22:36 發表 咁呢幾個月行街時要留意下見唔見到呢條banner同banner前面個姐姐囉~

呢個姐組咪就係我偶像lor, 佢係掩飾唔到的

作者: wwl36    時間: 13-3-2012 11:34

第一彈: TV版 超時空要塞 BLU-RAY LIMITED EDITION, 高清1080P 但只係4:3 , 2012年5月25日出, ¥47,250

同捆贈品

作者: 白鳥    時間: 13-3-2012 12:24

引用:
原帖由 wwl36 於 13-3-2012 11:34 發表 第一彈: TV版 超時空要塞 BLU-RAY LIMITED EDITION, 高清1080P 但只係4:3 , 2012年5月25日出, ¥47,250  同捆贈品
冇計, 成30年
作者: East    時間: 13-3-2012 12:30

引用:
原帖由 wwl36 於 13-3-2012 11:34 發表 第一彈: TV版 超時空要塞 BLU-RAY LIMITED EDITION, 高清1080P 但只係4:3 , 2012年5月25日出, ¥47,250  同捆贈品

好貴呢~~~!!

作者: wwl36    時間: 13-3-2012 12:46

引用:
原帖由 East 於 13-3-2012 12:30 發表   好貴呢~~~!!

嚟保翻河森嚟香港C3坐冷版櫈啲費用  

作者: East    時間: 13-3-2012 14:11

引用:
原帖由 wwl36 於 13-3-2012 12:46 發表 嚟保翻河森嚟香港C3坐冷版櫈啲費用  

真係搶錢 !

作者: Kal-El    時間: 13-3-2012 14:21

引用:
原帖由 wwl36 於 13-3-2012 12:46 發表 嚟保翻河森嚟香港C3坐冷版櫈啲費用  

咁佢繼續坐, 呢d錢要黎買玩具, 都唔知幾好

作者: adamying    時間: 14-3-2012 15:54

引用:

amason 做緊¥ 34,647, 一套過都ok, 如果有中文字幕我都會有興趣, 講真¥47,250就真係高左D.
作者: adamying    時間: 14-3-2012 16:38

如果唔係limited edition, 折實都係29,925円, 不過差五千円少了隻特典blue-ray, 一大堆精品, 似乎limited edition抵買D.
作者: wwl36    時間: 14-3-2012 17:22

引用:
原帖由 adamying 於 14-3-2012 15:54 發表 amason 做緊¥ 34,647, 一套過都ok, 如果有中文字幕我都會有興趣, 講真¥47,250就真係高左D.

出台灣版有啲機會, 港版  ......

作者: Kal-El    時間: 14-3-2012 18:50

我想知 藍光 4: 3 同國內版有咩分別呀

作者: wwl36    時間: 16-3-2012 14:57

第2彈

http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=19652&extra=page%3D1

作者: adamying    時間: 16-3-2012 17:41

macross三十周年還有以下搞作.

1比1 VF25 都幾吸引.

http://macross30.com/news/

=================================================================

■「マクロス30周年エキシビション MACROSS:THE DESIGN @PARCO」

『超時空要塞マクロス』∼『マクロスF』
ミンメイ∼シェリル、ランカまで
「マクロスデザインアート」と「その世界」

会期:
2012年4月26日(木)∼5月13日(日) 10:00∼21:00(20:30最終入場)
会場:
渋谷パルコ パート1 3F パルコミュージアム
(東京都渋谷区宇田川町15-1)
入場料:
一般 500円・学生 400円・小学生以下無料
主 催:
パルコ
協 力:
ビックウエスト・ビックウエストフロンティア・TOKYO FM
企画制作:
手塚プロダクション・パルコ
http://www.parco-art.com/
=================================================================

■「30th ANNIVERSARY マクロス超時空展覧会 ∼バルキリーで誘って!∼」

会期:
2012年4月28日(土)∼5月6日(日) 10:00∼18:00(17:30最終入場)
会場:
池袋サンシャインシティ 展示ホールA
(東京都豊島区東池袋3-1-4)
[交通]
東京メトロ有楽町線 東池袋駅より徒歩3分
JR、東京メトロ、西武池袋線、東武東上線 池袋駅より徒歩8分
都電荒川線 東池袋四丁目停留所より徒歩4分

<チケット>
発売日:2012年3月17日(土)∼

●通常前売券 1,000円(税込)/当日券 1,300円(税込)
※入場記念品「ネックストラップ」付
※未就学児入場無料(入場記念品は付きません)

●グッズ付前売券 2,000円(税込)/グッズ付当日券 2,300円(税込) 
※「開催記念 超時空タオル」付+入場記念品「ネックストラップ」付

※チケットは日付指定券となっており、販売先ごとに販売枚数の上限がございます。
また販売枚数が上限に達した場合、その日の当日券の販売はございません。
※前売券は4月27日(金)までの販売となります。
※入場記念品・グッズ付前売券のグッズは、入場時のお渡しとなります。
※グッズ付前売券は数量限定となります。完売の場合、グッズ付当日券の販売はございません。

チケット販売:
◇アニメイト店頭(池袋本店・渋谷・秋葉原・新宿・大宮・横浜)
◇アニメイトオンラインショップ  http://www.animate-onlineshop.jp/
◇イープラス(WEB(PC・携帯)) http://eplus.jp/ ・FamilyMart店頭Famiポート)
◇声優アニメイトケータイチケット http://qr.sx-mobile.com/seiani.php(携帯)

主催:
超時空展覧会実行委員会

お問い合わせ先:
超時空展覧会事務局 TEL 03-5917-2860
受付時間:平日10:00∼17:00 /イベント開催期間中

マクロス超時空展覧会公式サイト
http://www.chojikuutenrankai.com

作者: adamying    時間: 16-3-2012 17:43

作者: wwl36    時間: 16-3-2012 18:01

引用:
原帖由 adamying 於 16-3-2012 17:43 發表

佢哋準備搞個 "Miss Macross 30" 2012 選美, 比 12  至25未婚小女比賽,.....幼齒咗啲 

成為震撼銀河的雙翼:

Singer Wing 優勝者將擔當製作 超時空要塞 相關音樂

Actress Wing 將成為 超時空要塞 音樂舞台劇 主角登場

マクロス30周年プロジェクト ミス・マクロス30コンテスト
30周年記念として2012年「マクロス」とともに銀河に羽ばたいていただく2枚のツバサを「ミス・マクロス30コンテスト」で募集いたします。そのため今回は2種類のゲートを用意しました。
シンガーとしてCDデビューする『シンガー・ウィング』
アクトレス(女優)としてミュージカルデビューする『アクトレス・ウィング』
あなたの可能性を、全銀河が待っている! 求ム 2枚のツバサ!

作者: adamying    時間: 17-3-2012 09:22

我都有留意到, 日本仔喜歡幼齒無法啦, 不過條件是這樣, 但入不入到圍又另一回事.

作者: wwl36    時間: 17-3-2012 09:58

第三彈 PS3 + XBOX360

Image Detail   Image Detail

在3月21日(只在日本區內) 有得 DL F-14 MACROSS 版 VF-1J 同 VF-1S, 當然要比$ 

有啲怪相 

作者: wwl36    時間: 17-3-2012 10:10

第四彈

sheryl20120315-01.jpg sheryl20120315-22.jpg

MACROSS F 漫畫"女王與宮主"的童年邂逅 ......  河森 $ 途 之作

作者: wwl36    時間: 17-3-2012 10:27

第五彈 ...... 又 AKB48  不知是否MV定動畫 , 製作中 ......

作者: Ahming    時間: 17-3-2012 21:53

我對呢個展覽興趣大的:

http://www.chojikuutenrankai.com/

作者: adamying    時間: 18-3-2012 12:28

1:1 VF25 又真係幾吸引.
作者: wwl36    時間: 21-3-2012 15:38

第六彈: PS3 超時空要塞 - 他是我的飛機師 2012 - Game + Movie 藍光碟, 7月26日出

Super Dimension Fortress Macross: Do You Remember Love?

只Game+Movie : ¥7,140

30週年同捆包 : ¥ 13,800

限定版內含:

如視頻和視頻遊戲的圖像和CM,超過90分鐘“Flash Back2012

小冊子

迷你影院大小的小冊子

畫廊和迷你海報

畫下來儲物盒

動漫雜誌存檔

原電影畫面

作者: adamying    時間: 22-3-2012 17:22

引用:
原帖由 wwl36 於 21-3-2012 15:38 發表 第六彈: PS3 超時空要塞 - 他是我的飛機師 2012 - Game + Movie 藍光碟, 7月26日出 只Game+Movie : ¥7,14030週年同捆包 : ¥ 13,800限定版內含: 如視頻和視頻遊戲的圖像和CM,超過90分鐘“Flash Back2012” ...

呢隻真係有興趣, 只是對限定版有興趣, 不過又要俾人劏到一頸血.

作者: wwl36    時間: 22-3-2012 18:16

引用:
原帖由 adamying 於 22-3-2012 17:22 發表 呢隻真係有興趣, 只是對限定版有興趣, 不過又要俾人劏到一頸血.

只GAME+MOVIE

作者: wwl36    時間: 22-3-2012 18:17

HYBRID PACK  好多嘢

作者: wwl36    時間: 22-3-2012 18:22

GAME SCREEN SHOTS

作者: wwl36    時間: 22-3-2012 18:23

MOVIE  唔係太高清

作者: lv123    時間: 22-3-2012 19:39

引用:
原帖由 白鳥 於 13-3-2012 12:24 發表 冇計, 成30年

高達都32 年但套AGE 失敗,失敗過TURN A TURN A 設計大前瞻性:但故仔是吸引。但套AGE 做咁耐都唔得,話橫誇三代但真唔明個故仔點﹐人設總格格不入。

星矢OMEGA 變了光之美少女。

r咁MARCOSS 除了MARCOSS II 比人忘記外,(變了平衡故事) 無論PLUS,7 定現在FRONTAIN 都有水準。

作者: adamying    時間: 22-3-2012 21:07

引用:
原帖由 wwl36 於 22-3-2012 18:23 發表 MOVIE  唔係太高清

我主要有興趣既係flashback2012, movie版我有LD, 又有DVD, 而且都係特別版, 反而flashback2012只得LD(但係有兩隻). 

作者: adamying    時間: 22-3-2012 21:12

當年的質素dvd已經明顯看到缺憾, 何況去到藍光程度. 就算倍線都未必可以解決, 而且看來都不會再駛錢去做過個畫面.
作者: Ahming    時間: 23-3-2012 01:04

當年的導演"石黑昇",於3月20曰在川崎市內的醫院病逝,享年73歲.....

http://www.sanspo.com/geino/news/20120322/oth12032205030008-n1.html

作者: adamying    時間: 23-3-2012 01:32

引用:
原帖由 Ahming 於 23-3-2012 01:04 發表 當年的導演"石黑昇",於3月20曰在川崎市內的醫院病逝,享年73歲.....http://www.sanspo.com/geino/news/20120322/oth12032205030008-n1.html

係呀我在這裡提過

http://oldcake.net/viewthread.php?tid=19672&extra=page%3D1

和這裡

http://www.oldcake.net/redirect.php?tid=8084&goto=lastpost#lastpost

作者: Ahming    時間: 24-3-2012 02:27

引用:
原帖由 adamying 於 23-3-2012 01:32 發表 係呀我在這裡提過http://oldcake.net/viewthread.php?tid=19672&extra=page%3D1 和這裡http://www.oldcake.net/redirect.php?tid=8084&goto=lastpost#lastpost

鎖你!鎖你!
作者: wwl36    時間: 25-3-2012 21:10

引用:
原帖由 wwl36 於 22-3-2012 18:17 發表 HYBRID PACK  好多嘢 

作者: adamying    時間: 26-3-2012 09:11

引用:
原帖由 Ahming 於 24-3-2012 02:27 發表 鎖你!鎖你!

咁又唔駛講鎖你鎖你.

作者: wwl36    時間: 26-4-2012 22:39     標題: Hybrid Pack PV

引用:
原帖由 adamying 於 22-3-2012 21:12 發表 當年的質素dvd已經明顯看到缺憾, 何況去到藍光程度. 就算倍線都未必可以解決, 而且看來都不會再駛錢去做過個畫面. 

建議撥放後點選 720p / 1080p 以高畫質模式全螢幕觀看

">

作者: wwl36    時間: 26-4-2012 22:52     標題: 《超時空要塞 愛•還記得嗎 複合包》宣傳影片釋出 重溫經典劇情的動人回憶

轉自GNN

NAMCO BANDAI Games 製作,預定 7 26 日推出的 BD 動畫電影與 PS3 3D 動作射擊遊戲合輯《超時空要塞 愛•還記得嗎 複合包(超時空要塞マクロス∼愛・おぼえていますか∼ Hybrid Pack)》,現於官方 YouTube 頻道釋出首波高解析度宣傳影片,供玩家欣賞。

《超時空要塞 愛•還記得嗎 複合包》是將經典動畫電影《超時空要塞 愛•還記得嗎(超時空要塞マクロス∼愛・おぼえていますか∼)》以及最新改編 PS3 3D 動作射擊遊戲《我的他是飛行員 2012(私の彼はパイロット2012)》收錄於同 1 BD 光碟而成的作品。

首度高解析度 BD 化的《超時空要塞 愛•還記得嗎》,影像部分使用原本的 35mm 電影膠捲逐格掃描重新製作高解析度母帶,重現原始賽璐珞畫色調,配合大螢幕電視將收錄畫框範圍最大化,同時收錄劇院上映版與完全版兩種版本的影像。音效部分使用當年留下的獨立音效素材,在導演河森正治與音效總監本田保則親自監督下重新混音為 5.1 聲道環繞音效,徹底重現飛彈呼嘯而過的音效以及戰艦內混雜多國語言的環境音效等原本有收錄但是不明顯的部分,同時收錄原版立體聲音效與新製作 5.1 聲道音效兩種版本的音效。影像與聲音品質大幅提升,重現當年上映時的感動。

高解析度化處理前                                                     高解析度化處理後

高解析度化處理前                                                     高解析度化處理後

光碟中同時收錄動畫電影改編的 PS3 3D 動作射擊遊戲《我的他是飛行員 2012》,由《超時空要塞 三角邊疆》與《超時空要塞 最終邊疆》原班人馬擔任開發。遊戲中玩家將操作原作登場的敵我雙方機體,展開三段變形滿天彈雨的激烈空戰。同時收錄原作動畫系列精髓之一的「歌」。

BD / PS3《超時空要塞 愛•還記得嗎 複合包》預定 7 26 日推出,一般版價格 7140 日圓,初回限定版「30 周年紀念 BOX」價格 13800 日圓,內含本篇 BD 影片與遊戲複合光碟、特典 BD 影片光碟、全彩小冊子、迷你劇院手冊、迷你海報集、迷你原畫集、動畫雜誌記錄、複製電影膠捲以及 PS 射擊遊戲《超時空要塞 愛•還記得嗎》下載代碼,採用天神英貴繪製的彩繪收納盒。

作者: adamying    時間: 2-5-2012 11:19

本來都有興趣買啦, 現在又加多兩分誠意, 沒法啦, 又要流血啦.

作者: djmsamuel    時間: 14-5-2012 23:27

I had pre-order the 30th Aniv. Limited Box already. I hope it will arrive on time on 26/07
作者: 迷糊桃子    時間: 18-6-2012 16:02

我的慶祝方法,起航日未定。 Yamato 1/3000 齋版是也。

作者: chan0268    時間: 24-6-2012 12:19

又一次極吸引的,真想擁有. 本來都有興趣買, 但知道時已截止pre-order. 現在真憒憾, 沒法啦
作者: adamying    時間: 26-6-2012 10:13

香港好似有D地仲收訂, 可以一試. 例如信和,網上訂購.

作者: Athena    時間: 28-6-2012 14:47

邊度訂?
作者: adamying    時間: 28-6-2012 15:58

www.playasia.com 可以訂, 但訂唔訂到, 是否一定有貨攞就...........

信和都有地方收訂, 可以去看看.

作者: 黑色三連敗    時間: 5-7-2012 16:38

引用:
原帖由 wwl36 於 26-4-2012 22:52 發表 轉自GNN  NAMCO BANDAI Games 製作,預定 7 月 26 日推出的 BD 動畫電影與 PS3 3D 動作射擊遊戲合輯《超時空要塞 愛•還記得嗎 複合包(超時空要塞マクロス∼愛・おぼ ...

靚左好多喎~~~~~~

作者: wwl36    時間: 26-7-2012 23:55     標題: 第?彈

クリックすると新しいウィンドウで開きます 

Fire Bomber x Frontier

X   

作者: adamying    時間: 27-7-2012 10:10

引用:
原帖由 wwl36 於 26-7-2012 23:55 發表 Fire Bomber x Frontier  X   

估唔到咁突然, 2012年秋即是今年內會有得睇, 不過會驚係粗製濫造.

作者: adamying    時間: 27-7-2012 10:12

另外有興趣買30周年的餅友, 昨天已有多處地方有售, 價錢約12xx. 覺得貴可以試試等等, 因為好多人都看跌.

作者: Anison    時間: 27-7-2012 12:58

副題係 "オズマ meets FIRE BOMBER"

唔通今次オズマ有得做主角
其實在 Macross F 內間唔中都有オズマ聽FIRE BOMBER的歌的場面,
在戰鬥時オズマ亦有用FIRE BOMBER的歌名做戰鬥隊形的名稱, 如"PLANET DANCE", "突擊LOVE Heart" 等等, オズマ應該係 FIRE BOMBER Fans

作者: wwl36    時間: 27-7-2012 13:07

引用:
原帖由 Anison 於 27-7-2012 12:58 發表 副題係 "オズマ meets FIRE BOMBER"唔通今次オズマ有得做主角

佢有無歌喉架  ?

作者: wwl36    時間: 27-7-2012 13:09

引用:
原帖由 adamying 於 27-7-2012 10:12 發表 另外有興趣買30周年的餅友, 昨天已有多處地方有售, 價錢約12xx. 覺得貴可以試試等等, 因為好多人都看跌.

係邊樹  ? 唔該  

作者: Anison    時間: 27-7-2012 13:11

引用:
原帖由 wwl36 於 27-7-2012 13:07 發表 佢有無歌喉架  ?

我估無喇

作者: wwl36    時間: 8-8-2012 18:49

引用:
原帖由 Anison 於 27-7-2012 13:11 發表 我估無喇

點解唔係他個樣呢 

クリックすると新しいウィンドウで開きます

マクロスFB7

作者: adamying    時間: 9-8-2012 01:28

引用:
原帖由 wwl36 於 27-7-2012 13:09 發表 係邊樹  ? 唔該  

信和或賣game的地方.

作者: adamying    時間: 9-8-2012 01:32

引用:
原帖由 wwl36 於 8-8-2012 18:49 發表 點解唔係他個樣呢 

其實macroos 7 時間係2045, macross f 係2059, 咁咪有14年時差...........................

fire bomber個樣應該唔會咁後生喎.

作者: Anison    時間: 9-8-2012 08:54

據聞故事係將舊 『Macross 7』 TV 版的故事同影像 remaster 同再編排過,
之後加上 『Macross F』 的完全新作影像融合而成
電影的正式名稱是『マクロスFB7 銀河流魂 オレノウタヲキケ!』

故事大概說オズマ某天遇到和バジュラ不同的另一種謎之生命體,
而オズマ在這謎之生命體發現另一移民船團的影像記錄

作者: adamying    時間: 9-8-2012 09:36

引用:
原帖由 Anison 於 9-8-2012 08:54 發表 據聞故事係將舊 『Macross 7』 TV 版的故事同影像 remaster 同再編排過,之後加上 『Macross F』 的完全新作影像融合而成 電影的正式名稱是『マクロスFB7 銀河流魂 オレノ ...

但係好老實, 以今次movie版remaster效果來看, 用7的tv影像做過出來效果未必理想.

作者: Anison    時間: 9-8-2012 13:30

引用:
原帖由 adamying 於 9-8-2012 09:36 發表 但係好老實, 以今次movie版remaster效果來看, 用7的tv影像做過出來效果未必理想.

兩個故事背景相差10幾年, 或者有關方面專登想做o的懷舊感出"泥"呢,
所以效果唔理想, 可能反而仲有味道

作者: celicat    時間: 22-9-2012 22:50

啱啱睇完超時空要塞-可有記起愛BD,似乎略水咗d,完全唔似係以菲林Scan出唻,似upscaling多d!

作者: wwl36    時間: 23-9-2012 21:18

引用:
原帖由 celicat 於 22-9-2012 22:50 發表 啱啱睇完超時空要塞-可有記起愛BD,似乎略水咗d,完全唔似係以菲林Scan出唻,似upscaling多d!

係......唔應該這樣出品 

作者: wwl36    時間: 23-9-2012 21:19     標題: FB7 PV

作者: celicat    時間: 28-9-2012 13:34

啱啱借咗Macross TV-BD 1-36集,睇咗少少,嘩,有冇攪錯?

成4千幾銀,畀d咁嘢我地睇!

Quality同原版電視基本無分別!

作者: Kal-El    時間: 28-9-2012 16:25

引用:
原帖由 celicat 於 28-9-2012 13:34 發表 啱啱借咗Macross TV-BD 1-36集,睇咗少少,嘩,有冇攪錯? 成4千幾銀,畀d咁嘢我地睇! Quality同原版電視基本無分別!

擺明係毫無誠意之作, 至在搵老餅一筆錢

作者: Anison    時間: 28-1-2013 13:52

都幾清的 MTV

作者: 杜劍龍    時間: 28-1-2013 14:30

正到唔識講, 咩野黎架? 30周年紀念MTV?

作者: wwl36    時間: 28-1-2013 15:31

引用:
原帖由 杜劍龍 於 28-1-2013 14:30 發表 正到唔識講, 咩野黎架? 30周年紀念MTV?

沒記錯的話, 是TV版藍光碟 extra OP remake 及 八尖角 用 ........

作者: Anison    時間: 29-1-2013 08:42

引用:
原帖由 wwl36 於 28-1-2013 15:31 發表 沒記錯的話, 是TV版藍光碟 extra OP remake 及 八尖角 用 ........

據聞就係喇

作者: East    時間: 29-1-2013 10:46

引用:
原帖由 wwl36 於 28-1-2013 15:31 發表 沒記錯的話, 是TV版藍光碟 extra OP remake 及 八尖角 用 ........

OP remake 好正!

如果重拍Macross 元祖應該會收得!

作者: 超人兄弟    時間: 29-1-2013 11:56

引用:
原帖由 Anison 於 28-1-2013 13:52 發表 都幾清的 MTV
Woo~~~Very good~ !
作者: N__Nobi    時間: 29-1-2013 23:42

如是重拍「元祖」超時空要塞是好,第一件事要改的是敘事年份,否則整個故事變了「歷史」。
作者: East    時間: 29-1-2013 23:47

引用:
原帖由 N__Nobi 於 29-1-2013 23:42 發表 如是重拍「元祖」超時空要塞是好,第一件事要改的是敘事年份,否則整個故事變了「歷史」。

果然心水清!

作者: 明仔    時間: 29-1-2013 23:58

引用:
原帖由 N__Nobi 於 29-1-2013 23:42 發表 如是重拍「元祖」超時空要塞是好,第一件事要改的是敘事年份,否則整個故事變了「歷史」。

平行世界,架空「歷史」就沒有問題鳥~

作者: East    時間: 30-1-2013 09:20

引用:
原帖由 明仔 於 29-1-2013 23:58 發表 平行世界,架空「歷史」就沒有問題鳥~

這樣投入感會降低的, 通常玩近未來會是最令人容易投入的。

作者: foureyesfatboy    時間: 31-1-2013 01:30

引用:
原帖由 Anison 於 28-1-2013 13:52 發表 都幾清的 MTV

作者: ULTRA2020    時間: 31-1-2013 01:58

引用:

Wow ~ 超正MTV ~ 多謝分享 ~ !!

作者: 鋼郎    時間: 9-2-2013 14:32

超時空要塞對俄羅斯在任何一個角度都一定不陌生

作者: celicat    時間: 24-6-2022 09:22

四十周年都近啦!
真係老餅回憶。

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0