標題: 1953年小學畢業會考常識科試卷 [打印本頁]

作者: newhello    時間: 6-5-2009 00:09     標題: 1953年小學畢業會考常識科試卷

你 / 妳們懂得答幾多條??

作者: 虎榮    時間: 6-5-2009 01:45

引用:
原帖由 newhello 於 6-5-2009 00:09 發表 你 / 妳們懂得答幾多條??    

除左第十條的第一部份,基本上都識答! 我當時讀小學,應該一定可以畢到業! (先始聲明,果個年代我重未出世! )我讀小學o既時代,有社會.自然.科學.健教四大科,學校基本上都有教過問題當中的內容,當然只是畧說皮毛而已,而第六條所提到的華民政務司署,在我讀小學的年代,課文內容已改稱理民府.

作者: 拾實什習窄炸集    時間: 6-5-2009 01:50

引用:
原帖由 虎榮 於 6-5-2009 01:45 發表   除左第十條的第一部份,基本上都識答! 我當時讀小學,應該一定可以畢到業! (先始聲明,果個年代我重未出世! )我讀小學o既時代,有社會.自然.科學.健教四大科,學校基本上都有教過問題當中的內容 ...
Brother: If you were the instructor, what kind of questions you will give to the students ?
作者: 虎榮    時間: 6-5-2009 03:59

引用:
原帖由 拾實什習窄炸集 於 6-5-2009 01:50 發表 Brother: If you were the instructor, what kind of questions you will give to the students ?

呢個我真系唔識講!說實話,呢份题目依家好多香港中學生都未必識答!

為了製造合格率,香港考試沿用拉Curve制度多年,結果在水準最差的一年,聽聞中學會考數學科的合格分數只是20分左右 .呢幾年雖然開始撥亂反正,學生一定要達到某個分數才可取得某個grade.但系個課程內容已經變到支離破碎,中史話可以消失,古文話可以消失,學語文唔駛學grammar或者背誦,課程艱深可以改淺白點,試卷又可以改易點,所謂通識,就是通通不識的縮寫 在這樣的情況下,我們可以對香港學生有咩野冀望!

我認識過一些無心向學及有心無力的學生,真系無奈加失望!無奈是因為認識過一批有心向學,但因得不到學校適當跟進而追不上課程的學生!  失望是因為很多學生根本連拎起本書都覺得多餘,無盡到自己的責任,對唔住自己! 諗返起我地以前讀書的年代,很多人想繼續讀書亦沒有機會,到左依家大把機會d人又唔珍惜!唉!

作者: 拾實什習窄炸集    時間: 6-5-2009 04:57

引用:
原帖由 虎榮 於 6-5-2009 03:59 發表   呢個我真系唔識講!說實話,呢份题目依家好多香港中學生都未必識答!   為了製造合格率,香港考試沿用拉Curve制度多年,結果在水準最差的一年,聽聞中學會考數學科的合格分數只是20分左右 ...
  That is really a disaster...
作者: helloandhi    時間: 6-5-2009 20:50

睇到就想暈... 真係唔識答  

好似考狀元咁... 唔怪得有人話以前 D 人讀書叻過而家D 學生,真係無錯

以前中學畢業,已經好威... 原來係以前D 考試深過而家

作者: 綠寶210    時間: 7-5-2009 01:30

咁深既?

好彩仲未出世.

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0