標題: 無記配音. 自護軍如何稱呼太空母艦?? [打印本頁]

作者: kkeeleung    時間: 28-9-2011 13:56     標題: 無記配音. 自護軍如何稱呼太空母艦??

請問當年無記配音時, 自護軍如何稱呼聯邦軍的"太空母艦". 有冇用過"木馬號" 這個名稱?
作者: 李大龍    時間: 28-9-2011 17:03

今晚返去睇返先答到你

作者: Athena    時間: 28-9-2011 17:34

好似就咁叫白色母艦
作者: kkeeleung    時間: 28-9-2011 20:38

引用:
原帖由 李大龍 於 28-9-2011 17:03 發表 今晚返去睇返先答到你
先謝謝!
作者: kkeeleung    時間: 28-9-2011 20:40

引用:
原帖由 Athena 於 28-9-2011 17:34 發表 好似就咁叫白色母艦
其實我有印象係自護叫佢做太空母艦.
作者: 李大龍    時間: 28-9-2011 22:25

引用:
原帖由 kkeeleung 於 28-9-2011 20:40 發表 其實我有印象係自護叫佢做太空母艦.
林友德叫自己隻艦就太空母艦,自護有可能係白色母艦,唔肯定要睇返証實
作者: 白鳥    時間: 28-9-2011 22:42

引用:
原帖由 李大龍 於 28-9-2011 22:25 發表 林友德叫自己隻艦就太空母艦,自護有可能係白色母艦,唔肯定要睇返証實
大龍, 聲音細果個問題KO咗未?
作者: 李大龍    時間: 30-9-2011 00:35

引用:
原帖由 白鳥 於 28-9-2011 22:42 發表 大龍, 聲音細果個問題KO咗未?
你講ZETA,原因係當年錄影過程中,唔知係部機舊款 or 唔記得開立体聲,so錄出來細聲

依家哩部03年買的,04年錄的"金枝欲孽",依家播返都可任意開關立体聲,唯獨2套高達唔可以

作者: aiselo    時間: 1-10-2011 22:55

好似無,木馬是坊間雜誌說。

電視好似都係叫聯邦新型戰艦。

作者: 李大龍    時間: 2-10-2011 03:12

嗯...睇返了!!就係第2集已經有講,紅彗星第1次同高達正面交鋒,馬莎想知高達咩料 互相試探,發現都有D料到,點知佢個部下施納特做嫁兩,心口有個勇字就比亞寶一槍KO... 馬生嚇到呆左咁話:施納特....下,咁就冇啦~只係中左一槍咋喎... 阿,點解會咁既呢?唔通果個機械人有好似"太空母艦"果種雷射炮既?? 對白就係咁啦,亞寶自己見到都呆一呆,馬生當然係走得快好世界  即係話紅彗星已經唔夠高達黎
作者: kkeeleung    時間: 2-10-2011 12:08

引用:
原帖由 李大龍 於 2-10-2011 03:12 發表 嗯...睇返了!!就係第2集已經有講,紅彗星第1次同高達正面交鋒,馬莎想知高達咩料 互相試探,發現都有D料到,點知佢個部下施納特做嫁兩,心口有個勇字就比亞寶一槍KO... 馬生嚇到呆左咁話:施納特....下,咁就冇啦~只係中左一 ...
多謝大龍兄翻睇資料. 其實, 我嘅印象都係咁上下... 但係點解自護咁快知道敵人新母艦名稱呢? 就係一個謎. 同埋. 好多人都識紅彗星馬莎. 但係之後要到甚麽時候, 自護及馬莎等才知道高達駕駛員叫阿寶. 我估佢哋一定係將資料上網, 才可如此理解.

作者: aiselo    時間: 3-10-2011 22:39

引用:
原帖由 kkeeleung 於 2-10-2011 12:08 發表 多謝大龍兄翻睇資料. 其實, 我嘅印象都係咁上下... 但係點解自護咁快知道敵人新母艦名稱呢? 就係一個謎. 同埋. 好多人都識紅彗星馬莎. 但係之後要到甚麽時候, 自護及馬莎等才知道高達駕駛員叫阿寶. 我 ...

好似在老虎追擊外逃高達時,在酒吧裡開始知道高達駕駛員是少年人......

作者: kkeeleung    時間: 4-10-2011 00:34

引用:
原帖由 aiselo 於 3-10-2011 22:39 發表   好似在老虎追擊外逃高達時,在酒吧裡開始知道高達駕駛員是少年人......
我記得都係咁, 而馬莎在與高達交手後, 到見到阿寶時都不知道佢係高達駕駛員, 只係感覺奇特. 相反, 阿寶當時知道對方係馬莎.

作者: aiselo    時間: 6-10-2011 00:08

是不是馬茜講過比阿寶知呢,又或者係阿寶新類型人,會自己知道﹖
作者: kkeeleung    時間: 6-10-2011 01:05

引用:
原帖由 aiselo 於 6-10-2011 00:08 發表 是不是馬茜講過比阿寶知呢,又或者係阿寶新類型人,會自己知道﹖
記得馬莎好似係被人降職去 happy hour, 見到阿寶, 有人稱呼馬莎...  再加埋阿寶嘅感應力.
作者: Delight986    時間: 6-10-2011 02:39     標題: The White Base (SCV-70)白色基地

The White Base (SCV-70)白色基地 

原始設定:由聯邦軍SCV-X計畫之SCV-27提案而建造的三艘飛馬級如下:

編號 艦名 SCV-27飛馬計畫
建造順序 備考
SCV-69 飛馬 (Pegasus) 一號艦 富野小說版為二號艦,安彥良和漫畫版為白色基地改裝後改名
SCV-70 白色基地 (White Base) 二號艦 動畫版主角,富野小說版為一號艦
SCV-71 飛馬J (Pegasus J) 三號艦 小說版後期主角艦,MSV版改名為白色基地Jr.

MSC-07 阿爾比昂號(Albion)七號艦

聯邦軍將(SCV-70)自運送至Side-7開始,將其(SCV-70)稱為白色基地,
翡翠台翻譯為~太空母艦.

本艦的全體被劃分為許多獨立的區塊,為了實施損害管制可將部分的區塊從艦體脫離。(阿·巴瓦·空決戰時曾以此功\能拋棄受損的引擎。)
在兩舷向外延伸的MS彈射軌道外觀如同馬的四肢,所以自護軍將其稱為「聯邦的木馬」/"木馬號"。  

即自護軍對The White Base (SCV-70)白色基地的代號:
「聯邦的木馬」/"木馬號"。  

另外由於艦橋寬廣以及備有人工重力區塊的特性,也有人認為此種戰艦在設計上是被作為艦隊旗艦的功能。在其他的故事當中飛馬級同系列戰艦也有實際被作為旗艦的例子。

如同:

吉羅尼摩(Geronimo)/Laden代號

ホワイトベース (WHITE BASE)

之前自護軍稱呼阿寶Amuro Ray為~高達駕駛員~!

至於阿寶Amuro Ray,應該係..Lalah Sune 娜娜邂逅阿寶Amuro Ray之後,
阿寶大名至於自護軍內部廣泛流傳~...

作者: N__Nobi    時間: 6-10-2011 22:43

在真實戰爭中,交戰雙方對方對同一事件自然有不同名稱。例如外星人怎會叫「地球」作「地球」?「藍星」就差不多。

但作為卡通片便不用理會這種纙輯,否則觀眾便看得混亂。記憶中,無記用「太空母艦」或「母艦」,交戰雙方也這樣叫。想深一層這毫無道理,這艘「母艦」雖有聯邦軍的王牌MS,但指揮的只是中級軍官,編制上極其量是特種部隊。真正的「母艦」,理應有高級軍官座鎮,如「戴將軍」乘坐往和自護國王和談的那艘(被反射太陽板一併摧毀)。

作者: Delight986    時間: 7-10-2011 01:26     標題: (SCV-70)

引用:
原帖由 N__Nobi 於 6-10-2011 22:43 發表 在真實戰爭中,交戰雙方對方對同一事件自然有不同名稱。例如外星人怎會叫「地球」作「地球」?「藍星」就差不多。   但作為卡通片便不用理會這種纙輯,否則觀眾便看得混亂。記憶中,無記用「太空母艦」或「母艦」 ...

(SCV-70)

自聯邦軍將(SCV-70)運送至Side-7殖民衛星開始,
由~帕歐羅·卡西亞斯里德中校擔任為(SCV-70)太空母艦艦長。 

當然,帕歐羅中校官階不及General Revil將軍~啦~! 

(SCV-70)以運用 MS 為大前題而建做的強襲登陸母艦。
經過魯烏姆會戰之後,聯邦肯定了 MS 的作戰價值所建做的全新概念艦種,用以配合 V 作戰裡的新銳 MS 而開發建造。此艦艇乃第一艘配備米諾夫斯基航空器 (Minovski Craft) 的艦艇,具有在大氣層內航行、單體進入、脫離大氣圈的能力。主兵裝有 580mm 二連裝加農砲 x1、 二連裝米加 (Mega) 粒子砲 x2。

二號艦「白色基地 White base (港稱'太空母艦')」為V計畫而建造的艦艇,也是飛馬級第一艘最早完工的艦艇。  

*因太空母艦艦長'帕歐羅'中校也重傷臥床,於是以由當時只有19 歲的布拉度·諾亞少尉 ,
是以軍官候補生的身分坐上「白色基地 太空母艦 」的。

布拉度·諾亞少尉接任臨時接下代理艦長的重任,Side-7殖民衛星聯邦軍艦上軍人已全部罹難,
於是 太空母艦成員多數都已由 Side 7 時失去親友的年輕男女所取代。(非正規軍)。

*翡翠台UC0079最終回翻譯為林隊長的確冇錯,因為林有德唔係太空母艦真正既艦長。

●登場/U.C.0079一年戰爭 

雖然聯邦軍的MS係全新概念艦種機械 ,不過都要有阿寶Amuro Ray王牌駕駛員才可行的。

其實聯邦軍所謂 OPERATION V,
V作戰計劃全新概念艦種機械,
 V作戰計劃編制上的確極其量是特種部隊。

V作戰特種部隊只不過是科學家投石問路的一種戰爭遊戲實驗工具而已。
利用一班年輕非正規軍為聯邦軍效命。

當聯邦軍收穫得到V作戰計劃RX-78-2/Gundam實戰數據之後,
便開發量產型The RGM-79 GM,折省聯邦軍軍費Budget而已。

道理正是:如果你任職官階高級軍官將軍的話?
願意登上一艘白老鼠級數的太空母艦當戰靶受到攻擊嗎?

何以毫無道理呢?
太空母艦當然非一般真正母艦~!
Gundam亦非一般卡通片咁簡單~!
有如《孫子兵法》。

OPERATION V 

視頻:16.V作戰調查報告 機動戰士高達 基連之野望 吉恩獨立戰爭記 劇情動
http://v.youku.com/v_show/id_XNjk3Mzc5ODQ=.html

V作戦セット

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0