標題: Getter Robo OP (live) [打印本頁]

作者: 拾實什習窄炸集    時間: 23-1-2010 09:35     標題: Getter Robo OP (live)

Which singer you prefer more ?  I think both of them have different style...

作者: 虎榮    時間: 24-1-2010 10:34

好似其他帖餅友已經討論過, 我有呢場演唱會的日本版dvd!   

如果我選, 一定是佐佐木!

無論聲底, 唱功, 外形及經典程度, 影山都差了一大截!   

作者: 拾實什習窄炸集    時間: 25-1-2010 06:15

引用:
原帖由 虎榮 於 24-1-2010 10:34 發表 好似其他帖餅友已經討論過, 我有呢場演唱會的日本版dvd!      如果我選, 一定是佐佐木!   無論聲底, 唱功, 外形及經典程度, 影山都差了一大截!   

so brother henwhich one is the original one ?  佐佐木 (the older one right ?)

作者: 虎榮    時間: 26-1-2010 00:00

引用:
原帖由 拾實什習窄炸集 於 25-1-2010 06:15 發表 so brother henwhich one is the original one ?  佐佐木 (the older one right ?)    

我系brother tiger, 唔系brother hen or chicken wor!

Yes, you are correct! The older one is the original singer - Isao Sasaki (佐佐木功)!

作者: singingsoul    時間: 26-1-2010 14:39

引用:
原帖由 虎榮 於 24-1-2010 10:34 發表 好似其他帖餅友已經討論過, 我有呢場演唱會的日本版dvd!      如果我選, 一定是佐佐木!   無論聲底, 唱功, 外形及經典程度, 影山都差了一大截!   

聲底﹕同意佐佐木聲線易惹好感。
外型﹕佐佐木根本是俊男﹐只是很早就有脫髮要戴假髮。高大有型﹐大眼高鼻男士性感薄唇。影山係矮佬一名﹐冇得比。
經典程度﹕原唱﹐又當年已經唱得好﹐兼時間洗禮﹐冇得講啦。

但係唱功﹕聽多一些影山﹐尤其是80年代的動畫/特撮歌(推電擊戰隊ED﹐鳥人ED﹐忍風ED﹐變形金剛頭領戰士歌曲)﹐其實影山唱功一流之至。要怪就真係怪近年大受歡迎的JAM PROJECT歌曲﹐千遍一律的悶POP ROCK調子真係整壞左佢個招牌。
再推薦聽聽這首影山和堀江美都子合唱的ONE DREAM ONE LOVE。影山那些高音發聲像去到頭頂了﹐響亮而不吵耳。很正架。

或者YOUTUBE都有同一條片﹐其實就係有人從NICONICO轉載過去。

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0