標題: 小飛俠漫畫問題, 是甚麼角色? [打印本頁]

作者: 杜劍龍    時間: 8-6-2010 10:40     標題: 小飛俠漫畫問題, 是甚麼角色?

有brother知道是騎馬的是誰嗎? 我細過睇過, 但忘記了.

作者: Anison    時間: 8-6-2010 13:43

引用:
原帖由 杜劍龍 於 8-6-2010 10:40 發表 有brother知道是騎馬的是誰嗎? 我細過睇過, 但忘記了.

好似係 "青騎士", 香港譯名就唔記得

作者: 杜劍龍    時間: 8-6-2010 14:06

Anison兄, 好利害!

當年(~1982)香港有老番漫畫(太平洋出版社), 我睇到熱淚凝眶........

http://www.hkbookcity.com/showbook2.php?serial_no=205537

我又冇乜印象文傳係90年代中期出既小飛俠有呢編故事喎. 唔知今次呢本台灣版香港有冇得賣呢?

作者: ULTRA2020    時間: 8-6-2010 20:56

香港文傳出版的 “小飛俠” 第十五期內其中一個單元故事,

日文 "青騎士"  中譯名 "藍騎士"

故事十分感人,最後青騎士因除下鎧甲被殺死 ~

文傳未正式推出小飛俠時,大家也是看台灣老翻的 ~

這本同文傳出的是同一個故仔, 東販只是一本過獨立出 !

作者: actionkamen    時間: 8-6-2010 23:57

另外想問一下這位是跟杜比同樣的構造嗎?我記得在動畫,他們好似曾經有過共鳴!
何解之後又會有第二個形能?

作者: 虎榮    時間: 9-6-2010 01:03

引用:
原帖由 actionkamen 於 8-6-2010 23:57 發表 另外想問一下這位是跟杜比同樣的構造嗎?我記得在動畫,他們好似曾經有過共鳴!何解之後又會有第二個形能?

無記錯亞持(杜)拉斯是由奸博士依照偷來的小飛俠設計圖製造出來, 好似兩兄弟咁, 所以佢地兩個會有共鳴現象! 後來亞持(杜)拉斯脫離奸博士控制後, 轉而想支配人類, 於是同自己愛人擄走一批人類及科學家做奴隸, 同時興建了一座水晶城堡, 重將自己及愛人原來的身體改造變大, 以配合王者身份!  

作者: ULTRA2020    時間: 9-6-2010 20:51

這個80年TV版金頭髮的是叫 “亞多拉斯”,

在1958年的小飛俠漫畫裡初次出現, 至1963年黑白動畫也有出現,造型接近漫畫。

但在1980彩色TV版,劇本經改編,而 “亞多拉斯” 一角色更從新設計過,

讀者們睇左小飛俠20多年,

突然有個新角色又會改造自己又加多個公主理應很突破的,

但結果就不太被觀眾受落。

到2003年全新TV版 "小飛俠阿童木" 內都有“亞多拉斯”一角出埸的,

雖然造型都有改過,但就有保留到當年漫畫版的神絮 ~

所以我也很喜歡這個03年進化版的 “亞多拉斯”

( 文傳出的小飛俠漫畫第三集內叫 “阿多拉斯” )

作者: actionkamen    時間: 9-6-2010 22:04

引用:
原帖由 虎榮 於 9-6-2010 01:03 發表   無記錯杜比是由奸博士依照偷來的小飛俠設計圖製造出來, 好似兩兄弟咁, 所以佢地兩個會有共鳴現象! 後來杜比脫離奸博士控制後, 轉而想支配人類, 於是同自己愛人擄走一批人類及科學家做奴隸, 同時興建了一座 ...

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 9-6-2010 20:51 發表 這個80年TV版金頭髮的是叫 “亞多拉斯”,在1958年的小飛俠漫畫裡初次出現, 至1963年黑白動畫也有出現,造型接近漫畫。但在1980彩色TV版,劇本經改編,而 “亞多拉斯” 一角色更從新設計過,讀者們睇左小飛俠20多年, ...

多謝兩位的解釋。

原來阿多拉斯在文傳漫畫版第三期出現,小弟有幸當年幫文傳外發砌第一同第二期小飛俠中文版,不過由於太多字,雖然都砌得好開心(一路做一路睇),不過都砌到眼坦坦,所以第三期就無砌!

作者: ULTRA2020    時間: 9-6-2010 22:11

引用:
原帖由 actionkamen 於 9-6-2010 22:04 發表 多謝兩位的解釋。原來阿多拉斯在文傳漫畫版第三期出現,小弟有幸當年幫文傳外發砌第一同第二期小飛俠中文版,不過由於太多字,雖然都砌得好開心(一路做一路睇),不過都砌到眼坦坦,所以第三期就無砌!

早期小飛俠漫畫一版四行,十分多字~

所以文庫版的小飛俠, 其實真係睇得好辛苦 ~

作者: 杜劍龍    時間: 10-6-2010 10:14

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 8-6-2010 20:56 發表 香港文傳出版的 “小飛俠” 第十五期內其中一個單元故事,日文 "青騎士"  中譯名 "藍騎士" 故事十分感人,最後青騎士因除下鎧甲被殺死 ~ 文傳未正式推出小飛俠時,大家也是看台灣老翻的 ~這本同文傳出的是同一個 ...

1982年香港太平洋出版社推出呢個故事時, 係叫做黑騎士.

正規既譯名"青”變"藍", 好正確.

作者: 杜劍龍    時間: 10-6-2010 10:16

嘩! 咩杜比練成左昇龍拳咩???

杜比 : all-you-get!!!!!

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0