標題: 交響情人夢—電影版 [打印本頁]

作者: Ahming    時間: 4-3-2010 22:44     標題: 交響情人夢—電影版

終於睇咗喇、初頭以為又要上網睇、點知竟然是正式去戲院睇
之前讀過一周刊的影評、無太大期望、點知睇完又ok喎
真是忍不住想講幾句:
首先、攝影是真係拍得的景好靚、鏡頭下的歐洲(主景在法國)原來咁正!
聲音我就唔評論喇、因為香港的戲院無乜邊間靚聲!對呢套音樂電影來說是比較不利、希望它日出碟時再聽過!(總括而言、都唔差的…)
至於一仔批評它拍得無新意、呢點就見仁見智喇!
首先、古典音樂本身就是相當難搞的題材、難搞到連何李活都不敢掂的一件事!(記唔記得上套講古典音樂的戲是幾多年前?)所以要處理得好是一件不容易的事、而交劇之前可能做得太成功喇、成功到想突破都不是一件易事、但可幸製作人員頭腦清醒、沒有為突破而突破、其實保留番一貫的水準已經好難得、雖知成套戲在歐洲實地拍攝、而不是廠景來的(睇日本片但戲入面是歐洲、真是有的精神分裂!)、近乎100﹪的實境喎老友!無疑拍攝手法同之前電視特別版好接近、但之前的版本已經拍得好有電影感!照用番我覺得問題不大、其實一套電影的成功與否、我覺得最重要是是否能感動人心、而交片是合格有餘…你話新唔新意、我話用交響樂做電影主題本身已經夠晒新意、無需加鹽加…
當然分別不是無、就是我一開始講的攝影靚咗好多!
另外音樂演奏部份都長咗、聽得我好high!
沙石不是沒有、像野田妹那些場面…我真的覺得好多餘、我完全唔想睇上野樹里的xxx!
但總括而言、我覺得成套戲是成功的!
不過前提是戲院本身的聲/畫都要唔好太差!

作者: Anison    時間: 4-3-2010 23:59

雖然自己平時都無聽開古典音樂, 但都比佢既拍攝手法吸引下, 買左佢將 TV Soundtrack.

P.S 唔知電影版有無 "屁屁體操" 呢

作者: 超人兄弟    時間: 5-3-2010 09:29

引用:
原帖由 Ahming 於 4-3-2010 22:44 發表 終於睇咗喇、初頭以為又要上網睇、點知竟然是正式去戲院睇之前讀過一周刊的影評、無太大期望、點知睇完又ok喎真是忍不住想講幾句:首先、攝影是真係拍得的景好靚、鏡頭下的歐洲(主景在法國)原來咁正!聲音我 ...
呢套嘢睇片頭好似幾好笑咁...!
作者: foureyesfatboy    時間: 5-3-2010 16:02

引用:
原帖由 Ahming 於 4-3-2010 22:44 發表 終於睇咗喇、初頭以為又要上網睇、點知竟然是正式去戲院睇之前讀過一周刊的影評、無太大期望、點知睇完又ok喎真是忍不住想講幾句:首先、攝影是真係拍得的景好靚、鏡頭下的歐洲(主景在法國)原來咁正!聲音我 ...

套日劇好好笑....好喜歡野田妹....

作者: Ahming    時間: 5-3-2010 23:06

成套戲兩個幾鍾、一氣呵成、絕無冷場

作者: 超人兄弟    時間: 6-3-2010 00:07

引用:
原帖由 Ahming 於 5-3-2010 23:06 發表 成套戲兩個幾鍾、一氣呵成、絕無冷場
絕無冷場咁高評價?! 咁多唔多笑位?
作者: foureyesfatboy    時間: 6-3-2010 02:44

引用:
原帖由 超人兄弟 於 6-3-2010 00:07 發表 絕無冷場咁高評價?! 咁多唔多笑位?

超兄算 la....最後都無外星人演奏外星交響曲.....   死la... 超人放死光殺四眼肥仔...la....

套劇已經好好笑如果有一樣......正一定睇

作者: 超人兄弟    時間: 6-3-2010 08:48

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 6-3-2010 02:44 發表   超兄算 la....最後都無外星人演奏外星交響曲.....   死la... 超人放死光殺四眼肥仔...la....     套劇已經好好笑如果有一樣......正一定睇
唔該你企响度受 C !(要較低o的光線位...後撞力太強...你太大件 la要用強力o個隻呀...  )

如果有一樣咩~?? 靚女??裸女??

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0