標題: 第一次搭飛機 [打印本頁]

作者: 安佑    時間: 14-3-2009 18:19     標題: 第一次搭飛機

想問下咁多位老餅兄弟姊妹

一生人第一次搭飛機係幾時
我係 1985 年去台灣自由行式旅行

香港 ---- 啟德機場
高雄 ---- (唔記得個名)

同年 聖誕節 去左天津做野, 我一條友又唔識講國語, 膽粗粗就上左去, 真係無有識死, 但老細(英國人) 又夠膽死扔我一條死靚仔上去做果單野喎

香港 ---- 啟德機場
天津 ---- 張貴莊機場

作者: 綠寶210    時間: 15-3-2009 00:35

198X年 香港飛廣州

聽其他長輩在機上講...什麼大陸三义式飛機好似麻麻地咁?

我就覺得起飛及降落時好似地震, 玻璃窗隨時會掉出來咁 

作者: 聰洛多薩比    時間: 18-3-2009 17:03

199幾年唔記得囉...
同屋企一齊去泰國旅行囉...
都好細個...十歲咁上下...

作者: foureyesfatboy    時間: 26-3-2009 08:11

1985....一搭就去 0左 北美. 日航d空姐好正. [ 本帖最後由 foureyesfatboy 於 26-3-2009 08:12 編輯 ]
作者: 聰洛多薩比    時間: 26-3-2009 15:36

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 26-3-2009 08:11 發表 1985....一搭就去 0左 北美. 日航d空姐好正.

近年d空姐都比較一般左d...

作者: foureyesfatboy    時間: 26-3-2009 15:50

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 26-3-2009 15:36 發表   近年d空姐都比較一般左d...

可能年幾大了...無d後生咁咀尖

作者: Athena    時間: 26-3-2009 18:50

第一次搭機係童軍出韓國的國際露營。邊一年?你地估吓啦.....

作者: 安佑    時間: 28-3-2009 11:32

引用:
原帖由 Athena 於 26-3-2009 18:50 發表 第一次搭機係童軍出韓國的國際露營。邊一年?你地估吓啦.....

80 年代尾段

作者: Potato    時間: 28-3-2009 14:00

我第一次搭飛機是在80年代尾,自由行,從新疆烏魯木齊飛廣州。印象中,那是一架蘇製的圖式飛機。當時都有d驚。不過,又覺得飛機真是一個偉大的發明,因為如果搭火車,要上百小時才可以回到廣州。(當年,單是由廣州至西安,已經要接近40小時的車程!)

作者: whoiambatman    時間: 30-3-2009 01:26

我第一次搭飛機係去台灣旅遊,啟德機場起飛.
作者: 飛燕斬    時間: 28-9-2009 22:33

第一次飛去桂林,83 年

高雄個機場好似叫"小港"

作者: LouisLee    時間: 28-9-2009 22:39

第一次係 1976 年同老豆老母喺廣州搭內陸機返海南島, 嗰時仲係螺旋槳機, 隔音極差, 嘈到耳都痛埋!!!

作者: kkeeleung    時間: 29-9-2009 01:02

我要到 92-93年左右, 真係長征, 香港 ---- LA ---- 邁雅美-----墨西哥城-----聖地牙哥--- 飛成 22個鐘.
作者: foureyesfatboy    時間: 30-9-2009 04:40

引用:
原帖由 Athena 於 26-3-2009 18:50 發表 第一次搭機係童軍出韓國的國際露營。邊一年?你地估吓啦.....

網上有香港童軍歷史唔洗估

我都係童軍不過無參加過任何大露營.

唔知回歸後童軍誓言有無改字眼?

我第一次搭飛機是85年....同香港說再見.

作者: 聰洛多薩比    時間: 30-9-2009 11:04

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 30-9-2009 04:40 發表   網上有香港童軍歷史唔洗估 我都係童軍不過無參加過任何大露營. 唔知回歸後童軍誓言有無改字眼?   我第一次搭飛機是85年....同香港說再見.

咁有無再返過黎呢???

作者: foureyesfatboy    時間: 30-9-2009 12:24

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 30-9-2009 11:04 發表 咁有無再返過黎呢???

90年後差不每三四年一次....不過近期比較密d 一年一次到. 睇桃花開

作者: 聰洛多薩比    時間: 30-9-2009 16:51

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 30-9-2009 12:24 發表   90年後差不每三四年一次....不過近期比較密d 一年一次到. 睇桃花開

哦???

得閒既話都黎澳門走返轉...

記得通知我...

作者: foureyesfatboy    時間: 1-10-2009 05:43

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 30-9-2009 16:51 發表 哦??? 得閒既話都黎澳門走返轉... 記得通知我...

你哦乜??

...近年返來都想去澳門但每次都無過....好懷念風順堂街門口棵榕樹.

當年在主教山失去門牙唔知可唔可以搵番... 好懷念.....牛肚三角豆 d味在工人球場食可能無 0左..la.

如果我去澳門一定通知你...謝.

作者: moneyismymoney    時間: 1-10-2009 09:51

第一次飛, 198x ,廣州白雲機場,飛去南寧,四只大風車,好興奮, d 空姐仲要係 d 出風口抹水 . . . 

再到 1987 年,第一次飛台灣高雄,之後就年年飛,最多是一年飛四趟,來回八次.

作者: awan    時間: 2-10-2009 04:59

1978年去馬來西亞新加坡

去完返學第一日仲俾班主任捉咗出去全班同學面前講感受

當時好威威   但其實都冇咩感受好講

作者: Tony仔    時間: 5-10-2010 07:53

引用:
原帖由 Potato 於 28-3-2009 14:00 發表 我第一次搭飛機是在80年代尾,自由行,從新疆烏魯木齊飛廣州。印象中,那是一架蘇製的圖式飛機。當時都有d驚。不過,又覺得飛機真是一個偉大的發明,因為如果搭火車,要上百小時才可以回到廣州。(當年,單是由廣州至 ...

的確,當年火車長過今時今日好多.
但係,廣州-烏魯木齊,未致於要上百小時咁耐.

以8x年來計,全中國最長行車時間既係上海-烏魯木齊,當年班次52/53;54/51次,需要80個鐘頭
而家快成倍,都要45個鐘頭.

起碼鐵路唔發達,當年最高檔特快列車,最高時速只係80km/h(今日係160km/h)
可想而知......
廿年前,流花車站好少跨省列車
深圳更加無,全部要上廣州轉車既
舉D例子
當年:
廣州-北京,一日得兩班火車,15/16次要33個鐘;47/48次要35個鐘,當然係高檔野來,早就用空調列車.
廣州-上海,同去北京時間相若,都係35個鐘
廣州-成都,竟然63個鐘,難怪係經湖南、貴州同重慶.單係廣州-懷化,要成一日時間(24個鐘)
廣州-福州,當時唔係每一日有車,係隔日先開.但都要比坐汽車用上一倍時間,要35個鐘頭.因為當年鐵路無今日咁多
所以呢個車要兜路,北上湖南、株洲轉東,再經江西南下福建.再加上鷹廈鐵路係行山,限制佢既車速.

其它既,有到杭州、武昌、鄭州、廣西南寧(同樣又係兜路),再加埋到深圳同韶關車
我估一日廣州站只有三十幾班火車左右啦.

作者: 不惑男    時間: 8-6-2011 16:24

1979年第一次乘飛機去臺北9天環島游,之後因公因私頻頻出國。而家聽到上機都怕怕
作者: 明仔    時間: 8-6-2011 22:38

小弟第一次搭飛機係去花旗國讀大學~ 時維1986年12月26日,我先由香港乘搭聯合航空到西雅圖,坐既係當時聞名遐邇(失事率高)既DC10,到西雅圖後再轉乘Horizon Air至小弟學校既所在地-俄勒岡州雨津(Eugene)市,坐既係只得十幾個位既雙螺旋槳機(應該係Fairchild Swearingen Metroliner), 而當時既雨津機場像一個停車場!
對一個初次並且係孤身出遠門既人黎講,呢個旅程真係畢生難忘!

作者: 天人豪鬼    時間: 9-6-2011 07:28

记得第一次坐飞机系95年去日本玩!坐日航去国泰返•••日航的飞机餐好食d,大板落机东京走•••大阪去东京是坐子弹火车

作者: bei6266    時間: 30-10-2011 13:06

我好遲先搭過飛機.記得去係啟德.返係大如山.
作者: thfchris    時間: 7-2-2012 12:32

1998年跟friend去台北,但旨不在旅遊,而係去探望我地共同追緊嘅一個女仔,現在成為左佢嘅太太......

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0