標題: 新蒲崗「那些年」的回億 (from 成報) [打印本頁]

作者: cmlwts    時間: 13-2-2012 10:24     標題: 新蒲崗「那些年」的回億 (from 成報)

那些年,這三個字實在太熱了,近期好像是落伍。因為小記亦湊湊熱鬧,以那些年來寫篇文章以證明小記是一名貼市的記者。

那些年,代表的回憶,有時記憶是零碎,卻有助重新建構我是誰。通常男孩子的記憶,是來自球場、機舖,當然亦會有不少時間花於追女仔。至於圖書館、自修室等地方,雖然未至於三過其門而不入,但是總會入去,打個白鴿轉,隨手翻閱已停刊10年的體育雜誌「奪標」,以掌握二手國際足球資訊,以及歷史書(無錯小記係好鍾意讀歷史)外,基本上係圖書館等地流連的時間,遠不及球場。

由於小記當年在新蒲崗就讀中學,點會唔熟悉新蒲崗區既機舖分布。那些年,可以說是該區機舖的黃金時代,據小記當年曾點算過,該區合共有12至13間機舖。以一個工廠區而言,比例實在太高。當年機舖,是同學們放學係的聚腳點。要搵某某同學,就去某家機舖必見人。為咗避免我地呢班只係成日掛住玩、又唔多讀書既學生,老師們只能間中潛入機舖,將我地從機舖中「的」走。至於罰則,唔知係唔係小記實在太好彩,未試過比老師捉到,所以唔知到當場被人生擒既後果。

被小孩枱上小解嚇怕

那些年,作為一個工廠區,或許當時新蒲崗區民收入,加上物價非太高,因此總有平價午餐供應。當年位於新蒲崗廣場附近有一家食肆,四寶飯(即蛋、腸、火腿兼午餐肉各一)連飲品只收10元的學生餐。係我哋一班文理仔嘅至愛之一。不過,發生了一件事後,小記等人即不再前往。以當年而言,是十分恐怖。就是有同學匯報,係食飯期間,竟有小朋友在枱上小解。天呀,是多麼噁心。或許,時代變了,相信有不少讀者見證過自由人小朋友於地鐵車廂內小解後,可以接受得到。

作者: 杜劍龍    時間: 13-2-2012 14:53

我讀伍華, 真係入唔小機鋪.

作者: cmlwts    時間: 14-2-2012 15:25

機舖的名不太記得,只記得麗宮戲院樓下有間.勁大間.

作者: 杜劍龍    時間: 20-2-2012 23:25

咪就係叫麗官遊戲機中心lor!

作者: godrider    時間: 21-2-2012 09:47

I studied in San Po Kong, Ho Lap College.  So, I am familiarize with San Po Kong.  Especially, 麗官theatre, my classmates and I always purchased 前座戲票, then went upstairs to watch the movie at 起等座位 . These were our those years.

作者: 杜劍龍    時間: 21-2-2012 23:00

引用:
原帖由 godrider 於 21-2-2012 09:47 發表     I studied in San Po Kong, Ho Lap College.  So, I am familiarize with San Po Kong.  Especially, 麗官theatre, my classmates and I always purchased 前座戲票, then went upstairs ...

我今日成為影痴, 麗官居功至偉 !

作者: cmlwts    時間: 22-2-2012 14:36

引用:
原帖由 杜劍龍 於 21-2-2012 23:00 發表 我今日成為影痴, 麗官居功至偉 !
麗官乜戲都播,中西片,正經同咸片都有.最記得買最平前座飛,跟住鼠上超等.印象中同快樂差不多大.兩者都改建多年了.

作者: singingsoul    時間: 1-3-2012 17:57

引用:
原帖由 杜劍龍 於 21-2-2012 23:00 發表 我今日成為影痴, 麗官居功至偉 !

我OT一下, 這十年來我本來都算影痴, 不過自從兒子出世兩年多, 早幾年每年都有join電影中心的insight pass, 一個禮拜至少入場看一兩套戲. 但現在已經兩年沒有join了. 資料館, 電影節絕少出動, 碟大致上都停買, 變左係咁下載不過都只係電話上面看了算.......再不能叫咩影痴了.

不過重點港片上, 通常我都馬上入場, 譬如竊聽2, 奪命金. 又或者之前的那些年和特別有興趣的紅花坂上的海.

作者: 杜劍龍    時間: 2-3-2012 15:10

我依家係咩戲都唔睇, 睇左三十年咩片都睇過曬, 當新片全部都係番拍, 變3D, 我都係時候收山....

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0