標題: 灣仔活道 - 賽馬會官立小學 [打印本頁]

作者: foureyesfatboy    時間: 17-1-2012 09:00     標題: 灣仔活道 - 賽馬會官立小學

有沒有人記得在灣仔活道的賽馬會官立小學, 她在1977年轉成賽馬會匡智學校(特殊訓練學校)之前只是普通小學, 在網上找不到一點關於這小學的資料. 好近京都戲院及當年同附近有兩個租單車店.

作者: NoName    時間: 17-1-2012 11:51

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 17-1-2012 09:00 發表 有沒有人記得在灣仔活道的賽馬會官立小學, 她在1977年轉成賽馬會匡智學校(特殊訓練學校)之前只是普通小學, 在網上找不到一點關於這小學的資料. 好近京都戲院及當年同附近有兩個租單車店.

有點印象因我的小學(聖約瑟)就在附近。要不要去拍一張照片給你看?哈哈。。。(我現在在香港,數天後回加拿大。)

京都戲院完全冇咗囉。∼_∼記得以前戲院外有好多小販,有得食有得玩。有賣夜光珠,沙漏。。。

作者: foureyesfatboy    時間: 17-1-2012 13:22

引用:
原帖由 NoName 於 17-1-2012 11:51 發表   有點印象因我的小學(聖約瑟)就在附近。要不要去拍一張照片給你看?哈哈。。。(我現在在香港,數天後回加拿大。)   京都戲院完全冇咗囉。∼_∼記得以前戲院外有好多小販,有得食有得玩。 ...

多謝先...上年四月回港都去睇過. 不用啦多謝 ...用心玩多幾日.  因為我小學畢業於賽馬會官立小學.

所以想知有沒有機會找回一些校友. "戲院外有好多小販,有得食有得玩"....當年有個阿婆賣玩具...都有三十六七年前了.....她可能以成古人了.

你在聖約瑟讀小學... 又係鄰居.....我都讀過東華三院李賜豪小學好近對面門.... 乜咁啱啊. Were you WaiChai Man?

作者: ULTRA2020    時間: 17-1-2012 13:54

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 17-1-2012 09:00 發表 有沒有人記得在灣仔活道的賽馬會官立小學, 她在1977年轉成賽馬會匡智學校(特殊訓練學校)之前只是普通小學, 在網上找不到一點關於這小學的資料. 好近京都戲院及當年同附近有兩個租單車店.

租單車鋪已變了豪宅 ~

作者: foureyesfatboy    時間: 17-1-2012 14:01

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 17-1-2012 13:54 發表 租單車鋪已變了豪宅 ~

...以前租單車鋪個轉角京都戲院對面是有一間麵包店...好似叫叫...紅綿.

超人2020兄...你住西環 ...唔好過界 WOR..

作者: ULTRA2020    時間: 17-1-2012 14:09

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 17-1-2012 14:01 發表 ...以前租單車鋪個轉角京都戲院對面是有一間麵包店...好似叫叫...紅綿.超人2020兄...你住西環 ...唔好過界 WOR..
但最幣我細細個經常偷偷搭電車去灣仔活道租單車玩呢 ~ 

星際盹胎和ET我都是在京都睇的 ~ 

作者: NoName    時間: 17-1-2012 19:27

引用:
原帖由 NoName 於 17-1-2012 11:51 發表   有點印象因我的小學(聖約瑟)就在附近。要不要去拍一張照片給你看?哈哈。。。(我現在在香港,數天後回加拿大。)   京都戲院完全冇咗囉。∼_∼記得以前戲院外有好多小販,有得食有得玩。 ...

我記得那個呀婆,成車嘢嘛。我幫襯過架。

記得小一或二時在她的車仔旁時突然流鼻血,她拿出廁紙幫我。

我不是灣仔人啦。不過讀咗聖約瑟六年,都算半個吧。哈哈。。

作者: NoName    時間: 17-1-2012 19:27

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 17-1-2012 14:09 發表 但最幣我細細個經常偷偷搭電車去灣仔活道租單車玩呢 ~ 星際盹胎和ET我都是在京都睇的 ~ 

單車舖仍有一間呀。

作者: Kendama    時間: 18-1-2012 00:39

引用:
Is it not next to the Victoria Technical School?
Thought there were more than two bicycle shops ... 

(I studied and worked around that area for a total of 16 years ... )

作者: foureyesfatboy    時間: 18-1-2012 04:17

引用:
原帖由 NoName 於 17-1-2012 19:27 發表   我記得那個呀婆,成車嘢嘛。我幫襯過架。記得小一或二時在她的車仔旁時突然流鼻血,她拿出廁紙幫我。我不是灣仔人啦。不過讀咗聖約瑟六年,都算半個吧。哈哈。。

應該有兩個阿婆一個推車仔另 一個是在京都戲院旁一角. 推車仔個有時在國泰戲院旁停車賣野. 你講成車野個是佢, 有時佢個仔都有幫手睇車. 我住國泰戲院旁. 你在聖約瑟六年...一年級至六年級名學WOR... 以前經過成日見到好多小朋友有工人接放學.

無名兄..真是他鄉遇故之.

作者: foureyesfatboy    時間: 18-1-2012 04:19

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 17-1-2012 14:09 發表 但最幣我細細個經常偷偷搭電車去灣仔活道租單車玩呢 ~ 星際盹胎和ET我都是在京都睇的 ~ 

搭電車都要偷偷地.... 你是通緝犯  可能...比我地盤過你WOR... 細露你邊道尼...

作者: foureyesfatboy    時間: 18-1-2012 04:24

引用:
原帖由 Kendama 於 18-1-2012 00:39 發表 Is it not next to the Victoria Technical School?Thought there were more than two bicycle shops ... (I studied and worked around that area for a total of 16 years ... )

維工仔.... 當時有幾間租單車, 我講個兩間是街擋沒有舖位.  16年灣仔生涯好過嗎

我都係住了十五年灣仔由1970 至1985....後移居加國. 不過我老豆在灣仔就好多年65年到開始.

作者: NoName    時間: 18-1-2012 10:02

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 18-1-2012 04:17 發表 應該有兩個阿婆一個推車仔另 一個是在京都戲院旁一角. 推車仔個有時在國泰戲院旁停車賣野. 你講成車野個是佢, 有時佢個仔都有幫手睇車. 我住國泰戲院旁. 你在聖約瑟六年...一年級至六年級名學WOR... 以前經過成日 ...

我也記得有人幫她的。

現在香港的大型戲院都沒有了,很是唏噓。四年多前還有京都戲院,今次冇咗囉。以前那一帶都是推車仔小販,今天冇晒。記得小學時有一間大西洋超級市場。戲院對面有一間小食店,有時放學會買三文治吃。

我小學時坐白牌車和保母車的。以前有好多人會在小息時帶食物給一些同學仔,今天想起我都覺得好奇怪。返幾個鐘頭學,洗鬼咁緊張。

浸記畢業後,我也在灣仔VTC讀過三個月架。那時東方188剛開了不久,經常有去行下。

今次返香港,覺得人和車都多了不少。

作者: 百變小櫻    時間: 18-1-2012 19:25

我住過灣仔街同聖佛蘭士街,即日、月、星街附近。逢星期六,好鍾意行山,由合和中心搭電梯上十七樓,可出堅尼地道,鄧鏡波中學後,行一段路轉右,灣仔峽道上到寶雲道,向左行遠些,更可到姻緣石。
作者: Kendama    時間: 19-1-2012 01:45

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 18-1-2012 04:24 發表 維工仔.... 當時有幾間租單車, 我講個兩間是街擋沒有舖位.  16年灣仔生涯好過嗎 .  我都係住了十五年灣仔由1970 至1985....後移居加國. 不過我老豆在灣仔就好多年65年到開始.

雖有淵源,但不是維工仔 ...

京都側,中電旁斜路有條四眼肥仔成日呱呱晝、紮紮跳,係咪你?

十六年灣仔生涯醒來原是夢一場 ...

班同學日日係龍門同隔離間唔記得名茶樓打躉,人手報紙一份,老餅過老餅 ...

同學成日走堂去京都睇兩點半,一次跟去睇兇兆,除我地外,戲院內冇幾人;劇情同音效好恐佈,個個驚到 wee wa 鬼叫,連廁所都唔敢去 ...

通常係克街 d 啡檔買早餐,條街後期有間咖喱至尊,常去開餐,味道同早期軍營及差館有得 fight;附近有檔好好味既咖喱魷魚 ...

京都、單車舖同泳池前車仔檔放學例會幫襯 ...

鵝頸橋街市是全港最有生命力的街市,經常去流連看人生百態 ...

街市大樓上有香噴噴咖喱羊腩飯同燒鵝飯;樓下大排檔是在貨車上食你試過未?

灣仔道後期有間清湯腩,又成了飯堂;南洋酒店鷺鷺既麻醬油麥菜打遍天下無敵手 ...

再興义燒至今還是性價比排第一,斜對面以前有間小菜與火煱俱佳既小酒家 ...

作者: Kendama    時間: 19-1-2012 01:51

引用:
原帖由 abc 於 18-1-2012 19:25 發表 我住過灣仔船街同聖佛蘭士街,即日、月、星街附近。逢星期六,好鍾意行山,由合和中心搭電梯上十七樓,可出堅尼地道,鄧鏡波中學後,行一段路轉右,經灣仔峽道上到寶雲道,向左行遠些,更可到姻緣石。

船街有間忠誠印刷,攪學生報果陣成日都要貢上去 ...

作者: foureyesfatboy    時間: 19-1-2012 04:20

引用:
原帖由 NoName 於 18-1-2012 10:02 發表   我也記得有人幫她的。   現在香港的大型戲院都沒有了,很是唏噓。四年多前還有京都戲院,今次冇咗囉。以前那一帶都是推車仔小販,今天冇晒。記得小學時有一間大西洋超級市場。戲院對面有一間 ...

是有一間大西洋超級市場面對灣仔道對面有兩間士多各佔一街角. 大西洋二樓有機動遊戲玩. 則旁對面的快餐店叫迷你小食店. 現在大西洋都沒有了. 08年經過京都戲院見到兩個阿伯...一個坐在椅上午睡...你還記得從前京都戲院則旁對面有一街角士多嗎? 京都戲院都曾經好旺有好多小販...車仔麵, 魚旦, 碗仔翅, 涼粉. 京都都曾上過好多大片異形, 奪寶奇兵.....好懷念.  東方188是在1995年開幕我老友同年結婚.自2005年後我回港都沒有再往灣仔了...不過每次回去都要去一次. 上次同女友去一面行一面介紹灣仔不同的地方, 她是九龍人. 還有一店我一定要去是 "三不賣" 在克街電車路油站對面. 一定要飲一兩碗的菜水才安樂什麼美食都可以不吃它不可不飲. 她有好耐歷史了....不要去太原街/太和街 附近的一間不同味.

引用:
原帖由 Kendama 於 19-1-2012 01:45 發表 雖有淵源,但不是維工仔 ... 京都側,中電旁斜路有條四眼肥仔成日呱呱晝、紮紮跳,係咪你?   十六年灣仔生涯醒來原是夢一場 ... 班同學日日係龍門同隔離間唔記得名茶樓打躉,人手報紙一份,老餅過老餅 ...

中電旁斜路有條四眼肥仔...個條肥仔更係唔係我. 我入中學先帶眼鏡
龍門同隔離....你話雙喜樓 雙喜樓正好多當年是我老豆每日早晨必到之處. 去到唔洗等位自己友一定有人霸定位.
克街的洪記咖啡大排擋....每次去都要忍受一張張的痔瘡相 當時都唔明點可以一面食一面對往個D相.
香噴噴咖喱羊腩...食過. 他們還有一些用羊肉做的臘腸好正, 因為我舅父的老婆是巴勒斯坦回教徒所以成日去買.
灣仔道後期有間清湯腩,又成了飯堂;南洋酒店鷺鷺既麻醬油麥菜打遍天下無敵手 ...唔知WOR..
再興 以前是排擋後來入舖了在榮華旁. 好熟好熟....兄妹擋. 每次去都要打招呼.

作者: foureyesfatboy    時間: 19-1-2012 04:38

引用:
原帖由 abc 於 18-1-2012 19:25 發表 我住過灣仔船街同聖佛蘭士街,即日、月、星街附近。逢星期六,好鍾意行山,由合和中心搭電梯上十七樓,可出堅尼地道,鄧鏡波中學後,行一段路轉右,經灣仔峽道上到寶雲道,向左行遠些,更可到姻緣石。

船街同聖佛蘭士街,即日、月、星街成日去我過了世的姐以前的男友在附近有間印刷廠.
合和中心搭電梯上十七樓,可出堅尼地道,鄧鏡波中學後,行一段路轉右,經灣仔峽道上到寶雲道已經是80年代事了. 以前同老豆行山..由灣仔街市上.

作者: 百變小櫻    時間: 19-1-2012 15:31

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 19-1-2012 06:38 發表 船街同聖佛蘭士街,即日、月、星街成日去我過了世的姐以前的男友在附近有間印刷廠.合和中心搭電梯上十七樓,可出堅尼地道,鄧鏡波中學後,行一段路轉右,經灣仔峽道上到寶雲道已經是80年代事了. 以前同老豆行山..由灣 ...
美中心後面,日街附近,有一間日本食品批發店,好多日本餐廳,都係同佢入貨,正宗綠茶同芝麻雪糕,大大盒,好抵!聖佛蘭士街、光明街交界,有個大排檔,老闆賣、咖奶茶,供個仔去英國讀書。佢ge涷樂,檸檬加一支大樽奘可樂,消暑解渴!早幾年 Lonely Planet magazine有介紹過!老闆個樣仲上埋雜誌!
作者: Kendama    時間: 20-1-2012 22:12

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 19-1-2012 04:20 發表 是有一間大西洋超級市場面對灣仔道對面有兩間士多各佔一街角. 大西洋二樓有機動遊戲玩. 則旁對面的快餐店叫迷你小食店. 現在大西洋都沒有了. 08年經過京都戲院見到兩個阿伯...一個坐在椅上午睡...你還記得從前京都戲 ...

認得係你,個條四眼肥仔係著中學校服,雖然個校章唔係果處果幾間 ...

係雙喜,可能同世伯搭過枱 ...   

品味呢家野係唔駛明既;四兄一面對往一張張的痔瘡相、一面食,品味確係不同凡響 ...

咖喱羊腩早幾個禮拜見到仲有,就啱要坐低試試 ...

勁鍾意巴勒斯坦咖喱,有冇機會試下令舅母既手勢?

鷺鷺既麻醬油麥菜清、香、爽、甜,味道和賣相做得比上海原裝鷺鷺還要好 ...

揾次係再興攪犯罪,叫你好熟既兄妹留張靜局枱,入定箱藍妹,斬大舊义燒、燒鵝脾、加多碗咖喱腩 ...

作者: comkid    時間: 21-2-2012 23:33     標題: 76年畢業

我在76年畢業於賽馬會官立小學, 6A, How about you?
作者: foureyesfatboy    時間: 22-2-2012 01:48

引用:
原帖由 comkid 於 21-2-2012 23:33 發表 我在76年畢業於賽馬會官立小學, 6A, How about you?

我是在76-77年屆畢業的.我是最後一屆的畢業生之後轉成特殊學校了. 大家可能識的. 無記錯可能是6C.....

作者: foureyesfatboy    時間: 9-3-2012 02:44

comkid 提供的資料找到一片好珍貴的灣仔活道的相片, 相中有京都戲院旁的玩具擋....
相中白恤白褲是不鄧境波學生?

相片提供:
http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=6167379&extra=&page=298

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0