標題: 蔡鍔 [打印本頁]

作者: 紫龍    時間: 7-9-2009 12:28     標題: 蔡鍔

我記得90年代有套講蔡鍔,但我唔記得叫咩名

邵仲衡---蔡鍔

黃新---袁世凱

作者: kkeeleung    時間: 7-9-2009 13:59

引用:
原帖由 紫龍 於 7-9-2009 12:28 發表  我記得90年代有套講蔡鍔,但我唔記得叫咩名邵仲衡---蔡鍔黃新---袁世凱
反而記得70年代, 近代豪俠係列有李道洪做過.
作者: MANCHONG    時間: 18-9-2009 00:50

引用:
原帖由 紫龍 於 7-9-2009 12:28 發表  我記得90年代有套講蔡鍔,但我唔記得叫咩名邵仲衡---蔡鍔黃新---袁世凱

好似70年,馮萃凡做蔡鍔,殷巧兒做小鳳仙.

作者: 回憶    時間: 20-9-2009 02:04

引用:

好似有d印象,我想問下呢套劇播放時間係唔係逢星期六午間新聞前11點幾做?

作者: 電視人    時間: 20-9-2009 13:48

螳螂小子
90年拍攝
94年播映
演員包括 陳嘉輝 梁珮玲 劉家輝
杜德偉唱主題曲<今夜星光>
片頭:
http://v.youku.com/v_show/id_XNDA2MzE1MTI=.html
[flash]http://v.youku.com/v_show/id_XNDA2MzE1MTI=.html[/flash]

海外發行時叫<螳螂醉拳>

作者: 回憶    時間: 20-9-2009 17:55

唔該晒電視人,我想講係呢套劇,肯定無記錯呢套劇係逢星期六播。
作者: kkeeleung    時間: 21-9-2009 00:35

引用:
原帖由 MANCHONG 於 18-9-2009 00:50 發表 好似70年,馮萃凡做蔡鍔,殷巧兒做小鳳仙.
多謝提供. 我估如果係馮綷帆同殷巧兒可能會係60年代-70年代初作品.
作者: 電視人    時間: 21-9-2009 22:29

引用:
原帖由 回憶 於 20-9-2009 17:55 發表 唔該晒電視人,我想講係呢套劇,肯定無記錯呢套劇係逢星期六播。

剛翻查了資料, 果然是我記錯了, 係逢星期六播的, 於94年12月3日 星期六首播
哈哈

作者: LouisLee    時間: 21-9-2009 22:32

啱啱睇完第一集, 同晒最 top 嘅老戲骨, 似乎有 D 睇頭!!!

不過咁, 搵 60 歲嘅松哥做蔡鍔,  42 歲嘅海味做小鳳仙就真係超齡得太離譜, 事關蔡鍔死嗰年 (1916) 34 歲, 而小鳳仙就只有 16 歲:

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%94%A1%E9%8D%94

蔡鍔1882年12月18日1916年11月8日),原名艮寅,字松坡中國政治家軍事家湖南邵陽人。

幼年在私塾讀書。1898年考入梁啟超唐才常任中文教習的長沙時務學堂,接受了維新思想的影響。1899年日本,就讀於東京大同高等學校、橫濱東亞商業學校。1900年隨唐才常回國參加自立軍起義。失敗後改名鍔,復去日本,先入東京成城學校,後在日本陸軍士官學校學習軍事。1904年畢業回國,先後在湖南、廣西雲南等省教練新軍。1911年初調雲南,擔任雲南陸軍第十九鎮37協統,訓練新式軍隊。1911年10月30日與革命黨人李根源等在昆明領導新軍響應辛亥革命,蔡被推為臨時革命總司令。平定了雲南全境,成立雲南軍政府,被推選為雲南都督。

袁世凱上台後,為防止地方勢力擴張,紛紛將非嫡系地方都督調入北京,加以籠絡與監視。1913年10月蔡鍔也被調入北京,任經界局督辦、參政院參政、全軍統帥辦事處辦事員,而雲南都督由反對「二次革命」的唐繼堯接任。1915年底,蔡鍔在梁啟超的影響下,反對袁世凱稱帝,但是表面擁護,並假裝迷戀藝妓小鳳仙,麻痹袁世凱,潛逃出京,取道越南回到雲南。於12月25日與唐繼堯等人宣布雲南獨立,組織護國軍,發動護國戰爭,蔡鍔任護國軍第一軍總司令。1916年春率部在四川納溪瀘州一帶擊敗優勢袁軍,迫袁取消帝制。6月,袁死後蔡任四川督軍兼省長。之後因結核病赴日就醫,是年11月8日病逝於日本福岡大學醫院。1917年4月12日國葬嶽麓山

他的遺著被編為《蔡松坡集》。

蔡鍔

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%B0%8F%E9%B3%B3%E4%BB%99

小鳳仙1900年8月1954年),原名朱筱鳳偏房所生,後改名為張鳳雲張洗非。原籍浙江錢塘

光緒年間舉家流寓湖南湘潭父親因經商傾家蕩產。小鳳仙被賣到妓院,輾轉至北京八大胡同「陝西巷雲吉班」,「流寓袁啞,墮入妓籍,隸屬陝西巷雲和班,相貌乏過中姿」「粗通翰墨,喜綴歌詞,又生成一雙慧眼,能辨別客才華」[1]。1915年,結識蔡鍔1915年袁世凱稱帝前夕助蔡鍔逃離北京。1916年11月8日蔡鍔病逝於日本福岡大學醫院,小鳳仙有輓聯:「九萬里南天鵬翼,直上扶搖,憐他憂串餘生,萍水相逢成一夢;十八載北地胭脂,自悲淪落,贏得英雄知己,桃花顏色亦千秋。」

晚年活動不詳,傳聞先是嫁給東北軍的一個師長,移居瀋陽[2],後化名張洗非,委身於鍋爐工人李振海,又一說嫁給陳姓廚師[3],又說她得梅蘭芳之助,到東北人民政府機關學校當保健員[4]

小鳳仙

作者: LouisLee    時間: 22-9-2009 10:35

除咗主角超齡之外, 班友唔知點解會將「為虎作倀」讀成「為虎作娼」???

佢地後生嗰時都唔會咁讀呀?????

真係好懷疑個導演會考中文合唔合格!!!!!

作者: 聰洛多薩比    時間: 22-9-2009 11:49

引用:
原帖由 電視人 於 20-9-2009 13:48 發表 螳螂小子90年拍攝94年播映, 無記錯的話係做完都市閒情之後播的演員包括 陳嘉輝 梁珮玲 劉家輝杜德偉唱主題曲<今夜星光>片頭: http://v.youku.com/v_show/id_XNDA2MzE1MTI=.html海外發行時叫<螳螂醉拳> ...

咦喂...

蔡鍔同小鳳仙只係大配角黎咋喎...

南螳螂拳先係主角???

作者: kkeeleung    時間: 22-9-2009 12:37

引用:
原帖由 LouisLee 於 22-9-2009 10:35 發表 除咗主角超齡之外, 班友唔知點解會將「為虎作倀」讀成「為虎作娼」???   佢地後生嗰時都唔會咁讀呀?????   真係好懷疑個導演會考中文合唔合格!!!!!
呢個字早排正音節目話應該讀"倀" 為"娼"音. 就當係正確罷, 有時"正音"往往會會怪怪的. 但係話女士倀雞, 日後咪要讀 "娼"雞婆?
作者: LouisLee    時間: 22-9-2009 22:23

引用:
原帖由 kkeeleung 於 22-9-2009 12:37 發表 呢個字早排正音節目話應該讀"倀" 為"娼"音. 就當係正確罷, 有時"正音"往往會會怪怪的. 但係話女士倀雞, 日後咪要讀 "娼"雞婆?

《粵音韻彙》有 Tsang 第四音, 即係原本我地讀開個音一樣係正音, 既然係咁, 就應該跟最通俗讀法, 呢班友根本就係羊牯充叔父, 如果個個字要跟足正音, 咁男人最重要嘅部位就要讀成「音亨」, 事關「莖」字喺字典只有一個讀音, 就係「亨」, 冇「徑」呢個音, 但係又唔見佢地有提!!!

作者: 紫龍    時間: 29-9-2009 12:54

當年好愛邵仲衡,所以好記得

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0