標題: Ultra 7 TDF Launch [打印本頁]

作者: mike81920    時間: 10-8-2011 21:18     標題: Ultra 7 TDF Launch

作者: ddmmyy    時間: 10-8-2011 22:28

越睇越肯定老七的裝備設計者是雷鳥的FANS....

大陸的山寨寨主們,應該好好參考一下七仔成功,如何老翻變名牌

作者: East    時間: 11-8-2011 14:51

引用:
原帖由 ddmmyy 於 10-8-2011 22:28 發表 越睇越肯定老七的裝備設計者是雷鳥的FANS.... 大陸的山寨寨主們,應該好好參考一下七仔成功,如何老翻變名牌      

雷鳥當年已經是經典, 也影響著不少的科幻片。

如果大陸的山寨寨主們有如此智慧, 就已經不再是山寨寨主了。

作者: frankie    時間: 12-8-2011 01:20

引用:
原帖由 ddmmyy 於 10-8-2011 22:28 發表 越睇越肯定老七的裝備設計者是雷鳥的FANS.... 大陸的山寨寨主們,應該好好參考一下七仔成功,如何老翻變名牌      

所以大陸的山寨寨主咪不斷抄考 睇睇幾時老翻變名牌lor

其實日本仔抄人野又點會少 , 座地風扇 , 錄影機....
robot cop , terminator, starwar
只係同大陸抄法唔同 , 唔係全套照搬

又好似台灣 , 韓國咁 , 起步嘅時候 工業係唔可能同歐美日本比
同樣係做好多老翻 模仿 , 揾到錢再開發投資

大陸好多呢d 做老翻公司同樣係有系統地分工生產及硏究 養活一班人之外
同時亦培育一羣專材 , 為將來造"名牌"打好基礎
作者: East    時間: 12-8-2011 09:50

引用:
原帖由 frankie 於 12-8-2011 01:20 發表 所以大陸的山寨寨主咪不斷抄考 睇睇幾時老翻變名牌lor其實日本仔抄人野又點會少 , 座地風扇 , 錄影機....robot cop , terminator, starwar 只係同大陸抄法唔同 , 唔係全套照搬又好似台灣 , 韓國咁 , 起步嘅時候 ...

不是幾時老翻變名牌, 現在已經是。

如果你熟識國內的幾大玩具老翻龍頭, 你就會知他們已經在幾年前開始自己拍卡通片特撮片,

然後自己再推出自己品牌玩具賣。

雖然當中尚有不少抄考成份, 但以經比只是做翻版他人品牌玩具先進得多了。

十多年前去韓國必會帶你去老翻波鞋街的。

韓國車, 韓國電子產品也被視為很差的垃圾產品。

現在的韓國車和韓國電子產品, 卻已經在國際市場與日本爭一日之長短了。

我家的LED大電視都是韓國品牌, 我朋友在北美駕的車都是韓國車了。

作者: ddmmyy    時間: 12-8-2011 13:43

引用:
原帖由 frankie 於 12-8-2011 01:20 發表 所以大陸的山寨寨主咪不斷抄考 睇睇幾時老翻變名牌lor其實日本仔抄人野又點會少 , 座地風扇 , 錄影機....robot cop , terminator, starwar 只係同大陸抄法唔同 , 唔係全套照搬又好似台灣 , 韓國咁 , 起步嘅時候 ...

East 和  frankie 兩位餅兄講得對極了。

兒時,老爸成日埋怨日本仔野唔耐用,質量唔夠"GE"同德律風根好,

我第一條  喱埋死   都係  韓國買的老翻......

另外,羅湖城初開時,唔少舖面都標榜賣的是韓國老翻

証明1,老翻令國家有進步,2.我對國家,甚至亞洲的經濟騰飛有貢獻....

作者: East    時間: 12-8-2011 15:57

引用:
原帖由 ddmmyy 於 12-8-2011 13:43 發表   East 和  frankie 兩位餅兄講得對極了。兒時,老爸成日埋怨日本仔野唔耐用,質量唔夠"GE"同德律風根好,我第一條  喱埋死   都係  韓國買的老翻...... 另外,羅湖城初開時 ...

雖然是不光彩, 但這是一個過程.......!  

作者: ddmmyy    時間: 12-8-2011 18:54

引用:
原帖由 East 於 12-8-2011 15:57 發表   雖然是不光彩, 但這是一個過程.......!  

由地圖睇,老翻之風由西向東,日本,台韓、再到大陸,不知誰是下個山寨之國?

越南寨過、起到到機,泰國比大陸更早,但始終無進步.........難道要第孟加拉

離題九千丈,試下拉翻近d....

有無餅兄找到泰國鹹超的裝備片?有便擺上黎喇!   

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0