標題: TTC [打印本頁]

作者: Delight986    時間: 23-12-2011 01:39     標題: TTC

TTC
崇真書院發學生宵禁令BBQ禁打邊爐禁外出 ...

TTC唔畀出街?學生唯有自備...

作者: foureyesfatboy    時間: 23-12-2011 01:44

引用:
原帖由 Delight986 於 23-12-2011 01:39 發表 TTC崇真書院發學生宵禁令BBQ禁打邊爐禁外出 ...   http://www1.hk.apple.nextmedia.com/images/apple-photos/apple/20111220/large/20ls4p2n.jpg http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/392648_ ...

D 間學校幾關心學生, 打邊爐, 同BBQ 都有火....好易燒傷 加上天氣乾燥在外過夜易乾柴列火...好易燒傷,
祟真是不是全女校?

作者: NoName    時間: 23-12-2011 02:06

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 23-12-2011 01:44 發表 D 間學校幾關心學生, 打邊爐, 同BBQ 都有火....好易燒傷 加上天氣乾燥在外過夜易乾柴列火...好易燒傷, 祟真是不是全女校?

應是男女校。

打邊爐可以用電磁爐嘛,冇火啦。哈哈。。。

呢間學校嘅訓導主任或校長肯定是讀死書的人,寫埋D咁蠢嘅嘢。有冇人會理佢呀?又或者佢只係想表現一下佢自己有多關心學生。學生會怕佢罰咩?

作者: foureyesfatboy    時間: 23-12-2011 02:23

引用:
原帖由 NoName 於 23-12-2011 02:06 發表   應是男女校。   打邊爐可以用電磁爐嘛,冇火啦。哈哈。。。   呢間學校嘅訓導主任或校長肯定是讀死書的人,寫埋D咁蠢嘅嘢。有冇人會理佢呀?又或者佢只係想表現一下佢自 ...

打邊爐可以用電磁爐...咁 BBQ唔得掛. 乾柴列火...出真火WOR..
睇了封通告後其實都知學校背後點諗, 佢地怕背黑WOK怕如果學生出了事家長責怪學校唔睇住D學生...所以出封通告推番比家長. 佢地都痴線.

作者: whoiambatman    時間: 23-12-2011 15:19

原意是好的,但捉錯用神,每個人都有自由的,只要冇任何犯法事件發生,你不能干與,校方只可同家長合作教育他/她們,是非對錯,反之可被學生反告校方.
何來蠢校長呀!! 

作者: toby    時間: 23-12-2011 23:07

引用:
原帖由 whoiambatman 於 23-12-2011 15:19 發表 原意是好的,但捉錯用神,每個人都有自由的,只要冇任何犯法事件發生,你不能干與,校方只可同家長合作教育他/她們,是非對錯,反之可被學生反告校方.何來蠢校長呀!! 

校長真係用心良苦,但佢唔知時代變了,學生變了,媒體變了!
本來家長會用口講下咪算囉,但出埋通告,一定成為週刊封面啦!

作者: 虎榮    時間: 26-12-2011 22:36

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 23-12-2011 02:23 發表 打邊爐可以用電磁爐...咁 BBQ唔得掛. 乾柴列火...出真火WOR..睇了封通告後其實都知學校背後點諗, 佢地怕背黑WOK怕如果學生出了事家長責怪學校唔睇住D學生...所以出封通告推番比家長. 佢地都痴線.

呢句超好笑! 不過系笑中有淚!  四哥真系醒目, 識得通告背後的潛台詞!

作者: kkeeleung    時間: 30-12-2011 02:17

不如建議一下同學外出活動時要注意事項仲好啦,

不是晚間才有意外嘛, 到底 早上白天玩火都危險, 滚吓滚吓都會熟, 今世不用乾柴都可生烈火. 生米才有熟版, 吾去同學屋企. 公園野戰, 山頂海灘時鐘K房都得. 過夜吾得, 短聚又得唔得 校方要阿爸阿媽要留意的, 當然唔係上網時限, 打機遊戲, 網絡保安. 到底講緊都係去迴避男女問題, 直接提出在佳節假期男女如何保持"自處"吧! 來得簡單直接.

低能訓導, 白痴校長, 簽回條家長又係懵丙. 這才見今天教育制度壞死. 酸公有退休高官病, 有病唔休息, 九流官員, 用一成工作能力開工, 唔死就奇. 呢啲通告, 就係今日教育制度的寫照, 家長老師們見子女早睡早起, 早上八時外出, 說明不會夜歸, 不去同學家, 不在外流連, 去麥記早餐, 大家樂午飯, 四時半周記茶餐廳下午茶, 同學的家長亦會管促指導. 當然. 傍晚六時半回家午餐. 咁大家就以為子女安全了嗎? 就健康成長了嗎?

作者: kkeeleung    時間: 30-12-2011 11:58

引用:
原帖由 虎榮 於 26-12-2011 22:36 發表     呢句超好笑! 不過系笑中有淚!  四哥真系醒目, 識得通告背後的潛台詞!
用BBQ 同火煱做引子, 真係中文修辭比喻借代最好例子.  
作者: rivercom    時間: 31-12-2011 01:02

作為教育下一代的師長,有責任地去勸導學生的,真不明白為何現在的人都會將正當的事說成不正當,還要遭到狠批,難道又要出了事後再又去批評學校和父母沒有管教,請在教育下一代的立場去想想,相信有兒女責任的家長們會明白通告的原意和苦心, 當然湊不湊效並非一張通告便可扭轉,學生唔聽亦都難去阻止, 正因為現在社會變壞了,人容易學壞,才需要更多的提醒,已不再是以往我們黑白分明的年代,看看現在的成年人,也同樣做著極度放任自己的行為,對自身和社會及下一代的責任皆漠視了,自私的喜好和享樂自由變成最大的理由 。
作者: LouisLee    時間: 31-12-2011 01:27

道德塔利班!!!
作者: foureyesfatboy    時間: 31-12-2011 02:27

引用:
原帖由 LouisLee 於 31-12-2011 01:27 發表 道德塔利班!!!

LOUIS 唔係好明你意思...可否解釋吓

作者: foureyesfatboy    時間: 31-12-2011 02:50

引用:
原帖由 rivercom 於 31-12-2011 01:02 發表 作為教育下一代的師長,有責任地去勸導學生的,真不明白為何現在的人都會將正當的事說成不正當,還要遭到狠批,難道又要出了事後再又去批評學校和父母沒有管教,請在教育下一代的立場去想想,相信有兒女責任的家長們會明白 ...

社會變壞人容易學壞...這是好正確的問題不過這問題根源在於為社會是由什麼組成. 社會是人組成而我們這一代三四十歲的人是社會的基礎, 我地唔做好你想下一代點行. 整體行為都吹向個人享樂自由, 有自己沒有別人連風行世界的產品都以自我為本 "i".  黑白不再存在只有灰色任何事都可有幾面睇總之有唔 arm 睇到 arm 一定要找到一個條件去撐自己是對的. 人為什麼會走向這方向? 真的要自我反省同找回一個大目標...不反省什麼哲學, 什麼思想都幫不我們. ...四哥又 upphone...

作者: moneyismymoney    時間: 31-12-2011 08:04

引用:
原帖由 rivercom 於 31-12-2011 01:02 發表 作為教育下一代的師長,有責任地去勸導學生的,真不明白為何現在的人都會將正當的事說成不正當,還要遭到狠批,難道又要出了事後再又去批評學校和父母沒有管教,請在教育下一代的立場去想想,相信有兒女責任的家長們會明白 ...
我完全明白及支持你 o既「論點」,
問題出在你要管人家社交 o既自由 o馬? 
你可以指導及教育佢 o地,但係一些社交活動必定出事  o馬 ?
要禁制他人 o既自由 o馬?你可以禁絕  o馬?
你老闆叫你放工 o吾准去叫雞,打仗爐,去飲酒,上深圳了 . . . . . . . 
理由係會影响工作,得 o吾得 ? ? ? ? ? 

作者: rivercom    時間: 31-12-2011 12:28

社交是否恰當,太灠,過量或過份,或醉翁之意不在酒......只有當事人自己知,好明顯,這等是一個提醒和勸籲,有誰聽或不聽不能控制,只是盡一個做大人和長輩的責任,相信子女做錯事,最痛心的還是他們的父母,或許在成年人的角度認為可以想做什麼就做什麼,包括樓上所說的去叫雞,但唔好意思,個人不讚成叫雞的這種社交活動,我只讚同健康良心智的社交活動,大家不讚成也不要緊,因為這世界有這個一直強調的所謂"自由"的理據,我只是體會到教育的出發點而已。

也好明顯地,整個社會風氣已變,人已變,人們除了很易失去判辨是非的能力外,也失去自我管理的能力,連成年人都不盡教導責任,很難期望我們的下一代可以在一個怎樣的風氣和價值觀下長大。

作者: kkeeleung    時間: 31-12-2011 13:47

引用:
問題係在於通告去廻避點出發通告的核心原因. 秋冬叫人不要火煱BBQ, 夏天是否要嚴禁飲凍飲食西瓜. 明顯係叫同學莫要越軌, 不如直接點出主題.

作者: 吉吉    時間: 31-12-2011 18:32

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 31-12-2011 08:04 發表 我完全明白及支持你 o既「論點」,問題出在你要管人家社交 o既自由 o馬? 你可以指導及教育佢 o地,但係一些社交活動必定出事  o馬 ?要禁制他人 o既自由 o馬?你可以禁絕  o馬?你老闆叫你放 ...

香港確係有呢D老板.....為咗提升各下嘅道德, 多年前已經大肆宣傳:目標, 抱負, 價值觀.  係OFFICE周圍貼, 近年更推出所謂誠信管理, 教導各人要有誠信.....

真係難道唔作出如大陸深化思想方式嘅大字布式宣傳, 一個正常出得嚟做嘢嘅"人"就會越軌??

作者: WK1959    時間: 31-12-2011 22:58

引用:
原帖由 rivercom 於 31-12-2011 12:28 發表 社交是否恰當,太灠,過量或過份,或醉翁之意不在酒......只有當事人自己知,好明顯,這等是一個提醒和勸籲,有誰聽或不聽不能控制,只是盡一個做大人和長輩的責任,相信子女做錯事,最痛心的還是他們的父母,或許在成年人的角 ...
e+好多人都濫講自由,強加別人身上,不如叫d學生不准行公園,不准到球場打波,不准異性共處,不准同性共處,因為都會出事,蠢校長為一己之私,是怕影响校聲,作出如此蠢行動,理應同家長合作,好好教育學生/子女們,先係好方法

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0