標題: 老餅大測試!(六週年問答題) [打印本頁]

作者: 虎榮    時間: 2-9-2011 18:58     標題: 老餅大測試!(六週年問答題)

Oldcake五週年晚會有一個好玩的問答環節,依家post出黎俾大家參閱,未能出席的餅友請試試吧!你想唔想知自己有幾老餅?自己o既老餅指數又有幾多呢?做吓下面個測試你就知!

1. 太空英傑”伊斯巴”曾經做過邊個電器品牌的代言人?
  2. ”巴別二世”的作者是誰?
  3. 請做出超人太郎放死光的動作(呢題送o既 )?
  4. 超時空要塞入面,女主角明美唱了一首很好聽的歌,中文歌名系? 
  5. 戰隊隊長的衫通常是什麼顏色?
  6. 誰人有昭和幪面超人揍仔公之稱(hints: 即系套套都見到佢踪影)?
  7. 請做出其中一個超人的變身動作(驚你唔合格,送多題俾你補底 )?
  8. V型電磁俠片尾曲是誰人所唱?
  9. 無綫80年代分了三部份拍攝射鵰英雄傳,請說出每一部的副題?
  10. 動畫太寶郎堶掘g常出現的運動是?
  11. 幪面超人BlackRX變身成為憤怒王子時,軀體是什麼顏色?
  12. 漫畫feel 100%是出自那位香港漫畫家手筆?
  13. 現時老餅網堶掖怮洎^帥靚正系邊個(記住呢條答錯系死罪 我都幫你唔到! )?
  14. 鐵金剛最大馬力可以去到幾多匹?
  15. 香港電台制作第一套處境劇”小時候”由那兩位小演員演出?
  16. 當年為”飄零燕”凱迪爺爺配音的是無綫那一位配音員(hints: 佢演過粵語長片十兄弟)?
  17. 超人吉田最後一集時,是那一位超人將死去的吉田接走?
  18. 龍虎門主角王小虎絶招霹靂狂龍,三秒可出多少腳?
  19. 麥當奴當年有一佢無霸急口令比賽,第一句是”雙層牛肉巨無霸”,請説出餘下數句?
  20. 試說出日本世界名作劇場的其中兩部作品?
  21. 巴別二世有三個僕人,請講出其中一個的名字?
  22. 超人吉田同超人亞鄉最顯眼的外型分別是?
  23. Keroro最鐘意砌什麼模型?
  24. ”阿基拉”的作者是誰?
  25. 磁力鐵甲人(金鋼飛天鑽)中,司馬宙的香港配音員及日本配音員是誰,請說出其一?
  26. 藝人曾江有個經典廣告,接近三十年還在播放,究竟是那一個廣告?
  27. 430穿梭機期間,第一套播出的卡通片是宇宙大帝,第二套是什麼?
  28. ”一休和尚”在解決疑難時,會做什麼動作?
  29. Gundam RX0078堶情A阿寶被認為是甚麼人種?
  30. ”月光光,照土堂,巫家有隻大豺狼......”出於無綫那一套電視劇?
  31. ”銀河鐵道999”入面美達露所穿的一套黑色服裝,其實是什麼服飾?
  32. ”電子神童”的日版及港版主題曲分別由誰所唱,請說出其一?
  33. 廣告歌中有”斬料,斬料,斬大舊叉燒”是那個產品的廣告?
  34. 超人堶情A有誰是不需要變身器變身的?
  35. 請說出兩套由蔣慶龍主唱過動畫歌的動畫片集?
  36. 跳飛機曾經由兩位女主持一起主持,她們是誰(hints: 個地都系姓黃 )?
  37. 動畫太寶郎入面,主角變身後是機械人還是人?
  38. 請講出兩部黃日華有份參與演出的金庸小說改篇劇集?
  39. ”小虎隊”曾唱過那一套動畫片的主題曲及片尾曲?
  40. 港產武打漫畫始祖是誰?
  41. 彩虹化身俠第七變最用得多的招式名稱是?
  42. ”萬里尋親記”主角馬哥隻寵物朋友是什麼動物?什麼顏色?
  43. ”電子分光人”是否機械人?
  44. 香港漫畫13點的作者是誰?
  45. 香港版幪面超人1號叫洪大龍,2號洪飛虎,咁3號叫?
  46. 首創有二種變身的的幪面超人是誰?
  47. ”小莫小於水滴,變成大海汪洋,細莫細於沙粒,聚成大地四方”這首歌的廣告客戶是誰(識答埋邊過唱就加你一分 )?
  48. ”小雙俠”的原唱者是誰?
  49. ”銀河鐵道999”主角星野鐵郎最想得到的是?
  50. 中華英雄主角華英雄的元配太太叫什麼名字?
  51. 海賊戰隊用的變身器是什麼東西?
  52. 神勇飛鷹俠的主唱者是那兩人?
  53. 無綫劇集”清宮殘夢”由誰飾演光緒?
  54. ”吹乒乓”是出於黃日華所主演的那一套電視劇?
  55. Keroro入面,男主角(人類)叫什麼名字?
  56. ”小虎隊”在日本東京音樂節的參賽歌曲是?
  57. 宇宙海賊(盜)入面,夏羅古船長的宇宙船叫什麼名字?
  58. 伏魔三劍俠的名字是什麼?
  59. 排球女將中,荒木由美子在劇中的名字是什麼?
  60. ”高立的未來世界”是由那一位日本動畫大師製作/監製?

你如果識答:

0 - 20題 得呢個分數,有兩大可能: 1)你系超嫩餅,好多經典野你都未睇過!2)你並不沉醉於老餅事物,所有老餅事物對你都如過眼雲煙,過目即忘! 

21-40題 得呢個分數,証明你對老餅事物有基本認識,但可能只偏重於某一類型!快d去論壇各版面惡補一下!

41-59題 得呢個分數,証明你在過往的歲月當中,基本上都系用電視汁撈飯,不論何種類型節目及老餅事物,你都無所遺漏,一網打盡,係老餅中堅份子!  

60題 得呢個分數,你簡直系”神”級,小弟在此拜服!  

(上面題目o既答案散布於老餅論壇各網頁及版面!

作者: kkeeleung    時間: 2-9-2011 22:07

引用:
原帖由 虎榮 於 2-9-2011 18:58 發表 Oldcake五週年晚會有一個好玩的問答環節,依家post出黎俾大家參閱,未能出席的餅友請試試吧!你想唔想知自己有幾老餅?自己o既老餅指數又有幾多呢?做吓下面個測試你就知!   太空英傑”伊斯巴”曾 ...
未有足夠實力的老餅, 切勿胡亂試玩. 有走火入魔,吐血 xx 者, 恕不負責. 如遇答中全部答案全中, 亦證明老餅症已入膏肓. 同樣難找靈藥.

作者: actionkamen    時間: 3-9-2011 01:45

引用:
原帖由 虎榮 於 2-9-2011 18:58 發表 Oldcake五週年晚會有一個好玩的問答環節,依家post出黎俾大家參閱,未能出席的餅友請試試吧!你想唔想知自己有幾老餅?自己o既老餅指數又有幾多呢?做吓下面個測試你就知!   太空英傑”伊斯巴”曾 ...

1. 太空英傑”伊斯巴”曾經做過邊個電器品牌的代言人?東芝
  2. ”巴別二世”的作者是誰?橫山光輝
  3. 請做出超人太郎放死光的動作(呢題送o既 )?文字答唔到喎
  4. 超時空要塞入面,女主角明美唱了一首很好聽的歌,中文歌名系?真情流露
  5. 戰隊隊長的衫通常是什麼顏色?紅色
  6. 誰人有昭和幪面超人揍仔公之稱(hints: 即系套套都見到佢踪影)?立花藤兵衛
  7. 請做出其中一個超人的變身動作(驚你唔合格,送多題俾你補底 )?文字答唔到喎
  8. V型電磁俠片尾曲是誰人所唱?水木一郎
  9. 無綫80年代分了三部份拍攝射鵰英雄傳,請說出每一部的副題?鐵血丹心,東邪西毒,華山論劍
  10. 動畫太寶郎堶掘g常出現的運動是?欖球/美式足球
  11. 幪面超人BlackRX變身成為憤怒王子時,軀體是什麼顏色?橙黃色(機體)
  12. 漫畫feel 100%是出自那位香港漫畫家手筆?劉雲傑
  13. 現時老餅網堶掖怮洎^帥靚正系邊個(記住呢條答錯系死罪 我都幫你唔到! )?當然係王上
  14. 鐵金剛最大馬力可以去到幾多匹?開足千百匹馬力,將惡魔掃蕩
  15. 香港電台制作第一套處境劇”小時候”由那兩位小演員演出?路家敏,王書麒
  16. 當年為”飄零燕”凱迪爺爺配音的是無綫那一位配音員(hints: 佢演過粵語長片十兄弟)?金雷
  17. 超人吉田最後一集時,是那一位超人將死去的吉田接走?佐菲
  18. 龍虎門主角王小虎絶招霹靂狂龍,三秒可出多少腳?一秒六腳
  19. 麥當奴當年有一佢無霸急口令比賽,第一句是”雙層牛肉巨無霸”,請説出餘下數句?醬汁洋蔥夾青瓜,芝士生菜加芝麻,人人食過笑哈哈
  20. 試說出日本世界名作劇場的其中兩部作品?飄零燕
  21. 巴別二世有三個僕人,請講出其中一個的名字?羅秀蘭,布洛斯,百勝龍(呢個送嘅)
  22. 超人吉田同超人亞鄉最顯眼的外型分別是?身體間紋
  23. Keroro最鐘意砌什麼模型?高達
  24. ”阿基拉”的作者是誰?大友克洋
  25. 磁力鐵甲人(金鋼飛天鑽)中,司馬宙的香港配音員及日本配音員是誰,請說出其一?林保全
  26. 藝人曾江有個經典廣告,接近三十年還在播放,究竟是那一個廣告?美源髮彩(得咗,得哂)
  27. 430穿梭機期間,第一套播出的卡通片是宇宙大帝,第二套是什麼?叮噹
  28. ”一休和尚”在解決疑難時,會做什麼動作?打坐,用口水點兩隻食指,再响頭頂碎幾下。
  29. Gundam RX0078堶情A阿寶被認為是甚麼人種?新類型人
  30. ”月光光,照土堂,巫家有隻大豺狼......”出於無綫那一套電視劇?發現灣
  31. ”銀河鐵道999”入面美達露所穿的一套黑色服裝,其實是什麼服飾?呢題唔識答添
  32. ”電子神童”的日版及港版主題曲分別由誰所唱,請說出其一?港版胡謂康,日版水木一郎
  33. 廣告歌中有”斬料,斬料,斬大舊叉燒”是那個產品的廣告?珠江橋版玉冰燒
  34. 超人堶情A有誰是不需要變身器變身的?歸來超人阿鄉
  35. 請說出兩套由蔣慶龍主唱過動畫歌的動畫片集?戰士高迪安,太空基地,雷鳥拯救隊
  36. 跳飛機曾經由兩位女主持一起主持,她們是誰(hints: 個地都系姓黃 )?黃愛明,黃造時
  37. 動畫太寶郎入面,主角變身後是機械人還是人?精神同機械人同步,基本上都係人
  38. 請講出兩部黃日華有份參與演出的金庸小說改篇劇集?碧血劍,射鵰英雄傳,天龍八部(呢個送嘅)
  39. ”小虎隊”曾唱過那一套動畫片的主題曲及片尾曲?Heman Heman,未來警察,未來警察
  40. 港產武打漫畫始祖是誰?黃玉郎
  41. 彩虹化身俠第七變最用得多的招式名稱是?唔記得添
  42. ”萬里尋親記”主角馬哥隻寵物朋友是什麼動物?什麼顏色?馬騮,白色身
  43. ”電子分光人”是否機械人?NO
  44. 香港漫畫13點的作者是誰?李惠珍
  45. 香港版幪面超人1號叫洪大龍,2號洪飛虎,咁3號叫?洪天馬
  46. 首創有二種變身的的幪面超人是誰?七號Stronger(強者)
  47. ”小莫小於水滴,變成大海汪洋,細莫細於沙粒,聚成大地四方”這首歌的廣告客戶是誰(識答埋邊過唱就加你一分 )?恆生銀行(葉麗儀主唱)
  48. ”小雙俠”的原唱者是誰?山本正之
  49. ”銀河鐵道999”主角星野鐵郎最想得到的是?機械身體
  50. 中華英雄主角華英雄的元配太太叫什麼名字?陳潔愉
  51. 海賊戰隊用的變身器是什麼東西?呢個真係唔識
  52. 神勇飛鷹俠的主唱者是那兩人?子門真人,佐佐木功
  53. 無綫劇集”清宮殘夢”由誰飾演光緒?陳振華(唔太肯定)
  54. ”吹乒乓”是出於黃日華所主演的那一套電視劇?香城浪子
  55. Keroro入面,男主角(人類)叫什麼名字?日向冬樹
  56. ”小虎隊”在日本東京音樂節的參賽歌曲是?忍著淚說Goodbye
  57. 宇宙海賊(盜)入面,夏羅古船長的宇宙船叫什麼名字?唔記得
  58. 伏魔三劍俠的名字是什麼?左比單,伊比路,加布拉
  59. 排球女將中,荒木由美子在劇中的名字是什麼?蘇由美
  60. ”高立的未來世界”是由那一位日本動畫大師製作/監製?宮崎俊
中幾多呀?

作者: maxyeung    時間: 3-9-2011 01:48

1. 太空英傑”伊斯巴”曾經做過邊個電器品牌的代言人? Sony Ericsson~
  2. ”巴別二世”的作者是誰? 巴別一世~
  3. 請做出超人太郎放死光的動作(呢題送o既 )?做左, 睇唔到算~
  4. 超時空要塞入面,女主角明美唱了一首很好聽的歌,中文歌名系?標殺令 
  5. 戰隊隊長的衫通常是什麼顏色?CMYK色!
  6. 誰人有昭和幪面超人揍仔公之稱(hints: 即系套套都見到佢踪影)?許紹雄!
  7. 請做出其中一個超人的變身動作(驚你唔合格,送多題俾你補底 )?日日都做, 今日唔做!
  8. V型電磁俠片尾曲是誰人所唱?日本人
  9. 無綫80年代分了三部份拍攝射鵰英雄傳,請說出每一部的副題?翁美玲之崛起、翁美玲之特攝、翁美玲之終結!
  10. 動畫太寶郎堶掘g常出現的運動是?行路
  11. 幪面超人BlackRX變身成為憤怒王子時,軀體是什麼顏色?RGB 色!
  12. 漫畫feel 100%是出自那位香港漫畫家手筆?劉生!
  13. 現時老餅網堶掖怮洎^帥靚正系邊個(記住呢條答錯系死罪 我都幫你唔到! )?你!!
  14. 鐵金剛最大馬力可以去到幾多匹?3/4匹!
  15. 香港電台制作第一套處境劇”小時候”由那兩位小演員演出?張智琳, 許秋怡~
  16. 當年為”飄零燕”凱迪爺爺配音的是無綫那一位配音員(hints: 佢演過粵語長片十兄弟)?黎彼德
  17. 超人吉田最後一集時,是那一位超人將死去的吉田接走?救護員...........
  18. 龍虎門主角王小虎絶招霹靂狂龍,三秒可出多少腳?正常就一秒七腳, 咁即係七乘以三再加...........再.........
  19. 麥當奴當年有一佢無霸急口令比賽,第一句是”雙層牛肉巨無霸”,請説出餘下數句?對波唔識夾番瓜, 今晚搞到出野拿, 人人射中摩囉差!
  20. 試說出日本世界名作劇場的其中兩部作品?王子復仇記, 天鵝湖!
  21. 巴別二世有三個僕人,請講出其中一個的名字?老大, 老二, 老三!
  22. 超人吉田同超人亞鄉最顯眼的外型分別是?一個高D, 一個矮D...........
  23. Keroro最鐘意砌什麼模型?盒裝模型!
  24. ”阿基拉”的作者是誰?克洋大友.......大友克洋......洋克大友......大洋克友......我搞唔清楚啊~
  25. 磁力鐵甲人(金鋼飛天鑽)中,司馬宙的香港配音員及日本配音員是誰,請說出其一?趙應春!
  26. 藝人曾江有個經典廣告,接近三十年還在播放,究竟是那一個廣告?霸王洗頭水!!
  27. 430穿梭機期間,第一套播出的卡通片是宇宙大帝,第二套是什麼?黑白彊屍!!
  28. ”一休和尚”在解決疑難時,會做什麼動作?舉起中指!
  29. Gundam RX0078堶情A阿寶被認為是甚麼人種?新異型人!
  30. ”月光光,照土堂,巫家有隻大豺狼......”出於無綫那一套電視劇?大時代!
  31. ”銀河鐵道999”入面美達露所穿的一套黑色服裝,其實是什麼服飾?COSPLAY!
  32. ”電子神童”的日版及港版主題曲分別由誰所唱,請說出其一?華星旗下歌手~
  33. 廣告歌中有”斬料,斬料,斬大舊叉燒”是那個產品的廣告?斬差燒刀
  34. 超人堶情A有誰是不需要變身器變身的?石森章太郎!
  35. 請說出兩套由蔣慶龍主唱過動畫歌的動畫片集?龍珠一世、龍珠二世!
  36. 跳飛機曾經由兩位女主持一起主持,她們是誰(hints: 個地都系姓黃 )?黃韻詩.........黃藥師~
  37. 動畫太寶郎入面,主角變身後是機械人還是人?有手有腳機械人類~
  38. 請講出兩部黃日華有份參與演出的金庸小說改篇劇集?書劍恩仇錄, 笑傲江湖~
  39. ”小虎隊”曾唱過那一套動畫片的主題曲及片尾曲?片頭曲: 忍著淚的超人........片尾曲:超人說GOODBYE
  40. 港產武打漫畫始祖是誰?王澤!
  41. 彩虹化身俠第七變最用得多的招式名稱是?隔空取物!
  42. ”萬里尋親記”主角馬哥隻寵物朋友是什麼動物?什麼顏色?他媽哥治, 卡奇色!
  43. ”電子分光人”是否機械人?否!
  44. 香港漫畫13點的作者是誰?13章~
  45. 香港版幪面超人1號叫洪大龍,2號洪飛虎,咁3號叫?洪大豹!!
  46. 首創有二種變身的的幪面超人是誰?............好似係..........嗯.............BLACK 既主角 光太郎...佢又變BLACK, 又變RX~
  47. ”小莫小於水滴,變成大海汪洋,細莫細於沙粒,聚成大地四方”這首歌的廣告客戶是誰(識答埋邊過唱就加你一分 )?長江實業!! 一定係!!
  48. ”小雙俠”的原唱者是誰?大單俠~
  49. ”銀河鐵道999”主角星野鐵郎最想得到的是?I-PHONE 手機~
  50. 中華英雄主角華英雄的元配太太叫什麼名字?問馬榮成丫~
  51. 海賊戰隊用的變身器是什麼東西?唔知.........太新喇.............
  52. 神勇飛鷹俠的主唱者是那兩人?記得點唱但唔知咩人唱..........
  53. 無綫劇集”清宮殘夢”由誰飾演光緒?鐵咀銅牙咩咩嵐!!
  54. ”吹乒乓”是出於黃日華所主演的那一套電視劇?濃本多情~
  55. Keroro入面,男主角(人類)叫什麼名字?..........小泉純一郎~
  56. ”小虎隊”在日本東京音樂節的參賽歌曲是?我們都是這樣失戀的~
  57. 宇宙海賊(盜)入面,夏羅古船長的宇宙船叫什麼名字?鐵達尼號VII
  58. 伏魔三劍俠的名字是什麼?咪就係伏魔三劍俠囉~
  59. 排球女將中,荒木由美子在劇中的名字是什麼?離心勁劈子~
  60. ”高立的未來世界”是由那一位日本動畫大師製作/監製?認真答! 宮崎駿~
以上答案純屬個人狗UP, 如有雷同實屬巧合~呵~~~~~~~~~

作者: kkeeleung    時間: 3-9-2011 02:40

引用:
原帖由 actionkamen 於 3-9-2011 01:45 發表 太空英傑”伊斯巴”曾經做過邊個電器品牌的代言人?東芝”巴別二世”的作者是誰?橫山光輝請做出超人太郎放死光的動作(呢題送o既 )?文字答唔到喎超時空要塞入面,女主角明美唱了一首很好聽的歌,中文歌名系?真情 ...
Actionkamen兄, 有幾條有錯:.

1) 將"青春火花同"排球女將"資料混亂了.

2) 兩段變身幪超據現場報道好似不是 Stronger 噃

3) 430第二套卡通官方答案不是"叮噹". 計埋同日播出. 可能係叮噹先登場.

4) 跳飛機主持. 有一位並非姓"黃" 苦榮兄有小許... . 默書無分.

5) 陳振華記得有做過光緒. 但係並非清宮殘夢.

6) 彩虹化身俠最多用o既招式. 有位老餅一答即中. 嗰位大哥真係上哂頭. 有無試過打坐當瞓覺就唔知la.

作者: foureyesfatboy    時間: 3-9-2011 02:51

31 ”銀河鐵道999”入面美達露所穿的一套黑色服裝,其實是什麼服飾? D 條有好多答案....俄羅斯服飾, 女裝服飾, 毛茸茸服飾....等等
無綫劇集”清宮殘夢”由誰飾演光緒?張之亮定張之國?????

作者: 虎榮    時間: 5-9-2011 00:34

引用:
原帖由 kkeeleung 於 3-9-2011 02:40 發表 Actionkamen兄, 有幾條有錯:. 1) 將"青春火花同"排球女將"資料混亂了.2) 兩段變身幪超據現場報道好似不是 Stronger 噃3) 430第二套卡通官方答案不是"叮噹". 計埋同日播出. 可能係叮噹先登場. 4) 跳飛機主持 ...

kkeeleung兄,呢度唔系小學, 唔駛扣分架wor  個姓同音就算啦!

作者: 虎榮    時間: 5-9-2011 00:36

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 3-9-2011 02:51 發表 31 ”銀河鐵道999”入面美達露所穿的一套黑色服裝,其實是什麼服飾? D 條有好多答案....俄羅斯服飾, 女裝服飾, 毛茸茸服飾....等等無綫劇集”清宮殘夢”由誰飾演光緒?張之亮定張之國?????

四哥打錯字wor!  咁你個答案查實系邊個?

美達露一條論壇內有答案!

作者: 虎榮    時間: 5-9-2011 00:42

引用:
原帖由 actionkamen 於 3-9-2011 01:45 發表 太空英傑”伊斯巴”曾經做過邊個電器品牌的代言人?東芝”巴別二世”的作者是誰?橫山光輝請做出超人太郎放死光的動作(呢題送o既 )?文字答唔到喎超時空要塞入面,女主角明美唱了一首很好聽的歌,中文歌名系?真情 ...

中左 49 題, 官方答案容後公佈!

引用:
原帖由 maxyeung 於 3-9-2011 01:48 發表 太空英傑”伊斯巴”曾經做過邊個電器品牌的代言人? Sony Ericsson~”巴別二世”的作者是誰? 巴別一世~請做出超人太郎放死光的動作(呢題送o既 )?做左, 睇唔到算~超時空要塞入面,女主角明美唱了一首很好聽的歌, ...

maxyeung兄好鬼馬! 都比左好多tips大家!

作者: maxyeung    時間: 5-9-2011 01:02

引用:
原帖由 虎榮 於 5-9-2011 00:42 發表   中左 49 題, 官方答案容後公佈!     maxyeung兄好鬼馬! 都比左好多tips大家!

虎榮君, 您對我真係太好,太善良喇..........嗚~~~

作者: kkeeleung    時間: 5-9-2011 10:17

引用:
原帖由 虎榮 於 5-9-2011 00:34 發表   kkeeleung兄,呢度唔系小學, 唔駛扣分架wor  個姓同音就算啦!

個姓寫唔啱, 支票可能收唔到錢嫁wor. .

同埋對超級版主. 要求要高一啲D.

作者: actionkamen    時間: 5-9-2011 21:47

引用:
原帖由 kkeeleung 於 5-9-2011 10:17 發表  個姓寫唔啱, 支票可能收唔到錢嫁wor. .同埋對超級版主. 要求要高一啲D.

OKOK啱嘅啱嘅

作者: East    時間: 5-9-2011 23:04

真係辛苦晒出問題嘅終極餅友們!
作者: 白鳥    時間: 6-9-2011 00:18

除咗咸超外, 其他問題命中率達八成

作者: 超人兄弟    時間: 6-9-2011 00:37

引用:
原帖由 白鳥 於 6-9-2011 00:18 發表 除咗咸超外, 其他問題命中率達八成
鬼叫你抽中咸超咩~...唔公平都係o甘話~!
作者: 白鳥    時間: 6-9-2011 12:01

引用:
原帖由 超人兄弟 於 6-9-2011 00:37 發表 鬼叫你抽中咸超咩~...唔公平都係o甘話~!
鬼叫你鍾意咸超咩, 好難抽唔中囉
作者: 超人兄弟    時間: 6-9-2011 21:14

引用:
原帖由 白鳥 於 6-9-2011 12:01 發表   鬼叫你鍾意咸超咩, 好難抽唔中囉
照比率計...問題好平均。你運有阻滯o者~!
作者: Potato    時間: 6-9-2011 22:05

多數都識答 ,不過有D都幾蝦人。

Q37及Q43有d難搞,背後涉及對機械人定義的問題。

Q22,超人吉田和超人亞鄉最明顯的分別,actionkamen兄覺得是身體間紋,但我覺得是褲子的款式,三角底和孖煙通,點都明顯過條間紋N?

作者: 超人兄弟    時間: 6-9-2011 22:20

引用:
原帖由 Potato 於 6-9-2011 22:05 發表 多數都識答 ,不過1有D都幾蝦人。 Q37及Q43有d難搞,背後涉及對機械人定義的問題。 Q22,超人吉田和超人亞鄉最明顯的分別,actionkamen兄覺得是身體間紋,但我覺得是褲子的款式,三角底和孖煙通,點都明顯過條間紋 ...
you're right~bro potato !呢條question我出.......我就係 set o左呢個答案!
作者: Potato    時間: 6-9-2011 22:44

引用:
原帖由 超人兄弟 於 6-9-2011 22:20 發表 you're right~bro potato !呢條question我出.......我就係 set o左呢個答案!

都估到係你出啦

作者: moneyismymoney    時間: 6-9-2011 23:20

人老,無乜記性 !  
^
^
^

作者: 超人兄弟    時間: 6-9-2011 23:53

引用:
原帖由 Potato 於 6-9-2011 22:44 發表 都估到係你出啦
...!
作者: maxyeung    時間: 10-9-2011 18:15

引用:
原帖由 超人兄弟 於 6-9-2011 22:20 發表 you're right~bro potato !呢條question我出.......我就係 set o左呢個答案!

小弟正是當晚抽中超兄這條"非一般高智商" 老餅題喇........
我寧願你問我 : "小甜甜著既內褲係咩野顏色",或者我會覺得
易答少少.............

作者: 超人兄弟    時間: 10-9-2011 18:23

引用:
原帖由 maxyeung 於 10-9-2011 18:15 發表 小弟正是當晚抽中超兄這條"非一般高智商" 老餅題喇........我寧願你問我 : "小甜甜著既內褲係咩野顏色",或者我會覺得易答少少.............

...我鍾意小忌廉多D~...所以小甜甜...都係 no way~!

作者: kkeeleung    時間: 10-9-2011 23:45

引用:
原帖由 maxyeung 於 10-9-2011 18:15 發表 小弟正是當晚抽中超兄這條"非一般高智商" 老餅題喇........我寧願你問我 : "小甜甜著既內褲係咩野顏色",或者我會覺得易答少少.............
咁小甜甜修內褲係咩嘢色o架呢?
作者: wwl36    時間: 10-9-2011 23:46

引用:
原帖由 Potato 於 6-9-2011 22:05 發表 多數都識答 ,不過有D都幾蝦人。 Q37及Q43有d難搞,背後涉及對機械人定義的問題。 Q22,超人吉田和超人亞鄉最明顯的分別,actionkamen兄覺得是身體間紋,但我覺得是褲子的款式,三角底和孖煙通,點都明顯過條間紋N ...

對小弟 - 條線明顯過條褲wor  E條小弟答action兄個答案, 小時邊道注意睇下身架 .... 

作者: 超人兄弟    時間: 11-9-2011 00:36

引用:
原帖由 kkeeleung 於 10-9-2011 23:45 發表   咁小甜甜修內褲係咩嘢色o架呢?

hee...你又想知?!

作者: 超人兄弟    時間: 11-9-2011 00:37

引用:
原帖由 wwl36 於 10-9-2011 23:46 發表 對小弟 - 條線明顯過條褲wor  E條小弟答action兄個答案, 小時邊道注意睇下身架 .... 
呢條擺明玩gala~....重o甘認真研究~!
作者: kkeeleung    時間: 11-9-2011 12:26

引用:
原帖由 超人兄弟 於 11-9-2011 00:37 發表 呢條擺明玩gala~....重o甘認真研究~!
不如試列舉"吉田"同"阿鄉"十處不同?

1) 兩個名字唔同.

2) 人間體不同.

3) 變身方法不同.

4) 被打敗的對手不同. (係咪呢? )

5) 怪獸隊戰友不同.

6) 戰機不同.

7) 拍攝 + 播出年代不同.

8) 體骼大少不同. 吉田 C型 比 阿鄉.

9) 身體衣褲紋理不同.

10) 面型倫廓不同.

........................................

作者: Potato    時間: 12-9-2011 00:15

引用:
原帖由 wwl36 於 10-9-2011 23:46 發表 對小弟 - 條線明顯過條褲wor  E條小弟答action兄個答案, 小時邊道注意睇下身架 .... 

36兄,我都無特別注意下身

作者: Potato    時間: 12-9-2011 00:19

引用:
原帖由 kkeeleung 於 11-9-2011 12:26 發表 不如試列舉"吉田"同"阿鄉"十處不同?

那就要講明同邊一個時期的吉田比較了。例如初代爛面吉田與青靚白淨阿鄉。

作者: Ahming    時間: 12-9-2011 08:44

見你地玩得咁高興,我又出條問題考下大家先

真人版電影"小雙俠"入面,多龍芝女皇的扮演者是深田恭子,相信好多人都知.

咁另一個女性角色:小雙俠2號的扮演者是邊個?

作者: CKCK    時間: 12-9-2011 12:28

引用:

仲有樽領同V領分別!

作者: Ahming    時間: 12-9-2011 14:35

引用:
原帖由 超人兄弟 於 11-9-2011 00:36 發表 hee...你又想知?!

我話你知

作者: 箂茵哈特    時間: 12-9-2011 14:58

其實題目真是超級難答~ 當你小時候睇過又點記起咁多野 再者!如非現時惡補根本無可能識答~ 簡直系日本動漫有著重要之一課!
作者: 超人兄弟    時間: 12-9-2011 18:01

引用:
原帖由 Ahming 於 12-9-2011 08:44 發表 見你地玩得咁高興,我又出條問題考下大家先真人版電影"小雙俠"入面,多龍芝女皇的扮演者是深田恭子,相信好多人都知.咁另一個女性角色:小雙俠2號的扮演者是邊個?
Ayiya~無留意tim~...多數留意深田恭子~!
作者: 超人兄弟    時間: 12-9-2011 18:02

引用:
原帖由 CKCK 於 12-9-2011 12:28 發表 仲有樽領同V領分別!
Yeah~~~
作者: 超人兄弟    時間: 12-9-2011 18:03

引用:
原帖由 Ahming 於 12-9-2011 14:35 發表 我話你知http://i416.photobucket.com/albums/pp247/ming20603/vlcsnap-2011-09-12-14h22m51s157.png
呢件係小甜甜~?? Ahming兄心目中o既小甜甜...
作者: 超人兄弟    時間: 12-9-2011 18:05

引用:
原帖由 箂茵哈特 於 12-9-2011 14:58 發表 其實題目真是超級難答~ 當你小時候睇過又點記起咁多野 再者!如非現時惡補根本無可能識答~ 簡直系日本動漫有著重要之一課!
Hey~~~你咪答得幾好~! (係細聲無信心窒口o左D )
作者: japkortai    時間: 12-9-2011 19:09

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 3-9-2011 02:51 發表 31 ”銀河鐵道999”入面美達露所穿的一套黑色服裝,其實是什麼服飾? D 條有好多答案....俄羅斯服飾, 女裝服飾, 毛茸茸服飾....等等無綫劇集”清宮殘夢”由誰飾演光緒?張之亮定張之國?????

四哥,你都好叻嘞... 寫到個同音異字。

(因為呢條係我出o既, )

作者: Ahming    時間: 12-9-2011 19:31

引用:
原帖由 超人兄弟 於 12-9-2011 18:03 發表 呢件係小甜甜~?? Ahming兄心目中o既小甜甜...

當然不是,佢是'春哥'
.
.
.
.
首先多謝'春哥'幫手演出呢個曰劇經典場面
查實'春哥'玉樹臨風,迷倒萬千少女,改善社會風氣.打做萬千票房...........

作者: 超人兄弟    時間: 12-9-2011 19:47

引用:
原帖由 Ahming 於 12-9-2011 19:31 發表 當然不是,佢是'春哥'....首先多謝'春哥'幫手演出呢個曰劇經典場面查實'春哥'玉樹臨風,迷倒萬千少女,改善社會風氣.打做萬千票房...........http://i416.photobucket.com/albums/pp247/ming20603/vlcsnap-2011-09-12-1 ...

...原來...

作者: Ahming    時間: 12-9-2011 19:52

查實有資格做小甜甜的人應該是"佢"
因為佢呀媽就是小甜甜漫畫的原作者'五十嵐優美子',
在自細就耳儒目染之下,名符其實可以講是體內流著小甜甜的血
好去片
http://youtu.be/SHXO2dRKJjE 有無興趣同'佢'一齊賞月 中秋節快樂
作者: Ahming    時間: 12-9-2011 21:22

引用:
原帖由 Ahming 於 12-9-2011 08:44 發表 見你地玩得咁高興,我又出條問題考下大家先真人版電影"小雙俠"入面,多龍芝女皇的扮演者是深田恭子,相信好多人都知.咁另一個女性角色:小雙俠2號的扮演者是邊個?
無人知
作者: 超人兄弟    時間: 12-9-2011 22:04

引用:
原帖由 Ahming 於 12-9-2011 21:22 發表 無人知

福田沙紀

作者: kkeeleung    時間: 12-9-2011 23:30

來一條 TVB 電視題:

當年 丁蟹 "大時代" 及 郭富城"風之刀" 同期播出, 邊套係在第一線劇時段. 邊套係二線劇. 而之後又有沒有更改, 點解? 同埋, 係點變?  

作者: Potato    時間: 13-9-2011 00:03

引用:
原帖由 kkeeleung 於 12-9-2011 23:30 發表 來一條 TVB 電視題: 當年 丁蟹 "大時代" 及 郭富城"風之刀" 同期播出, 邊套係在第一線劇時段. 邊套係二線劇. 而之後又有沒有更改, 點解? 同埋, 係點變?  

嘩!好犀利啊!簡直係一條電視史的論文題~~

作者: Ahming    時間: 13-9-2011 00:09

引用:
原帖由 超人兄弟 於 12-9-2011 22:04 發表 福田沙紀  

答中,不過有另一個更好玩的答案,有無人知

作者: 超人兄弟    時間: 13-9-2011 00:40

引用:
原帖由 Ahming 於 13-9-2011 00:09 發表 答中,不過有另一個更好玩的答案,有無人知
No~~~ don't know ar~~~
作者: Ahming    時間: 13-9-2011 01:20

引用:
原帖由 超人兄弟 於 13-9-2011 00:40 發表 No~~~ don't know ar~~~

算喇,我開估喇

在尋日朝早我出咗條問題之後,一直見無乜反應.....
於是,在下晝我就俾咗個好大的貼士出來.....
只要上網search下,例如youtube睇番預告,應該都認到......
為咗混淆視聽,所以我用咗張"走光相",分散大家的注意力......
結果反應有的出乎意料之外,無人發現我放相的真正目的......
於是我又放多張相.....今次呢張是大頭相
同樣為咗分散注意力,我放多段片出來............

作者: Ahming    時間: 13-9-2011 01:31

無錯,扮演小雙俠2號的人就是:福田沙紀

作者: kkeeleung    時間: 13-9-2011 11:57

引用:
原帖由 kkeeleung 於 12-9-2011 23:30 發表 來一條 TVB 電視題: 當年 丁蟹 "大時代" 及 郭富城"風之刀" 同期播出, 邊套係在第一線劇時段. 邊套係二線劇. 而之後又有沒有更改, 點解? 同埋, 係點變?  

引用:
嘩!好犀利啊!簡直係一條電視史的論文題~~ 
  其實, 係老餅都略知一二. 當年"大時代"劇力迫人. 播出時段對大衆有一定影响.

作者: 超人兄弟    時間: 13-9-2011 16:25

引用:
原帖由 Ahming 於 13-9-2011 01:20 發表 算喇,我開估喇在尋日朝早我出咗條問題之後,一直見無乜反應.....於是,在下晝我就俾咗個好大的貼士出來.....只要上網search下,例如youtube睇番預告,應該都認到......為咗混淆視聽,所以我用咗張 ...
o甘鬼馬o既你...用條男人o黎分散我o地注意力...
作者: Ahming    時間: 13-9-2011 17:09

我放呢三幅相都是福田沙紀本人,唔信可以慢慢比較下佢地的樣貌.......

而呢三張相全部來自同一套劇,
'春哥'是劇入面佢的角色,
而佢呢個'玉樹臨風'look出咗之後,迷倒無數少女亦是事實(不過是同x)
話改善社會風氣,是叫人唔好歧視..........
打做萬千票房.......佢拍過咁多戲,票房何止千萬(yen)

我講的句句都是事實

放心,佢百分百女人構造,睇完唔使洗眼

而且你睇真的,佢對.....都好大下

作者: frankie    時間: 13-9-2011 18:47

引用:
原帖由 kkeeleung 於 11-9-2011 12:26 發表   不如試列舉"吉田"同"阿鄉"十處不同? 1) 兩個名字唔同.2) 人間體不同.3) 變身方法不同.4) 被打敗的對手不同. (係咪呢? ) 5) 怪獸隊戰友不同.6) 戰機不同.7) 拍攝 + 播出年代不同.8) 體骼大少不同. 吉田 ...

1)吉田係隻揪隻 , 阿鄉間唔中要一揪
2)吉田夠前會離場 , 阿鄉成日打到唔捨得走 , 無晒能源....
3)吉田變身話變就變 , 阿鄉唔係
4)吉田用工具變身
5)吉田每次頂多用兩隻死光 , 阿鄉試過用三、四隻
6)阿鄉可以靠手鐲起死回生 , 吉田死左就要等左菲救
7)阿鄉有外帶武器 , 吉田冇
8)吉田到最後都冇(地球)人知眞正身份
9)MAT有表達人事/政治現實
10)吉田一開始已經係宇宙警備隊成員
多個都想唔出....

作者: frankie    時間: 13-9-2011 18:54

自從某女富商被稱作小甜甜 , 小甜甜俾我嘅印像變得恐佈

作者: maxyeung    時間: 13-9-2011 23:02

引用:
原帖由 kkeeleung 於 10-9-2011 23:45 發表   咁小甜甜修內褲係咩嘢色o架呢?

非常之抱歉啊keeleung 兄, 我心目中既 "小甜甜"係佢........
http://hk.wrs.yahoo.com/_ylt=A3OyCpSDcG9OuQYAody.ygt./SIG=12rdbe5kt/EXP=1315954947/**http%3a//orientaldaily.on.cc/cnt/news/20090616/photo/0616_00176_008b2.jpgpg
知道答案既人係佢........唔好問我, 我什麼都不知道(國語)
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20090630/photo/0630_00176_010b1.jpg

作者: maxyeung    時間: 13-9-2011 23:09

既然大家對老餅問答題依依不捨, 咁勞煩大家又答一下我喇, 零食 "七彩蝦條" 廣告中, 七彩蝦條姐姐既由位什麼名字既女廣告演員演出呢??當年佢又係幾多歲呢?
答案唔好問我, 我只有問題, 沒有答案, 我係個問題老年.............

作者: 超人兄弟    時間: 13-9-2011 23:40

引用:
原帖由 Ahming 於 13-9-2011 17:09 發表 我放呢三幅相都是福田沙紀本人,唔信可以慢慢比較下佢地的樣貌.......而呢三張相全部來自同一套劇,'春哥'是劇入面佢的角色,而佢呢個'玉樹臨風'look出咗之後,迷倒無數少女亦是事實(不過是同x)話改善社會風氣,是叫 ... 而且你睇真的,佢對.....都好大下

佢對.....??咩好大下?? 我見唔到...

哦~~~你話對腳好大下...

作者: Ahming    時間: 14-9-2011 02:01

引用:
原帖由 超人兄弟 於 13-9-2011 23:40 發表  佢對.....??咩好大下?? 我見唔到... 哦~~~你話對腳好大下...

當然是指某個身體器官....
答案1:對眼
答案2:拳頭
其實以上兩個答案都可以
你睇清楚她對拳頭大過沙煲

p.s.我地呢個變身男女之中秋特別版遊戲是樂而不淫的

作者: 超人兄弟    時間: 14-9-2011 23:52

引用:
原帖由 Ahming 於 14-9-2011 02:01 發表 當然是指某個身體器官....答案1:對眼答案2:拳頭其實以上兩個答案都可以你睇清楚她對拳頭大過沙煲p.s.我地呢個變身男女之中秋特別版遊戲是樂而不淫的
在歡樂當中...點會覺得淫o丫~...
作者: actionkamen    時間: 5-10-2011 14:40

引用:
原帖由 虎榮 於 5-9-2011 00:42 發表   中左 49 題, 官方答案容後公佈!

幾時公佈呀?

作者: 紫龍    時間: 5-10-2011 14:53

我都識少少
作者: kkeeleung    時間: 5-10-2011 18:18

咁又要有勞虎榮兄了.

作者: 虎榮    時間: 7-10-2011 23:10

引用:
原帖由 kkeeleung 於 5-10-2011 18:18 發表 咁又要有勞虎榮兄了.  

引用:
原帖由 actionkamen 於 5-10-2011 14:40 發表 幾時公佈呀?

咁快開估, 有d遲黎o既會無得玩架wor! 咁啦, 下星期日開估, 俾多一個星期大家!

作者: 虎榮    時間: 16-10-2011 23:09

官方答案: 唔啱心水勿插!

1. 太空英傑”伊斯巴”曾經做過邊個電器品牌的代言人?東芝
  2. ”巴別二世”的作者是誰?橫山光輝
  3. 請做出超人太郎放死光的動作(呢題送o既 )? 呢題唔駛寫啦!
  4. 超時空要塞入面,女主角明美唱了一首很好聽的歌,中文歌名系?可曾記起愛
  5. 戰隊隊長的衫通常是什麼顏色?紅色
  6. 誰人有昭和幪面超人揍仔公之稱(hints: 即系套套都見到佢踪影)?立花藤兵衛
  7. 請做出其中一個超人的變身動作(驚你唔合格,送多題俾你補底 )? 呢題唔駛寫啦!
  8. V型電磁俠片尾曲是誰人所唱?水木一郎
  9. 無綫80年代分了三部份拍攝射鵰英雄傳,請說出每一部的副題?鐵血丹心,東邪西毒,華山論劍
  10. 動畫太寶郎堶掘g常出現的運動是?欖球/美式足球
  11. 幪面超人BlackRX變身成為憤怒王子時,軀體是什麼顏色?藍色 (生體)
  12. 漫畫feel 100%是出自那位香港漫畫家手筆?劉雲傑
  13. 現時老餅網堶掖怮洎^帥靚正系邊個(記住呢條答錯系死罪 我都幫你唔到! )?當然係王上 全中 
  14. 鐵金剛最大馬力可以去到幾多匹?100萬匹
  15. 香港電台制作第一套處境劇”小時候”由那兩位小演員演出?路家敏,王書麒
  16. 當年為”飄零燕”凱迪爺爺配音的是無綫那一位配音員(hints: 佢演過粵語長片十兄弟)?金雷
  17. 超人吉田最後一集時,是那一位超人將死去的吉田接走?佐菲
  18. 龍虎門主角王小虎絶招霹靂狂龍,三秒可出多少腳?六腳
  19. 麥當奴當年有一佢無霸急口令比賽,第一句是”雙層牛肉巨無霸”,請説出餘下數句?醬汁洋蔥夾青瓜,芝士生菜加芝麻,人人食過笑哈哈
  20. 試說出日本世界名作劇場的其中兩部作品?飄零燕,義犬報恩,萬里尋親記,可愛的浣熊,小英的故事,紅毛小安(妮),湯姆歷險記,飄零牧牛女,莎拉物語,長腿叔叔
  21. 巴別二世有三個僕人,請講出其中一個的名字?羅秀蘭,布洛斯,百勝龍
  22. 超人吉田同超人亞鄉最顯眼的外型分別是?三角褲 vs 孖煙筒 
  23. Keroro最鐘意砌什麼模型?高達
  24. ”阿基拉”的作者是誰?大友克洋
  25. 磁力鐵甲人(金鋼飛天鑽)中,司馬宙的香港配音員及日本配音員是誰,請說出其一?林保全 /古谷徹
  26. 藝人曾江有個經典廣告,接近三十年還在播放,究竟是那一個廣告?美源髮彩
  27. 430穿梭機期間,第一套播出的卡通片是宇宙大帝,第二套是什麼?千年女王
  28. ”一休和尚”在解決疑難時,會做什麼動作?打坐,用口水點兩隻食指,再响頭頂碎幾下
  29. Gundam RX0078堶情A阿寶被認為是甚麼人種?新類型人
  30. ”月光光,照土堂,巫家有隻大豺狼......”出於無綫那一套電視劇?發現灣
  31. ”銀河鐵道999”入面美達露所穿的一套黑色服裝,其實是什麼服飾?喪服(記念身為拉美圖女王的母親變成機械女王後而穿上)
  32. ”電子神童”的日版及港版主題曲分別由誰所唱,請說出其一?港版胡謂康,日版水木一郎
  33. 廣告歌中有”斬料,斬料,斬大舊叉燒”是那個產品的廣告?珠江橋版玉冰燒
  34. 超人堶情A有誰是不需要變身器變身的?歸來超人阿鄉
  35. 請說出兩套由蔣慶龍主唱過動畫歌的動畫片集?戰士高迪安,太空基地(大武士),雷鳥拯救隊
  36. 跳飛機曾經由兩位女主持一起主持,她們是誰(hints: 個地都系姓黃/王 )?愛明,黃造時
  37. 動畫太寶郎入面,主角變身後是機械人還是人?精神同機械人同步,基本上都係人
  38. 請講出兩部黃日華有份參與演出的金庸小說改篇劇集?碧血劍,射鵰英雄傳,天龍八部
  39. ”小虎隊”曾唱過那一套動畫片的主題曲及片尾曲?Heman Heman,未來警察
  40. 港產武打漫畫始祖是誰?黃玉郎
  41. 彩虹化身俠第七變最用得多的招式名稱是?隔山打牛
  42. ”萬里尋親記”主角馬哥隻寵物朋友是什麼動物?什麼顏色?馬騮,白色身 (個名叫艾美度,系佢阿哥送o既!  )
  43. ”電子分光人”是否機械人?
  44. 香港漫畫13點的作者是誰?李惠珍
  45. 香港版幪面超人1號叫洪大龍,2號洪飛虎,咁3號叫?洪天馬
  46. 首創有二種變身的的幪面超人是誰?Black
  47. ”小莫小於水滴,變成大海汪洋,細莫細於沙粒,聚成大地四方”這首歌的廣告客戶是誰(識答埋邊過唱就加你一分 )?恆生銀行(葉麗儀主唱)
  48. ”小雙俠”的原唱者是誰?山本正之
  49. ”銀河鐵道999”主角星野鐵郎最想得到的是?機械身體
  50. 中華英雄主角華英雄的元配太太叫什麼名字?陳潔愉(瑜) 
  51. 海賊戰隊用的變身器是什麼東西?酷似自己的公仔
  52. 神勇飛鷹俠的主唱者是那兩人?子門真人,佐佐木功
  53. 無綫劇集”清宮殘夢”由誰飾演光緒?張之珏
  54. ”吹乒乓”是出於黃日華所主演的那一套電視劇?香城浪子
  55. Keroro入面,男主角(人類)叫什麼名字?日向冬樹
  56. ”小虎隊”在日本東京音樂節的參賽歌曲是?忍著淚說Goodbye
  57. 宇宙海賊(盜)入面,夏羅古船長的宇宙船叫什麼名字?愛干達號
  58. 伏魔三劍俠的名字是什麼?左比單,伊比路,加布拉
  59. 排球女將中,荒木由美子在劇中的名字是什麼?小鹿純子
  60. ”高立的未來世界”是由那一位日本動畫大師製作/監製?宮崎俊

作者: Ahming    時間: 16-10-2011 23:58

我覺得下次再玩可以利用下科技,例如播首歌叫人估下出自邊套戲之類.

就咁寫紙問問題好似太單調.

作者: 超人兄弟    時間: 17-10-2011 00:49

引用:
原帖由 Ahming 於 16-10-2011 23:58 發表 我覺得下次再玩可以利用下科技,例如播首歌叫人估下出自邊套戲之類.就咁寫紙問問題好似太單調.

可以~...o甘下年就交俾Ahming兄負責播歌仔...重有要數位餅友義工幫手先得~!

我個人覺得太單調又唔算係~...因為場面氣氛已帶出來了,給我預期想象好~!(好過上年吧~ )

精益求精你都o岩o既~ !

作者: Ahming    時間: 17-10-2011 15:49

咁又好似唔係幾好.....實俾人估到我出乜歌.

一部份應該可以.

作者: kkeeleung    時間: 17-10-2011 22:17

引用:
原帖由 超人兄弟 於 17-10-2011 00:49 發表 可以~...o甘下年就交俾Ahming兄負責播歌仔...重有要數位餅友義工幫手先得~! 我個人覺得太單調又唔算係~...因為場面氣氛已帶出來了,給我預期想象好~!(好過上年吧~ ) 精益求精你都o岩o既~ !  
這個係好提議, 但系呢個方式問答, 建議係選定歌曲, 或者可以先加功變音才播出4-5秒, 抽人出來答. 如未能解答 才逐漸還回原音, 咁會更有趣.
作者: 超人兄弟    時間: 17-10-2011 22:38

引用:
原帖由 kkeeleung 於 17-10-2011 22:17 發表 這個係好提議, 但系呢個方式問答, 建議係選定歌曲, 或者可以先加功變音才播出4-5秒, 抽人出來答. 如未能解答 才逐漸還回原音, 咁會更有趣.

不過...未必個個都 ' 熟 ' 歌 ge~...!

你個好~~~提議好~~~大工程o下bor~!

作者: 虎榮    時間: 8-9-2012 23:11     標題: 老餅六週年問答遊戲

Oldcake六週年晚會的問答環節,共分成(1)昔日生活,(2)電視/電影,(3)動漫/特撮及(4)音樂四個部份,答題者需於四組問題中抽出一條問題作答,答中即有獎品一份.現在post出黎俾大家參閱,未能出席的餅友請試試吧! 答案稍後公報!

(1)昔日生活題:

1. 灣仔大有商場原址是什麼戲院? (A)京都戲院,(B)百樂戲院,(C)東方戲院,(D)東城戲院,(E)國泰戲院
  2. 有個懷舊電視廣告要一連三次大聲嗌相同語句的,那個是什麼廣告呢?請示範!  (A)蘿霸,(B)波霸,(C)平霸
  3. 70年代,新春送禮佳品:瑞士糖,盒內有好多小筒,每筒有多少粒? (A)10粒,(B)3粒,(C)5粒,(D)散裝
  4. 上,上,下,下,左,左,右,右 ,B,A,START系邊間遊戲廠經? (A)Capcom,(B)Koei,(C)Konami
  5. 世界球王是比利,咁中國球王又系邊個呢? (A)胡國雄,(B)李惠堂,(C)仇志強
  6. 香港電車於幾多年投入服務? (A)1904,(B)1911,(C)1926
  7. 70年代,汽水公司推出了一系列大樽裝玻璃瓶汽水,請問那大樽的容量是多少? (A)1公升,(B)1.25公升,(C)2公升,(D)500毫升
  8. 知名格鬥遊戲”街頭霸王2”於那年推出? (A)1992,(B)1991,(C)1993
  9. 70年代,電視通常只有八個選台掣,1,2,3,4,分別是無綫,明珠,麗的,及麗的英文台,第五台會系甚麼台? (A)大廈閉路電視,(B)收費電視台,(C)佳藝電視台,(D)Oldcake電視台
  10. 港島區第一間日資百貨公司是那一間? (A)松板屋,(B)伊勢丹,(C)大丸
  11. 當年來往港澳以飛(Flying)(飛翠,飛鳳)為名的船公司是那一間? (A)遠東水翼船公司,(B)港澳飛翼船公司,(C)港澳水翼船公司
  12. 兒時小吃,冰凍酸木瓜,每包幾毫子,吃完後會令口腔產生甚麼變化?(A) 舌頭有爆炸感覺 ,(B)舌頭變成橙,(C)牙齒染成紅色,(D)因為勁酸會令牙齒酸軟
  13. 當年維他公司曾經出過拉蓋式玻璃樽裝汽水,在學校小食部有得賣.有很多種味,包括橙汁,cola,忌廉,連薑啤都有,通通只售六毫子.此類汽水的容量是多少呢? (A)12安士,(B)300毫升,(C)10安士,(D)350毫升,(E)13安士
  14. 靚仔等於白飯,細蛹等於鮮蝦雲吞面,咁攔住又是什麼? (A)干燒伊麵,(B)咕嚕肉,(C)雞蛋三文治
  15. (道具體)請用紙摺紙飛機一隻
  16. 在70年代曾出現兩種雞蛋仔,其中圓型的一種一直流行至今,另外一種是甚麼型 ? (A)高達頭,(B)金毛獅王頭,(C)花型蛋糕杯,(D)Toby皇上個頭至型 
  17. 街頭小食,冰凍刨冰,有菠蘿冰,紅豆冰,及涼粉冰,仲用厚玻璃杯盛載,咁在街頭如何為冰塊保温呢? (A)用雪櫃,(B)每小時冰鮮送到,(C)用麻包袋冧住,(D)用電動製冰機製作
  18. 以前兩位小朋友用甚麼衞生方法,可快捷地平分雪條呢? (A)甲食完,洗乾淨俾乙食,(B)等佢溶左,用杯平分,(C)叫阿媽俾多幾毫子買多條,(D)食孖條

(2)電視/電影

1. 懷舊日劇,”二人世界”男女主角的真實姓名是?
  2. ”人在旅途灑淚時”一曲出自那套電視劇? (A)人在江湖,(B)輪流轉,(C)飛越十八層
  3. ”秋天的童話”經典金句系? (A)應做就去做,船頭愛茶煲,(B)想做就去做,船頭愛茶煲,(C)該做就去做,船頭愛茶煲
  4. 懷舊日劇,”鸞鳳和鳴”當年是星期幾播影呢? (A)星期一,(B)星期六,(C)星期日
  5. TVB是在一年成立的? (A)1966,(B)1967,(C)1968
  6. 日劇”戀愛世紀”中經常於情節中出現的一種道具物件是? (A)較剪,(B)水晶蘋果,(C)鐘
  7. ”我講嘢不嬲都咁大聲!我大聲唔代表我冇禮貌!阿Sir!”這句經典對白,系由”監獄風雲”中邊個角色講既? (A)傻標,(B)阿正(鐘天正),(C)耀仔(廬家耀)
  8. 經典科幻片”第三類接觸”(Close Encounters of the Third Kind)中有個小朋友指著UFO說了一種食物名,那到底是什麼食物呢? (A)Pizza,(B)Donut,(C)Burger,(D)Ice-cream,(E)Applie-pie
  9. (動作題)綠寶橙汁飲品廣告中,小孩子飲過綠寶後,身後管家甚麼動作反應呢?請做出來
  10. 吳宇森所拍的電影”英雄本色”主題曲系? (A)英雄本色,(B)當年情,(C)有誰共鳴
  11. 科幻電影"Back to the Future"(回到未來)系列中,博士去完未來之後把車改裝用什麼能源推動呢? (A)反物質,(B)等離子能源,(C)太陽能,(D)水,(E)垃圾
  12. 電視劇”大時代”中,五蟹集團,丁蟹四個兒子分系丁孝蟹,丁利蟹,丁旺蟹及那一蟹? (A)炒蟹,(B)蒸蟹,(C)益蟹,(D)貴蟹
  13. ”笑星救地球”被Mug太經常責罵的助手叫什麼名字? (A)小李,(B)小張,(C)小王
  14. ”天蠶變”一劇拍至雲飛揚練成天蠶神功後,由誰主演雲飛揚一角? (A)伍衞國,(B)劉緯民,(C)顧冠忠
  15. 無綫處境喜劇,”香港八一至香港八六系列”任職經紀的角式的名字是? (A)順叔,(B)李威,(C)陳積
  16. 以下”大時代”中的經典對白,請問邊句系出自丁蟹? (A)咁多人死唔見你死,(B)人善人欺天不欺,人惡人怕天不怕,(C)趁地林
  17. 廣告題:孫仔問爺爺:”阿爺點解最近快咗?”,阿爺話:”食咗雪松菓風濕丸,風濕好晒!”,扮爺爺的是誰人? (A)楚原,(B)吳楚帆,(C)張瑛,(D)張活游
  18. 廣告題:要食豉油,邊隻牌子先至真正系最好呢? (A)淘化大同,(B)珠江橋牌,(C)李錦記,(D)品子牌
  19. 經典歌舞片Grease"油脂"中,男主角John Travolta在片中叫 Danny,咁女主角 Olivia Newton-John在片中叫什麼名字? (A)Mary,(B)Sandy,(C)Betty,(D)Stephanie,(E)Ruby
  20. 70年代,有一套電視劇以船廠生意為主線,演員有金興賢,南紅,曾慶如等人,那一套叫什麼名? (A)家變,(B)風雲,(C)奮鬥,(D)抉擇
  21. ”奪寶奇兵”第二集中,有那一位本港藝人有份演出呢? (A)曾江,(B)喬宏,(C)洪金寶,(D)石堅,(E)吳耀漢
  22. 武俠劇”蓋世豪俠”中,主角段飛成為穹蒼派掌門人後,屋企叫估mug名呢? (A)天下第一樓,(B)無事不登三寶殿,(C)正義聯盟會議廳,(D)段古母辛府
  23. 周潤發在無綫劇集中,劇中角色中鎗身亡的劇集是那一套? (A)黃埔,(B)強人,(C)家變,(D)火鳳凰,(E)上海灘
  24. 請說中廬海鵬曾經在勁抽歌曲中扮演過的歌手名稱?

作者: 虎榮    時間: 9-9-2012 03:47

(3)動漫/特攝

1. 咸蛋超人中,超人左菲曾經擁有多少人間體? (A)1個,(B)2個,(C)3個,(D)4個
  2. 超人大電影中,七星俠個仔Zero的武術特訓老師是誰人?(A)廸加,(B)高斯,(C)尼奧
  3. 卡通”再造人卡辛”的女主角叫甚麼名字?(A)美智,(B)露娜,(C)茵茵
  4. 昭和系列超人中,邊位最擅長拳腳功夫?(A)太郎,(B)七星俠,(C)雷歐
  5. 邊一位蒙面超人客串其他蒙面超人的劇集與電影版次數最多?(A)V3,(B)X,(C)Strong,(D)一號
  6. 第一隻打敗咸蛋超人的怪獸是?(A)巴魯坦星人,(B)達達星人,(C)宇宙恐龍積頓
  7. 宇宙刑事卡邦飾演者為?(A)大葉健二,(B)千葉真一,(C)佐佐木剛
  8. (動作題)請試做出小路寶心儀的小賓女行路姿勢
  9. 卡通”再造人卡辛”的狗”享達”可以多少種形態變化呢?(A)1種,(B)2種,(C)3種,(D)4種
  10. 邊位蒙面超人系第一個擁有多於一種變身形態的?(A)強人,(B)Black RX,(C)古咖
  11. ”巴別二世”的原作者是誰?(A)橫山光輝,(B)永井豪,(C)赤塚不二夫
  12. 請講出日本漫畫家”池上潦一”兩套漫畫名稱?
  13. 黃玉郎著名漫畫”龍虎門”中,其中一集講到攻打羅剎教,三皇中的王小龍是被甚麼殺死的?(A)手槍,(B)死光鎗,(C)毒藥
  14. 電光科學人最後一集,主角京太郎利用甚麼變身返回自己的星球呢?(A)筆,(B)手額,(C)頸鍊
  15. ”神勇飛鷹俠”5號隊員(駕駛鳳凰號那個)平日的身份是?(A)廚師,(B)無業,(C)捽角手
  16. 電腦奇俠01在變身前常手執那樣樂器?(A)二胡,(B)喇巴,(C)結他
  17. 卡通片”大空西遊記”中,三位再造人中,各自有自己的太空車,豬八戒是如何召喚自己的”流星車”呢?(A)叫口號”流星車”,(B)無法遙矩叫喚,(C)按計數機鍵盤,(D)攪動肚皮圓型護盾
  18. 超人系列中,每位超人都有必殺技”十字死光”,但系如果無法交叉雙手,有邊個超人仍可出超殺敵?(A)吉田,(B)阿鄉,(C)太郎,(D)七星俠
  19. 一套卡通描述北歐維京海盜故事,主角系一個聰明的小朋友,常用智慧去解決問題,該套片集的名稱是?(A)北歐小海盜,(B)聰明小英雄,(C)七海小英雄,(D)花艇小英雄
  20. 卡通片”幻仙沙密仔”中,沙密仔能製造出幻術,但有一個限制,是什麼?(A)日落後便消失,(B)主人打乞嚏後消失,(C)三分鐘後消失,(D)集齊七粒龍珠後才消失
  21. 那一套卡通片是講述5位隊員用精神念力去駕駛巨大機械人的?(A)鐵甲萬能俠,(B)三一萬能俠,(C)無敵巴拉特,(D)無敵飛天俠
  22. 小露寶女主角小賓女(島田歌穗),曾在以下那一套特撮片中有份演出呢?(A)天地雙龍,(B)大鐵人17,(C)超人尼奧,(D)電子戰隊,(E)宇宙刑事卡邦
  23. 特撮片”彩虹化身俠”,第一變系月光,第七變系太陽化身,咁第六變身系mug?(A)火,(B)水,(C)風,(D)土
  24. 那一套卡通片,是由五架戰機結合成巨大機械人的?(A)三一萬能俠,(B)五勇士,(C)V型電池俠,(D)機甲艦隊
  25. ”銀河鐵道999”中,星野鐵郎要去999的終點站換免費的機械身體,那個終點站位於那處呢?(A)嘉美拉斯星,(B)安德魯美達星系,(C)美蓮達星,(D)嘉里莎星,(E)拉安德列星雲
  26. 蒙面超人RX中,南光太郎可以變成邊3個型態?(A)Black RX,機械騎士,生化騎士;(B)Black RX,超級騎士,機甲騎士;(C)Black RX,光之騎士,鐵甲騎士
  27. 科幻漫畫”哥布拉”中,他的精神力鎗是誰製造的?(A)不知火鐵心,(B)赤木博士,(C)哥布拉自己,(D)哥布拉的美女機械人Lady,(E)海賊王
  28. 有一套卡通短片系講一隻狼經常追趕一隻雀,但又次次都失敗,請問片集叫mug名?(A)藍精靈,(B)小鳥翠兒,(C)小鳥咇咇,(D)唐佬鴨
  29. 科幻宇宙冒險卡通”宇宙保衞隊”主角名字是甚麼?(A)黃飛鴻隊長,(B)鋼鐵老師,(C)伊吹隊長,(D)卡廸士.牛頓
  30. "Touch"上杉達也帶領明青高等學園於第幾屆全國高校野球賽獲得冠軍?(A)20屆,(B)58屆,(C)68屆
  31. 地球保衞戰UltraQ中,食錢怪是如何出現在地球的?(A)從地底爬上來,(B)太空殞石爆出來,(C)從太空金蛋孵出來,(D)小孩被怪獸繭食了再破繭而出變成的,(E)由貪錢的小孩幻想出來
  32. 足球小將戴志偉曾效力邊兩支職業球會?(A)西班牙巴塞隆納,巴西聖保羅;(B)南華,精功;(C)公牛,爵士
  33. 太空小英傑光速伊斯巴的漫畫版是那位漫畫家執筆的?(A)永井豪,(B)松本零士,(C)石森章太郎,(D)橫山光輝,(E)手塚治虫
  34. 巴別二世同三個僕人,布洛斯,百勝龍及羅秀蘭的死對頭是誰人?(A)力石,(B)賴羅清,(C)石雄,(D)雄霸,(E)飛鴻
  35. 搞笑特撮片大眼睛中,大眼睛與他的朋友是什麼來的?(A)機械人,(B)複製人,(C)生化怪獸,(D)日本鬼怪,(E)外星生物
  36. ”伏魔三劍俠”中,地魔劍卡布拉的配劍可以變作甚麼?(A)流星錘,(B)機關槍,(C)一面鏡,(D)盾牌
  37. 無綫電視播出的"太空三虎將",裡面的隊員為什麼叫"歸零實驗者"(Zero Tester)呢?(A)因為要經常進入太空的零點空間,(B)因為任務要出生入死,生命隨時歸於零點,(C)因為要經常接受冷凍實驗,(D)因為曾經死而復生,(E)因為要保衞地球,曾發誓把所有侵畧者數目歸於零
  38. 以下邊位蒙面超人不屬於"榮光之七人"?(A)Super I, (B)強人,(C)X
  39. 超人吉田最後一集,怪獸積頓被誰消滅?(A)軍隊,(B)吉田,(C)超人左菲,(D)科巡隊

(4)音樂

1. 香港小虎隊最初是由那3個人組成?(A)胡渭康,蔣慶龍及林利;(B)孫明光,蔣慶龍及林利;(C)胡渭康,孫明光及林利
  2. 無綫劇集射鵰英雄傳.鐵血丹心插曲”滿江紅”填詞人是誰?(A)蘇軾,(B)黃霑,(C)文天祥,(D)岳飛’
  3. 林子祥歌曲”友愛長存”是那一年奧運會主題曲的中文版?(A)1984洛彬機,(B)1988漢城,(C)1992巴薩隆拿,(D)1996澳洲
  4. 無綫劇集射鵰英雄傳.鐵血丹心主題曲”鐵血丹心”填詞人是誰? (A)鄭國江,(B)黎彼得,(C)廬國沾,(D)鄧偉雄,(E)黃霑
  5. 兒歌:我是一個大xx,又香又甜又好吃,小朋友們常吃我......當中是指那一種水果?(A)波蘿,(B)橙,(C)卑梨,(D)蘋果,(E)士多啤梨
  6. 電視劇”一劍鎮神州”的主題曲由鄭少秋主唱,歌名是?(A)無敵是最寂寞,(B)無名英雄,(C)一劍鎮神州,(D)無敵是最痛苦
  7. ”田原三重唱”的成員系?(A)近藤真彥,野村義通,田原健一;(B)近藤真彥,野村義男,田原俊彥;(C)近藤真彥,野村義男,田原美嘉
  8. ATV劇集”秦始皇”的主題曲系有邊個唱?(A)王偉,(B)劉永,(C)羅嘉良
  9. 老牌組合Bee Gees在那一個國家出道?(A)美國,(B)澳洲,(C)西班牙,(D)德國
  10. 電視劇”殺手.神槍.蝴蝶夢”的兩位歌曲主唱者是誰?(A)石修/鐘玲玲;(B)鄭少秋/關菊英;(C)李振輝/陳秋霞;(D)伍衞國/關菊英
  11. 無綫民間傳奇系列”三笑”中,有”石榴十八剷”插曲,主唱者是誰?(A)呂有慧,(B)關菊英,(C)吳浣儀,(D)汪明荃

作者: actionkamen    時間: 10-9-2012 01:50

引用:
原帖由 虎榮 於 9-9-2012 03:47 發表 (10)邊位蒙面超人系第一個擁有多於一種變身形態的?(A)強人,(B)Black RX,(C)古咖 ...

呢條,我成日都以為係Stronger𠻹

作者: kkeeleung    時間: 12-9-2012 01:26

引用:
原帖由 虎榮 於 9-9-2012 03:47 發表 (3)動漫/特攝   咸蛋超人中,超人左菲曾經擁有多少人間體? (A)1個,(B)2個,(C)3個,(D)4個超人大電影中,七星俠個仔Zero的武術特訓老師是誰人?(A)廸加,(B)高斯,(C)尼奧卡通”再造人卡 ...
    Reflesh!!!
作者: kkeeleung    時間: 13-9-2012 15:16

昔日兒歌/童謠      (超抵死 IQ答)
兒時歌謠曾唱出, 有病唔好去邊間醫院.
又有邊幾個人會最愛錫你?
a)法國醫院/三叔公   b)伊利沙伯/英女皇 c)九龍醫院/肥婆  d) 聯合醫院 / 九龍皇帝
我加入一題.

要唔要 tips ?

... 七只 xx 八xx , ... ... ...

開估:

作者: 虎榮    時間: 23-9-2012 02:16

引用:
原帖由 虎榮 於 9-9-2012 03:47 發表 (3)動漫/特攝   咸蛋超人中,超人左菲曾經擁有多少人間體? (A)1個,(B)2個,(C)3個,(D)4個超人大電影中,七星俠個仔Zero的武術特訓老師是誰人?(A)廸加,(B)高斯,(C)尼奧卡通”再造人卡 ...

再推多一次!  中秋前夕公布答案!

作者: CKCK    時間: 23-9-2012 17:31

引用:
原帖由 actionkamen 於 10-9-2012 01:50 發表 呢條,我成日都以為係Stronger𠻹
第一個多於一個变身唔係一號咩?佢件衫有單白線同雙白線分別噃!

作者: lfken    時間: 23-9-2012 19:14

應該係我寫錯

正確寫法係 : 邊位幪面超人係第一個擁有多於一種基本形態以外的變身形態 ?

作者: kkeeleung    時間: 23-9-2012 19:46

引用:
原帖由 CKCK 於 23-9-2012 17:31 發表 第一個多於一個变身唔係一號咩?佢件衫有單白線同雙白線分別噃!

呢個區別在於"自身強化"演變. 不是同時擁有兩段變身喎.

作者: kkeeleung    時間: 27-9-2012 01:59

引用:
原帖由 虎榮 於 23-9-2012 02:16 發表   再推多一次!  中秋前夕公布答案!
reflesh.

引用:
原帖由 kkeeleung 於 13-9-2012 15:16 發表 昔日兒歌/童謠 (超抵死 IQ答) 兒時歌謠曾唱出, 有病唔好去邊間醫院. 又有邊幾個人會最愛錫你? a)法國醫院/三叔公 b)伊利沙伯/英 ...
reflesh...

作者: kkeeleung    時間: 27-9-2012 17:56

引用:
原帖由 kkeeleung 於 13-9-2012 15:16 發表 昔日兒歌/童謠      (超抵死 IQ答) 兒時歌謠曾唱出, 有病唔好去邊間醫院. 又有邊幾個人會最愛錫你? a)法國醫院/三叔公   b)伊利沙伯/英女皇 c)九龍醫院/肥婆 ...

要唔要 tips ?

... 七只 xx 八xx , ... ... ...

作者: 虎榮    時間: 29-9-2012 16:19

六週年問答遊戲 (答案) 如有抄錯, 煩請更正!

(1)昔日生活題:

1. 灣仔大有商場原址是什麼戲院? (A)京都戲院,(B)百樂戲院,(C)東方戲院,(D)東城戲院,(E)國泰戲院
  2. 有個懷舊電視廣告要一連三次大聲嗌相同語句的,那個是什麼廣告呢?請示範!  (A)蘿霸,(B)波霸,(C)平霸
  3. 70年代,新春送禮佳品:瑞士糖,盒內有好多小筒,每筒有多少粒? (A)10粒,(B)3粒,(C)5粒,(D)散裝
  4. 上,上,下,下,左,左,右,右 ,B,A,START系邊間遊戲廠經? (A)Capcom,(B)Koei,(C)Konami
  5. 世界球王是比利,咁中國球王又系邊個呢? (A)胡國雄,(B)李惠堂,(C)仇志強
  6. 香港電車於幾多年投入服務? (A)1904,(B)1911,(C)1926
  7. 70年代,汽水公司推出了一系列大樽裝玻璃瓶汽水,請問那大樽的容量是多少? (A)1公升,(B)1.25公升,(C)2公升,(D)500毫升
  8. 知名格鬥遊戲”街頭霸王2”於那年推出? (A)1992,(B)1991,(C)1993
  9. 70年代,電視通常只有八個選台掣,1,2,3,4,分別是無綫,明珠,麗的,及麗的英文台,第五台會系甚麼台? (A)大廈閉路電視,(B)收費電視台,(C)佳藝電視台,(D)Oldcake電視台
  10. 港島區第一間日資百貨公司是那一間? (A)松板屋,(B)伊勢丹,(C)大丸
  11. 當年來往港澳以飛(Flying)(飛翠,飛鳳)為名的船公司是那一間? (A)遠東水翼船公司,(B)港澳飛翼船公司,(C)港澳水翼船公司
  12. 兒時小吃,冰凍酸木瓜,每包幾毫子,吃完後會令口腔產生甚麼變化?(A) 舌頭有爆炸感覺 ,(B)舌頭變成橙色,(C)牙齒染成紅色,(D)因為勁酸會令牙齒酸軟
  13. 當年維他公司曾經出過拉蓋式玻璃樽裝汽水,在學校小食部有得賣.有很多種味,包括橙汁,cola,忌廉,連薑啤都有,通通只售六毫子.此類汽水的容量是多少呢? (A)12安士,(B)300毫升,(C)10安士,(D)350毫升,(E)13安士
  14. 靚仔等於白飯,細蛹等於鮮蝦雲吞面,咁攔住又是什麼? (A)干燒伊麵,(B)咕嚕肉,(C)雞蛋三文治
  15. (道具體)請用紙摺紙飛機一隻
  16. 在70年代曾出現兩種雞蛋仔,其中圓型的一種一直流行至今,另外一種是甚麼型 ? (A)高達頭,(B)金毛獅王頭,(C)花型蛋糕杯,(D)Toby皇上個頭至型  
  17. 街頭小食,冰凍刨冰,有菠蘿冰,紅豆冰,及涼粉冰,仲用厚玻璃杯盛載,咁在街頭如何為冰塊保温呢? (A)用雪櫃,(B)每小時冰鮮送到,(C)用麻包袋冧住,(D)用電動製冰機製作
  18. 以前兩位小朋友用甚麼衞生方法,可快捷地平分雪條呢? (A)甲食完,洗乾淨俾乙食,(B)等佢溶左,用杯平分,(C)叫阿媽俾多幾毫子買多條,(D)食孖條

(2)電視/電影

1. 懷舊日劇,”二人世界”男女主角的真實姓名是? 男:竹脇無我; 女: 粟則小卷
  2. ”人在旅途灑淚時”一曲出自那套電視劇? (A)人在江湖,(B)輪流轉,(C)飛越十八層
  3. ”秋天的童話”經典金句系? (A)應做就去做,船頭愛茶煲,(B)想做就去做,船頭愛茶煲,(C)該做就去做,船頭愛茶煲
  4. 懷舊日劇,”鸞鳳和鳴”當年是星期幾播影呢? (A)星期一,(B)星期六,(C)星期日
  5. TVB是在一年成立的? (A)1966,(B)1967,(C)1968
  6. 日劇”戀愛世紀”中經常於情節中出現的一種道具物件是? (A)較剪,(B)水晶蘋果,(C)鐘
  7. ”我講嘢不嬲都咁大聲!我大聲唔代表我冇禮貌!阿Sir!”這句經典對白,系由”監獄風雲”中邊個角色講既? (A)傻標,(B)阿正(鐘天正),(C)耀仔(廬家耀)
  8. 經典科幻片”第三類接觸”(Close Encounters of the Third Kind)中有個小朋友指著UFO說了一種食物名,那到底是什麼食物呢? (A)Pizza,(B)Donut,(C)Burger,(D)Ice-cream,(E)Applie-pie
  9. (動作題)綠寶橙汁飲品廣告中,小孩子飲過綠寶後,身後管家甚麼動作反應呢?請做出來 (學管家嗗落吞口水)
  10. 吳宇森所拍的電影”英雄本色”主題曲系? (A)英雄本色,(B)當年情,(C)有誰共鳴
  11. 科幻電影"Back to the Future"(回到未來)系列中,博士去完未來之後把車改裝用什麼能源推動呢? (A)反物質,(B)等離子能源,(C)太陽能,(D)水,(E)垃圾
  12. 電視劇”大時代”中,五蟹集團,丁蟹四個兒子分系丁孝蟹,丁利蟹,丁旺蟹及那一蟹? (A)炒蟹,(B)蒸蟹,(C)益蟹,(D)貴蟹
  13. ”笑星救地球”被Mug太經常責罵的助手叫什麼名字? (A)小李,(B)小張,(C)小王
  14. ”天蠶變”一劇拍至雲飛揚練成天蠶神功後,由誰主演雲飛揚一角? (A)伍衞國,(B)劉緯民,(C)顧冠忠
  15. 無綫處境喜劇,”香港八一至香港八六系列”任職經紀的角式的名字是? (A)順叔,(B)李威,(C)陳積
  16. 以下”大時代”中的經典對白,請問邊句系出自丁蟹? (A)咁多人死唔見你死,(B)人善人欺天不欺,人惡人怕天不怕,(C)趁地林
  17. 廣告題:孫仔問爺爺:”阿爺點解最近快咗?”,阿爺話:”食咗雪松菓風濕丸,風濕好晒!”,扮爺爺的是誰人? (A)楚原,(B)吳楚帆,(C)張瑛,(D)張活游
  18. 廣告題:要食豉油,邊隻牌子先至真正系最好呢? (A)淘化大同,(B)珠江橋牌,(C)李錦記,(D)品子牌
  19. 經典歌舞片Grease"油脂"中,男主角John Travolta在片中叫 Danny,咁女主角 Olivia Newton-John在片中叫什麼名字? (A)Mary,(B)Sandy,(C)Betty,(D)Stephanie,(E)Ruby
  20. 70年代,有一套電視劇以船廠生意為主線,演員有金興賢,南紅,曾慶如等人,那一套叫什麼名? (A)家變,(B)風雲,(C)奮鬥,(D)抉擇
  21. ”奪寶奇兵”第二集中,有那一位本港藝人有份演出呢? (A)曾江,(B)喬宏,(C)洪金寶,(D)石堅,(E)吳耀漢
  22. 武俠劇”蓋世豪俠”中,主角段飛成為穹蒼派掌門人後,屋企叫估mug名呢? (A)天下第一樓,(B)無事不登三寶殿,(C)正義聯盟會議廳,(D)段古母辛府
  23. 周潤發在無綫劇集中,劇中角色中鎗身亡的劇集是那一套? (A)黃埔江,(B)強人,(C)家變,(D)火鳳凰,(E)上海灘
  24. 請說中廬海鵬曾經在勁抽歌曲中扮演過的歌手名稱?羅人/徐大鳳/肥鳳/欣宜/張惡榮

(3)動漫/特攝

1. 咸蛋超人中,超人左菲曾經擁有多少人間體? (A)1個,(B)2個,(C)3個,(D)4個
  2. 超人大電影中,七星俠個仔Zero的武術特訓老師是誰人?(A)廸加,(B)高斯,(C)尼奧
  3. 卡通”再造人卡辛”的女主角叫甚麼名字?(A)美智,(B)露娜,(C)茵茵
  4. 昭和系列超人中,邊位最擅長拳腳功夫?(A)太郎,(B)七星俠,(C)雷歐
  5. 邊一位蒙面超人客串其他蒙面超人的劇集與電影版次數最多?(A)V3,(B)X,(C)Strong,(D)一號
  6. 第一隻打敗咸蛋超人的怪獸是?(A)巴魯坦星人,(B)達達星人,(C)宇宙恐龍積頓
  7. 宇宙刑事卡邦飾演者為?(A)大葉健二,(B)千葉真一,(C)佐佐木剛
  8. (動作題)請試做出小路寶心儀的小賓女行路姿勢
  9. 卡通”再造人卡辛”的狗”享達”可以多少種形態變化呢?(A)1種,(B)2種,(C)3種,(D)4種
  10. 邊位蒙面超人系第一個擁有多於一種基本形態以外的變身形態 ?(A)強人,(B)Black RX,(C)古咖
  11. ”巴別二世”的原作者是誰?(A)橫山光輝,(B)永井豪,(C)赤塚不二夫
  12. 請講出日本漫畫家”池上潦一”兩套漫畫名稱? 男組/傷追人/舞/男大空
  13. 黃玉郎著名漫畫”龍虎門”中,其中一集講到攻打羅剎教,三皇中的王小龍是被甚麼殺死的?(A)手槍,(B)死光鎗,(C)毒藥
  14. 電光科學人最後一集,主角京太郎利用甚麼變身返回自己的星球呢?(A)筆,(B)手額,(C)頸鍊
  15. ”神勇飛鷹俠”5號隊員(駕駛鳳凰號那個)平日的身份是?(A)廚師,(B)無業,(C)捽角手
  16. 電腦奇俠01在變身前常手執那樣樂器?(A)二胡,(B)喇巴,(C)結他
  17. 卡通片”大空西遊記”中,三位再造人中,各自有自己的太空車,豬八戒是如何召喚自己的”流星車”呢?(A)叫口號”流星車”,(B)無法遙矩叫喚,(C)按計數機鍵盤,(D)攪動肚皮圓型護盾
  18. 超人系列中,每位超人都有必殺技”十字死光”,但系如果無法交叉雙手,有邊個超人仍可出超殺敵?(A)吉田,(B)阿鄉,(C)太郎,(D)七星俠
  19. 一套卡通描述北歐維京海盜故事,主角系一個聰明的小朋友,常用智慧去解決問題,該套片集的名稱是?(A)北歐小海盜,(B)聰明小英雄,(C)七海小英雄,(D)花艇小英雄
  20. 卡通片”幻仙沙密仔”中,沙密仔能製造出幻術,但有一個限制,是什麼?(A)日落後便消失,(B)主人打乞嚏後消失,(C)三分鐘後消失,(D)集齊七粒龍珠後才消失
  21. 那一套卡通片是講述5位隊員用精神念力去駕駛巨大機械人的?(A)鐵甲萬能俠,(B)三一萬能俠,(C)無敵巴拉特,(D)無敵飛天俠
  22. 小露寶女主角小賓女(島田歌穗),曾在以下那一套特撮片中有份演出呢?(A)天地雙龍,(B)大鐵人17,(C)超人尼奧,(D)電子戰隊,(E)宇宙刑事卡邦
  23. 特撮片”彩虹化身俠”,第一變系月光,第七變系太陽化身,咁第六變身系mug?(A)火,(B)水,(C)風,(D)土
  24. 那一套卡通片,是由五架戰機結合成巨大機械人的?(A)三一萬能俠,(B)五勇士,(C)V型電池俠,(D)機甲艦隊
  25. ”銀河鐵道999”中,星野鐵郎要去999的終點站換免費的機械身體,那個終點站位於那處呢?(A)嘉美拉斯星,(B)安德魯美達星系,(C)美蓮達星,(D)嘉里莎星,(E)拉安德列星雲
  26. 蒙面超人RX中,南光太郎可以變成邊3個型態?(A)Black RX,機械騎士,生化騎士;(B)Black RX,超級騎士,機甲騎士;(C)Black RX,光之騎士,鐵甲騎士
  27. 科幻漫畫”哥布拉”中,他的精神力鎗是誰製造的?(A)不知火鐵心,(B)赤木博士,(C)哥布拉自己,(D)哥布拉的美女機械人Lady,(E)海賊王
  28. 有一套卡通短片系講一隻狼經常追趕一隻雀,但又次次都失敗,請問片集叫mug名?(A)藍精靈,(B)小鳥翠兒,(C)小鳥咇咇,(D)唐佬鴨
  29. 科幻宇宙冒險卡通”宇宙保衞隊”主角名字是甚麼?(A)黃飛鴻隊長,(B)鋼鐵老師,(C)伊吹隊長,(D)卡廸士.牛頓
  30. "Touch"上杉達也帶領明青高等學園於第幾屆全國高校野球賽獲得冠軍?(A)20屆,(B)58屆,(C)68屆
  31. 地球保衞戰UltraQ中,食錢怪是如何出現在地球的?(A)從地底爬上來,(B)太空殞石爆出來,(C)從太空金蛋孵出來,(D)小孩被怪獸繭食了再破繭而出變成的,(E)由貪錢的小孩幻想出來
  32. 足球小將戴志偉曾效力邊兩支職業球會?(A)西班牙巴塞隆納,巴西聖保羅;(B)南華,精功;(C)公牛,爵士
  33. 太空小英傑光速伊斯巴的漫畫版是那位漫畫家執筆的?(A)永井豪,(B)松本零士,(C)石森章太郎,(D)橫山光輝,(E)手塚治虫
  34. 巴別二世同三個僕人,布洛斯,百勝龍及羅秀蘭的死對頭是誰人?(A)力石,(B)賴羅清,(C)石雄,(D)雄霸,(E)飛鴻
  35. 搞笑特撮片大眼睛中,大眼睛與他的朋友是什麼來的?(A)機械人,(B)複製人,(C)生化怪獸,(D)日本鬼怪,(E)外星生物
  36. ”伏魔三劍俠”中,地魔劍卡布拉的配劍可以變作甚麼?(A)流星錘,(B)機關槍,(C)一面鏡,(D)盾牌
  37. 無綫電視播出的"太空三虎將",裡面的隊員為什麼叫"歸零實驗者"(Zero Tester)呢?(A)因為要經常進入太空的零點空間,(B)因為任務要出生入死,生命隨時歸於零點,(C)因為要經常接受冷凍實驗,(D)因為曾經死而復生,(E)因為要保衞地球,曾發誓把所有侵畧者數目歸於零
  38. 以下邊位蒙面超人不屬於"榮光之七人"?(A)Super I, (B)強人,(C)X
  39. 超人吉田最後一集,怪獸積頓被誰消滅?(A)軍隊,(B)吉田,(C)超人左菲,(D)科巡隊

(4)音樂

1. 香港小虎隊最初是由那3個人組成?(A)胡渭康,蔣慶龍及林利;(B)孫明光,蔣慶龍及林利;(C)胡渭康,孫明光及林利
  2. 無綫劇集射鵰英雄傳.鐵血丹心插曲”滿江紅”填詞人是誰?(A)蘇軾,(B)黃霑,(C)文天祥,(D)岳飛
  3. 林子祥歌曲”友愛長存”是那一年奧運會主題曲的中文版?(A)1984洛彬機,(B)1988漢城,(C)1992巴薩隆拿,(D)1996澳洲
  4. 無綫劇集射鵰英雄傳.鐵血丹心主題曲”鐵血丹心”填詞人是誰? (A)鄭國江,(B)黎彼得,(C)廬國沾,(D)鄧偉雄,(E)黃霑
  5. 兒歌:我是一個大xx,又香又甜又好吃,小朋友們常吃我......當中是指那一種水果?(A)波蘿,(B)橙,(C)卑梨,(D)蘋果,(E)士多啤梨
  6. 電視劇”一劍鎮神州”的主題曲由鄭少秋主唱,歌名是?(A)無敵是最寂寞,(B)無名英雄,(C)一劍鎮神州,(D)無敵是最痛苦
  7. ”田原三重唱”的成員系?(A)近藤真彥,野村義通,田原健一;(B)近藤真彥,野村義男,田原俊彥;(C)近藤真彥,野村義男,田原美嘉
  8. ATV劇集”秦始皇”的主題曲系有邊個唱?(A)王偉,(B)劉永,(C)羅嘉良
  9. 老牌組合Bee Gees在那一個國家出道?(A)美國,(B)澳洲,(C)西班牙,(D)德國
  10. 電視劇”殺手.神槍.蝴蝶夢”的兩位歌曲主唱者是誰?(A)石修/鐘玲玲;(B)鄭少秋/關菊英;(C)李振輝/陳秋霞;(D)伍衞國/關菊英
  11. 無綫民間傳奇系列”三笑”中,有”石榴十八剷”插曲,主唱者是誰?(A)呂有慧,(B)關菊英,(C)吳浣儀,(D)汪明荃

IQ題留返俾kkeeleung兄開估!

作者: kkeeleung    時間: 30-9-2012 00:24

引用:
原帖由 kkeeleung 於 13-9-2012 15:16 發表 昔日兒歌/童

開估:

有病唔好去 - 九龍醫院。 十個肥婆最關心.你

因為: 九龍醫院唔收你 十個肥婆攬住你.

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0