標題: 香港暴動 [打印本頁]

作者: hongkongman    時間: 25-3-2009 15:43     標題: 香港暴動

1967 年 在香港  Kowloon 油蔴地  裁判司處  發生左派暴動 對抗防暴警察:周圍貼懣了標語,還可看到那時的行人過路島......
作者: hongkongman    時間: 26-3-2009 01:25

又是67年香港的暴動,還看到林杉被暴徒燒的座駕和照片... 以前香港的暴動真勁.....
作者: 虎榮    時間: 29-3-2009 18:00

其實80年代初彌敦道都發生過一次,果陣時唔知大家起邊處? 我果陣時剛剛起屋企開緊餐,突然有特別新聞報道話彌敦道發生暴動!我個中學老師就身在現場!
作者: tone    時間: 29-3-2009 18:06

在現場做什么?
作者: 虎榮    時間: 29-3-2009 18:25

引用:
原帖由 tone 於 29-3-2009 18:06 發表 在現場做什么?

佢本來行街街,點知突然暴動!加上警方已經封鎖現場,佢唯有跟人群走,扮睇野同亂叫口號,去到旺角就揾地方避風頭lor! 佢系教歷史科o既,我地個個笑佢呢鋪真系可以名身留清史!

作者: tone    時間: 30-3-2009 22:28

題外話:

以前左校做土製菠籮用來對付啲"白皮豬"依家想對付曾特首?
喱間名校唔係第一次做菠籮啦,當年重被封校.

作者: 虎榮    時間: 31-3-2009 00:55

引用:
原帖由 tone 於 30-3-2009 22:28 發表  題外話: 以前左校做土製菠籮用來對付啲"白皮豬"依家想對付曾特首?喱間名校唔係第一次做菠籮啦,當年重被封校.

呢d叫校風傳統源遠流長麻!講笑還講笑,希望班學生汲取教訓,以後生性做人啦! 聽講受傷果個對眼受左傷,隻手又要再做手術,如果醫唔返就一世! 好可惜!

作者: hongkongman    時間: 31-3-2009 02:00

引用:
原帖由 虎榮 於 29-3-2009 18:00 發表 其實80年代初彌敦道都發生過一次,果陣時唔知大家起邊處? 我果陣時剛剛起屋企開緊餐,突然有特別新聞報道話彌敦道發生暴動!我個中學老師就身在現場!
當年應該是1985年發生的.是香港的士司機引發暴動的,那時還是學生的我,因的士佬和另一些滋事暴徒在晚間摿劫金鋪.所以香港政府蕭禁.因此被 留在家裡. 這是1989年那此籍64民運去生事的暴徒新聞.

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0