標題: 童年的鄰居、街坊,可親、可愛、可怕、可惡甚至.....? [打印本頁]

作者: 百變小櫻    時間: 3-11-2011 14:54     標題: 童年的鄰居、街坊,可親、可愛、可怕、可惡甚至.....?

細時住係唐樓,有個大騎樓,住係對面棟樓個露台,有個大哥哥,佢細妹係我幼稚園同學仔,我地成日互相揮手打招呼,佢時時拋d糖過黎,我就跳高接,覺得好好玩,不過有一日,係樓下遇見佢,左一大袋糖果同餅乾比我,跟住再見唔到佢兩兄妹,後來聽阿媽講 ,原來一家人已移巴西,個時好細,唔明乜野叫移,亦唔知巴西係邊 
作者: East    時間: 3-11-2011 15:18

我小時候屋企沒電視, 我想睇電視就會去鄰居度睇,

也會同他們比我大的兩兄弟玩。

以前,香港社會比較簡單,很容易與鄰居建立關係。

現在很多時連鄰居姓乜都未知....... !

作者: 百變小櫻    時間: 4-11-2011 14:11

引用:
原帖由 East 於 3-11-2011 17:18 發表 我小時候屋企沒電視, 我想睇電視就會去鄰居度睇, 也會同他們比我大的兩兄弟玩。以前,香港社會比較簡單,很容易與鄰居建立關係。現在很多時連鄰居姓乜都未知....... !
同意兄講法,以前民風純樸、人情濃厚,知你冇電視,會比你過黎一齋睇,唔
介意,冇阿之阿「draw」  ,我好記得,係隔離板間房鄰居處,睇合家歡,午夜怪譚,齋齋笑,齋齋驚。有個大學生哥哥,有學識、唔招積,仲成日免費,教我地班細路,做英文功課。

作者: East    時間: 4-11-2011 15:49

引用:
原帖由 abc 於 4-11-2011 14:11 發表 同意東兄講法,以前民風純樸、人情味濃厚,知你冇電視,會比你過黎一齋睇,唔介意,冇阿之阿「draw」  ,我好記得,係隔離板間房鄰居處,睇合家歡,午夜怪譚,齋齋笑,齋齋驚。有個大學生哥哥,有學識、唔招 ...

以前的人真的比較有人情味 !

作者: 超人兄弟    時間: 4-11-2011 20:04

引用:
原帖由 abc 於 4-11-2011 14:11 發表 同意東兄講法,以前民風純樸、人情味濃厚,知你冇電視,會比你過黎一齋睇,唔介意,冇阿之阿「draw」  ,我好記得,係隔離板間房鄰居處,睇合家歡,午夜怪譚,齋齋笑,齋齋驚。有個大學生哥哥,有學識、唔招 ...

引用:
原帖由 East 於 4-11-2011 15:49 發表   以前的人真的比較有人情味 !

都未遲ge~...而家對環繞身邊的人用心做多D關心多D...都得o既~!我都係嘗試做緊呢個方向!

作者: foureyesfatboy    時間: 6-12-2011 08:52

我以前對面大廈有一家印度人, 同d差不多年紀的成日無聊地用粗口對罵. 有一次我哥學了句印度粗口(問候姐姐的) 戲弄他們佢地...出曬火....
過了幾日在街上撞到他們開頭以為會開拖...點知佢地只是理論同問我地點解要問候佢地姐姐....當時有個差人行過見到問我地乜事然後叫佢地唔好攪事....佢地好無奈走了. 個差人同我地講唔洗怕d 九等民族. 當時聽到個心好難受好過意唔去....明明是我地攪事先反而他們要受...之後在街見到佢地他們當沒有事發生....我地主動同他傾計後來成了朋友他來我家玩我去佢地家食咖哩....佢仲送了件印度曲棍球隊 tee 比我...直至廿幾年前移民後都收到佢地電話問候. 因為我地搬了好幾次同改電話以已經失去聯絡了...

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0