標題: 太平天國這部劇﹐好不好看? [打印本頁]

作者: chumy_chu    時間: 7-4-2010 14:03     標題: 太平天國這部劇﹐好不好看?

由良偉﹐黃日華﹐陳敏兒﹐毛毛。。等人主演﹐

據知當年口碑不是很好﹐

你們認為其實這部劇集值得看嗎?

作者: 虎榮    時間: 8-4-2010 00:07

引用:
原帖由 chumy_chu 於 7-4-2010 14:03 發表 由良偉﹐黃日華﹐陳敏兒﹐毛毛。。等人主演﹐據知當年口碑不是很好﹐你們認為其實這部劇集值得看嗎?  

話要分開兩段來說! 若以無記八十年代的鼎盛人材計算, 呢套劇無論編,導,演三方面都不算很好, 只能算中庸, 大陸版的太平天國可能會在劇本上佔優. 若以無記今時今日的水準而言, 呢套就絶對唔失禮街坊, 點都好睇過富貴門!

選角方面, 呂良偉演洪秀全算是合格, 陳敏兒演技一向有保証,做他武功高強的妹妹也不錯! 商天蛾做佢死鬼老婆就...... 劉清雲, 黃日華及黎漢持做四天王就嫩口左少少! 黎漢持做石達開ok, 黃日華演大奸角就有點力不從心!    

作者: chumy_chu    時間: 8-4-2010 09:19

虎榮兄﹐哦﹐原來如此﹐那我還是不買了。。

最近我這裡的某間著名影視連鎖店不知怎的﹐作大拋售﹐

之前一直都很貴的無線入口版DVD﹐一直上架2~3年﹐都沒有任何discount,

最近卻突然半價清貨﹐雖然我是慢了一步﹐有好幾個我喜歡的劇集~比如"火玫瑰"賣完了﹐

但卻給我買到了另外兩套:"流氓皇帝"和"播音人"﹐

算是開心死我啦﹐因為兩套入口版才賣大概港幣230左右。

超值。。

作者: kkeeleung    時間: 8-4-2010 13:56

坦白, 呢齣劇真係無乜印象. 唔係虎榮兄咁講翻, 都唔記得內容.

作者: aeug    時間: 8-4-2010 23:40

引用:
原帖由 虎榮 於 8-4-2010 00:07 發表   話要分開兩段來說! 若以無記八十年代的鼎盛人材計算, 呢套劇無論編,導,演三方面都不算很好, 只能算中庸, 大陸版的太平天國可能會在劇本上佔優. 若以無記今時今日的水準而言, 呢套就絶對唔失禮街坊, ...

虎榮兄,小弟印象中好似容惠雯做洪秀全元配(鑄劍師傅個女, 送左把"斬妖劍"俾洪秀全), 商天娥好似做陳榮峻(北王)個老婆??

小弟覺得套劇算唔錯, 可以一看..

作者: tangyukkuenbob    時間: 9-4-2010 13:11

誰飾演石達開(一位真正大平天國之英雄歷史人物)?
作者: 虎榮    時間: 10-4-2010 01:27

引用:
原帖由 aeug 於 8-4-2010 23:40 發表   虎榮兄,小弟印象中好似容惠雯做洪秀全元配(鑄劍師傅個女, 送左把"斬妖劍"俾洪秀全), 商天娥好似做陳榮峻(北王)個老婆??   小弟覺得套劇算唔錯, 可以一看..

商天娥絶對系演洪季全死得早的老婆, 因為佢死得好慘, 所以我好記得! 毛瞬筠就好似系洪秀全最後一條感情線!

戲入面娥姐老逗系滿清高官, 同個女失散多年, 相認之後, 點知發覺原來個女系洪秀全相好, 為左功名利祿, 佢俾兩條路個女選擇, 一系認返老逗同勸個老公一切投降滿清, 一系就死. 個女唔肯就範, 個老逗又驚佢亂講嘢, 重剪左佢條脷, 用佢做人質要脅洪秀全, 最後佢雖然被救出, 但就中左暗算死左, 洪秀全亦因此大病一場, 直到夢見同老婆(娥姐)在天堂相遇先好返架!

戲入面個衰老逗, 要到大結局, 先同西王妃, 即系洪秀全個親妹(即系陳敏兒)大決戰, 結果同歸如盡!

作者: 虎榮    時間: 10-4-2010 01:29

引用:
原帖由 tangyukkuenbob 於 9-4-2010 13:11 發表 誰飾演石達開(一位真正大平天國之英雄歷史人物)?

黎漢持, 戲入面中左埋伏, 同西王妃一齊在大結局中壯烈犠牲!

作者: 紫龍    時間: 11-4-2010 11:17

引用:
原帖由 tangyukkuenbob 於 9-4-2010 13:11 發表 誰飾演石達開(一位真正大平天國之英雄歷史人物)?
黎漢持
作者: tangyukkuenbob    時間: 11-4-2010 17:51

多謝紫龍及虎榮!
作者: 虎榮    時間: 13-4-2010 01:11

引用:
原帖由 tangyukkuenbob 於 11-4-2010 17:51 發表 多謝紫龍及虎榮!

唔駛客氣!

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0