標題: 港產江湖片負面問題.. [打印本頁]

作者: Delight986    時間: 10-1-2011 00:21     標題: 港產江湖片負面問題..

港產江湖片負面問題..

今日睇和味蘇介紹韓國菜餚..
原來韓國人睇得港產江湖片多..
竟然誤會以為香港十分多黑社會人物,
誤會以為香港人治安十分差?
不敢來港旅遊,消費,定居等等..
怎麼辦?
外國電影有冇影響到當地旅遊民生?

作者: ULTRA2020    時間: 10-1-2011 00:54

引用:
原帖由 Delight986 於 10-1-2011 00:21 發表 港產江湖片負面問題.. 今日睇和味蘇介紹韓國菜餚..原來韓國人睇得港產江湖片多..竟然誤會以為香港十分多黑社會人物,誤會以為香港人治安十分差?不敢來港旅遊,消費,定居等等..怎麼辦?外國電影有冇影響到當地旅遊民生 ...

我遇到的剛好相反, 因每年我也會去台灣做展覽, 多年前認識一班年輕男女,

他們很想很想到香港玩和見識一下, 好奇問點解 ?

原因是他們常常睇很多港產江湖片, 如黑社會蠱惑仔等電影,

他們好想去旺角, 砵蘭街等龍蛇混集之地揾 "蠱惑仔" !

睇下有冇吹雞劈友大場面出現, 但他們最希望遇到像鄭伊健咁有型的 "蠱惑仔" ~ !

當時真係唔知點答佢地 ~

作者: 999    時間: 10-1-2011 16:14

話說回來香港這個城市有什麼題材是可賣埠的保證呢?數來數去都是警匪、黑幫江湖片為主題之類還是歷久不衰的佔去一定數量,以營商為主的幕後出資老闆當然對此也較有信心.

早在80年代這類片也很賣埠,因情節題材不斷反覆出現,確有些外國人看多了信以為真!因對香港認識不夠深吧!

台灣現在較不會了,他們也有"艋舺"了!

除了以為香港很亂外還以為週街都會随時遇到明星TIM!

作者: foureyesfatboy    時間: 11-1-2011 02:14

我80年代初移居北美生活...當時在北美還有龍哥熱當時好多西人以為個個中國人都好似龍哥咁好揪.

有時同當地白人爭執只要扮一扮龍哥d手勢都有些阻嚇作用.  你話有無影響.

不過時光不再了 e+ 有乜事伸隻手人衫扮拔槍都無人驚佢地隨時攞支真砲出來...

e+ d 西人想去旅遊都唔去香港直接入內地了. 香港對佢地來講已經無晒神秘感了.

999 兄 艋舺 好看嗎?

作者: 999    時間: 11-1-2011 12:27

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 11-1-2011 02:14 發表 我80年代初移居北美生活...當時在北美還有龍哥熱當時好多西人以為個個中國人都好似龍哥咁好揪. 有時同當地白人爭執只要扮一扮龍哥d手勢都有些阻嚇作用.  你話有無影響. 不過時光不再了 e+ 有乜事伸隻手人衫扮 ...
台灣人覺得好有FU,那是屬於台灣人道地的台式古惑仔.

還有覺得香港的匪類很凶恨,隨時殺人,香港的警察好神勇,打不死!

作者: 超能電子男    時間: 11-1-2011 20:34

咁假設香港人睇左《我的野蠻女友》又會唔會對韓國女人產生恐懼,一世唔敢去韓國呢?話明做戲當然唔好當真啦 果D港產片睇左得啖笑,劇情好似打機咁,直頭係"三國無雙"系列,男女主角一個就打幾百人,子彈永遠射唔中主角,就算中左鎗一樣可以仲繼續殺敵,跟住就要打大佬,一路打到散場
作者: 拾實什習窄炸集    時間: 13-2-2011 10:38

引用:
原帖由 超能電子男 於 11-1-2011 20:34 發表 咁假設香港人睇左《我的野蠻女友》又會唔會對韓國女人產生恐懼,一世唔敢去韓國呢?話明做戲當然唔好當真啦 果D港產片睇左得啖笑,劇情好似打機咁,直頭係"三國無雙"系列,男女主角一個就打幾百人,子彈永遠射唔中主 ...
  咁應該由聯合國來拍一部就對了
作者: 白鳥    時間: 13-2-2011 21:08

引用:
原帖由 Delight986 於 10-1-2011 00:21 發表 港產江湖片負面問題.. 今日睇和味蘇介紹韓國菜餚..原來韓國人睇得港產江湖片多..竟然誤會以為香港十分多黑社會人物,誤會以為香港人治安十分差?不敢來港旅遊,消費,定居等等..怎麼辦?外國電影有冇影響到當地旅遊民生 ...

相信唔會咁天真, 可能只係謠傳罷了.

一向繁榮嘅香港, 又點會由黑社會主導呢?

但港片深入民心嘅印象, 係亞洲電影嚟講唯一可以具代表性及影響力. 不容置疑.

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0