標題: 鄉下仔出城 [打印本頁]

作者: johnnybravo    時間: 17-10-2010 23:26     標題: 鄉下仔出城

這齣卡通片在80年代那一年播出我已忘了, 只記得是下午430穿梭機時段播, 王愛明唱廣東話主題曲, 但只播了很短時間, 就因為被投訴戲中主角經常除衫露出檔布而遭腰斬, 真是小題大做, 其實這齣戲的意識很健康, 比起很多打打殺殺的更正面...

http://www.youtube.com/watch?v=CUSiqCPieqs

作者: frankie    時間: 18-10-2010 13:58

貓師傅 : "貓功呀!!!!!!!!!!"
主角 : "貓功空中三關斗!!"
聞歌脫衣起舞.....檔布....

重覆以上

其實套片當年對我黎講都幾 ...悶.
套片似係早於430穿梭機
時代之前播
作者: 虎榮    時間: 19-10-2010 00:48

套片好似唔知系下午四時定六時播放的, 主角入讀間學校好似叫白玫瑰書院, 佢初時d功夫認真麻麻, 後來跟貓師傅學習先有d進步! 套卡通雖然唔算好精彩, 但都不至於意識不良掛, 講不良, 以前d電視劇集意識迷重不良重大膽!
作者: foureyesfatboy    時間: 19-10-2010 02:09

引用:
原帖由 虎榮 於 19-10-2010 00:48 發表 套片好似唔知系下午四時定六時播放的, 主角入讀間學校好似叫白玫瑰書院, 佢初時d功夫認真麻麻, 後來跟貓師傅學習先有d進步! 套卡通雖然唔算好精彩, 但都不至於意識不良掛, 講不良, 以前d電視劇集意識迷重不良重大膽! ...

因為電影劇主線觀眾不同加上家長話不良就不良我地無話可說. 當年在佢地觀點差不多所有特撮都不良.

我個阿 e 逢日本卡通都唔比我睇. 只準睇 d 超意識不常的 bugsbunny...

作者: frankie    時間: 19-10-2010 13:45

經常就檔布 .....我唔覺得有趣
如果無記錯有集重唔知著住比堅尼定內衣衭跳舞(重做埋D動作)....
意識係咪不良呢..我細個果時冇乜感覺....

只係覺得好肉麻 同埋覺得日本仔好"妺鎖"
如果係拍俾細路仔睇嘅 細路仔係咪中意睇呢D?

作者: 虎榮    時間: 20-10-2010 00:47

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 19-10-2010 02:09 發表 因為電影劇主線觀眾不同加上家長話不良就不良我地無話可說. 當年在佢地觀點差不多所有特撮都不良. 我個阿 e 逢日本卡通都唔比我睇. 只準睇 d 超意識不常的 bugsbunny...

我果陣鐘意啄木鳥多d, 大左少少就鐘意阿寶, 最憎老人精翠兒!

作者: foureyesfatboy    時間: 20-10-2010 00:59

引用:
原帖由 虎榮 於 20-10-2010 00:47 發表   我果陣鐘意啄木鳥多d, 大左少少就鐘意阿寶, 最憎老人精翠兒!

我都係鐘意隻貓 阿寶 多d ..... 翠兒好哀成日唔比阿寶食佢.

我地 d 面有個 free台成日播.... 

http://www.teletoon.com/teletoon3/retro.php?language=En

有 Thundercat, G.I Joe, Superman, Fantastic Four, scoopy doo, spider man, ...etc.

作者: 虎榮    時間: 20-10-2010 01:34

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 20-10-2010 00:59 發表 我都係鐘意隻貓 阿寶 多d ..... 翠兒好哀成日唔比阿寶食佢. 我地 d 面有個 free台成日播....  http://www.teletoon.com/teletoon3/retro.php?language=En 有 Thundercat, G.I Joe, Superman, Fantastic ...

翠兒好衰成日唔比阿寶食佢<====

你講開果d卡通, 香港全部做過, 我又全部睇過 最鐘意Thundercat 同 Fantastic Four!

作者: foureyesfatboy    時間: 20-10-2010 04:09

引用:
原帖由 虎榮 於 20-10-2010 01:34 發表   翠兒好衰成日唔比阿寶食佢<====   你講開果d卡通, 香港全部做過, 我又全部睇過 最鐘意Thundercat 同 Fantastic Four!

我細個時都係 Fantastic Four 迷..e + 睇返好悶...  由其是佢地架火箭同有一架唔知乜野成架踫踫車...好肉酸

d 架野仲可以分體.... 好肉酸.

作者: 杜劍龍    時間: 20-10-2010 11:26

我自己就好鍾意鄉下仔出城, 當年cut左無得做我都唔開心左一陣子.

warner cartoon我就鐘意大貓阿寶個仔, 好抵死, 成日幫佢老豆既死敵翠兒!

作者: frankie    時間: 20-10-2010 11:44

引用:
原帖由 杜劍龍 於 20-10-2010 11:26 發表 我自己就好鍾意鄉下仔出城, 當年cut左無得做我都唔開心左一陣子. warner cartoon我就鐘意大貓阿寶個仔, 好抵死, 成日幫佢老豆既死敵翠兒!

我都中意阿寶個仔多過阿寶

阿寶(聽配音把聲)係貓公 唔知點解有個仔跟住佢

我中意Warner Brothers 公仔多過 Disney 講商品Disney 多好多
接觸Disney 嘅新聞多 覺得佢似商家佬

作者: foureyesfatboy    時間: 21-10-2010 03:07

原來之前chrismyli 兄 出了中文歌詞

http://www.oldcake.net/redirect.php?tid=306&goto=lastpost#lastpost

"你你你你是一個可愛鄉下仔, 心忠厚為人撲素不識虛偽, 你沒有偷懶未會"拽",人良善又有禮,英勇威武出眾,做人實在威,.為人慈愛,知書識禮,願你有為,又有人緣,純良達仔,領略成功的真諦."

作者: 幻之聖騎士    時間: 21-10-2010 13:42

引用:
原帖由 虎榮 於 19-10-2010 00:48 發表 套片好似唔知系下午四時定六時播放的, 主角入讀間學校好似叫白玫瑰書院, 佢初時d功夫認真麻麻, 後來跟貓師傅學習先有d進步! 套卡通雖然唔算好精彩, 但都不至於意識不良掛, 講不良, 以前d電視劇集意識迷重不良重大膽! ...

男主角叫乜名唔記得啦,女主角好似比佢叫做花姑娘,成日露BRA露底,練既功叫貓功空中三斛斗。

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0