標題: 2011動漫展商業與玩具掛帥 無錢沒有動漫入場資格 [打印本頁]

作者: 箂茵哈特    時間: 2-8-2011 22:57     標題: 2011動漫展商業與玩具掛帥 無錢沒有動漫入場資格

生於香港應該深明此理, 喜歡日本漫畫、動畫或是深愛模型等

已經不再是窮等人家玩意, 許多人跟我講, 依家D玩具或是復刻公仔

貴價程度及玩法已經是成人的玩意, 就火影忍者而言, 你會比小朋友

睇這類卡通嗎?

2011動畫引發一些事, 就系社會的商業與所謂日本或外國動漫同是

需付出可觀的金錢先可真正私有化, 收藏品往往媲美一些古董玉器

正如一隻大高達模型可以賣出6至十幾萬不等, 手辨模型也幾千元

已經非一般小朋友或窮人可收藏的!

動漫展基本上劃分為漫畫區及玩具區, 更有幾家大型GAME商參展

還有一些新推出ONLINE GAME, 也用到韓日歌星來招商!

這等本是小朋友或說童真孩子們愛戴之事, 已經變成一個字"貴"

以ONLINE GAME月費再加換GAME中幣去玩, 就以早期的天堂2遊戲

可以通花上過萬元也算一般小事, 第一名最高等級玩家是用上數十萬去

完成他的夢, 滿足了個人的玩意~

回說動畫展, 如你自說是愛好動畫者又會否入場真正去了解一切呢?

有人同我講, 我都幾拾歲人點會去這等地方睇, 好無聊好醜怪~

但作為一名真正愛戴FANS, 相信唯一是防外你去是家人或是你不在港中

有時! 本人感覺! 你先要有經濟能力先可有自己的心頭好

有人會好名車、有人會包二奶、也有人像我這傻佬般喜收藏玩具~

常比家人由小到大罵愛花錢買這等無謂野, 更加試過經濟封鎖添!!

不過到大了後自己有能力搵錢, 又有頭家~

還是可得心頭好, 也繼續不理自身幾多歲, 不理入場者系情侶及小朋友

你有你睇, 你有你買, 又何必計教呢?

所以經濟上你一定需有能力先可談什麼動漫, 愛什麼愛頭好

當然這都對一眾上了年齡之徒講! 沉迷也有分許多級, 也有些只觀賞就可

在於3,4,5到6字頭年齡者, 其實好回憶小時候未想擁有之玩具

依家時代有機會可做到, 或來這類專業的玩具網站, 可睇番自己愛好

的確系好事!

但在展場也反映到, 商業味系十分之濃厚, 也走好專業的玩具路線

可以講, 這年代非我們這代般, 以欣賞角度睇, 而系邊擁有邊繼續睇

最辛苦就是一眾父母辛苦搵錢比個仔系玩玩具,

你說是好還是不好呢?

由自己去評價!

以上內容只反映現實, 有開罪什麼地方請見諒!

現實些講, 有錢先可達自己目標或理想, 香港地溫室長大太多

正如去了解一個漫畫故事也需用心地去睇及閱讀作者表達

箂茵字

作者: WK1959    時間: 2-8-2011 23:27

引用:
原帖由 箂茵哈特 於 2-8-2011 22:57 發表   生於香港應該深明此理, 喜歡日本漫畫、動畫或是深愛模型等   已經不再是窮等人家玩意, 許多人跟我講, 依家D玩具或是復刻公仔   貴價程度及玩法已經是成人的玩意, 就火影忍者而言, 你會比小朋友 ...
等人家玩意----No!No!No!

作者: lfken    時間: 2-8-2011 23:35

動漫展近幾年都只係一個普通市場

仲要比街外的貴(不過有間有得買一送五 係邊間我唔講喇)

個人認為呢年動漫展值得睇的只有電擊,HOT TOYS,同埋尹光

作者: 箂茵哈特    時間: 2-8-2011 23:36

引用:
原帖由 WK1959 於 2-8-2011 23:27 發表 窮等人家玩意----No!No!No!

唉~ 依家D玩具貴到呀~

如只系買一樣玩具當然無問題

不過系不停地買, 你想想條數~

作者: BforBOY    時間: 2-8-2011 23:53

引用:
原帖由 lfken 於 2-8-2011 23:35 發表 動漫展近幾年都只係一個普通市場仲要比街外的貴(不過有間有得買一送五 係邊間我唔講喇)個人認為呢年動漫展值得睇的只有電擊,HOT TOYS,同埋尹光

排隊9日比$30睇尹光?! 插盲我隻眼好過!!

作者: lfken    時間: 3-8-2011 00:06

引用:
原帖由 BforBOY 於 2-8-2011 23:53 發表   排隊9日比$30睇尹光?! 插盲我隻眼好過!!

唔係bo 好似排頭位個個可以用1蚊買星矢公仔 仲有車田老師簽名架

作者: BforBOY    時間: 3-8-2011 00:09

引用:
原帖由 lfken 於 3-8-2011 00:06 發表 唔係bo 好似排頭位個個可以用1蚊買星矢公仔 仲有車田老師簽名架

排頭位果個15歳少年咁熱血應得既!!

車田老師簽名版金星矢我D朋友買左十幾隻都抽唔到?

都唔知有無造...............馬架!!

作者: lfken    時間: 3-8-2011 00:23

引用:
原帖由 BforBOY 於 3-8-2011 00:09 發表   排頭位果個15歳少年咁熱血應得既!!   車田老師簽名版金星矢我D朋友買左十幾隻都抽唔到? 都唔知有無造...............馬架!!

好似100隻限量版入面 得10隻有簽名架炸

作者: 明仔    時間: 3-8-2011 01:11

香港動漫展同而書展一樣,再不是以動漫迷同書迷作基本服務對象~
作者: moneyismymoney    時間: 3-8-2011 01:15

引用:
原帖由 箂茵哈特 於 2-8-2011 23:36 發表    唉~ 依家D玩具貴到呀~   如只系買一樣玩具當然無問題   不過系不停地買, 你想想條數~
知足常樂 -- 擁有一件平價貨,可能同 d 上等貨有好大好大分別,但係如果係對住自己件平價貨已經好開心就足夠了. 
^
^
^

作者: ULTRA2020    時間: 3-8-2011 01:41

引用:
原帖由 WK1959 於 2-8-2011 23:27 發表 窮等人家玩意----No!No!No!

x 2

作者: ULTRA2020    時間: 3-8-2011 02:31

引用:
原帖由 箂茵哈特 於 2-8-2011 22:57 發表   生於香港應該深明此理, 喜歡日本漫畫、動畫或是深愛模型等   已經不再是窮等人家玩意, 許多人跟我講, 依家D玩具或是復刻公仔   貴價程度及玩法已經是成人的玩意, 就火影忍者而言, 你會比小朋友 ...

要先買飛才可以入場, 所以我深明此理一定要先有錢 ~

作者: 箂茵哈特    時間: 3-8-2011 08:16

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 3-8-2011 01:15 發表 知足常樂 -- 擁有一件平價貨,可能同 d 上等貨有好大好大分別,但係如果係對住自己件平價貨已經好開心就足夠了. ^^^

的確是~ 系依家D友仔樣樣都炒, 有條友仔可以在這展覽會搵足40萬就系炒公仔賣~

作者: 箂茵哈特    時間: 3-8-2011 08:18

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 3-8-2011 02:31 發表 要先買飛才可以入場, 所以我深明此理一定要先有錢 ~

回:

沒有錯! 最基本你先比30元入場費, 之後裡面世界是如此美麗

想美麗呀! 好~ 比錢, 我地多多美麗與開心也有~

講到好似落左D風花場所添~

作者: 迷糊桃子    時間: 3-8-2011 18:34

有一次遊秋葉原美少女遊戲店,見到一位年近60的老先生顧客,當時很愕然,但想深一層他也是正常男人,喜歡美少女也不是壞事。其實有些框框只是自身想多了或因世俗而設下的,在其他人眼裡根本沒有那框框的,一如以上的先生去遊戲店找遊戲。誰說60過外一定要去睇大戲?誰說老人家不懂用電腦?到我60歲時,如身體仍可以,也會像那位老先生般去逛遊戲店。

我有錢與無錢,都不會去動漫展。因那是貿易展,用來養活貴貴的展覽場館、商家、和炒家。只要看看那些排隊黨,但我不反對排隊黨的存在,因為可養活一班人。至於貨品能否出售與否是另一回事。

收集玩具不是壞事,只要量力而為。舉例宇宙大帝舊版合金,全新的可能上萬,

但如我說我能用$150就買到,而且是日版,不是台灣版,又有多少人信?

因為日本有些二手店能散買,當然少了些配件,但只要肯用心找尋,真是不用太花費也可一圓童年夢。

自古至今都有收藏家,由後宮佳麗三千到不惜去搶去偷來開間博物館都有。

我都是這句,睇少些,看少些,就會看化了。如自己根本對那些沒興趣的,就更不會理會,好似有一個很出名的玩具站,有些玩家的作風真是令人咋舌,我已與那站絕緣了,因為多是曬命帖。

不過這些算甚麼,外國有一位富豪,他也是玩玩具,但他的玩具是一架二次大戰時代坦克,每年去國防部買一枚過期砲彈,每年開一砲,那一砲的花費夠幾家人用一年。當我每次想到這件事,那些曬命帖不提也罷。

世上最珍貴的、矜貴的,多數是用幾多錢都買不到,就如大家所懷緬的動畫歲月。

還有一個方法治這種心病的,就是自己都做炒家,一樂也。

不過我隻鑊唔夠大,未有資格做。

作者: whoiambatman    時間: 7-8-2011 07:45

引用:
原帖由 迷糊桃子 於 3-8-2011 18:34 發表 有一次遊秋葉原美少女遊戲店,見到一位年近60的老先生顧客,當時很愕然,但想深一層他也是正常男人,喜歡美少女也不是壞事。其實有些框框只是自身想多了或因世俗而設下的,在其他人眼裡根本沒有那框框的,一如以上的 ...
各有所好,各人環境有異,只要自己負擔得起,玩得開心就是好的.

作者: maxyeung    時間: 10-8-2011 23:57

凡事去得太盡,  緣份定必早盡~

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0