標題: 銀面飛俠圖片 [打印本頁]

作者: bi2lyip    時間: 2-9-2006 10:26     標題: 銀面飛俠圖片

問過好多老過我既, 同年既老餅,都唔記得有呢個超人.... 佢人咁細時係人臉, 一變大塊面就變銀色~~
作者: toby    時間: 2-9-2006 15:37

其實我印象並唔深,但最記得的是像歐洲式的頭盔及半邊面的造型。
作者: 杜劍龍    時間: 4-9-2006 09:27

銀面飛俠係當年經典, 佢開頭只係等身超人, 但套劇做到一半, 講到佢唔知受射線影響定點, 竟然可以變大成巨大超人. 後期睇A-club講, 呢套野係日本拍到一半收視唔理想, 又眼見Ultraman咁受歡迎,咪中途轉做巨大超人囉!
作者: Andrew    時間: 5-9-2006 13:48

Dear all, this is my first reply on this Old cake net. I try to type Chinese in future but it is hard fo rme at this moment, you know as an old cake it is not easy to adapt to new technology so quickly. If my memory is correct, the Silver Karman was on TVB at lease two time, I was manage to see the whole series in the 2nd time (you can guess how old I am ^_^ !). It was a good story and the sister are great. By the way, the children's parent were making a joke to them since the space engine was completed long time ago , but the children need to spend time to find out solultion from themselve (from their body parts). I like the big version of Silver Karman since it is really Silver Kaman. At the end, the children decide to go to the new star with the space ship powered by the new space engine, but it needs 30 years to travel back and fro. So the new engine (technology) is not so new. Have fun !
作者: 杜劍龍    時間: 5-9-2006 22:58

Andrew 兄好野, 個結局聽你論完有小小印象! 打中文你可以用快碼輸入法加廣東拼音輸入法, 你英文好兩者應該好快上手! 可以打多d令人回味既回憶比大家分享.
作者: 高立    時間: 7-9-2006 12:52     標題: 銀面飛俠

主角總共有五兄弟姊妹 (連埋佢) , 老豆因發明"銀面飛俠"嘅面具而遭滅門 , 五人在逃亡時 , 因主角情急下帶上面具而變成 "銀面飛俠" , 繼而與其反派激鬥 , 初時"飛俠" 只有一般人類高度 , 最記得一集係"飛俠"係鬧市走打怪獸 , 好搞嘢 ! 故事後期主角及其兄妹坐飛船上太空, 飛船出意外, 主角為保兄妹安全 , 係飛船內變身 , 反令其變成大嘅"銀面飛俠".............! 故事大約係咁上下 , 如有錯漏 , 請各位指教 !
作者: Ultraman    時間: 13-9-2006 23:46     標題: 銀面飛俠故事大綱

話說春日博士研究外太空時得知外星人已滲透地球作出侵略, 為保護地球而埋首研究如何對付外星人。記憶中, 大哥有一把光線槍用來對付外星人, 弟弟有副可以睇穿外星人偽裝的眼鏡, 二哥就被改造成銀面飛俠, 兩姊妹就唔多記得。最有趣的部份就要算春日博士將太空船的藍圖分別以紋身收藏在五名子女身上。當年要算最有科幻感覺的特撮片, 可惜小朋友市場不大接受連續劇的故事模式, 最後惟有玩變身巨大化超人同打怪獸埋尾, 實在令當時衹有7歲的我感到吊癮之極。
作者: toby    時間: 16-9-2006 01:19

引用:
原帖由 Andrew 於 5-9-2006 13:48 發表 Dear all, this is my first reply on this Old cake net. I try to type Chinese in future but it is hard fo rme at this moment, you know as an old cake it is not easy to adapt to new technology so quickly. If my memory is correct, the Silver Karman was on TVB at lease two time, I was manage to see the whole series in the 2nd time (you can guess how old I am ^_^ !). It was a good story and the sister are great. By the way, the children's parent were making a joke to them since the space engine was completed long time ago , but the children need to spend time to find out solultion from themselve (from their body parts). I like the big version of Silver Karman since it is really Silver Kaman. At the end, the children decide to go to the new star with the space ship powered by the new space engine, but it needs 30 years to travel back and fro. So the new engine (technology) is not so new. Have fun !
網主的目的,是要大家快樂回憶,所以看不清這童年回憶是多可惜 ... 讓我把"它"翻翻譯吧,但我真的不希望大家在這裡用英文的 ,可免則免吧~~ 【各位, 這是我第一次在這"老餅網"作回覆,我日後會嘗試打中文,但現在對於我是較困難的,因老餅是不容易把新科技很快弄上手。 如果我沒記錯,"銀面飛俠"曾在TVB上影過兩次,我曾想安排自己把第二次的重播全部看完(你可估到我有幾老餅 !)。"銀面飛俠"是一個很好的故事,而且他的姊妹也不錯 。他們的父母曾打趣的說過,太空船已完成了很久,但要他們兄弟姊妹自己去找解決方法(從他們的自己身)。我其實較喜歡巨型的"銀面飛俠",因這才是真正的"銀面飛俠"。到了最後,孩子們決定要利用這新引擎驅動的太空船到新星球,但這航程來回需要30年時間,所以30年後這"新引擎"已不再是新科技了~~ 請慢用】 網主額外送的~~ http://www.geocities.jp/kindanhm/silver.html
作者: TIP    時間: 21-9-2006 15:13

而到後期變大之後,我認為好看咗, 他出了不同weapons, 由腰帶中抽出來的
作者: 幻之聖騎士    時間: 13-10-2006 11:32

係呀,其中一次重變碌棒球棍出嚟, 有一集隻怪獸個身度插咗半架飛機,唔通拉登都係銀面飛俠迷?
作者: tangchi    時間: 22-10-2006 18:27

Actually silver karman had a good story structure but the story was changed while karman became giant,one sister and one brother was disappeared.I prefer the early stage of this programm.its too touching especially concern of family love.
作者: spectreman    時間: 23-10-2006 10:07

The plot sounds interesting. Not a bad idea if I can have the chance to watch this
作者: 特撮狂    時間: 27-10-2006 15:40

題外話,日本近排會翻拍銀面飛俠,而主角竟然轉為女性...
作者: spectreman    時間: 27-10-2006 17:04

引用:
原帖由 特撮狂 於 27-10-2006 15:40 發表 題外話,日本近排會翻拍銀面飛俠,而主角竟然轉為女性...
Really? Interestingggggggggggggggggggggg.................
作者: Potato    時間: 30-10-2006 01:17

引用:
原帖由 TIP 於 21-9-2006 15:13 發表 而到後期變大之後,我認為好看咗, 他出了不同weapons, 由腰帶中抽出來的
當時作為小朋友,我也覺得巨大化的銀面飛俠較前好看,皆因小朋友看不明白之前的佈局,一味等銀面飛俠幾時變身,也沒有耐性追連續劇。現在回想起來,都幾想知番尋找方程式這劇情的來龍去脈。
作者: spectreman    時間: 30-10-2006 15:51

可以Z大係一般 Japan Heroes 的应有 features。所以連后來的 Kamen Rider J 都變大了!
作者: 矢作省吾    時間: 3-11-2006 11:14

引用:
原帖由 TIP 於 21-9-2006 15:13 發表 而到後期變大之後,我認為好看咗, 他出了不同weapons, 由腰帶中抽出來的
記得, 銀面個頭盔仲有枝釘可以伸出嚟添。
作者: East    時間: 6-11-2006 22:01

送上銀面飛俠 公仔紙
作者: spectreman    時間: 8-11-2006 13:17

引用:
原帖由 East 於 6-11-2006 22:01 發表 送上銀面飛俠 公仔紙 http://i136.photob ...
thanks.
作者: Uncle    時間: 14-11-2006 00:35

引用:
原帖由 toby 於 16-9-2006 01:19 發表 網主的目的,是要大家快樂回憶,所以看不清這童年回憶是多可惜 ... 讓我把"它"翻翻譯吧,但我真的不希望大家在這裡用英文的 ,可免則免吧~~ 【各位, 這是我第一次在這"老餅網"作回 ...
堅 !!
作者: 天恩    時間: 14-11-2006 16:31

當年同期日本播緊"電光科學人",等身大嘅"銀面飛俠"收視未如理想! 所以後來將銀面飛俠巨大化增加收視。
作者: ultraegg    時間: 17-11-2006 02:17

真係無乜印象, 但睇完大家的內容, 又好似有睇過!
作者: singingsoul    時間: 28-11-2006 15:39

電光科學人和銀面飛俠我都有TVB看過﹐估計非常年幼可能得兩三歲﹐根本只記得樣子而沒有丁點對劇情的記憶。 (我有些少記憶的﹐已經是要到麗的鐵面金剛V3﹐電腦奇俠甚至天地雙龍的年代了)
作者: EDDDDIE    時間: 30-11-2006 12:06     標題: 有問題

我記得好像有一個超人,頭部好像銀面飛俠,但身體則是紅色而雙眼好像是藍色的...唔知有無邊位人兄可話我知呢個超人叫咩名及有無圖片提供? (唔好意思,資料模糊...因為我都未睇過加上唔知香港有無播過,只係細個响朋友啲貼紙度見到咋...所以想請在座有無人可告知小弟)
作者: 超人兄弟    時間: 30-11-2006 13:21

http://www.japanhero.com/tokusatsu%20images/ironking1.htm this one??!
作者: singingsoul    時間: 30-11-2006 14:04

IRONKING正是宣弘社銀面飛俠後的作品。 不過我估香港沒有做過吧。 [ 本帖最後由 Tyler2 於 30-11-2006 14:05 編輯 ]
作者: EDDDDIE    時間: 30-11-2006 14:38

係呢個啦~唔該晒...感激不盡 原來佢叫做 Iron King...
作者: TIP    時間: 30-11-2006 14:43

引用:
原帖由 Tyler2 於 30-11-2006 14:04 發表 IRONKING正是宣弘社銀面飛俠後的作品。 不過我估香港沒有做過吧。
是沒有做過, 不過公仔書見過佢
作者: 超人兄弟    時間: 30-11-2006 23:23

點解我幅 ' iron king ' picture 出唔到??!every brother....help me!! how to post picture?! thanks a lot!! ' iron king ' 以我記憶應是由一架車變出來.....一架車可以Z出二個超人....但唔記得有冇記錯!!我以前有佢嚘延e....可惜掉哂.....唉.......!!!
作者: East    時間: 30-11-2006 23:49     標題: 回復 #29 超人兄弟 的帖子

IRON KING 不是由車變, 也沒有二個超人. 你所說的是另一個香港沒有做的特撮超人------"珍宝 A" 裡面有兩個巨大化超人, 一個由車變, 一個由小形飛機變!! [img]http://images.google.co.jp/images?q=tbn:tkjmOjtrmAvwEM:http://fout.garon.jp/%3Fkey%3DGY ... 5Cq:G_1%26ext%3Djpg[/img]
作者: 杜劍龍    時間: 1-12-2006 08:45

嘩, 呢兩隻乜野黎架? 似怪獸多d喎!
作者: CKCK    時間: 1-12-2006 20:14

引用:
原帖由 East 於 30-11-2006 23:49 發表 IRON KING 不是由車變, 也沒有二個超人. 你所說的是另一個香港沒有做的特撮超人------"珍宝 A" 裡面有兩個巨大化超人, 一個由車變, 一個由小形飛機變!! http://images.google.co.jp ...
講開又講,珍寶A和電光人Mirrorman是有crossover的。電光人的珍寶鳳凰號與部分隊員在珍寶A中常出現。
作者: 特撮狂    時間: 1-12-2006 22:50

引用:
原帖由 East 於 30-11-2006 23:49 發表 IRON KING 不是由車變, 也沒有二個超人. 你所說的是另一個香港沒有做的特撮超人------"珍宝 A" 裡面有兩個巨大化超人, 一個由車變, 一個由小形飛機變!! http://images.google.co.jp ...
其實珍寶A算是超人還是巨大機械人呢?因佢是由人好似揸大武士咁操作 [ 本帖最後由 特撮狂 於 2-12-2006 02:23 編輯 ]
作者: 超人兄弟    時間: 2-12-2006 00:44

hehe......記錯....sorry!感謝告知...........East 兄!!冇錯啦,就係呢二個超人.....以前我有佢羉延e..!! hey brother....help me!! how to post the picture?!tell me also teach me! thanks a lot!!
作者: 杜劍龍    時間: 2-12-2006 13:14

[imx]www.abc.com/#$%#$$[/imx] replace imx to img then you can post photo
作者: 超人兄弟    時間: 2-12-2006 14:25

杜兄,唔該哂你的回應.......p過你講得太simple...我又stupid....可否用中文詳細再post一次呢?!!thank you!!
作者: singingsoul    時間: 12-12-2006 09:58

引用:
原帖由 超人兄弟 於 2-12-2006 14:25 發表 杜兄,唔該哂你的回應.......猤過你講得太simple...我又stupid....可否用中文詳細再post一次呢?!!thank you!!
要先把圖片放上網上, 例如在photobucket.com開帳戶, upload圖片在它那裡. 之後你會有那圖片的網址的. 然後你在這裡reply時候, 在回覆畫面上方有好多格式的指令, 應該第二行第四個是貼圖的, 在那裡貼上你圖片那網址便可. 其實這動作等如杜劍龍兄教你的代碼. 總之要先把圖up去網上的空間.
作者: 綠寶210    時間: 12-12-2006 17:48

引用:
原帖由 Ultraman 於 13-9-2006 23:46 發表 當年要算最有科幻感覺的特撮片, 可惜小朋友市場不大接受連續劇的故事模式, 最後惟有玩變身巨大化超人同打怪獸埋尾, 實在令當時衹有7歲的我感到吊癮之極。
等身大時期既銀面飛俠真係唔好睇, 都無乜招式可以吸引到小朋友, 比較之卡, 幪面超人好睇好多. 但後期上左太空就完全唔同哂, 正到不得了, 連外型都靘好多, 個身有紅色線條, 正正式式係超人片了.
作者: 綠寶210    時間: 12-12-2006 17:54

引用:
原帖由 Potato 於 30-10-2006 01:17 發表 當時作為小朋友,我也覺得巨大化的銀面飛俠較前好看,皆因小朋友看不明白之前的佈局,一味等銀面飛俠幾時變身,也沒有耐性追連續劇。現在回想起來,都幾想知番尋找方程式這劇情的來龍去脈。
係啦, 真係唔明, 搞咁多集先真正變巨型超人架.
作者: 綠寶210    時間: 12-12-2006 18:22

大家有無發現完來做三弟果個原來就係做超人太郎變身前既東光太郎演員. 以前唔知, 都唔知佢係乜水, 後來先知. 另外, 我記得最細個妹, 其實好靘女架, 好似係混血兒來架.
作者: East    時間: 12-12-2006 22:43     標題: 回復 #39 松210 的帖子

銀面飛俠在初其時, 本想用等身大超人和外星人&怪獸打作藍本. 因拍巨大超人的成本是等身大超人的數倍. 單是場景製作和爆炸等特技效果已是很不得了. 但小孩不喜歡看這樣的打鬥場面. 為有改回多用巨大超人打怪獸也.....
作者: 超人兄弟    時間: 13-12-2006 00:55

引用:
要先把圖片放上網上, 例如在photobucket.com開帳戶, upload圖片在它那裡. 之後你會有那圖片的網址的. 然後你在這裡reply時候, 在回覆畫面上方有好多格式的指令, 應該第二行第四個是貼圖的, 在那裡貼上你圖片那網址便可. 其實這動作等如杜劍龍兄教你的代碼. 總之要先把圖up去網上的空間.
thank you Tyler2 brother!! i need little bit time to try!!coz.........i never post photo before!!
作者: 綠寶210    時間: 16-12-2006 03:06

引用:
原帖由 East 於 12-12-2006 22:43 發表 銀面飛俠在初其時, 本想用等身大超人和外星人&怪獸打作藍本. 因拍巨大超人的成本是等身大超人的數倍. 單是場景製作和爆炸等特技效果已是很不得了. 但小孩不喜歡看這樣的打鬥場面. 為有改回多用巨大超人打怪 ...
明白了, 原來係一路播, 一路拍咁, 謝謝.
作者: black_rx_009    時間: 16-12-2006 11:37

當年前不知道我的天線不好,還是電視有問題?看這套片總覺得黑暗暗???
作者: East    時間: 17-12-2006 23:07

老實說, 我小時候對銀面飛俠的印象不算很深, 起碼比不上 電子分光人 & 電子科學人, 但比雷電俠好一點.
作者: Wan20041027hk    時間: 18-12-2006 19:10

唯一有印象嘅一集就係五兄妹啟動艘太空船果集,其他唔記得!
作者: actionkamen    時間: 18-12-2006 19:41

引用:
原帖由 松聣210 於 12-12-2006 18:22 發表 大家有無發現完來做三弟果個原來就係做超人太郎變身前既東光太郎演員. 以前唔知, 都唔知佢係乜水, 後來先知. 另外, 我記得最細個妹, 其實好靘女架, 好似係混血兒來架.
好似叫“春日搖搖”
作者: 綠寶210    時間: 21-12-2006 21:49

引用:
原帖由 actionkamen 於 18-12-2006 19:41 發表 好似叫“春日搖搖”
就係佢啦, 個名都好正架.
作者: 綠寶210    時間: 21-12-2006 22:04

春日ゾペろ:松尾ЖみЮ
作者: East    時間: 21-12-2006 23:48

鬼鬼o地都幾 cute
作者: actionkamen    時間: 22-12-2006 01:26

引用:
原帖由 松聣210 於 21-12-2006 22:04 發表 春日はるか:松尾ジーナ
唔錯!唔錯!
作者: black_rx_009    時間: 23-12-2006 09:39

引用:
原帖由 松210 於 21-12-2006 22:04 發表 春日ゾペろ:松尾ЖみЮ
Good!Good!
作者: Wan20041027hk    時間: 14-1-2007 14:15

引用:
原帖由 Wan20041027hk 於 18-12-2006 19:10 發表 唯一有印象嘅一集就係五兄妹啟動艘太空船果集,其他唔記得!
Me too, this is one I still have memories!
作者: 關間聞    時間: 15-1-2007 01:16

引用:
原帖由 East 於 12-12-2006 22:43 發表 銀面飛俠在初其時, 本想用等身大超人和外星人&怪獸打作藍本. 因拍巨大超人的成本是等身大超人的數倍. 單是場景製作和爆炸等特技效果已是很不得了. 但小孩不喜歡看這樣的打鬥場面. 為有改回多用巨大超人打怪 ...
我記得銀面飛俠巨大化之後,可以響腰帶中間位置﹝簡單一點,肚臍位﹞拉一件兵器﹝劍?鞭?﹞出黎殺敵。當時看得有點起雞皮,因為好似拉自己條腸出黎咁 .....
作者: jackso1968    時間: 12-2-2007 03:38

各位大佬真勁, 記得咁清楚. 我可能果時太細, 只係記得睇過, 但都唔記得套野講咩. 多謝各位咁多資料提供. 今次係小弟(其實都唔小, 都係老餅一名)第一次係到報到.
作者: nobody    時間: 29-8-2008 15:12

銀面飛俠係我細個第一套睇o既而家所謂超人劇集 我都係係googel搜索銀面飛俠先搵到有呢個我童年時經常睇到o既cartoons同埋d超人劇~再睇返d圖片~wah)))))))))))))))))))))真係回到童年了!
作者: Delight986    時間: 5-9-2008 14:24

引用:
原帖由 bi2lyip 於 2-9-2006 10:26 發表 問過好多老過我既, 同年既老餅,都唔記得有呢個超人.... 佢人咁細時係人臉, 一變大塊面就變銀色~~ http://www.japanhero.com/Graphics/Tokusatsu/silver%20kamen/silver%20kamen2%20(L).jpg http://www.japan ...

想請教

銀面飛俠黑邊,紅邊如何分別~?

Thx~

作者: Potato    時間: 5-9-2008 20:43

黑邊是等身大小,仲見到個口同下巴郁郁鵅C紅邊是巨大化,個口好似咸蛋超人咁,無得郁!
作者: 聰洛多薩比    時間: 13-9-2008 16:25

老實講...

成塊面變銀...

仲以為佢比怪獸嚇到面無血色添... 

作者: elvisyuen    時間: 13-9-2008 23:41

我記得無線有一套特撮片叫"銀影俠" , 好似就係"銀面飛俠"....係咪我記錯 ?
作者: Potato    時間: 14-9-2008 00:24

你係咪講緊無線自己拍的銀光2000?
作者: elvisyuen    時間: 14-9-2008 23:18

引用:
原帖由 Potato 於 14-9-2008 00:24 發表 你係咪講緊無線自己拍的銀光2000?

張午郎果套 ? 角色叫"銀影俠" ? 咁可能係我混淆咗兩個主角名稱  

作者: Potato    時間: 15-9-2008 00:58

張午郎鶖M,裡面的角色就是銀光2000,不是銀影俠。無線仲有一套叫「龍影俠」,主角是關禮傑,時間設定是民初。你係唔係講這一套?
作者: agito    時間: 29-9-2008 01:39

引用:
原帖由 East 於 6-11-2006 22:01 發表 送上銀面飛俠 公仔紙  http://i136.photobucket.com/albums/q188/east2020/silver%20Kamen/card5.jpg http://i136.photobucket.com/albums/q188/east2020/silver%20Kamen/card4.jpg http://i136.phot ...

坦白從寬 : 銀面飛俠 我沒有印象 @@

另版主的公仔紙圖已被妥善收埋及借用原網址主義 , 謝謝  

作者: garykctse    時間: 14-3-2009 20:26

引用:
原帖由 black_rx_009 於 16-12-2006 11:37 發表 當年前不知道我的天線不好,還是電視有問題?看這套片總覺得黑暗暗???

好似係因為當年拍攝燈光技術嘅問題,唔係大大您嘅電視有問題

P.S. 小弟其實比較鐘意等身大版本多 d

作者: skybb    時間: 2-2-2011 22:05

真係好懷靚仔時拍公仔紙,

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0