標題: TVB(廣東話) 太空西遊記 Ending 1&2 [打印本頁]

作者: BforBOY    時間: 12-4-2011 23:31     標題: TVB(廣東話) 太空西遊記 Ending 1&2

之前有餅友Post過日文版Ending但係睇唔到?

呢個TVB配音版超正嫁!! 蕉〜時光倒流!!

Part 1

Part 2

好正好感動!! TVB配音員萬歳!!

作者: 70後    時間: 12-4-2011 23:51

成龍,洪金寶,元彪的3位配音員, 正好反映現實版的西遊記.
作者: BforBOY    時間: 12-4-2011 23:54

引用:
原帖由 70後 於 12-4-2011 23:51 發表 成龍,洪金寶,元彪的3位配音員, 正好反映現實版的西遊記.

又係喎!! 70後你好野!!

作者: 70後    時間: 12-4-2011 23:58

引用:
原帖由 BforBOY 於 12-4-2011 23:54 發表   又係喎!! 70後你好野!!

係呀,小弟對聲音好敏感.

作者: BforBOY    時間: 13-4-2011 00:00

引用:
原帖由 70後 於 12-4-2011 23:58 發表 係呀,小弟對聲音好敏感.

送個"勁"字比您!!

作者: aiselo    時間: 13-4-2011 09:22

引用:
原帖由 70後 於 12-4-2011 23:51 發表 成龍,洪金寶,元彪的3位配音員, 正好反映現實版的西遊記.

咦,好提意喎,找三位大哥,拍番套時裝版,福星西遊記,今次還不龍咁威﹗

不過天方夜譚囉﹗

作者: BforBOY    時間: 13-4-2011 09:42

引用:
原帖由 aiselo 於 13-4-2011 09:22 發表   咦,好提意喎,找三位大哥,拍番套時裝版,福星西遊記,今次還不龍咁威﹗   不過天方夜譚囉﹗

Haha....Good Idea !!

作者: aiselo    時間: 13-4-2011 15:44

引用:
原帖由 BforBOY 於 13-4-2011 09:42 發表   Haha....Good Idea !!

又或者,搞個鬼佬版『時空西遊記』,將『功夫之王』加『蜀山』等等其他東東,玩特技、玩神話。

好似重拍『倩女幽魂』咁囉.......

都無話唔得,香港就做到,正正經經拍特攝就唔得,相反這些就掂喎﹗

作者: BforBOY    時間: 14-4-2011 00:21

引用:
原帖由 aiselo 於 13-4-2011 15:44 發表   又或者,搞個鬼佬版『時空西遊記』,將『功夫之王』加『蜀山』等等其他東東,玩特技、玩神話。   好似重拍『倩女幽魂』咁囉.......   都無話唔得,香港就做到,正正經經拍特攝就唔得,相反 ...

Aiselo兄真係多計!!

作者: aiselo    時間: 15-4-2011 00:09

網絡寫作人,總是愛幻想。

早前就寫過『龍咁威』第四集,不過後來見都無拍第三集,就無寫囉....

作者: BforBOY    時間: 15-4-2011 00:26

引用:
原帖由 aiselo 於 15-4-2011 00:09 發表 網絡寫作人,總是愛幻想。   早前就寫過『龍咁威』第四集,不過後來見都無拍第三集,就無寫囉....

Aiselo兄寫過『龍咁威』第四集?!

失敬!!失敬!!

作者: LouisLee    時間: 15-4-2011 01:18

矇矇地, 試下用細些少嘅熒幕, 睇下畫面可唔可以 sharp 番啲:

OK 啦!!!

作者: BforBOY    時間: 16-4-2011 01:48

引用:
原帖由 LouisLee 於 15-4-2011 01:18 發表 矇矇地, 試下用細些少嘅熒幕, 睇下畫面可唔可以 sharp 番啲:       OK 啦!!!

不如再細D啦!! 好似無乜分別?

作者: aiselo    時間: 16-4-2011 13:10

引用:
原帖由 BforBOY 於 15-4-2011 00:26 發表   Aiselo兄寫過『龍咁威』第四集?! 失敬!!失敬!!

誤會啦﹗aiselo無才,只是小孩子玩泥沙,自寫自看者﹗

作者: BforBOY    時間: 16-4-2011 13:52

引用:
原帖由 aiselo 於 16-4-2011 13:10 發表     誤會啦﹗aiselo無才,只是小孩子玩泥沙,自寫自看者﹗

未免太浪費大好才華啦!!

阿B期望Aiselo兄一展所長!!

正所謂:「天生我才必有用!!自寫自看無陰公!!」

加油!! 努力!! I have a DREAM !!

作者: aiselo    時間: 17-4-2011 00:24

引用:
原帖由 BforBOY 於 16-4-2011 13:52 發表   未免太浪費大好才華啦!! 阿B期望Aiselo兄一展所長!! 正所謂:「天生我才必有用!!自寫自看無陰公!!」 加油!! 努力!! I have a DREAM !!

咦﹗無到老餅文獻區,有aiselo的作品喎,今天就完結『十個故事~我們有錯嗎』

作者: BforBOY    時間: 17-4-2011 01:04

引用:
原帖由 aiselo 於 17-4-2011 00:24 發表   咦﹗無到老餅文獻區,有aiselo的作品喎,今天就完結『十個故事~我們有錯嗎』    

阿B對「龍咁威4」有興趣多D!!

作者: LouisLee    時間: 17-4-2011 16:19

引用:
原帖由 BforBOY 於 16-4-2011 01:48 發表   不如再細D啦!! 好似無乜分別?

好過睇頂樓個大幕啦, 我用嘅熒幕已經將原本嘅 240p 提升到 360p, youtube 樓主將檔案過份壓縮, 盡晒人事, 頂多係咁!!!

作者: BforBOY    時間: 17-4-2011 20:58

引用:
原帖由 LouisLee 於 17-4-2011 16:19 發表   好過睇頂樓個大幕啦, 我用嘅熒幕已經將原本嘅 240p 提升到 360p, youtube 樓主將檔案過份壓縮, 盡晒人事, 頂多係咁!!!

Thanks !!

360p好睇好多!!

作者: aiselo    時間: 18-4-2011 00:52

引用:
原帖由 BforBOY 於 17-4-2011 01:04 發表   阿B對「龍咁威4」有興趣多D!!

不過只係寫左小小,就無寫,有D直情未打字喎。唔夠字數開新版,不如貼一層樓,看完就算。

等AISELO有興趣、有時間至寫啦。

作者: aiselo    時間: 18-4-2011 00:57

版主,借這一層樓用。

龍咁威~之~摩登保鏢(第四集)

口出狂言.......癈話連篇

話說,龍咁威完成了三集,順理成章,曲奇的四位主打女角都已用了三個,所以第四集理應會是最後一位成員參演。
自第一集,Stephy,Miki,Theresa之後,今集便由Kary擔當主演。
而跟已往的拍攝手法和技術,加入一些七,八十年代的電影橋段原素,會是電影的藍圖構思。
而自從這三集以來,普遍都讓大家受落,所以第四集理應會加入更多的七,八十年代電影橋段原素和知名影星(串星),
來加強電影的號召力。
今次故事,是說龍威三人組,其家族生意在一夜之間,化為烏有,加上三人在任務中的失誤,以至被暫停職務。
面對生活的困難,於是三人就走去做了保安。而三人所應徵的保安公司就是電影【順流,逆流】中(黃秋生)所開的那一間。
而同時間,世界十大富豪之一的中條先生,其千金正被一班不明來歷的恐怖份子密謀綁架,
於是中條先生就找了一保鏢公司保護其女兒,而這間公司就是龍威三人組所在的保鏢公司。

而中條先生會由(千葉真一)擔當,因為暗地裡,中條先生是一位武器生產商人,而密謀綁架他女兒的正是其死對頭公司的負責人。
而中條先生是【摭天】的亞太區管理人。【摭天】不就是【生化危機】的美國藥品公司。

電影序幕:

香港十大富豪唐先生,收到不明來歷的綁架消息,每天出外都由十幾位保鏢保護出入,而這些保鏢也非比尋常,全都是有來頭,
一些是前G4人員,或是退休的飛虎成員所組成的保鏢。
唐先生的一輛房車,今晚正從酒店返回家中。早前在酒店裡,雖然出現了一點亂子;但都只是虛驚一場,並沒有減低保鏢們的警覺性。
原路都非常平靜,更顯得今夜並不尋常,最後,大家都安全回到唐先生的大屋裡。

正當眾人要鬆一口氣時,唐先生的房間內就傳出爆炸聲,眾人進入,只見房內零亂一片。只有一玻璃茶几安然的放在房中間,
几上花瓶插了一枝黑玫瑰,還付上了一張紙條,上面寫著,唐先生已在手中,準備續金。

一大班探員正在做調查,當中包括主角~龍威三人組。
龍威:【嘩!這間屋的主人,都幾有品味!】,龍威拿著一枝紅酒細看。
達明:【係囉!你睇,這是今年至新至流行的腳底按摩機,家燕姐都是用它的!】
燦琛:【喂﹐喂!你們睇!最新多用途全功能電子控制手套,所有電腦計算機,家電,只要擁有微型處理器,都能用這個控制,幾方便。】
龍威:【哇!駛唔駛咁誇將?抓背脊都用得著嗎?】
龍威舒服的樣子:【衰鬼。估唔到這家野又幾鬼盞!】
龍威身後正被一搖控電動不求人抓背脊。
(Sorry,習慣寫大綱,故事精彩內容,就由劇作家去創作啦!繼.續.....不過﹐有興趣的朋友,就不妨自己寫一些落去,作為響應大明星的說法,
振興香港電影市道;雖然你所寫的未必有人會看,但總好過只說不做來得實際。)

就這樣,龍威三人組就被安排看守大屋,因為大屋內有一貴重寶物《上帝的聖杯》。待明早保險公司的人過來接收,安放到保險庫內。

一夜無話﹖!
(當然不會錯過這個機會,想到甚麼,就寫甚麼啦!)
龍威:【《上帝的聖杯》,甚麼來的呀﹖】
達明:【在這本書中,有提及,是上帝遺留在人間的仙物!】
龍威:【你老作呀!上帝就上帝;又點會係神仙,你無讀書架物﹖】
達明:【咁本書係咁講,就照讀架啦!】
龍威:【你睇緊物呀!】
達明:【不可思議的事實真與偽!囉!】
(無啦!其他自己想啦!睡一睡先.......)

一把聲音響起:【喂!龍威起身!】
龍威睡著眼說:【唔好攪啦!岩岩合埋眼!就嘈住哂!】
聲音:【Attention!!】
龍威三人聽到,即時彈起身說:【Moning Sir!!】
高級警官:【你地三隻野搞物鬼﹖】
龍威:【無!Sir!】
高級警官:【我叫你地看守《上帝的聖杯》;而家聖杯唔見左。你地點擔當得起!】
龍威:【甚麼咁巴閉!我龍威睇得起,錢.......我無,駛要偷......】
高級警官:【你無睇報紙咩!】
龍威:【早餐都未食,又點睇報紙呀!】
高級警官:【你自己睇!】手執一份報紙扔向龍威心口。
龍威一路看,手就一路震,燦琛和達明不停問;【點者!報紙講物!】
龍威喊著說:【天呀!】,天上突然雷聲作響。【天呀!】,又響。【點解要咁對我呀.....】

由於龍威三人組疏於職守,被立令停職查辦;而同時間,龍威三人組的家族,因為投資失誤,而令到整個家族陷於破產的邊緣。
最後龍威三人組只好出外找份散工做做。

作者: BforBOY    時間: 18-4-2011 22:04

引用:
原帖由 aiselo 於 18-4-2011 00:57 發表 版主,借這一層樓用。   龍咁威~之~摩登保鏢(第四集)口出狂言.......癈話連篇話說,龍咁威完成了三集,順理成章,曲奇的四位主打女角都已用了三個,所以第四集理應會是最後一位成員參演。自第一集,Ste ...

嘩!! 真係多謝Aiselo兄咁精彩既"龍咁威4"故事大綱!!

阿B期望係大銀幕睇到您既作品!!  

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0