標題: 如果在onairpower網台開正式節目, 大家意願如何? [打印本頁]

作者: noddycheng    時間: 18-11-2011 18:03     標題: 如果在onairpower網台開正式節目, 大家意願如何?

各位old cake 既朋友, 我係onairpower既主持大灰熊!
因為稍早跟athena, 超人兄弟及KEN 在網台節目傾得開心!
而令我想推薦大家在onairpower 攪一個正式既"節目" FOR "特撮", 可能是10幾20集既事!

所以, 我開個POST想誠邀版主等各位比下意見...看最後大家是否由版主等有個共識咁做, 就事半功倍D!
(IDEA 是開放的, 歡迎留言!)

作者: kkeeleung    時間: 19-11-2011 22:13

引用:
原帖由 noddycheng 於 18-11-2011 18:03 發表 各位old cake 既朋友, 我係onairpower既主持大灰熊! 因為稍早跟athena, 超人兄弟及KEN 在網台節目傾得開心!而令我想推薦大家在onairpower 攪一個正式既"節目" FOR "特撮", 可能是10幾20集既事!所以, 我開個POST想誠邀 ...
noddycheng兄, 你嘅意思係分主題去專題介紹, 如1970; 有 ... ... ... 1972有.... ... ... 1976 無記 xxx 麗的 xxx 到 1978, 三個台分別... ...

重點講某個套卡通或特攝內容. 如萬能俠高: xx米, 重: xx 頓. 在第三話: 用高熱火熖打敗機械獸 xxx. 再討論那個英雄較強. 故事好睇. (資料要較多, 而深入.

還是, 係借動畫特攝為題, 去懷舊想當年一翻? 當然包含當年生話活事串連, 公仔書, 玩具的軼事等呢? 核心自然係卡通特攝, 但總不會去追查那套卡通爛尾無結局, 那年月日首播萬能俠.

作者: actionkamen    時間: 19-11-2011 23:24

引用:
原帖由 noddycheng 於 18-11-2011 18:03 發表 各位old cake 既朋友, 我係onairpower既主持大灰熊! 因為稍早跟athena, 超人兄弟及KEN 在網台節目傾得開心!而令我想推薦大家在onairpower 攪一個正式既"節目" FOR "特撮", 可能是10幾20集既事!所以, 我開個POST想誠邀 ...

引用:
原帖由 kkeeleung 於 19-11-2011 22:13 發表 noddycheng兄, 你嘅意思係分主題去專題介紹, 如1970; 有 ... ... ... 1972有.... ... ... 1976 無記 xxx 麗的 xxx 到 1978, 三個台分別... ...重點講某個套卡通或特攝內容. 如萬能俠高: xx米, 重: xx 頓. 在 ...
還是, 係借動畫特攝為題, 去懷舊想當年一翻? 當然包含當年生話活事串連, 公仔書, 玩具的軼事等呢? 核心自然係卡通特攝, 但總不會去追查那套卡通爛尾無結局, 那年月日首播萬能俠.

灰熊兄,你好,個人意見較傾向KKee第二個提議,借動慢特攝去懷逸當年一翻,畢竟特撮資料性節目已在其他台出現過(對方都有在這裡搵資料參考)!

又或者可試下借往說今,以往特撮劇超人憑一己之力去對抗秘密結社,現實中的今天我們期待能有超人出現去對付“野心組職財團”....

作者: East    時間: 19-11-2011 23:40

我也讚成 Action兄的說法, 用早期的特撮去帶出那個年代的生活和價值觀,

也可用今時今日的特撮作比較。

除了懷舊外, 也可證見著大家長成的年代。

話題闊一點會更精彩。

作者: Athena    時間: 20-11-2011 11:44

若只講特攝和動畫十集就夠啦,若講埋懷舊話題可以多嘢講D。此外人手都係要考慮的....大家輪流開咪可能就得,但係主持人選方面.......會唔會係灰熊哥哥做返主持人呢?
作者: East    時間: 20-11-2011 16:15

引用:
原帖由 Athena 於 20-11-2011 11:44 發表 若只講特攝和動畫十集就夠啦,若講埋懷舊話題可以多嘢講D。此外人手都係要考慮的....大家輪流開咪可能就得,但係主持人選方面.......會唔會係灰熊哥哥做返主持人呢?

Agree!

輪流開咪可行性高些, 因為不少版主和餅友都是大忙人。要固定次次開咪都有點困難。

而主持人方面更加會是責任重大, 如果只由一兩位Old Cake 版主負責應該會較困難和吃力。

但如果由幾位版主及餅友輪流主持也未必可行。

最好就是有一位如由灰熊哥哥的固定主持再加幾位版主輪流做嘉賓主持會比較更靈活和有變化。

更可在每輯不同話題上邀請其他餅友或在這方面的同好做嘉賓, 那會更加豐富。

至於在內容方面, 特攝和動畫為主是有一定吸引力, 如果分門別類分年代介紹也是有很豐富的題材。

但若能加插其他懷舊話題的確會更有趣和更加有親切感。

作者: godrider    時間: 20-11-2011 18:25

引用:

I have listened the two programmes being hosted by you with Ultra Bro and Athena, very good shows, so it is possible to do some programmes in respect of 特撮 plus old cartoon like gatchman, magaziners and so on.

作者: 任因玖    時間: 20-11-2011 18:47

引用:

做節目, 我都有興趣

作者: WK1959    時間: 20-11-2011 20:04

引用:
原帖由 Athena 於 20-11-2011 11:44 發表 若只講特攝和動畫十集就夠啦,若講埋懷舊話題可以多嘢講D。此外人手都係要考慮的....大家輪流開咪可能就得,但係主持人選方面.......會唔會係灰熊哥哥做返主持人呢?
同意,如果由「老餅」做哂,可能有反效果.

作者: Delight986    時間: 21-11-2011 00:37

引用:
原帖由 任因玖 於 20-11-2011 18:47 發表  做節目, 我都有興趣

如果有空可以試試..~

作者: noddycheng    時間: 21-11-2011 03:06

首先, 多謝各位的支持, 意見踴躍~!

我嘗試開始綜合部分, 加上一些製作上 "可行性" 的建議, 再給大家參考!

1. 其實不少意見都跟我 "一開始想的本來方向" 都接近 ... 就是 "不只講特撮的資料", 而是給一些value-added內容令節目豐富些! 畢竟, 資料方面已有老餅論壇了, 我都傾向不新節目不止是將老餅搬去變成 "聲音版", (事實是其他網台也有接近的節目) 有新元素, 大家或新朋友都會有新鮮感! 我個人就不太中意COPY 人地做過D嘢囉~可能我都"老餅"啦, 我個人都中意用懷舊角度去做節目

2.現階段大家都可以想想有沒有新元素去講特撮及懷舊, 這樣有個方向會更進取

3. 節目主持 : 因為STUDIO地方問題, 最多4位主持, 人多聲音互相搭咪也難控制; 我傾向主力還是由各位"資深特撮"迷做會好D, 大家比面, 我頂晒籠係串場既主持角色, 講下HI, 講下GOODBYE就叻...講特撮, 大家都見啦, 學超人兄弟話齋, 我咁另類, 輔助大家還可以~!

4. 至於人選, 老餅版主等COMMITEES 可以有個共識先, 我製作立場都可以有彈性的

暫且如此, 大家可再比意見! THX

大灰熊 

作者: Delight986    時間: 22-11-2011 02:47

引用:
原帖由 noddycheng 於 21-11-2011 03:06 發表 首先, 多謝各位的支持, 意見踴躍~!我嘗試開始綜合部分, 加上一些製作上 "可行性" 的建議, 再給大家參考! 1. 其實不少意見都跟我 "一開始想的本來方向" 都接近 ... 就是 "不只講特撮的資料", 而是給一些value-ad ...

2.現階段大家都可以想想有沒有新元素去講特撮及懷舊, 這樣有個方向會更進取

如果只得講懷舊?咁就冇左"平成年代~???

作者: 超人兄弟    時間: 22-11-2011 14:08

引用:
原帖由 noddycheng 於 21-11-2011 03:06 發表 首先, 多謝各位的支持, 意見踴躍~!我嘗試開始綜合部分, 加上一些製作上 "可行性" 的建議, 再給大家參考! 1. 其實不少意見都跟我 "一開始想的本來方向" 都接近 ... 就是 "不只講特撮的資料", 而是給一些value-ad ...

感謝大灰熊兄賞識老餅網及有這個超好的提議!

引用:

原帖由 noddycheng 於 21-11-2011 03:06 發表 1. 其實不少意見都跟我 "一開始想的本來方向" 都接近 ... 就是 "不只講特撮的資料", 而是給一些value-added內容令節目豐富些! 畢竟, 資料方面已有老餅論壇了, 我都傾向不新節目不止是將老餅搬去變成 "聲音版", (事實是其他網台也有接近的節目) 有新元素, 大家或新朋友都會有新鮮感! 我個人就不太中意COPY 人地做過D嘢囉~可能我都"老餅"啦, 我個人都中意用懷舊角度去做節目

我也很同意用懷舊角度去做節目,畢竟卡通特撮懷舊是我們此類老餅重要回憶,這方向也是老餅網原素之一,甚為適合!

將文字變成 "聲音版 '' 也末嘗不可,始終生動得多,而且由當事人說也可加回遺忘的細節!(因為相信某些人不喜看太多文字...老餅網如是)

引用:

原帖由 noddycheng 於 21-11-2011 03:06 發表2.現階段大家都可以想想有沒有新元素去講特撮及懷舊, 這樣有個方向會更進取

我個人認為...愚見如下 : ~

1 ) 因為日本特撮的多,我們可以選擇一些在香港做過的來說....(受歡迎的不受歡迎的也說)

2 ) 傾談我們兒時對特撮卡通的幻想與奇想,兒時對特撮卡通的所見所聞...物品及趣事。

3 ) 跨年代說特撮卡通,即由昭和年代說到平成年代。以前的跟現在的對比與改變。

4 ) 有可能的話~...可說說西方的特撮卡通。

引用:

原帖由 noddycheng 於 21-11-2011 03:06 發表3. 節目主持 : 因為STUDIO地方問題, 最多4位主持, 人多聲音互相搭咪也難控制; 我傾向主力還是由各位"資深特撮"迷做會好D, 大家比面, 我頂晒籠係串場既主持角色, 講下HI, 講下GOODBYE就叻...講特撮, 大家都見啦, 學超人兄弟話齋, 我咁另類, 輔助大家還可以~!

大灰熊兄不用太謙...不是人人都做到一個像你一樣能夠識執生的主持人的!

另類才顯得特別...主持講特撮卡通o岩哂,夠另類有創新不老套...而引領出一些新問題。

又如果你不想這樣另類...由現在開始可考慮加入我們喜愛特撮動漫懷舊同好行列,做其同類。

引用:

原帖由 noddycheng 於 21-11-2011 03:06 發表4. 至於人選, 老餅版主等COMMITEES 可以有個共識先, 我製作立場都可以有彈性的

是的...相信我們老餅版主等COMMITEES要商量取得共識,然後請示網主 Toby 決定!

以上是本人提議的大方向,細節要大家容後商討,做到大家都覺得舒服就為之 ' 好 ' 。

以上意見,如有類同,實屬抄襲,各位見諒~!

超人兄弟

作者: Mario    時間: 22-11-2011 18:11

我有一個想法 , 係比較跨越一個年代及以一個朋友 d 嘅角度去睇.

第一係可以講吓d 特撮片演員近況 , 在世或仙遊也好, 還在演戲或退休或有其他事業 , 就如親友通訊般了解近況生活 .

其次也可談論他們演過的角色花絮 , 例如 ' 獅子丸 ' 潮哲也 , 最近從網友 post 才知他和女角九条亞希子是夫婦 , 但我亦記得潮哲也亦演過鉄金剛片中的三神博士.  而較近期的如幪面超人電王 ' 佐藤健 ' , 早前無線週日播完的 ' 我的帥管家  ', 他也有參演.

作者: kkeeleung    時間: 23-11-2011 00:41

各位,

我個人覺得, 單純陳述及回味特攝, 可能三四集就完, 雖然, 有興趣是人是有的, 但迴響卻不會大, 水過鴨背般完事, 若要成為系列主題, 就要配合其他元素:

例如: 當年小朋友如何同爸媽鬥智去爭取睇電視時間. 做好功課, 默書80分以上換取星期六日睇盡全部節目, 默書見紅, 換來被罰錯過兩劇結局. ...  電視台黄金時間播特攝, 家人的取捨, 對小朋友有如何影响. 傳聞中扮超人, 小朋友墮樓事件. 自然又係一件大事.

又有如童年代的漫畫集, 老翻,老作, 對比原作者. 玩具, 超合金. 大膠公... 當年有否存至今. 又式曾經擁有, 不去珍惜, 二十年後, 如何用盡財力人力補償.. 此外, 一班朋友集齊五機合體. 借來玩具只玩一次. ... 等... ...

用黑白電視睇過的節目, 看到彩色圖片, 有何感覺, 又長大後有否偶然翻看, 或搜邏各劇 VCD DVD. ...

那個年份, 那個年級的劇集印象最深刻, 1981年高達. 五年級. 如何如何... 1983 - 中一. 足球小將... ... 做些统計分析.

由那個年齡開如少看至不再看動畫特攝. 又甚麼時候又再重拾興趣...

點解老餅們多年來仍對動畫特攝仍有興趣, 係那一套可真的令你迷住

個人覺得, 用話題項目, 來去穿插不同動畫特攝, 好過用年份分割.

少男, 少女情懷. 團隊精神. ... 係一些議題.

童話寓言, 世界名著, 引發人生哲理亦可一題.

科幻系列, 題材更多不勝數. 睇完戰機結合,如何思考方法用紙摺出來.

砌模型... 扮超人... 好多好多.

以上, 大會不妨一談.

kkee

作者: Delight986    時間: 25-11-2011 19:53

引用:
原帖由 kkeeleung 於 23-11-2011 00:41 發表 各位,  我個人覺得, 單純陳述及回味特攝, 可能三四集就完, 雖然, 有興趣是人是有的, 但迴響卻不會大, 水過鴨背般完事, 若要成為系列主題, 就要配合其他元素: 例如: 當年小朋友如何同爸媽鬥智去爭取睇 ...

只提及日本播放時間比較好~...嘻嘻~

例如:

Macross=1982年毎日放送~...

作者: East    時間: 26-11-2011 00:06

引用:
原帖由 Delight986 於 25-11-2011 19:53 發表 只提及日本播放時間比較好~...嘻嘻~ 例如: Macross=1982年毎日放送~...

為何只題及日本播放時間??

我覺得如果手上有香港的播放年份、時間和那一個台首播, 不防講下,  那會更有親切感。

如果只題及日本播放時間, 日本網站已經有大把資料呢......

作者: 超人兄弟    時間: 26-11-2011 12:01

引用:
原帖由 East 於 26-11-2011 00:06 發表   為何只題及日本播放時間?? 我覺得如果手上有香港的播放年份、時間和那一個台首播, 不防講下,  那會更有親切感。如果只題及日本播放時間, 日本網站已經有大把資料呢......

兩個年份都講更加有親切感~!

當然講香港多 D la~!

作者: East    時間: 26-11-2011 12:29

引用:
原帖由 超人兄弟 於 26-11-2011 12:01 發表 兩個年份都講更加有親切感~! 當然講香港多 D la~!

AGREE!!

作者: 白鳥    時間: 26-11-2011 23:19

引用:
原帖由 East 於 26-11-2011 00:06 發表   為何只題及日本播放時間?? 我覺得如果手上有香港的播放年份、時間和那一個台首播, 不防講下,  那會更有親切感。如果只題及日本播放時間, 日本網站已經有大把資料呢......
非常同意!

相信會好精彩~

作者: moneyismymoney    時間: 27-11-2011 01:19

引用:
原帖由 East 於 26-11-2011 00:06 發表   為何只題及日本播放時間?? 我覺得如果手上有香港的播放年份、時間和那一個台首播, 不防講下,  那會更有親切感。 如果只題及日本播放時間, 日本網站已經有大把資料呢......
o吾駛太局限,有料就可以放, o甘我 d 盲餅可以知多 d .

作者: East    時間: 28-11-2011 15:59

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 27-11-2011 01:19 發表 o吾駛太局限,有料就可以放, o甘我 d 盲餅可以知多 d .

你收收埋埋咁多好料, 你點算係[盲餅] 呀?

作者: noddycheng    時間: 30-11-2011 04:19

多謝超人兄弟及各位老餅迷既意見! 如果大家頂得順我主持既另類方式, 我再做也冇所謂, 一切以大家意見為先, 我盡下力, 協助大家多一個平台可以ENJOY下 : 呢個係我既目的

作者: frankie    時間: 30-11-2011 12:45

完全讚成揾老餅論壇嘅老餅上去講...  一定好過之前d電台節目咁 :
上維基揾d人人都知嘅資料 , 嘻嘻哈哈拍晒枱(又唔好笑)交唔倒戲咁又一晚節目.

不過要揾d健談d嘅餅友好d , 唔多講野 , 有幾多料都無用......
聽過d網台揾有d嘉賓s就係咁....

作者: cmlwts    時間: 29-12-2011 12:36

用兒時回憶主題,由大灰熊兄主持,每次找一至二個老餅做客席主持.

由客席主持用卡通或玩具,說說自己的童年生活,也不錯.

作者: 白鳥    時間: 6-1-2012 09:50

約埋開台

作者: Athena    時間: 8-1-2012 01:19

係就約腳開咪啦喂!
作者: ULTRA2020    時間: 8-1-2012 02:09

開 ~ ! 開 ~ ! 開 ~ !
作者: WK1959    時間: 8-1-2012 10:04

引用:
原帖由 白鳥 於 6-1-2012 09:50 發表 約埋開台
睇錯約埋開「枱」.

作者: 白鳥    時間: 11-1-2012 10:39

齋吹唔買?

幾時開台? 

作者: ULTRA2020    時間: 11-1-2012 15:07

引用:
原帖由 白鳥 於 11-1-2012 10:39 發表 齋吹唔買? 幾時開台? 
可能近來比「漫畫星光大道拿政府500萬閉門做車SAY NO」事件搶了風頭 ~

作者: East    時間: 11-1-2012 15:18

應該要先定定玩集數, 然後定下每集主題, 跟住先約腳上陣

不過, 好似最近都無咗件事咁, 唔知係咪真係搞得成呢?

作者: 白鳥    時間: 12-1-2012 17:07

引用:
原帖由 East 於 11-1-2012 15:18 發表 應該要先定定玩集數, 然後定下每集主題, 跟住先約腳上陣 。   不過, 好似最近都無咗件事咁, 唔知係咪真係搞得成呢?

如果講1.配音, 2.八九十年代香港播映動畫, 可以預小弟一份

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0