標題: 女比男過得快樂? [打印本頁]

作者: 超能電子男    時間: 15-12-2011 01:36     標題: 女比男過得快樂?

首先我唔係話針對同批評女性,而且這裡唔係評論港男港女的地方 不過這篇報導我就唔係咁認同,港男一樣可以快樂,生果只係訪問三位女性,而不訪問男性,有欠公平,因為最近這報有些失實的報導,令我有些不滿,同時我個人意見唔係咁喜歡以上幾位女子所講的說話!如果大家有什麼意見的話,歡迎討論 謝謝

對比港女,港男原來過得不太快樂。今次調查指出,港女的快樂指數高達 73.6,顯著高於港男。研究人員指,這個結果其實反映香港女性更易在精神資產方面取得滿足,或可證明港女並不是物質至上、一味拜金。根據這個結果,或顯示香港女性其實不一定需要豐厚物質才感到快樂.........

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20111214&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=15891431

余小姐(左)與陳小姐說:「女仔走埋一齊,乜都笑餐飽。拍拖約會,男仔要費盡心思討女仔開心,做女仔當然開心過男仔。」

陳太說:「女仔開心過男仔,因為無論拍拖或建立家庭後,一切安排也由男性負責,女性較小煩惱。如果丈夫有本事,唔使老婆打工更開心。」

作者: adamying    時間: 15-12-2011 03:43

剩係睇呢度, 就好簡單, 以呢三位觀點就係做女性不需要付出, 只需要坐下來等收獲. 咁樣就係快樂.................

點解唔可以係自己和伴侶一起努力付出之後, 得到一個美滿家庭, 由頭到尾片言隻語都唔講付出.....................

作者: foureyesfatboy    時間: 15-12-2011 03:52

引用:
原帖由 adamying 於 15-12-2011 03:43 發表 剩係睇呢度, 就好簡單, 以呢三位觀點就係做女性不需要付出, 只需要坐下來等收獲. 咁樣就係快樂.................點解唔可以係自己和伴侶一起努力付出之後, 得到一個美滿家庭, 由頭到尾片言隻語都唔講付出........... ...

男仔要費盡心思討女仔開心,做女仔當然開心過男仔 - 個男仔遲早都會悶一D都唔明白男性心理. 到時同你一齊不過諗住第二個到時唔要生要死. 自討沒趣.
如果丈夫有本事,唔使老婆打工更開心 - 唔洗打工好多家庭主婦都係..不過要佢一個星期七日每日廿四小時一年365.5日都只是照顧頭家同個老公好有本事不過成日唔係家...睇吓佢點諗.

作者: adamying    時間: 15-12-2011 05:53

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 15-12-2011 03:52 發表 男仔要費盡心思討女仔開心,做女仔當然開心過男仔 - 個男仔遲早都會悶一D都唔明白男性心理. 到時同你一齊不過諗住第二個到時唔要生要死. 自討沒趣.如果丈夫有本事,唔使老婆打工更開心 - 唔洗打工好多家庭主婦都係.. ...

我都有個朋友有類似情況, 朝早返完工, 夜晚要返學, 因為個老婆要佢上進, 跟住有時間O下T, 賺多D錢改善家庭生活質素, 返到屋企得閒幫下手做家務, 做下功課, 溫習下, 有時回家探下各自雙親, 一輪時間之後個老婆抄大獲, 話冇時間部佢, 我聽完個朋友講之後, 其實佢想點, 樣樣都係佢想個老公做, 到頭來時間耗盡之後, 又埋怨冇時間部佢................. 

作者: foureyesfatboy    時間: 15-12-2011 06:40

引用:
原帖由 adamying 於 15-12-2011 05:53 發表 我都有個朋友有類似情況, 朝早返完工, 夜晚要返學, 因為個老婆要佢上進, 跟住有時間O下T, 賺多D錢改善家庭生活質素, 返到屋企得閒幫下手做家務, 做下功課, 溫習下, 有時回家探下各自雙親, 一輪時間之後個老婆抄大獲 ...

我個Friend 就係咁攪到離婚收場因為個老婆有.......之後上法庭爭女....之後女再嫁.....個男再婚佢同我講唔好學以前咁多d陪老婆...
e+佢老婆好好不過個樣 女人最緊要真心支持個老公...老公要真心支持個老婆.

作者: adamying    時間: 15-12-2011 07:25

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 15-12-2011 06:40 發表 我個Friend 就係咁攪到離婚收場因為個老婆有.......之後上法庭爭女....之後女再嫁.....個男再婚佢同我講唔好學以前咁多d陪老婆...e+佢老婆好好不過個樣 女人最緊要真心支持個老公...老公要真心支持個老婆.

對, 一個家庭應該係互相扶持, 而唔係一個人支撐起, 好多野唔係單一方向另一方要求, 而係互相商量. 

作者: foureyesfatboy    時間: 15-12-2011 07:34

引用:
原帖由 adamying 於 15-12-2011 07:25 發表 對, 一個家庭應該係互相扶持, 而唔係一個人支撐起, 好多野唔係單一方向另一方要求, 而係互相商量. 

絕對認同.

作者: Athena    時間: 15-12-2011 18:35

引用:
原帖由 adamying 於 15-12-2011 07:25 發表 對, 一個家庭應該係互相扶持, 而唔係一個人支撐起, 好多野唔係單一方向另一方要求, 而係互相商量. 

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0