標題: Apple IIe "Spy Vs Spy"(諜對諜) [打印本頁]

作者: toby    時間: 13-11-2006 20:21     標題: Apple IIe "Spy Vs Spy"(諜對諜)

Apple IIe, 很懷念橙Mon.的年代,沒有Harddisk,只用5.2" floppy disk,插入開機,load 出 "Spy Vs Spy"畫面; 玩法可以對打或對電腦,在一間間房間內(如迷宮)可以拾武器或用品,要整蠱對拖延他時間,第一個走出到屋外飛機場,駕走飛機便勝出~~!!
作者: kidult    時間: 13-11-2006 20:52

嘩!講起o黎我果陣都玩唔少apple II o既game,我部mon係綠色o既。初期我仲未有磁碟機(floppy disk),係用錄音機load o的game入去。果陣好鍾意玩Pac Man(食鬼), Falcons(麻鷹機)同毛毛蟲等等。後來有左 floppy disk drive,就鍾意玩Load Runner, Bandits, Frankenstein, zexon 之類o既game.
作者: gettertam    時間: 13-11-2006 21:49

Ultma I, II, III !最經典,
作者: toby    時間: 13-11-2006 22:48

嘩~~這裡有Ultima 的歷史及聲音檔下載的!!! http://www.emuunlim.com/doteaters/play4sta2.htm
作者: carkei    時間: 14-11-2006 14:22

我現在都有用Apple 的模擬器玩game 主要係玩 DINO EGGS , 不過好想玩以前台灣版的大富翁 , 不過搵唔到 中有以前好出名的飛斧神童, Lode Runner.....
作者: 杜劍龍    時間: 28-12-2006 10:40

Dino eggs既大腳, 好恐怖! 飛斧神童(Conan) 當年打爆機, high到飛起! 我打爆機啦!
作者: 杜劍龍    時間: 28-12-2006 10:44

Apple 既 Ultima 1,2,3,4,5 全部打爆! 係我一生既驕傲! PC 既 U6, 7, 8, 9 UO .......一集都冇玩過! 用左3粒鐘, 打爆U4既16層迷官. 我打爆U4啦!!!!
作者: carkei    時間: 28-12-2006 21:15

引用:
原帖由 杜劍龍 於 28-12-2006 10:40 發表 Dino eggs既大腳, 好恐怖! 飛斧神童(Conan) 當年打爆機, high到飛起! 我打爆機啦!
想唔想再玩呀 ? 兩個game我都有呀
作者: 杜劍龍    時間: 12-1-2007 17:34

年紀老啦....打唔到呢d咁要反應既game......
作者: notnamedg    時間: 23-8-2007 09:56

第一代貪食蛇

作者: beechan    時間: 23-8-2007 10:34

得過講字, 無相睇唔自在

玩囉。。。

"咯。。。咯。。。。咯咯。。篤"

作者: beechan    時間: 23-8-2007 10:36

橙芒大大粒字, 岩哂dee老餅。。。

通常都會打
dir/w
dir/p
cd b:
run loadrunner
list
call 151

作者: notnamedg    時間: 23-8-2007 22:24

果時仲可以用下咩 peek, poke,細節唔記得,但好似要來睇/改memory address內容來cheat,又學人crack copy protection. 好似有個Copy II 專門抄碟既software, 第一代software piracy? 1200/300 baud rate modem=.=上bbs玩下tradewar? dot matrix printer? 將d碟打洞轉double side....
作者: NoName    時間: 10-10-2011 08:09

我記得在Apple IIe玩過Karateka。

我以前部Apple IIe 仍在,不過應該開唔到機架啦。

作者: 占四谷    時間: 10-10-2011 17:15

引用:
原帖由 NoName 於 10-10-2011 08:09 發表 我記得在Apple IIe玩過Karateka。 我以前部Apple IIe 仍在,不過應該開唔到機架啦。

我都玩過Karateka, 非常好玩, 記得大佬之前嗰個人最難打, 之後仲要打隻鷹五次, 才可挑戰大佬, 試過無聊得滯引埋個大佬出室外打, 很好的回憶!

作者: NoName    時間: 10-10-2011 22:07

引用:
原帖由 占四谷 於 10-10-2011 17:15 發表   我都玩過Karateka, 非常好玩, 記得大佬之前嗰個人最難打, 之後仲要打隻鷹五次, 才可挑戰大佬, 試過無聊得滯引埋個大佬出室外打, 很好的回憶!

我覺得D鷹難踢中。

最後救公主(?),跑過去就會被佢踢死。(可能記錯。)

作者: 占四谷    時間: 10-10-2011 22:56

引用:
原帖由 NoName 於 10-10-2011 22:07 發表  我覺得D鷹難踢中。 最後救公主(?),跑過去就會被佢踢死。(可能記錯。) 

無錯係呀, 如果紮晒馬行過去會俾佢踢死, 一定要一路跑過去就會攬住佢大結局嘞!!!

作者: NoName    時間: 11-10-2011 01:53

引用:
原帖由 占四谷 於 10-10-2011 22:56 發表   無錯係呀, 如果紮晒馬行過去會俾佢踢死, 一定要一路跑過去就會攬住佢大結局嘞!!!

你記性好D。我好多都唔記得啦。

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0