標題: 無線經典劇集~~發問題/求答案專屬區 [打印本頁]

作者: chumy_chu    時間: 20-12-2009 20:43     標題: 無線經典劇集~~發問題/求答案專屬區

我想請問各位老餅大大﹐有關一些問題~

1)請問當年楚留香既主題曲﹐原本是不是由關正傑主唱?是不是秋官(肥肥)爭取之下(情況就如當年書劍那樣﹐羅文變了秋官)﹐所以換了由秋官主唱?

2)其實"狂潮"這部劇集﹐因為沒有出碟再加上當年播的時候﹐我年紀還小﹐所以到現在一直都沒有機會看﹐到底這部劇集好不好看呢?

3)其實長劇里﹐我比較喜歡"家變"和"網中人"﹐至於其他的3部長篇劇集~強人﹐大報復﹐大亨一直都沒有印象﹐老餅們﹐可以說說看這3部劇的一些點滴///到底當年受不受歡迎呢?故事性那一部比較好看﹐現在這3部劇沒有出碟(最可恨連"親情"這部劇到了今天還沒有出碟)﹐要看也沒有機會//可惜。。。

作者: 虎榮    時間: 20-12-2009 23:45

引用:
原帖由 chumy_chu 於 20-12-2009 20:43 發表 我想請問各位老餅大大﹐有關一些問題~   1)請問當年楚留香既主題曲﹐原本是不是由關正傑主唱?是不是秋官(肥肥)爭取之下(情況就如當年書劍那樣﹐羅文變了秋官)﹐所以換了由秋官主唱?   2)其實"狂潮"這部 ...

第一條唔識答!

第二條就見仁見智! 如果用今日角度, 節奏會慢了點. 但當年的確大受歡迎, 搞到茶樓連夜市都無得做! 主演的都是好戲之人, 不過我其實比較喜歡強人.

第三條, 大享由秋官, 劉丹及趙雅芝主演, 主題曲無記錯由小鳳姐主唱, 故事講作為演員的秋官邂逅大享劉丹之女/世侄女(唔系好記得)趙雅芝, 後二人結婚, 秋官亦幫劉丹從事非法勾當, 後來秋官的角色欲抽身而退, 與警方合作, 但在大結局中為劉所顧的殺手以眉心一槍槍殺. 三套入面故事最弱. 排第二的應為大報復, 如果你知道基度山恩仇記的故事, 咁成套戲o既情節就基本上抄到十足十! 睇佢報仇就幾爽!  不過佢在監獄的那段太長太悶!  我的第一心水是強人, 主題曲由羅文主唱, 早排香港無綫經典台先重播完畢! 這套應是無綫當年第一套往外國(三藩市)取景的電視劇, 有李司棋, 朱江, 石堅及周潤發等人主演, 以香遠山及雷鼎天兩家因二次大戰時有人通敵滅村而引發的仇恨為基礎, 接連牽涉三代情仇報復, 當中還則面描寫了當時香港是以織造業為主, 故兩家均從事製衣業, 生意上鬥得死去活來, 為報殺兄之仇, 李司棋所演的香氏後人還不惜嫁入雷家(朱江), 可惜功虧一簣, 最後兩家查出當年屠村真相, 冰釋前嫌, 李司棋與朱江演的角色亦能重修舊好, 為顯豪門氣派, 無綫還特地借了一所有長石梯的別墅作為拍攝香家大宅之用. 套戲當年雖然贏了口碑, 但收視只是平平至尚可!

另外, 由汪明荃主演的天虹及四季情也是我的心水之選!

作者: chumy_chu    時間: 21-12-2009 19:13

引用:
原帖由 虎榮 於 20-12-2009 23:45 發表   第一條唔識答! 第二條就見仁見智! 如果用今日角度, 節奏會慢了點. 但當年的確大受歡迎, 搞到茶樓連夜市都無得做! 主演的都是好戲之人, 不過我其實比較喜歡強人. 第三條, 大享由秋官, 劉丹及趙雅芝主 ...

天虹﹐我記得小的時候有看過﹐但印象不很深﹐只知道這部劇的口碑一般﹐譚校長因為好像是要去台灣拍電影所以被逼中途安排他跳樓死﹐是嗎?

至於四季情﹐我好想看﹐因為以前沒有看過﹐據知口碑是不錯的﹐阿姐演兩個雙極端性格的姐妹花﹐對嗎?

作者: chumy_chu    時間: 21-12-2009 19:14

強人和家變都是110集﹐都屬相當長的劇集﹐"強人"沒有推出VCD所以沒有的收看。

作者: 綠寶210    時間: 21-12-2009 20:43

大報復最好睇, 秋官會橋裝假扮四至五個不同既角色, 小朋友都睇得明,

大亨就....唔太記得劇情, 最奇怪一幕係大結局, 秋官難逃一死.

主題曲非常非常好聽,

"他也在找, 我也在找, 找到名利幾多?

他拼命追, 我拼命追, 追到又如何?

何必呢, 何必呢..."

網中人都很好看, 因為有搞笑角色阿燦.

作者: 虎榮    時間: 21-12-2009 23:01

引用:
原帖由 chumy_chu 於 21-12-2009 19:13 發表   天虹﹐我記得小的時候有看過﹐但印象不很深﹐只知道這部劇的口碑一般﹐譚校長因為好像是要去台灣拍電影所以被逼中途安排他跳樓死﹐是嗎? 至於四季情﹐我好想看﹐因為以前沒有看過﹐據知口碑是不錯的﹐阿 ...

我不記得譚生有份演, 所以答唔倒 , 其餘演員則有關海山, 鄭裕玲, 嘉倫, 謝賢, 狄波拉等人, 結局謝賢的角色因為害死戲中汪明荃的阿媽, 而為汪的角色槍殺, 汪的生意則交由徒弟鄭裕玲接管. 天虹其實不錯! 首主題曲好好聽! 無記錯好似都系甘生出品. 可惜唔系好收得!  

四季情戲碼不弱, 是劉兆銘處男下海之作 (他真人和善, 很nice的! ), 重有盧海鵬, 陳宜馨, 劉克宣, 葉德嫻, 程可為等人參演, 主角則是雙生一旦, 由林子祥加黃錦燊配汪明荃分演的兩姊妹, 兩姊妹是孖生, 性格雖不同, 但不是極端, 大的性格剛強, 是電子廠領班, 小的性格較為傳統, 是現代舞蹈員, 大的配黃的角色, 最終因為黃被殺而精神失常, 小的配林的角色, 最初為丈夫拋棄, 最終與林的角色開花結果.    

作者: Blade    時間: 22-12-2009 12:17

引用:
原帖由 chumy_chu 於 21-12-2009 19:13 發表   天虹﹐我記得小的時候有看過﹐但印象不很深﹐只知道這部劇的口碑一般﹐譚校長因為好像是要去台灣拍電影所以被逼中途安排他跳樓死﹐是嗎? 至於四季情﹐我好想看﹐因為以前沒有看過﹐據知口碑是不錯的﹐阿 ...

譚校長 演果套係<網中人>, 原本做DO姐男友仲準備結婚. 但在結婚前夕, 因為佢發現左D壞人既秘密所以比人由天台擲落樓慘死. 而唔係跳樓死.

<天虹>係講印偽鈔既. 四哥, 馮淬帆等, 重有唔知邊兩個都係偽鈔集團的骨幹成員. 開場播主題曲時都映住一張張銀紙(美金). 四哥 呢個騙子最終被阿姐槍殺.

<四季情>除了以上腳色外, 仲記得有 許紹雄 飾演既角色叫 歐陽步雲. 原本為 阿姐 男友, 不久便見異思遷. 呢個係劇中既大衰人. 呢套劇當年口碑一般, 未有帶起很多迴響. 

作者: foureyesfatboy    時間: 22-12-2009 14:25

引用:
原帖由 Blade 於 22-12-2009 12:17 發表   譚校長 演果套係<網中人>, 原本做DO姐男友仲準備結婚. 但在結婚前夕, 因為佢發現左D壞人既秘密所以比人由天台擲落樓慘死. 而唔係跳樓死.   <天虹>係講印偽鈔既. 四哥, 馮淬帆等, 重有唔知邊兩個都 ...

我成日都以為譚詠麟比人由天台擲落樓慘死套劇係天虹.......

網中人...都以為只得發哥同鄭裕玲原來有譚詠麟 tim.

作者: tangyukkuenbob    時間: 22-12-2009 15:27

引用:
原帖由 Blade 於 22-12-2009 12:17 發表   譚校長 演果套係<網中人>, 原本做DO姐男友仲準備結婚. 但在結婚前夕, 因為佢發現左D壞人既秘密所以比人由天台擲落樓慘死. 而唔係跳樓死.   <天虹>係講印偽鈔既. 四哥, 馮淬帆等, 重有唔知邊兩個都 ...

Blade兄! 你記錯了! 譚詠麟的角色(于柏端)中途被殺的那套劇是"天虹", 而非"網中人".

據說當年(1979)譚詠麟由於須往台灣拍戲, 而不能繼續抽身拍"天虹", 因此被安排在劇中"早死"作交代.

如今那幕被殺的一節仍記憶於我腦海中, 鄭裕玲跪在已重傷至奄奄一息的譚身旁痛哭, 再加上由譚主唱的"唱一首好歌"(原曲:"Too Much Heaven"sang by Bee Gees)作配樂, 情景真令人感到悲哀.

作者: Blade    時間: 22-12-2009 16:47

引用:
原帖由 tangyukkuenbob 於 22-12-2009 15:27 發表   Blade兄! 你記錯了! 譚詠麟的角色(于柏端)中途被殺的那套劇是"天虹", 而非"網中人".   據說當年(1979)譚詠麟由於須往台灣拍戲, 而不能繼續抽身拍"天虹", 因此被安排在劇中"早死"作交代.   ...

oops! 那應該是我記錯了. 譚校長 有分演<天虹> 而 非 <網中人>.  Thanks for advice.

我都好記得跌落樓死左之後就唱呢首歌. 乘機利用劇集宣傳埋 譚校長 首歌.

作者: kkeeleung    時間: 22-12-2009 22:24

引用:
原帖由 Blade 於 22-12-2009 16:47 發表   oops! 那應該是我記錯了. 譚校長 有分演<天虹> 而 非 <網中人>.  Thanks for advice.   我都好記得跌落樓死左之後就唱呢首歌. 乘機利用劇集宣傳埋 譚校長 首歌.
我成日都以為, 倫伯o係<<天虹>>入面係交通"意外"死嘅, 原來係墮樓, 但係知唔知係咪啤人"拎"落街呢?
作者: 叮噹    時間: 22-12-2009 23:49

對狂潮的印象只有周潤發被狄波拉槍殺那幕..

因為電視常播放那幕片段, 至今還未看過全劇.   

作者: tangyukkuenbob    時間: 23-12-2009 00:45

引用:
原帖由 kkeeleung 於 22-12-2009 22:24 發表 我成日都以為, 倫伯o係<<天虹>>入面係交通"意外"死嘅, 原來係墮樓, 但係知唔知係咪啤人"拎"落街呢?

譚是被謝賢的角色(屠日天)派眾殺手將他捉住, 然後拉他到天台處把他監生推落樓而慘跌死.

因為譚在劇中是飾演廉署調查員, 他正準備調查搜集謝的犯罪証據, 謝為免東窗事發而對之動殺機, 所以譚可算是殉職死.

作者: kkeeleung    時間: 23-12-2009 01:05

引用:
原帖由 tangyukkuenbob 於 23-12-2009 00:45 發表   譚是被謝賢的角色(屠日天)派眾殺手將他捉住, 然後拉他到天台處把他監生推落樓而慘跌死. 因為譚在劇中是飾演廉署調查員, 他正準備調查搜集謝的犯罪証據, 謝為免東窗事發而對之動殺機, 所以譚可算是殉職死 ...
I see la, thank you! ICAC inspector is a very dangerous job in the TV show, they always murdered by the bad guy.
作者: foureyesfatboy    時間: 23-12-2009 01:21

引用:
原帖由 tangyukkuenbob 於 22-12-2009 15:27 發表   Blade兄! 你記錯了! 譚詠麟的角色(于柏端)中途被殺的那套劇是"天虹", 而非"網中人".   據說當年(1979)譚詠麟由於須往台灣拍戲, 而不能繼續抽身拍"天虹", 因此被安排在劇中"早死"作交代.   ...

唔該晒..WOR...

引用:
原帖由 kkeeleung 於 23-12-2009 01:05 發表 I see la, thank you! ICAC inspector is a very dangerous job in the TV show, they always murdered by the bad guy.

在現實中....我當年有個同學好憎 ICAC...佢話佢地害死人.

印象中佢話佢好朋友個老豆比ICAC 迫到 跳樓....

作者: tangyukkuenbob    時間: 23-12-2009 09:19

引用:
原帖由 kkeeleung 於 23-12-2009 01:05 發表 I see la, thank you! ICAC inspector is a very dangerous job in the TV show, they always murdered by the bad guy.

當年(1985)的"新紮師兄續集"劇中, 孫明光(前小虎隊成員之一)所飾演的ICAC調查員角色, 亦是為調查搜集任達華的角色(韓彬)之貪污犯罪証據, 而被其手下(陳庭威飾)所誤殺.

但其實在現實生活中, 我都似乎未曾聽聞過有ICAC工作人員因以上類型事件, 而被殺殉職喎!

作者: 虎榮    時間: 23-12-2009 18:50

引用:
原帖由 Blade 於 22-12-2009 12:17 發表   <四季情>除了以上腳色外, 仲記得有 許紹雄 飾演既角色叫 歐陽步雲. 原本為 阿姐 男友, 不久便見異思遷. 呢個係劇中既大衰人. 呢套劇當年口碑一般, 未有帶起很多迴響

Blade兄, 許紹雄 飾演既歐陽步雲系阿姐(孖生妹妹)個前夫, 不只是男友啊!    

作者: singingsoul    時間: 22-1-2010 17:15

引用:
原帖由 chumy_chu 於 20-12-2009 20:43 發表 我想請問各位老餅大大﹐有關一些問題~   1)請問當年楚留香既主題曲﹐原本是不是由關正傑主唱?是不是秋官(肥肥)爭取之下(情況就如當年書劍那樣﹐羅文變了秋官)﹐所以換了由秋官主唱?   2)其實"狂潮"這部 ...

1)到楚留香的時期﹐相信無線係求都要求秋官自己唱了。因為秋官古裝形象﹐唱埋主題曲等在觀眾心目中已經變成必然﹐兼好受落。你聽到的版本可能性非常之低。

2)狂潮百幾集﹐我覺得7成是云云角色的單元﹐主線的家族/復仇/感情瓜葛戲其實唔係好重。年代久遠懷舊心態去分別欣賞不同演員演技就好﹐追就唔多好追。

3)大亨特別之處在秋官是主角﹐卻實在是到現今劇集都少有的心術不正非正派人物第一主角。依稀記得他跟富家子劉松仁和草根階層的盧海鵬都是好友﹐他自己本來都有女朋友還是怎樣的﹐早認識劉松仁的妹妹趙雅芝﹐冇咩特別感情根本唔係真心喜歡人﹐係後來想再借其家庭背景上位先拋棄自己女人﹐故意親近趙雅芝。呢D橋﹐後來溫兆倫﹐羅家良都重複了多遍﹐不過他們是該劇奸角而非如秋官﹐實實在在是第一主角。

作者: kkeeleung    時間: 22-1-2010 20:50

引用:
原帖由 singingsoul 於 22-1-2010 17:15 發表 1)到楚留香的時期﹐相信無線係求都要求秋官自己唱了。因為秋官古裝形象﹐唱埋主題曲等在觀眾心目中已經變成必然﹐兼好受落。你聽到的版本可能性非常之低。2)狂潮百幾集﹐我覺得7成是云云角色的單元﹐主線的家族 ...
楚留香時期相信關正傑並非無記旗下歌手, 我估吾一定要揀關去唱主題曲. 正因係咁. 關正傑才會往麗的唱大地恩情... 人在江湖等. 再睇清. 幾套劇是否差不多同期?
作者: kkeeleung    時間: 22-1-2010 20:57

引用:
原帖由 singingsoul 於 22-1-2010 17:15 發表 1)到楚留香的時期﹐相信無線係求都要求秋官自己唱了。因為秋官古裝形象﹐唱埋主題曲等在觀眾心目中已經變成必然﹐兼好受落。你聽到的版本可能性非常之低。2)狂潮百幾集﹐我覺得7成是云云角色的單元﹐主線的家族 ...
成百幾集戲, 電視製作並非只有一兩位導演拍攝. 咁大棚人. 排期都死得人. 分成四五條主線, 再插入些與主題沒大關連的情節人物, 可以方便人手度期. 同時四五組人分別拍攝, 就可將整體耗時試少.
作者: chumy_chu    時間: 23-1-2010 09:11

引用:

我有買到關正傑的早期CD專輯﹐內里有收錄到楚留香﹐我始終都是喜歡鄭少秋版版比較多﹐可能先入為主吧﹐雖然我個人也蠻喜歡關正傑﹐

但我心中始終有個謎團﹐到底這首歌是誰先唱?是秋官先唱﹐後來關才拿來唱?還是調轉情況?

作者: singingsoul    時間: 23-1-2010 10:03

引用:
原帖由 chumy_chu 於 23-1-2010 09:11 發表     我有買到關正傑的早期CD專輯﹐內里有收錄到楚留香﹐我始終都是喜歡鄭少秋版版比較多﹐可能先入為主吧﹐雖然我個人也蠻喜歡關正傑﹐ 但我心中始終有個謎團﹐到底這首歌是誰先唱?是秋官先唱﹐後來 ...

原來如此﹗是我孤陋寡聞了﹐等我找找來聽。

。。。剛聽過﹐關的確都唱得好。我先入為主﹐覺得秋官唱楚留香的表情總是“笑騎騎”的很得意模樣﹐切合他楚留香的形象特別有感情。
至於先後﹐我估計當時無線點都係屬意鄭自己唱的﹐急救亡集合一線古裝小生花旦打麗的﹐兼且戲名就是主角名這種戲﹐首歌真係冇理由唔係秋官自己唱。書劍果時未肯定秋官勝任就話者﹐但書劍後秋官唱了很多陸小鳳﹐倚天等都很受歡迎了。

作者: actionkamen    時間: 23-1-2010 12:42

引用:

兩套劇同是一九七九年,楚留香是無線用來對陣天蠶變,估計沒甚可能原唱是關正傑!

作者: chumy_chu    時間: 23-1-2010 12:50

引用:
原帖由 singingsoul 於 23-1-2010 10:03 發表 原來如此﹗是我孤陋寡聞了﹐等我找找來聽。 。。。剛聽過﹐關的確都唱得好。我先入為主﹐覺得秋官唱楚留香的表情總是“笑騎騎”的很得意模樣﹐切合他楚留香的形象特別有感情。至於先後﹐我估計當時無線點都係屬意 ...

我也是比較喜歡秋官版本。

作者: chumy_chu    時間: 23-1-2010 12:51

引用:
原帖由 singingsoul 於 23-1-2010 10:03 發表 原來如此﹗是我孤陋寡聞了﹐等我找找來聽。 。。。剛聽過﹐關的確都唱得好。我先入為主﹐覺得秋官唱楚留香的表情總是“笑騎騎”的很得意模樣﹐切合他楚留香的形象特別有感情。至於先後﹐我估計當時無線點都係屬意 ...

因為在我印象中﹐關很少會唱人家的"口水歌"﹐人家唱他的歌就一大把/// 所以我就有了這個疑團﹐想要大家解迷!

作者: kkeeleung    時間: 23-1-2010 14:42

引用:
關正傑得都好, 亦可配合他的歌路風格. 至於, 係那一位先唱及錄音. 就是一個謎. 同時, <<楚留香>> 一曲, 是否為<<楚>>劇度身訂做亦要再深究. 但係, 幾乎可比肯定嘅, 係秋官版先公開發表. 原因並非在於歌曲原作者及歌手, 在七八十年代, 無綫絕不會借人家已發表的歌曲來用. 所以, 將<<楚留香>>一曲, 設定為鄭少秋原唱. 會較為合適.
作者: kkeeleung    時間: 23-1-2010 14:54

<< 書劍恩仇錄 >> 很多人都知道, 當年, 羅文與鄭少秋爭唱 <<書劍>> 主題曲.

而羅文在80年代常說, 當年係爭個平手, 每隔晚播出各人的不同版本. 但係我無印象

在劇集播出時出現過羅文版. 這點又係吾係一個謎?

作者: 叮噹    時間: 23-1-2010 22:52

引用:
原帖由 actionkamen 於 23-1-2010 12:42 發表 兩套劇同是一九七九年,楚留香是無線用來對陣天蠶變,估計沒甚可能原唱是關正傑!

咦, 我記憶中當時ATV 用俠盜風流 VS 楚留香喎

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0