標題: (轉貼)日本54座核電廠 僅剩6座正常運行 [打印本頁]

作者: Ahming    時間: 27-12-2011 19:44     標題: (轉貼)日本54座核電廠 僅剩6座正常運行

日本今(27)日公布福島第一核電廠事故調查中期報告,報告指東電和官員低估海嘯推卸責任,對核能意外演變成核災難辭其咎。另外,日本九州4號核反應爐也於25日宣布關閉。

原文網址: 日本54座核電廠 僅剩6座正常運行

作者: frankie    時間: 27-12-2011 21:14

70年代 當香港重未有大型商場 , 又或者扶手電梯 感覺原始嘅時代
再睇睇d甚麼"日本風情話" , 覺得日本好先進 , 再聽聽d人講 : "日本人中意
好野留俾自己本土 , 所以日本水貨机function比較好....
0係日本冇人買嘅機,就算大減價都冇人hou....日本人黎香港旅行買返日本牌子...."

到我早幾年有机會去日本 , 搭火車覺得d糸統唔係好logic 設備又老舊  ,
二手平價店開到成行成市.....

並唔係日本特別先進所以國民要求特別高  , 只係呢十年日本經濟冇起色 ,
冇$係差d ,糸統老舊冇$ up date, 邊度都係咁話.....

作者: NoName    時間: 27-12-2011 22:40

引用:
原帖由 frankie 於 27-12-2011 21:14 發表 70年代 當香港重未有大型商場 , 又或者扶手電梯 感覺原始嘅時代再睇睇d甚麼"日本風情話" , 覺得日本好先進 , 再聽聽d人講 : "日本人中意好野留俾自己本土 , 所以日本水貨机function比較好....0係日本冇人買 ...

日本人到香港買日本牌子的東西是因為同一件貨品在日本本土的價錢反而更貴。(即使是今天,同一件電子產品,在歐洲的價錢比在北美的價錢高得多。可以相差50%或以上。)

另一點是,日本通常是在本土先推出新型號,晚一點才推向其他市場。今月開售的PS Vita不是先在日本賣嗎?北美要到二月才有。

差不多七年前推出PSP時流傳說剛出產的PSP用Sharp LCD會比較好,之後出的就會用韓國LCD。今天再想起都覺得好笑,其實quality有乜分別?可能只是水貨商人把剛出的PSP推高價錢的藉口。

至於沒錢更新設備,美國何嘗不是?不記得數年前美國有大橋倒塌嗎?當時亦同時報道美國很多橋樑日久失修。有錢的時候不斷去建設,但數十年後設施老化了,去維修或重建是一筆很可觀的費用了。

作者: frankie    時間: 27-12-2011 22:52

引用:
原帖由 NoName 於 27-12-2011 22:40 發表   日本人到香港買日本牌子的東西是因為同一件貨品在日本本土的價錢反而更貴。(即使是今天,同一件電子產品,在歐洲的價錢比在北美的價錢高得多。可以相差50%或以上。)   另一點是,日本通常是在本 ...

講緊d影音呢 日本本土內銷机function係比較香港行貨好 ,
另外 , 我意思係日本人黎香港旅行係買返日本牌子而唔係其他外國牌子...

所以我話邊個國家都係咁話.....冇$係差 d

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0