標題: 第二次大戰成因 [打印本頁]

作者: cmlwts    時間: 23-7-2010 16:59     標題: 第二次大戰成因

(1). 反猶太主義抬頭

猶太人成為德國,以至西歐其他基督教民族仇視的對象,成因也在於宗教,猶太人不承認耶蘇為救世主,迫害耶蘇至死,成為他們的原罪。羅馬皇帝康士坦丁於公元312年改信基督教,不久之後將之大力推展,猶太教更被邊緣化。猶太教民多少因此被迫在漫長的中世紀自建宗教社群,少與其他教派往來,十字軍東征之後,教會加緊打壓猶太教徒,1215年的教宗會議規定基督徒不准與猶太人結婚,不得僱用猶太人為僕人。猶太人要穿著指定的服飾,例如高帽子,亦不得接受高等教育。這樣卻使猶太人的社群更為封閉,更和外界隔絕。因為無法接受高等教育,後來甚至不能投身基督徒從事的行業,不少猶太人成為商販和放債人。經濟上的成就,使基督徒更加批評他們為「食利者」、「吸血鬼」。

十六世紀宗教改革展開,領袖馬丁路德最初強調聖靈同樣顧及所有人,包括猶太人,但在1543年他寫了一篇二百多頁的長篇,名為《論猶太人及其謊言》,指明猶太人不可救藥,永不會改邪歸正,所以馬丁路德勸諭大家要剷除猶太文化。反猶太主義不因科學和啟蒙而改變,反之,利用民族學和科學的知識作掩飾,法國和德國的思想家在十九世紀指出猶太人品質低劣,足以污染其他民族。

作者: 超音    時間: 23-7-2010 18:04

我相信你的文章還會繼續,我 會等待啊

二戰發生的原因很多,但主因我相信是一戰的巴黎和約引起.

作者: ULTRA2020    時間: 23-7-2010 23:09

原因很多, 宗教、政治、私心、侵略加復仇 ~ 成因是人講的 ! 開戰理由只是直口 ~ 最終受害者都是無辜的人 ...

作者: 任因玖    時間: 24-7-2010 01:25

引用:
原帖由 超音 於 23-7-2010 18:04 發表 我相信你的文章還會繼續,我 會等待啊   二戰發生的原因很多,但主因我相信是一戰的巴黎和約引起.    

好大原因是一戰留下來的問題還未解決,

而美英蘇法只顧自己利益,

不能長遠的去看.

作者: 超音    時間: 24-7-2010 09:32

引用:
原帖由 任因玖 於 24-7-2010 01:25 發表   好大原因是一戰留下來的問題還未解決, 而美英蘇法只顧自己利益, 不能長遠的去看.  
玖叔,二戰成因還比較好找尋.

如果說一戰成因,就真是討論到日出也不能完結啊.

作者: 任因玖    時間: 24-7-2010 10:27

引用:
原帖由 超音 於 24-7-2010 09:32 發表 玖叔,二戰成因還比較好找尋. 如果說一戰成因,就真是討論到日出也不能完結啊.

認同,

1914年一戰爆發,

1938年二戰爆發,

只差24年,

在這後期間,

問題根本無解決過,

只不過大家都在"拖".

作者: 超音    時間: 24-7-2010 10:54

引用:
原帖由 任因玖 於 24-7-2010 10:27 發表   認同, 1914年一戰爆發, 1938年二戰爆發, 只差24年, 在這後期間, 問題根本無解決過, 只不過大家都在"拖".  
一戰和約的不公平,造就了納粹的掘起.

日本作為一戰勝利國之一,亦因"分贓"不夠的問題而退出國際聯盟.

簡單而言,二戰是因國家的利益問題而引起的,當然真正成因沒這麼簡單啦.

作者: 虎榮    時間: 27-7-2010 00:28

我覺得第一及第二次大戰的成因, 主要都是極端的民族主義引起,有時民眾盲目起上黎真系好得人驚!
作者: 超音    時間: 27-7-2010 00:39

引用:
原帖由 虎榮 於 27-7-2010 00:28 發表 我覺得第一及第二次大戰的成因, 主要都是極端的民族主義引起,有時民眾盲目起上黎真系好得人驚!
第一次的確有極端民族主義的成份,而且是最後的導火線.

但它最後演變成世界大戰,其實在當時來說,很多人都沒有預料到.

作者: 虎榮    時間: 27-7-2010 00:49

引用:
原帖由 超音 於 27-7-2010 00:39 發表 第一次的確有極端民族主義的成份,而且是最後的導火線. 但它最後演變成世界大戰,其實在當時來說,很多人都沒有預料到.

現代科技大大改變了戰爭的模式,令死傷的人數幾何級數上升,加上傳訊科技的幫助,人類就更加容易理解戰場的殘酷實況,第一次及第二次的世界大戰都有很多記錄及影片留下來,我只是看都覺得相當慘烈,所以經歷過戰爭的人都不想再看見多一次! 但系徧徧依家好多人及國家都好鐘意用武力去解決問題! 

作者: aiselo    時間: 28-7-2010 22:26

那麼二次大戰時,德國和日本是同時發動戰事。或是有先後。

作者: 超音    時間: 28-7-2010 23:00

引用:
原帖由 aiselo 於 28-7-2010 22:26 發表 那麼二次大戰時,德國和日本是同時發動戰事。或是有先後。    
德國先發動,日本在數年後才出動.
作者: 虎榮    時間: 29-7-2010 00:25

後來德國, 意大利及日本結成軸心同盟國, 與世界為敵!

第二次世界大戰的最大得益者是美國. 這可從數方面引証

1. 北美洲由於遠離主要戰區, 成為避難天堂, 所有歐洲走難的資金及所有層面的人才, 包括文化音樂方面及科技方面均悉數為美國吸納, 戰爭後由於亞洲及歐洲百廢待興, 這批資金及人才好似愛恩斯坦咁, 都大部份留在美國, 造就她往後數十年的霸業!
  2. 美國本土的工商業由於没有受到戰爭的大傷害, 戰事完結後, 是最早最快復興, 成為獨大的經濟體系, 相反, 歐洲及亞洲卻花了數十年時間才漸漸復原!

其實在介入歐洲(大西洋)及亞洲(太平洋)戰綫的時間上, 美國一直走精面! 若果大家記得, 她是先介入歐洲, 才到亞洲的! 其實當她直接出軍歐洲時, 由英, 法, 俄三國支撐的歐洲盟軍已開始漸控大局, 讓德國希特拉走入敗局, 美國這時介入, 可謂冷手執熱煎堆, 自封歐洲勝利最大英雄, 保住自己在歐洲事務上的利益及話事權, 實質是韜人家光, 佔盡歐洲同盟國便宜. 在同一時間, 中國及日本的戰事正打得如火如荼, 難解難分, 其間美國除了口頭共抗日本侵畧, 從没有絲毫實際援手, 正是口謂而實不至! 其實日本是正式偷襲珍珠港的罪魁, 相反德國除了擊沉美國往歐洲的補給艦艇, 從沒有正式攻擊美國本土, 按道理, 美國首先要介入的應該是太平洋戰綫, 而不是大西洋戰綫, 先歐後亞的做法, 說穿了還不是太平洋戰綫大局未定, 謬然介入風險及代價太高, 還是由得中國同日本打生打死好了, 明顯是捨難取易的做法, 到歐洲戰事完結, 中國已經憑自己打到日本落花流水, 節節敗退, 其實美國不加入, 日本亦遲早敗亡, 只是時間上耐一點而已, 美國此時再施故技, 用原子彈快速了結戰爭, 再一次成為太平洋戰爭政治上的最大得益者!

作者: 明仔    時間: 29-7-2010 01:03

引用:
原帖由 超音 於 28-7-2010 23:00 發表 德國先發動,日本在數年後才出動.

要看以甚麼來界定所謂"第二次世界大戰"的戰爭,若只算歐戰與太平洋戰爭,則是德國(德國於1939年入侵波蘭,是為歐戰之始,而日本於1941年偷襲珍珠港,則為太平洋戰爭之始),但若將侵華戰爭也算在內,則日本早於1931年的918事變開始(或至遲到1937年的77蘆溝橋事變)已發動了WW2

作者: 超音    時間: 29-7-2010 16:47

引用:
原帖由 明仔 於 29-7-2010 01:03 發表 要看以甚麼來界定所謂"第二次世界大戰"的戰爭,若只算歐戰與太平洋戰爭,則是德國(德國於1939年入侵波蘭,是為歐戰之始,而日本於1941年偷襲珍珠港,則為太平洋戰爭之始),但若將侵華戰爭也算在內,則日本早於1931年的918 ...
918事變及蘆溝橋事變只能算是中國與日本間的戰爭內容,

因為當時英美等國家對兩者還是保持中立態度,算不上"世界級的大戰".

而且若用你的說法去代表二戰開始,那麼就會變成"從未有二戰"

因為一戰後德國還是秘密地準備反擊,和約只能算是長期的休戰.

若是以現時世界歷史的"標準答案",第二次世界大戰是於1939至1945年間的事.

所以它之前的事,極其量只能歸納為導火線,或是令二戰爆發的原因之一.

中國就有五種不同的說法,至今仍未能形成共識,當中包括了你說的31年及37年說法.

作者: aiselo    時間: 29-7-2010 20:02

明白了,明白了。即是是同時發生,怪不得有些電影片(講二戰、如碧血長天、中途島戰役等等)。

世界大戰的定義,應該是指全世界(大部份國家)參與的戰爭來說成世界大戰。

而局部地區的,則為導火線。

作者: 超音    時間: 29-7-2010 20:22

引用:
原帖由 aiselo 於 29-7-2010 20:02 發表 明白了,明白了。即是是同時發生,怪不得有些電影片(講二戰、如碧血長天、中途島戰役等等)。   世界大戰的定義,應該是指全世界(大部份國家)參與的戰爭來說成世界大戰。而局部地區的,則為導火線。   ...
這個是較多人認同及接受的說法,

當然,總會有人提出非常另類的說法.

例如我文中提到的,只有一次世界大戰的說法(1918~1945)

他們認為中間休戰的時間應計算在內,故沒有二次大戰.

作者: 明仔    時間: 29-7-2010 22:04

引用:
原帖由 超音 於 29-7-2010 16:47 發表 918事變及蘆溝橋事變只能算是中國與日本間的戰爭內容, 因為當時英美等國家對兩者還是保持中立態度,算不上"世界級的大戰".   而且若用你的說法去代表二戰開始,那麼就會變成"從未有二戰" 因為一戰後德國還是 ...

如果真係計"全世界/大部分國家"都有參與的全面戰爭,咁就應該只計太平洋戰爭爆發(41年)至45年,因為太平洋戰爭爆發前美國還未正式參戰,39年開始的計法只係傳統以歐洲為中心的史觀~

作者: 超音    時間: 29-7-2010 22:55

引用:
原帖由 明仔 於 29-7-2010 22:04 發表 如果真係計"全世界/大部分國家"都有參與的全面戰爭,咁就應該只計太平洋戰爭爆發(41年)至45年,因為太平洋戰爭爆發前美國還未正式參戰,39年開始的計法只係傳統以歐洲為中心的史觀~
那你必須提出更有力的論點,去證實你說的較傳統史觀更有說服力了.

41年開始的說法只存在在前蘇聯及美國,

前蘇聯認為德國開始巴巴羅撒行動時是二次大戰的開始.

而美國就認為41年與日本開戰,二次大戰應由那時開始.

但這些說法只占少數,傳統共識暫時還是39年.

作者: aiselo    時間: 29-7-2010 23:40

找到網上資料,參考,參考。
作者: aiselo    時間: 29-7-2010 23:41

第二次世界大戰

第二次世界大戰係直到而家為止,人類社會搞出來嘅最大陣象,死得最多人(粗略估計死咗8300萬人),破壞得最勁嘅全球性戰爭。

戰爭高潮嗰陣,有成61個國家同地方一齊打,有多過17億人捲入咗呢場仗。打仗雙方係以美國、蘇聯、中華民國(當時嘅簡稱係中國)、英國、法國等國組成嘅反法西斯同盟,同埋以德國、日本、意大利等法西斯國家組成嘅軸心國集團。烽煙遍及歐洲、亞洲、美洲、非洲同埋大洋洲五大洲;打仗雙方同時亦都響大西洋、太平洋、印度洋同埋北冰洋四大洋展開戰鬥。

雖則話響1939年9月前,中國嘅抗日戰爭,埃塞俄比亞嘅抗意戰爭等等嘅反法西斯嘅抵抗已經開始咗,但係一般認為戰爭係由1939年9月1日德國入侵波蘭、英法對德國宣戰開始,去到1945年8月15日(亞洲)/8月14日(美洲)日本向同盟國投降先至完。

歐洲戰線背景 

第一次世界大戰後嘅德國,喺凡爾賽條約下無咗部份國土、特別係奧地利無咗,變成獨立國,國防建設俾人管制,唔准有空軍,唔准入口軍火。經濟就因為要賠錢畀人而崩潰。

後來,德國政府開始唔理凡爾賽條約,又想再整大軍隊。保皇派、德國民族主義者同埋前軍隊將領開始質疑凡爾賽條約,德國民族主義者認定一次大戰戰敗係國內嘅猶太人做成。加埋一次大戰時俄國打輸畀德國,德國利用同俄國蘇維埃政府簽嘅布列斯特-立陶夫斯克條約,吞左俄國9成煤礦、有人口嘅領土,德國開始重整經濟。

1933年開始,由希特勒帶領嘅德國開始走向軍事強國,全國轉到納粹化,成立第三帝國,喺1933至1939年,德國重整軍備就使咗140億。重利用布列斯特-立陶夫斯克條約試凡爾賽條約中唔畀用嘅坦克同飛機。又重新打造凡爾賽條約唔畀嘅軍艦。

1935年,希特勒宣佈恢復兵役制。1936年,希特勒宣佈德國重奪萊茵蘭非軍事區。1938年3月,希特勒宣佈德國同奧地利合併。1939年3月,希特勒宣佈攞咗捷克斯洛伐克除蘇台德地區剩低嘅地方。1939年9月,德軍突襲波蘭,第二次世界大戰爆發,西歐戰線開始。

亞洲戰線背景

日本喺19世紀末搞明治維新,科技及軍事上向西方學習。19世紀亞洲多國軍事薄弱,東南亞多處一早就係西方列強嘅殖民地,當中中國晚清時期沿海地區更加係各列強佔領嘅對象。日本學咗西方殖民式發展方向,以軍事同埋政治擴大自己國力。

喺1894年中日甲午戰爭同1904-1905年日俄戰爭打贏咗之後,日本認定軍事強國嘅發展方向無錯。特別係日俄戰爭令日本成為第一個喺大型軍事戰爭打敗西方國家嘅亞洲國家[未記出處或冇根據]。令日本軍方可以喺日本國內更加有權。1895年中日甲午戰爭後日本攞咗台灣,1910年日本佔領韓國。

1918年日本開始軍事佔領中國東北地區,日軍攞咗哈爾濱沿海地區。1928年,日本軍方同埋佢個政府炸死咗中國東北軍閥張作霖。1931年,日本發動九一八事變全面佔領中國東北。

日本國內喺1890至1930年,因為軍方喺中國台灣、東北同埋韓國嘅經濟掠奪,令日本國內民眾得到唔少經濟上嘅好處,日本國內根本無聲音表達日本佔領其他國家有問題。而日本軍方長打長勝,政治權日大。關東(指中國山海關以東)地區嘅日本關東軍更加好似英國殖民時期嘅東印度公司,完全喺中國東北成為一個王國。

日本喺1931年九一八事變後,以殖民管理及軍事保護日本資產嘅方法,入主中國東北,佔領大量鐵礦同埋煤礦資源,又發展工業,強化日本軍事經濟,安排日本人殖民到呢一區。1932年成立佢嘅附庸國滿洲國,當時日本關東軍嘅軍事目標係以中國東北為基地,進攻蘇聯遠東地區,明顯係因為蘇聯嘅軍事威脅遠遠大過中國國民政府。

軍事上日本雖然同當時中國國民政府喺河北一直有小型衝突,但中國國民政府主要軍力都被蔣介石調咗去打中國共產黨軍隊。直到1936年,中國發生西安事變,中國國民政府嘅蔣介石先至認真開始將軍力用喺對抗日本對中國嘅侵略。

同時1936年,日本發生二二六兵變,日本統制派得權,同時以陸軍為主嘅軍方高級人士得到勝利,就因為統制派以日本軍國主義為核心,日本軍國主義形式軍事對外侵略完全展開。因為蘇聯嘅軍力,日本關東軍放棄西進,改為南下完全發動侵略中國嘅戰爭。

歐洲戰爭 

戰爭初期,希特勒知道德國嘅最大敵人係法、英、蘇聯三國。希特勒一方面先避開唔同呢三個國家一齊打,一方面就軍事侵佔德國附近嘅弱國,另一方面外交上特別先同英國以及蘇聯保持和平。希特勒動用嘅係遠和近攻嘅策略。

由於美國喺德國橫掃歐洲時持觀望態度,英國同埋法國陸軍兵力弱,蘇聯又未向德國開戰,導致德國納粹黨軍隊不斷坐大,喺西歐長戰長勝。

閃電攻擊波蘭 

當1939年9月德國閃電攻擊波蘭,英國同法國立即向德國宣戰。第二次世界大戰爆發。但1939年9月至1940年4月德國同法國只係假戰(英文:Phoney War)、怪戰(法文:Drôle de guerre)、靜坐戰(德文:Sitzkrieg)。呢個時間德法只有小型衝突。

改戰丹麥 

當大家估計德法大戰就開始時,1940年4月德國就反而進佔丹麥同挪威。英法兩國雖然都出兵支援丹麥同挪威,但都不敵德國而要撤退。德國喺法國邊境先保持小型衝突嘅戰略好成功,因為攞咗丹麥就可以完全保障德國本土鐵礦供應,對軍事生產有利,反而德法邊界只係戰壕,對德國嚟說,遲的先進攻都唔怕。

進攻法國 

1940年5月10號,德軍先開始進攻比利時、荷蘭同盧森堡。5月12號,德軍至正式大舉入侵法國。

1940年6月14號,德軍佔領巴黎,到咗6月22號,短短一個半月,法國大部份地方被佔領,6月25號,法國簽署停戰條約,法國東北同南部有三分二土地由德軍管理,剩低三分一由德國嘅傀儡政府維希法國(en:Vichy France)政府管理,法國政府同法軍亦撤退到英國,法國本土就只有剩餘遊擊隊以及地下組織對抗德國。

諾曼第登陸戰 

大戰以諾曼第(Normandy)登陸戰最為人熟識。經過周密嘅計劃同埋充足準備,加上充分合作,將士奮勇,15.6萬人嘅盟軍晌1944年6月6日(D-Day)由諾曼第呢個缺口登陸。另一方面,德國亦喺進攻蘇聯嘅東面戰事出現疲態(由於補給同暴風雪天氣),從此德國陷於東西夾擊,腹背受敵嘅局面。

亞洲戰爭 

日本入侵中國  [編輯]1937年7月7號,日本發動七七盧溝橋事變,進佔中國河北、北平地區。中國國民政府先明確同日本全面開戰。

1937年11月,日軍攻佔上海。1937年12月13日,日軍攻佔中國國民政府首都南京,進行屠殺、強姦以及縱火搶掠,有20萬以上平民同戰俘被屠殺,中國歷史入面稱之為南京大屠殺。中國國民政府將主要政府機構搬去武漢,又有計劃以重慶為大後方根據地。呢個時間,日本軍佔領上海以及南京一帶長江三角洲地區同佢哋一直佔領嘅華北地區唔相連。日本軍力大部份已投入中國地區,可以再投入兵力唔多,軍方希望快啲完全控制中國,要中國國民政府蔣介石投降,但蔣介石唔接受,呢個情況令日本軍方急於打通中國徐州。

1938年1月至5月,中日兩方喺中國徐州打攻防戰,其中台兒莊戰役第一次出現日軍重大傷亡。雖然一場戰役唔可以改變戰局,但就証明咗打低日軍並唔係冇可能。6月日軍佔攻佔徐州。同期1938年2月15日開始,日軍開始用轟炸機對重慶打戰略轟炸,歷史叫重慶大轟炸。

1939月6月開始,日軍向武漢進攻,當時中國國民政府軍聯同中國共產黨軍隊一齊防守武漢地區, 歷史上稱為武漢保衛戰(武漢會戰),係中國抗日戰爭入面中國同埋日本最大嘅會戰,1939年10月日軍攻佔武漢,中國國民政府將主要政府機構搬去重慶。雖然武漢失守,但日軍死亡人數有成四萬人咁多,保衛戰證明日軍想速戰速決係無可能。同埋證明只要當時中國國民政府好好用兵,加埋中國共產黨軍隊,係可以拖住日軍前進。

1939年10月後,中國國民政府軍隊同中國共產黨軍隊喺中國華北晉南地區發動游擊戰,呢次中國共產黨叫做百團大戰,以日軍成功打擊游擊戰完結。呢次戰爭雖然唔係改變中日戰局好多,但就引起中國共產黨內部人事、軍事及發展方向嘅討論。

同期1939年9月,日軍向廣州進攻,因為中日雙方主要軍力全部加入武漢會戰,廣州戰役地區戰場就細。中國國民黨都唔係派重兵防守廣州。10月,日軍完全佔領廣州地區。

日本控制印支半島

喺1905年日俄戰爭日本海軍打贏咗之後,日本海軍雖然大力開發軍事科技,建造船艦,但日本海軍就因為無戰場,完全無戰績,日本海軍幾十年成為協助陸軍及關東軍嘅角色,係日本國內權力唔及日本陸軍,特別係關東軍,日本海軍一直等待一展實力嘅機會。日本海軍目標自然係東南亞各國,希望為日本自己搶奪東南亞石油、橡膠、木材等資源。

1940年,法國本土面對德國嘅入侵,無力保護佢嘅法屬印支半島殖民地。法屬印支半島包括而家嘅越南、柬埔寨同埋老撾。9月中,日本用外交手段要求納粹傀儡維希法國政府畀日軍喺印支半島活動,日本又唔畀佢用鐵道,目的係唔畀印支半島向中國運輸物資,之後日軍更加控制印支半島機場同埋港口。

9月27日,日本同德國同埋意大利簽定軸心國協議。

日本大舉南下東南亞 

偷襲珍珠港同一時間左右,日本於12月7號同時自印支半島向泰國同埋英屬馬來西亞進兵。偷襲珍珠港後第二日,日本於1941年12月8號向香港進攻,12月25號香港淪陷。港英總督楊慕琦向日軍投降。當日,日軍喺香港赤柱對醫院嘅病人進行屠殺。

1942年1月31號,英軍喺馬來西亞半島完全失利,退守新加坡。2月9號,日軍向新加坡進兵。2月14號,日軍喺新加坡進行亞歷山大醫院屠殺。2月15號,即係華人農歷新年嘅一日,英軍軍官Lt. Gen Percival向日軍投降(新加坡淪陷)。

太平洋戰爭 

日本偷襲珍珠港 

喺控制印支半島後,如果日本重南下,佢哋自覺會直接同一早已經擁有太平洋制海權利益嘅美英等國開戰,加上美國開始對日本進行石油禁運,影響日本經濟同工業生產,日本海軍於是用咗佢哋海軍大臣山本五十六嘅計劃,由海軍中將南雲中一為司令,進行一次針對美國太平洋艦隊嘅完美海上攻擊。

呢個係二次大戰嘅扭轉點,喺1941年12月7號7點55分(夏威夷時間),日本偷襲珍珠港,摧毀咗美國太平洋艦隊40幾隻戰艦、450架飛機。偷襲入面有成4500個美軍傷亡。之後嗰日,美國總統羅斯福晌華盛頓宣佈向日本正式宣戰,係美國正式參與大戰。無幾耐,英國、中國、澳洲、紐西蘭、加拿大等等廿幾個國家紛紛對日本宣戰,太平洋亦成為歐洲之外,另外一個戰區,一次真正嘅「世界」大戰算係爆發喇。

中途島戰 

1942年6月4號喺太平洋中間,兩個只有佔地7.7平方公里嘅中途島附近海域發生咗一場海戰,成為美國反擊日本聯合艦隊嘅轉戾點,美國以企業號、大黃蜂號同埋約克鎮號打沉日本赤城號、加賀號、飛龍號、蒼龍號等四艘航空母艦,重創日本帝國海軍。日本喺呢次大戰損兵折將(尤其損失大量難以短期培養訓練嘅經驗飛行員),以致往後兵敗如山倒。

塞斑島戰同埋硫磺島戰 

1944年,日軍好多海軍船隻已經俾美國打沉,美軍開始利用跳島戰略去攻打日本喺西太平洋嘅小島,目的係可以一路打到日本九州,畀佢哋嘅轟炸機去轟炸日本本土嘅城市,登陸日本本土。

1944年7月9號,美軍攻佔塞斑島。1945年3月26號,美軍攻佔硫磺島。

東京大轟炸 

1944年,美軍攞咗塞斑島後,開始對日本本土進行大轟炸,其中東京喺1945年3月9號夜晚,俾美軍三百幾架轟炸機用燃燒彈大轟炸,當中東京東部全區被燒,火焰高至15000米,形成火焰台風。日本政府話有八萬人死,一百幾萬人無咗屋企。連同名古屋同埋大阪俾美軍用燃燒彈大轟炸,日本自己叫做東京大空襲。

廣島同埋長畸嘅原子彈轟炸

喺1945年7月美國已經要求日本無條件投降,日本呢段時間重係以有條件停戰同美國傾談判條件,而唔係無條件投降,同時美軍發現日本九州部署嘅軍隊數目大過佢哋之前估計,美國總統杜魯門同埋軍方都擔心如果派兵登陸九州,美軍傷亡會好大。就喺呢個時間,美國曼哈頓計劃向美國政府報告原子彈研製成功,當時美國總統同埋軍方只係知道原子彈係一個大炸彈,一個炸彈掟落去就好過用成隊轟炸機掟一堆炸彈,其實嗰陣時曼哈頓計劃成員自己對核攻擊會係點,原爆輻射嘅影響係完全唔清楚,喺只係分析用原子彈炸城市比較快、比較方便同唔需要美軍陸兵登陸九州因素下,美國總統杜魯門同埋軍方決定掟原子彈攻擊日本城市。

1945年8月6號,美國向日本廣島掟原子彈。1945年8月9號,美國再向日本長崎掟原子彈。

from
http://zh-yue.wikipedia.org/wiki/%E7%AC%AC%E4%BA%8C%E6%AC%A1%E4%B8%96%E7%95%8C%E5%A4%A7%E6%88%B0

作者: aiselo    時間: 29-7-2010 23:42

第二次世界大戰筆記

I•        何謂第二次世界大戰?

第二次世界大戰﹝1939-1945﹞是人類f史上第二次席捲全世界的大規模戰爭。

II•       大戰的起因

第二次世界大戰其實是第一次世界大戰的延續與發展。

1•       第一次世界大戰遺留的惡果

a﹞                 「凡爾賽條約」對待徳國十分嚴厲。

b﹞                 徳國要割地、賠款、解除武裝。

c﹞                 這些苛刻的條款全徳國人民憤憤不平。

d﹞                 意大利對列強的戰後安排十分不滿。在巴黎和會中得不到甚麼實質利益。

2•       1929-1933全球經濟大衰退

a﹞                   1929年由美國開始經濟大衰退。

b﹞                   1929年10月,金融危機,造成美國經濟極不景氣,嚴重波及世界各國。

c﹞                   徳國的處境特別惡劣。

d﹞                   1929-1933年,歐美各國工廠倒閉,店舖關門,物價飛升,工人失業。

e﹞                   世界經濟大衰退為一些國家的極權主義提供了崛起的機會。

3•       極權主義統治的崛興

a﹞                   何謂極權主義統治

i﹞                         所謂極權主義統治,是指某一政黨或其元首在國內建立獨裁專政。

ii﹞                       其本質是對內獨裁專制,對外侵略擴張。

iii﹞                     挑起第二次世界大戰的極權國家有三,意大利、徳國和日本。

b﹞                   意大利的法西斯獨裁

i﹞                         背景:意大利在第一次世界大戰中,犧牲了數十萬人的生命,但在巴黎和會所獲甚微,因而十分不滿。戰後,意大利的經濟狀況亦極為惡劣。社會到處籠罩茪ㄩ§◇。

ii﹞                       墨索里尼及其法西斯黨

墨索里尼在1919年組織了一個恐怖、獨裁的政黨 ─ 法西斯黨。其政治理念稱為法西斯主義。

取得政權後,墨索里尼對內施行一黨專政的獨裁統治,向外發動對非洲等地的侵略戰爭。

c﹞                   徳國的納粹黨專政

i﹞               背景:第一次世界大戰後,戰敗的徳國要割地、賠款及喪失殖民地。其工商業陷入困境。徳國經濟崩潰,失業人數超過六百萬。

人民埋怨執政的政客,痛恨「凡爾賽條約」。這種情緒成為極權主義的溫床。大獨裁者希特拉得以乘時崛起。

ii﹞        希特拉及其納粹黨

希特拉是天生的演說家,徳國人心目中的英雄。他認為要拯救徳國必須提

倡「大日耳曼主義」,把所有講徳語的優秀日耳曼人統一成一個偉大的國

家,消滅最劣等的猶太人。

希特拉在1933年出任總理,次年兼掌總統權力,號稱全國的「元首」。

希特拉上台後,在全國實行獨裁恐怖統治,鼓吹漠視國際聨盟和廢棄「凡

爾賽條約」,對猶太人實施種族滅絕政策。並不斷對外擴張。

納粹主義成為第二次世界大戰爆發的主要原因之一。

d﹞                   日本的軍國主義統治

i﹞                         日本自明治維新後,軍國主義更加嚣張。

ii﹞                       日本先入侵東北,進而攻佔全中國,最後建立「大東亞」霸權。

iii﹞                     軍國主義的日本,成了第二次世界大戰的亞洲策源地。

4•       日、意、徳的擴張

a﹞                   日本、意大利和徳國自國內的極權統治確立後,就不斷對外擴張和侵略,並構成第二次世界大戰的三個策源地。

b﹞                   軸心國的形成

5•       英、法、美、蘇等的綏靖、觀望與縱容

她們為各自的利益,採取消極政策,助長了軸心國的氣燄。

a﹞        英法的綏靖政策和美國的觀望態度

i﹞         英法傾向對徳採取「綏靖政策」,力求息事寧人,以避免直接的衝突。

ii﹞                       當徳國在1938年進攻捷克的蘇台徳區時,英法不但沒有加以阻止,反而與希特拉簽訂「慕尼黑協定」,藉此滿足徳國,換取「和平」。

b﹞       蘇聨的縱容政策

i﹞                         蘇聨在1939年8月與徳國簽訂「互不侵犯協定」。

ii﹞                       徳國沒有後顧之憂,可以推行進一步侵略全歐洲的計劃。

III•      大戰的經過

1•       大戰的爆發

a﹞                        第二次世界大戰的導火線是1939年9月的波蘭事件。

b﹞                        9月1日,徳國向波蘭發動襲擊。

c﹞                        法國和英國於9月3日對徳宣戰。第二次世界大戰爆發。

2•       參戰陣營

a﹞                        第二次世界大戰分為兩大陣營

i﹞                          軸心國 ─ 徳、意、日

ii﹞                        同盟國 ─ 英、法、中、美、蘇等二十六國。

5•       英、法、美、蘇等的綏靖、觀望與縱容

她們為各自的利益,採取消極政策,助長了軸心國的氣燄。

a﹞        英法的綏靖政策和美國的觀望態度

iii﹞   英法傾向對徳採取「綏靖政策」,力求息事寧人,以避免直接的衝突。

iv﹞                     當徳國在1938年進攻捷克的蘇台徳區時,英法不但沒有加以阻止,反而與希特拉簽訂「慕尼黑協定」,藉此滿足徳國,換取「和平」。

b﹞       蘇聨的縱容政策

iii﹞                     蘇聨在1939年8月與徳國簽訂「互不侵犯協定」。

iv﹞                     徳國沒有後顧之憂,可以推行進一步侵略全歐洲的計劃。

III•      大戰的經過

1•       大戰的爆發

a﹞        第二次世界大戰的導火線是1939年9月的波蘭事件。

b﹞       9月1日,徳國向波蘭發動襲擊。

c﹞        法國和英國於9月3日對徳宣戰。第二次世界大戰爆發。

2•       參戰陣營

a﹞        第二次世界大戰分為兩大陣營

i﹞        軸心國 ─ 徳、意、日

ii﹞        同盟國 ─ 英、法、中、美、蘇等二十六國。

IV﹞      大戰的結果

大戰一結束,世界就分裂為資本主義和社會主義兩大陣營。

V﹞       大戰的影

1﹞       巨大的傷亡與破壞

第二次世界大戰死傷人數達九千萬,錢財損失約40,000億美元。

2﹞       核武時代來臨

第二次世界大戰期間,原子彈蚰秅F。美國在廣島和長崎投下原子彈。

日本投降。

3﹞       殖民體系瓦解

第二次世界大戰後,殖民帝國紛紛解體。

4﹞       美、蘇超級大國取代歐洲霸權

第二次世界大戰意味著歐洲霸權終結。代之而起的是美國、蘇聨兩超

級大國。

5﹞       冷戰展開

第二次世界大戰的另一結果,是資本主義與社會主義兩大陣營的對立

出現。

6﹞                       成立聨合國

聨合國維持世界和平,促進文化交流和經貿合作。

from
http://www.ccpass.edu.hk/~tb11/note_of%20_second_world_war.htm

作者: 虎榮    時間: 30-7-2010 00:06

我又記起以前中學讀歷史科的美麗回憶! 因為果陣大家都好鐘意呢科!
作者: 超音    時間: 30-7-2010 00:14

引用:
原帖由 虎榮 於 30-7-2010 00:06 發表 我又記起以前中學讀歷史科的美麗回憶! 因為果陣大家都好鐘意呢科!
我有個親身經驗是這樣的,我班內的人都不喜歡讀西史,因為全英文.

我亦不喜歡英文,只係因喜歡歷史而去翻譯給自己看.

有一次,西史SIR問我問題,現在不記得他問什麼了,

我只記得自己不懂答案,但卻"老作"了十幾分鐘,

全班同學連個阿SIR都好靜咁聽我講.

講完之後,阿SIR笑笑口咁問我~係咪真係咁呀?

我又答得好笑~緊係唔係啦.

跟著有條友大叫~吓!狗UP架!?(之後佢要罸企 )

作者: 虎榮    時間: 30-7-2010 00:25

引用:
原帖由 超音 於 30-7-2010 00:14 發表 我有個親身經驗是這樣的,我班內的人都不喜歡讀西史,因為全英文. 我亦不喜歡英文,只係因喜歡歷史而去翻譯給自己看. 有一次,西史SIR問我問題,現在不記得他問什麼了, 我只記得自己不懂答案,但卻"老作"了十幾分鐘, ...

咁你有冇睇過Paul Kennedy 的 The Rise and Fall of Great Powers! (中文版叫強權的興起), 好書來的! 本書用湛新角度看強國(包括現時中國)的興衰更替, 都有成二十幾年歷史架啦!

作者: 超音    時間: 30-7-2010 00:31

引用:
原帖由 虎榮 於 30-7-2010 00:25 發表   咁你有冇睇過Paul Kennedy 的 The Rise and Fall of Great Powers! (中文版叫強權的興起), 好書來的! 本書用湛新角度看強國(包括現時中國)的興衰更替, 都有成二十幾年歷史架啦!
咁就冇,反而有本"20世紀世界大事實錄",我由中學睇到而家都未睇曬.

這本書同你介紹的內容差不多,重有電影,音樂文化的歷史記載在書內.

作者: luckyrat    時間: 30-7-2010 05:20

引用:
原帖由 cmlwts 於 23-7-2010 16:59 發表 (1). 反猶太主義抬頭猶太人成為德國,以至西歐其他基督教民族仇視的對象,成因也在於宗教,猶太人不承認耶蘇為救世主,迫害耶蘇至死,成為他們的原罪。羅馬皇帝康士坦丁於公元312年改信基督教,不久之後將之大力推 ...

cmlwts 版主,

簡單更正如下:

Christianity基督信仰,Christian基督徒............包括

1) Catholic 天主教(又名舊教-由耶穌傳落,教宗本篤十六係第二百六十五任)。

2) Protestant 基督教(又名新教-於十六世紀, 由英皇亨利八世創立聖公會及德國馬丁路德神父「後改稱牧師」創立信義會開始)。

3) Orthodox 正教(於十一世紀從天主教分裂出來)。

我並非提及宗教,只係講歷史!

第二次世界大戰,及逼害猶太人,絕對非因宗教問題引起,而希特拉亦係無神派!

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0