標題: 令人惋惜的--蔡楓華 [打印本頁]

作者: toby    時間: 14-9-2006 22:24     標題: 令人惋惜的--蔡楓華

我近幾年成日喺元朗見到蔡楓華,真的有點問題的樣子,說話有時無文路似的...而且肥了很多: 絕對空虛 一時嘅光輝未必係永 Fake絕對空虛
作者: karmenv3    時間: 17-9-2006 00:46

其實,亦係時間為蔡楓華講一句公道說話,大家嘗試代入自己就係蔡楓華,當年難得有一首歌唱到街知巷聞,就係愛不是遊戲,此曲亦是小弟的至愛,我都認唯此曲一定入選十大金曲,無奈當日頒獎節目有現場訪問張國榮演唱會,並頒了幾支金曲獎給張國榮,而張國榮當時接過金曲獎後,剛巧並不是自己的金曲,而是演唱會安排他唱愛不是遊戲,試問蔡自己做十大主持,人家獲獎但唱的又是蔡自己的歌曲,相信蔡當時一定百般滋味在心頭,唉!年輕人一時EQ失控失言,想不到就毁了一位好歌手,大好前途,一言喪邦,相信那打後的日子堙A他巳有不知多少次的後悔,無奈聽眾巳沒有給他翻身的機會,一次失言,令他被定了型,加上日后的壓力及失望,落泊,從寵愛至被遺棄,一沈百踩,試問這樣的精壓力,又有誰能經得起,頂得住呢?他是一個公眾人物,一個歌手,但亦都祇是一個普通人,他日後的失控,希望大家可以多加體諒!也許這也是命運弄人的一個故事假若當日並沒有現場轉播,假若張國榮沒有得獎,假若他沒有唱愛不是遊戲,也許今天的蔡楓華依然是蔡楓華,也許今天他也巳成為如張國榮一般的天皇巨星,可惜可惜可惜!
作者: amdfu    時間: 15-10-2006 21:20

作者: spectreman    時間: 17-10-2006 15:08

佢就真係中正歌詞啦! ...無人觸摸似廢墟...
作者: karmenv3    時間: 19-10-2006 01:48

今曰,很多人仍用有色眼鏡睇佢,難道,忘了他唱的倩影,絕對空虛,風中追風,破碎及一水隔天涯,難道,忘了他是一個有實力的歌手嗎?唉!真是一沉百....
作者: toby    時間: 19-10-2006 13:37

無法啦,冇人敢簽佢啦 ,得罪了當時的"大紅人"、"大電視台"、"大電台"...得罪了全世界 ,只怪年少氣盛... 生命無take 2 ,只有我們在懷念~學生時期的"白馬王子" ~~希望他以後過得好些便夠了 .... 獻給你們的好歌及懷念: Yourube的蔡楓華舊歌
作者: spectreman    時間: 19-10-2006 16:43

佢仲同仲韓國妹拍過套片好似叫'鬼馬紅/朱唇'?
作者: karmenv3    時間: 21-10-2006 01:18

引用:
原帖由 spectreman 於 19-10-2006 16:43 發表 佢仲同仲韓國妹拍過套片好似叫'鬼馬紅/朱唇'?
呢套我真係無印像,喂講D嚟聽吓丫好嗎? Thank you
作者: cocosally    時間: 21-10-2006 04:33

引用:
原帖由 karmenv3 於 17-9-2006 00:46 發表 其實,亦係時間為蔡楓華講一句公道說話,大家嘗試代入自己就係蔡楓華,當年難得有一首歌唱到街知巷聞,就係愛不是遊戲,此曲亦是小弟的至愛,我都認唯此曲一定入選十大金曲,無奈當日頒獎節目有現場訪問張國榮演唱 ...
it's a pity but now Leslie had died as well I think 蔡楓華 is talented as well
作者: spectreman    時間: 21-10-2006 15:03

It's really sad to see these former companions, who're once idols at the same time, have become falling stars, especially a few of them were my very good friends, 1. Paul Chung (David Chan) -- deceased 2. Leslie Cheung -- deceased 3. Choy Fung Wah -- alleged psychic? 4. Suet Lay (Mai Suet/Catherina Yim's younger sister, Tsui Siu Keung's ex-wife) -- alleged psychic 5. Simon Kwan -- a very low key astrology master 6. Danny Chan -- deceased 7. Albert Au -- the only one who survives and leads a normal life Each time these ex-companions being brought across my mind, I will always remember and hym Pink Floyd's Shine On Your Crazy Diamond (which was meant for Syd Barret). ..Remember when you were young, you shone like the sun, shine on you crazy diamond...........
作者: jac2377    時間: 24-10-2006 23:36

"一殺那嘅光輝未必係永" 我諗連佢自己都估唔到是講比自己聽 !!! 其實有幾多個可以好似佢 "歌, 影, 視, 電台, 師儀, 主持.......連"韓文"都識講. 你估容易架!! 講真, 佢D歌真係幾好聽架. 好似 "倩影, 何必曾相識, IQ成熟時, 青春三重奏... 如果有人真係可以支持佢開演唱會, 我一定會睇. 某人都已經死左 lor, 一切恩怨都過去啦. 主呀! 比個機會佢啦.
作者: 999    時間: 25-10-2006 00:41

引用:
原帖由 spectreman 於 21-10-2006 15:03 發表 It's really sad to see these former companions, who're once idols at the same time, have become falling stars, especially a few of them were my very good friends, 1. Paul Chung (David Chan) -- d ...
唔記得Simon Kwan,who is that?
作者: TIP    時間: 25-10-2006 00:57

dj關西蒙
作者: 999    時間: 25-10-2006 02:04

引用:
原帖由 TIP 於 25-10-2006 00:57 發表 dj關西蒙
THANK U
作者: 999    時間: 25-10-2006 02:12

引用:
原帖由 999 於 25-10-2006 02:04 發表 THANK U
關西蒙唱片室 芹菜果時夜晚似在港台有DJ節目,已有白馬王子之稱,也許佢IQ已成熟,如果當時估佢D EQ更成熟,可能...............
作者: cocosally    時間: 26-10-2006 09:37

I still love Danny CHAN's songs! No one can sing his mood!
作者: cocosally    時間: 26-10-2006 09:39

by the way, I was talking to an ex-TVB worker and saying that Mr Choi was really "inches" and very rude!!
作者: spectreman    時間: 26-10-2006 10:43

引用:
原帖由 cocosally 於 26-10-2006 09:39 發表 by the way, I was talking to an ex-TVB worker and saying that Mr Choi was really "inches" and very rude!!
Yes, he was very arrogant and very pretentious, as well as an exhibitionist!
作者: wwl36    時間: 13-11-2006 14:34     標題: 蔡楓華

就係LE一句噤就玩完,Hai ! 蔡楓華1985年的第二季勁歌金曲季選
作者: 999    時間: 15-11-2006 19:47

請教"也許"何家勁唱過,蔡楓華 有無唱過?
作者: marx    時間: 16-11-2006 00:48

引用:
原帖由 999 於 15-11-2006 19:47 發表 請教"也許"何家勁唱過,蔡楓華 有無唱過?
有,喺'絕對空虛'大碟內收錄.
作者: 999    時間: 16-11-2006 10:56

引用:
原帖由 marx 於 16-11-2006 00:48 發表 有,喺'絕對空虛'大碟內收錄.
Thank you.佢先係原唱!?
作者: 矢作省吾    時間: 16-11-2006 12:09

記得-第三季季選, TVB補送阿Ken一野, 最後一首歌跟車出場, 手提噴煙機、爆花紙, 咁去唱「愛不是遊戲」, 佢個Look 好狂, 好奮怒, 好有气势…個次應該係佢同TVB既最後 Show 。 [ 本帖最後由 矢作省吾 於 16-11-2006 12:12 編輯 ]
作者: actionkamen    時間: 17-11-2006 00:42

引用:
原帖由 999 於 16-11-2006 10:56 發表 Thank you.佢先係原唱!?
應該係何家勁首唱!
作者: 999    時間: 17-11-2006 10:33

引用:
原帖由 actionkamen 於 17-11-2006 00:42 發表 應該係何家勁首唱!
thank you
作者: TIP    時間: 17-11-2006 14:22

引用:
原帖由 actionkamen 於 17-11-2006 00:42 發表 應該係何家勁首唱!
好像是蔡楓華首唱,因為何家勁出道比蔡楓華遲,所以應該係何家勁番唱 請問有沒有高人confirm?
作者: wwl36    時間: 17-11-2006 22:54

引用:
原帖由 TIP 於 17-11-2006 14:22 發表 好像是蔡楓華首唱,因為何家勁出道比蔡楓華遲,所以應該係何家勁番唱 請問有沒有高人confirm?
已找到答案 轉貼! 四:也許 這首歌原唱的是何家勁,但一直不大受人注意,後來由蔡楓華重唱,反應非常之好, 使人對蔡楓華進一步喜歡他的才華。
作者: wwl36    時間: 17-11-2006 23:02

邊個唱都無所為! 最重要係唱得好! 只因小弟只欣賞"唱得之人", 蔡楓華係其一.....
作者: wwl36    時間: 18-11-2006 00:28

轉貼! 蔡楓華(Kenneth (Ken) Choi,1960年11月28日—),原名蔡小華,生於香港,籍貫廣東台山,是香港八十年代的歌手、唱片騎師及節目主持人。由於他擁有一雙較厚的紅唇,所以有「紅唇王子」的外號;又因為他曾經有一首名為《白馬王子》的歌曲,故此有「白馬王子」的稱號。而早期蔡楓華的形象及台風跟同期日本歌手玉置浩二相似,故亦被稱為「香港玉置浩二」。
作者: wwl36    時間: 18-11-2006 00:28

轉貼! 早期主持節目 蔡楓華早年在無線電視與區瑞強及黃造時等同時代的青春歌手合演了一部電視劇《愛情安歌》(主題曲為區瑞強主唱的《那天再重聚》)。他亦是無線電視《勁歌金曲》的主持,又與香港電台的唱片騎師鄧藹霖和車淑梅合作主持兒童節目《香蕉船》。後來,蔡楓華更憑著一曲《倩影》將其歌唱事業推至高峰。
作者: wwl36    時間: 18-11-2006 00:30

轉貼! 因失言而結束主持《勁歌金曲》生涯 數年後,在金曲季選前的兩星期,蔡楓華在《勁歌金曲》節目中報導張國榮(已故)演唱會消息時,突然說出一句「一剎那光輝未必代表永恆」,因為節目是現場直播,所以其拍檔主持盧敏儀未能及時阻止他的言論。結果,他因這次失言而遭無線電視撤去《勁歌金曲》主持及金曲季選主持的席位。 坊間對於蔡的言論有以下兩個傳聞: 蔡不滿無線電視突然將自己主唱的歌曲換成張國榮主唱的歌曲作為入選金曲,而他又無法忍受張國榮當紅時驕傲的態度,所以在電視上衝口而出。 蔡不滿好友陳百強(已故)長期在樂壇上與張國榮競爭處於弱勢,因此當節目提及張國榮當紅的新聞,即揶揄張國榮。
作者: wwl36    時間: 18-11-2006 00:31

轉貼! 關於蔡楓華的各項傳聞與新聞 蔡楓華自從失去《勁歌金曲》主持位置後,事業開始走下坡,其言行亦被大部份觀眾覺得反感。他與藝人洪朝豐、藍潔瑛、陳寶蓮(已故),更被坊間戲稱為「四大癲王」。而坊間亦因為蔡楓華事業走下坡,再加上發生連串倒霉事件,而針對無線電視化妝師將他面部塗上濃濃粉底的事件,封給他蔡燶華的綽號。 不過,他仍不時擔任主持,所主持的節目包括90年代初無線電視深夜之懷舊音樂節目《逝影留聲》。在節目中介紹的歌手,大多是他在《勁歌金曲》節目中訪問過的;而主持節目時,他仍不時重覆他的「名句」:「一剎那光輝未必代表永恆」。 後來,蔡楓華重操故業,成為香港電台深宵節目的唱片騎師。 之后,明報周刊專訪報導,因為香港電台守則,不容許商業活動,例如身為主持人,重覆播放自己主唱的歌,所以蔡楓華被迫永別了唱片騎師的地位,之後更加少有蔡楓華的「正面」消息了。 1990年代中期,蔡楓華前往韓國發展,並認識了現在的女友鮮于一蘭。 1999年,蔡楓華要求無線電視給予他機會再戰樂壇。無線電視亦接納蔡楓華的要求,安排他與張耀榮(一位負責策劃大型演唱會的娛樂公司老闆)見面,商量在紅磡香港體育館開演唱會的事宜,並成功開辦復出後首次個人演唱會。
作者: TIP    時間: 18-11-2006 00:41

引用:
原帖由 wwl36 於 17-11-2006 22:54 發表 已找到答案 轉貼! 四:也許 這首歌原唱的是何家勁,但一直不大受人注意,後來由蔡楓華重唱,反應非常之好, 使人對蔡楓華進一步喜歡他的才華。
WWL36兄,THANKS FOR CLARIFICATION
作者: cocosally    時間: 21-11-2006 02:18

http://oldcake.net/viewthread.php?tid=335&extra=page%3D1 was on the other topics
作者: inabottle    時間: 24-2-2007 12:49

蔡楓樺做港台時都聽過他直播, 佢好鍾意播yor're my everything架...節目一開始佢好多時都播.
作者: foureyesfatboy    時間: 24-2-2007 15:57

其實蔡楓樺當時係好吋.... 親身經歷 - 在1983有一次他係灣仔一間酒店酒廊唱歌. 到點唱時我有一位唔識中文的中國人朋友(從舊金山來港玩) 聽到點唱便用英文寫點Casablanca. 蔡楓樺拿到她的點唱紙...便講...嘩"MUD"用英文....Casablanca唔唱!
作者: inabottle    時間: 26-2-2007 16:02

的確唔少負面新聞...佢自己要爭氣...誠如佢既金句: 一剎那光輝唔代表永恆...有咩野喺永恆...都有歌仔唱啦...變幻原是永恆吖嘛...一剎那唔代表永恆...我都唔記得佢有幾多負面既新聞...樓上提翻先好似有d印象.Anyway...聽住佢做傅斯年開始...由'甚麼會愛著妳'起既卡色帶...一切永恆都停留在當時...
作者: inabottle    時間: 26-2-2007 17:36

好似梁生單車震一樣...如果梁生就此一蹶不振...連佢自已都不爭氣...邊個會可憐佢. 其他人/外人如我有新聞咪留意吓, 如果他日佢地翻生有好作品...咪又喺一單新聞...人係善忘既 [ 本帖最後由 inabottle 於 26-2-2007 17:39 編輯 ]
作者: foureyesfatboy    時間: 27-2-2007 09:50

引用:
原帖由 fivefive55 於 26-2-2007 16:49 發表 幾多負面新聞都吾夠一單叫雞咁大濟... 男藝人一掛佐雞蟲個名....重邊有翻身機會...
當年校長係台灣都傳過佢係雞蟲, 但佢返hk之後努力, 一樣ok成為全港第一. 最重要係自己 law. 雖然我對蔡楓華 d個人都幾負面, 但我曾經都好欣賞, 當年他在大專會堂唱歌我都有去睇.
作者: toby    時間: 27-2-2007 15:52

我們都是老餅/成成成年人,我們欣賞的是才華,不是他/她有沒有新聞; 我們成成成年人都知道,人不是完美,我們都常因衝動而做錯事,公眾人物更應緊慎一點; 但我們可以偽裝完美,若我們只看新聞,不是看他/她的才華,那唱歌好的便永遠被埋沒了... 若非強姦打劫,我個人是可以接受的~~
作者: inabottle    時間: 27-2-2007 22:42

引用:
原帖由 wwl36 於 18-11-2006 00:28 發表 轉貼! 蔡楓華(Kenneth (Ken) Choi,1960年11月28日—),原名蔡小華,生於香港,籍貫廣東台山,是香港八十年代的歌手、唱片騎師及節目主持人。由於他擁有一雙較厚的紅唇,所以有「紅唇王子」的外號;又因為 ...
好唔開心...諗住搵翻餅卡式帶 '誓言' 去求証白馬王子係小說(廣播劇同名)名稱...但找唔到 ...白馬王子既主題曲叫誓言? 有無高人記得... 歌詞: 願天地齊來做証 你是我一切喜與憂 未來日子怎麼過 我慨然承受 若今後許我陪伴你 我願獻出每樣成就
作者: 任因玖    時間: 13-3-2007 13:48

引用:
原帖由 toby 於 27-2-2007 15:52 發表 我們都是老餅/成成成年人,我們欣賞的是才華,不是他/她有沒有新聞; 我們成成成年人都知道,人不是完美,我們都常因衝動而做錯事,公眾人物更應緊慎一點; 但我們可以偽裝完美,若我們只看新聞,不是看他/她的才華,那 ...
好............我支持
作者: WK1959    時間: 13-3-2007 22:52

IQ成熟時---真係好歌..
作者: 火馬    時間: 16-3-2007 21:43

引用:
原帖由 WK1959 於 13-3-2007 22:52 發表 IQ成熟時---真係好歌..
每次我睇新知............(哎!唔係) 每次我寫新詩(果時仲有人寫新詩);費盡勞力心思.......................
作者: 紫龍    時間: 18-3-2007 11:34

http://www.youtube.com/watch?v=VWFSaNvABiM&mode=related&search=
作者: 初吻    時間: 19-3-2007 01:41

倩影好正 仲係佢作曲添 http://www.youtube.com/watch?v=o7RyXgw_y2o
作者: inabottle    時間: 28-3-2007 17:25

引用:
原帖由 inabottle 於 27-2-2007 22:42 發表 好唔開心...諗住搵翻餅卡式帶 '誓言' 去求証白馬王子係小說(廣播劇同名)名稱...但找唔到 ...白馬王子既主題曲叫誓言? 有無高人記得... 歌詞: 願天地齊來做証 你是我一切喜與憂 未來日子怎麼過 我慨 ...

攪錯咗, 白馬王子係另一首歌仔: 他披上風的衣, 放下了從前事...

誓言  曲:蔡楓華  詞:鄭國江 

願天地齊來做證 你是我一切喜與憂
未來日子怎麼過 我慨然承受
若今後許我陪伴你 我願獻出每樣成就
誓言但請緊記 我的心對口
到世界末日 此心不會變

你心若然像我心 請緊握我手
亦希望同時能被愛 獻盡每分愛莫遺漏

未來幸福相關注 甘苦也相守
若希望平凡渡過 我願放開每樣成就
驟然幸福輕輕降 你緊握我手
覺察到汗滴 手中輕滲透
既肯毅然下決心 怎麼竟顫抖
既肯毅然下決心 怎麼竟顫抖

作者: actionkamen    時間: 9-4-2007 17:25

引用:
原帖由 inabottle 於 9-4-2007 16:04 發表 '絕對空虛'原日文版(Matchy) http://www.youtube.com/watch?v=rSZSIGCqj8k

蝕到空虛,蔡燶華(廖偉雄)

夜店一個角落裡,獨坐以黑暗作伴侶
隔數張檯那處,是對寒酸愛侶
食哂都要坐落去,實在我喊得一句句
碎了的心再碎,蝕都值痴哂線,拿起把刀斬過去
蝕到空虛(實際當衰),無人幫襯似癈虛
蝕到空虛(實際當衰),無人吔嘢我淚垂
仍然是無客,從未發市,我要蝕到那年期
成日無客,成年未發市,再咁蝕法確驟忌
若係你做老闆,若係你又咁慘,你都谷氣

作者: ar_woo    時間: 4-6-2007 23:25

引用:
原帖由 spectreman 於 21-10-2006 15:03 發表 It's really sad to see these former companions, who're once idols at the same time, have become falling stars, especially a few of them were my very good friends, 1. Paul Chung (David Chan) -- ...

I feel sorry for them too...

BTW did you mean "psychic" or "psychotic"?

作者: ar_woo    時間: 4-6-2007 23:28

引用:
原帖由 karmenv3 於 19-10-2006 01:48 發表 今曰,很多人仍用有色眼鏡睇佢,難道,忘了他唱的倩影,絕對空虛,風中追風,破碎及一水隔天涯,難道,忘了他是一個有實力的歌手嗎?唉!真是一沉百....

月蝕也是首好好听的經典

作者: 人仔貓    時間: 5-6-2007 17:01

引用:
原帖由 spectreman 26-10-2006 10:43 發表  Yes, he was very arrogant and very pretentious, as well as an exhibitionist!

其實做得藝人呢D野唔多唔少有D...爭在會唔會經常表現出黎啫...

起碼晌鏡頭面前 Ken Choi 冇乜試過,但反而 Leslie 就算晌鏡頭面前言談間都經常表現得好意氣風發...

咁鏡頭下就.......

講番果次好似明明已經頒晒獎俾 Leslie , 但點解仲會唱多首歌呢?仲要唔係唱自己嘅歌,

而偏偏係"別人的歌"得黎入選唔倒果首呢~?

D會係偶然嗎?...但奇就奇在 TVB 竟然繼續播出街....

所以估計 Leslie 係一早知首歌僅僅入唔倒選,而 Ken Choi 相信亦一早知,

但節目由一開始播放佢都表現得若無其事好淡定,話佢EQ低又好似唔完全係。

Leslie 仲要問唱得好唔好,大有「如果首歌係我唱咪入選咗囉!」嘅譏諷含意。

當住幾百萬人面前畀人當眾奚落,呢種感受未親身試過我諗唔會完全清楚...

畀著係自己都想像唔倒當時會點做,講句咁嘅說話亦係情有可原...

Ken Choi 係衝動咗,但搞出整件事嘅 Leslie TVB 唔係更有問題嗎~?

作者: 人仔貓    時間: 5-6-2007 17:02

雖然 Ken Choi 因為果次事件之後變得 short short 地,但佢留低嘅好歌

特別係「倩影」到今時今日都咁好聽~

相反 Leslie 我就冇邊首歌有印象特別好聽,尤其是佢同林振強合作最紅果幾首...

什麼 "張開口似救生圈"...只要 "細味" D歌詞完全不堪入目......

作者: inabottle    時間: 18-6-2007 18:38

引用:
原帖由 inabottle 於 28-3-2007 17:25 發表   攪錯咗, 白馬王子係另一首歌仔: 他披上風的衣, 放下了從前事...   誓言  曲:蔡楓華  詞:鄭國江  願天地齊來做證 你是我一切喜與憂未來日子怎麼過 我慨然承受 若今後 ...

誓言   曲:蔡楓華  詞:鄭國江

http://www.9ymp3.com/html/song/12/34241.html

作者: 人仔貓    時間: 19-6-2007 04:15

其實連張偉文呢D唱"別人的歌"為主既都開倒演唱會,

Ken Choi 咁多好歌點會冇人想斟佢開呢...

所以開唔倒相信唔係唔想開,

而估計係今時今日既 Ken Choi 已經去到一個冇人可以同佢合作倒既境況.....

作者: adamying    時間: 19-6-2007 11:24

不過蔡楓華, 之後真係有灠暋D, 我朋友係黃金開鋪, 佢話有次佢來到話買機, 講好部機內容後, 要免費給部電腦佢, 仲要給佢宣傳費.   真係有問題, 一時的失敗, 連想法都變得鑽牛角尖.
作者: inabottle    時間: 18-7-2007 00:34

也許   http://www.mtvtop.net/music/12/12887.htm

作者: 基拉陳    時間: 21-7-2007 13:49     標題: 絕對空虛---現場

http://www.youtube.com/watch?v=l5NvIARKgp8

http://www.youtube.com/watch?v=us8VJiWeaus

作者: inabottle    時間: 3-9-2007 14:31

白馬王子 ~ 香港電台廣播劇《白馬王子》主題曲

www.zshare.net/audio/25861835944345/]http://www.zshare.net/audio/25861835944345/

作者: aiselo    時間: 3-9-2007 16:36

知不知道蔡楓華讀那一間中學呢﹖
作者: snoopy    時間: 20-9-2007 00:52

長沙灣天主教中學

作者: elvisyuen    時間: 20-9-2007 09:22

如果當年佢唔係咁囂張(淳個人感覺)自視過高...., 相信佢唔會輸得咁慘
作者: moneyismymoney    時間: 20-9-2007 19:58

引用:
原帖由 elvisyuen 於 20-9-2007 09:22 發表 如果當年佢唔係咁囂張(淳個人感覺)自視過高...., 相信佢唔會輸得咁慘

睇住佢參加歌唱比賽得咗,入港台,又睇住佢跌左落嚟,人生就係咁,好似粿葱咁.

作者: 東加豆    時間: 2-1-2008 16:54

哎...真係唔知...

有時聽到一些朋友提起這件事, 我都會話....其實佢以前的歌好好聽....

青春三重奏, 倩影, 愛的火花..愛的突破...我都好喜歡..(倩影到而家我久唔久都拿來唱唱ktv...)

不過佢得罪當紅的, 得罪大公司, 那就變政治了...

其實 蔡楓華 以前真係好紅下...電視劇都好多 fans, 一時間跌得咁快, 真係好難受.

再加上佢唔夠括達...

作者: 999    時間: 2-1-2008 16:57

D句說話形容佢唔知貼唔貼切呢?

少年得志..........

作者: tnd1964    時間: 9-3-2008 17:34

I like his songs very much...still hope that someday can see his new concert...but don't know who will give him such chance.
作者: 拾實什習窄炸集    時間: 9-3-2008 20:23

引用:
原帖由 tnd1964 於 9-3-2008 17:34 發表 I like his songs very much...still hope that someday can see his new concert...but don't know who will give him such chance.
How old he is now ? I think he should hasat least 50
作者: tnd1964    時間: 9-3-2008 20:51

I think late 40...I like his何必曾相識 very very much!!
作者: 拾實什習窄炸集    時間: 9-3-2008 22:38

引用:
原帖由 tnd1964 於 9-3-2008 20:51 發表 I think late 40...I like his何必曾相識 very very much!!
time went so fast...
作者: ar_woo    時間: 9-3-2008 22:51

引用:
原帖由 tnd1964 於 9-3-2008 20:51 發表 I think late 40...I like his何必曾相識 very very much!!

Late 40's is not a problem, Kenny B is 54 (I heard) and still doing well (I went to his concert last night, excellent). Ken Choy just has to pull himself together.

作者: 回憶    時間: 10-3-2008 21:44

蔡楓華d歌都好好聽,好似娉婷、早春二月和點樣講你知等。
作者: 拾實什習窄炸集    時間: 11-3-2008 04:32

引用:
原帖由 ar_woo 於 9-3-2008 22:51 發表   Late 40's is not a problem, Kenny B is 54 (I heard) and still doing well (I went to his concert last night, excellent). Ken Choy just has to pull himself together.
is he really become a crazy man ? The he should send to Green mountain hospital...
作者: 東加豆    時間: 13-3-2008 14:00

這首歌也不錯..

[wma]http://goowy.box.net/index.php?rm=box_v2_download_shared_file&file_id=f_140403219[/wma]

蔡楓華-輕談淺唱

作曲:Li Ya Sang
填詞:卡龍
編曲:Chris Babida, Ao Jin Bao
監製:Li Tian, Liang Zhao Qiang, Ye Han Liang

夜裡歌聲伴你輕談 夜深裡細聲淺唱
樂韻輕輕陪伴你長夜過 今天只得你共我

月臂彎彎伴你安睡 手拖手夢鄉裡去
摘顆星星陪伴你長夜過 星光照給你共我

流螢如繁星 琴弦輕 朗月仍伴眼前
靜靜良宵 琴弦飄 我獨陪伴你到天曉

樂韻輕輕陪伴你長夜過 今晚只得你共我

月臂彎彎伴你安睡 手拖手夢鄉裡去
摘顆星星陪伴你長夜過 星光照給你共我

流螢如繁星 琴弦輕 朗月仍伴眼前
靜靜良宵 琴弦飄 我獨陪伴你到天曉

樂韻輕輕陪伴你長夜過 今晚只得你共我

作者: ar_woo    時間: 13-3-2008 15:29

引用:
原帖由 東加豆 於 13-3-2008 14:00 發表 這首歌也不錯..   http://goowy.box.net/index.php?rm=box_v2_download_shared_file&file_id=f_140403219   蔡楓華-輕談淺唱     作曲:Li Ya Sang填詞:卡龍編曲:Chris Babida, A ...

大家覺唔蔡楓華唱親個"你"字, 发音比較特別

例加: 聽下上面 "樂韻輕輕陪伴長夜過"

作者: 東加豆    時間: 13-3-2008 15:37

引用:
原帖由 ar_woo 於 13-3-2008 15:29 發表   大家覺唔蔡楓華唱親個"你"字, 发音比較特別   例加: 聽下上面 "樂韻輕輕陪伴你長夜過"

係丫.....'L' ...

你再聽下 '倩影'....  都係咁 ga....^^!!

作者: ar_woo    時間: 13-3-2008 15:50

引用:
原帖由 東加豆 於 13-3-2008 15:37 發表   係丫.....'L' ... 你再聽下 '倩影'....  都係咁 ga....^^!!

yes

作者: AmuroLee    時間: 2-4-2008 04:03

當年黎明參加新秀時黻捘仴q曲正是蔡楓華的絕對空虛。
作者: waikam    時間: 15-4-2008 21:16

蔡楓華其實不失好歌,由他第一張碟 點樣講你知,已有很多好歌,內裡有一首是電台廣播劇記者馮日記主題曲 ( 得失寸心知 ),內裡歌詞真的寫得不錯,而卻給人遺忘,其首段歌詞如下
任你幾高,不肯扣頭拜,任你幾低,不肯踩,在我心中,高低都咁大,眼底尊卑只有事實分好壞
很可惜的事是事不附實!
可嘆!

作者: kkeeleung    時間: 16-4-2008 00:29

引用:
原帖由 waikam 於 15-4-2008 21:16 發表 蔡楓華其實不失好歌,由他第一張碟 點樣講你知,已有很多好歌,內裡有一首是電台廣播劇記者馮日記主題曲 ( 得失寸心知 ),內裡歌詞真的寫得不錯,而卻給人遺忘,其首段歌詞如下任你幾高,不肯扣頭拜,任你幾低, ...
其實70年代後其有四位年青白馬王了. 至今, 張國榮 - 鍾保羅及陳百強都巳過世, 實在令婉惜.

更無奈係蔡楓華 - "生不如死"

作者: honhon    時間: 28-4-2008 12:53     標題: Ken 加油

以前一直喜歡聽蔡楓華的歌曲,雖不是他的超級fans,但他的歌真是十分悅耳.特別是情歌.我最喜歡”倩影”,”誓言”,”青春三重奏”,”莫聽我哭訴”,”娉婷”.
其實他的遭遇令人非常惋惜,一位這麼有才華的歌手.應該有無限的前途吧!很想知道現在他的心理病康復了沒有?祝福他吧!
作者: 火馬    時間: 28-4-2008 16:10

佢細時響蘇屋村;因為同第d細路爭乒乓波檯;畀人地個阿哥打傷腳。所以佢有d長短腳;亦因為咁;佢做唱歌的台風;好興擘大雙腳黎企!

點解我知?打傷佢果個人;我識(同佢唔熟)!。

作者: Josah    時間: 8-6-2008 23:48

引用:

我好鍾意這首歌,    另一隻.[無奈只有恨]都好好聽.歌詞好正.

作者: ar_woo    時間: 9-6-2008 01:57

引用:
原帖由 tnd1964 於 9-3-2008 17:34 發表 I like his songs very much...still hope that someday can see his new concert...but don't know who will give him such chance.

Maybe you can sponsor it and hold a concert for him

作者: kkeeleung    時間: 9-6-2008 10:39

引用:
原帖由 ar_woo 於 9-6-2008 01:57 發表   Maybe you can sponsor it and hold a concert for him
No, even you sponsor him to have a concert, he will be scare on TVB. like cable TV arranged a concert to him around 10 years ago. He still belive that TVB will stop him to do, or make him become worst and worst....
作者: 拾實什習窄炸集    時間: 9-6-2008 11:05

引用:
原帖由 kkeeleung 於 9-6-2008 10:39 發表 No, even you sponsor him to have a concert, he will be scare on TVB. like cable TV arranged a concert to him around 10 years ago. He still belive that TVB will stop him to do, or make him become ...

May be we can sponsor him to have a concert in green mountain hospital then TVB won't say anything about it ?

Oldcakes members are free to see 

作者: kkeeleung    時間: 9-6-2008 11:45

引用:
原帖由 拾實什習窄炸集 於 9-6-2008 11:05 發表   May be we can sponsor him to have a concert in green mountain hospital then TVB won't say anything about it ?   Oldcakes members are free to see 
其實我都想 他/他人 好過一點, 但, 這都是他的選擇. 他明顯這决定不正確. 當他可以改變自已時,放不下, 拿不起,機會一次次流正..
作者: 拾實什習窄炸集    時間: 9-6-2008 11:50

引用:
原帖由 kkeeleung 於 9-6-2008 11:45 發表 其實我都想 他/他人 好過一點, 但, 這都是他的選擇. 他明顯這决定不正確. 當他可以改變自已時,放不下, 拿不起,機會一次次流正..
I think what really happen in the back  of the  screen is much more worse than we saw in front of the screen. What I mean is the big boss really treat him very very very bad, not just freeze his activties in this business....  that is my guessing
作者: 999    時間: 9-6-2008 12:41

如果他在更年輕時,早一点受挫折,多一点歷煉和省思,可能就不会闖出個大禍來.

我並不是他的fan,他有些作品也不錯,但我覺得聽他的歌比看他表演更好.

反而後來他頭髮稀疏了,肚腩凸出了,頭腦变了後重出江湖時更為敬重:就算多了負面新聞,但自已病了,背負着昔日白馬王子及現今四大顛王的封号,前面面對的,是昔日超級fans及很多等看笑話的人,背負壓力何其多,就算是平常人也難以招架!

作者: 聰洛多薩比    時間: 9-6-2008 13:20

引用:
原帖由 999 於 9-6-2008 12:41 發表 如果他在更年輕時,早一点受挫折,多一点歷煉和省思,可能就不会闖出個大禍來. 我並不是他的fan,他有些作品也不錯,但我覺得聽他的歌比看他表演更好. 反而後來他頭髮稀疏了,肚腩凸出了,頭腦 ...

會唔會...

天將降大任於斯人也呀???

作者: 999    時間: 9-6-2008 13:21

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 9-6-2008 13:20 發表 會唔會... 天將降大任於斯人也呀???

天將降大鑊於斯人也

作者: 拾實什習窄炸集    時間: 9-6-2008 13:26

引用:
原帖由 999 於 9-6-2008 13:21 發表 天將降大鑊於斯人也

I don't think so...since he is not a young man any more..what else he can re-start over again !

作者: ar_woo    時間: 9-6-2008 13:34

引用:
原帖由 999 於 9-6-2008 12:41 發表 如果他在更年輕時,早一点受挫折,多一点歷煉和省思,可能就不会闖出個大禍來. 我並不是他的fan,他有些作品也不錯,但我覺得聽他的歌比看他表演更好. 反而後來他頭髮稀疏了,肚腩凸出了,頭腦 ...

bro 999, I always wonder if you work/ worked in TV/ movie production business? You seem to know a lot about it. Also you are very handsome

作者: 999    時間: 9-6-2008 14:02

引用:
原帖由 ar_woo 於 9-6-2008 13:34 發表   bro 999, I always wonder if you work/ worked in TV/ movie production business? You seem to know a lot about it. Also you are very handsome

In fact,我八卦又囉梳啫,個樣就有兩撇八字鬚..........

ar_woo兄,你不單只外表雖然風度翩翩,儀態萬千,且講野軟着陸又不傷人:你之前話我仙風道骨...........http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=7914&extra=page%3D1&page=1  我都知你講嘢有骨ga la!!   

明褒暗貶,語帶棉針啊!真係要向你學嘢!OrZ

作者: ar_woo    時間: 9-6-2008 14:14

引用:
原帖由 999 於 9-6-2008 14:02 發表   In fact,我八卦又囉梳啫,個樣就有兩撇八字鬚.......... ar_woo兄,你不單只外表雖然風度翩翩,儀態萬千,且講野軟着陸又不傷人:你之前話我仙風道骨...........http://www.oldcake.net/vie ...

wa... I think you mixed up what I had thought (b4 meeting you) and saw--"ar_woo 回頭一看, 眼前的999竟是一位年少英俊, 官仔骨骨, (以外貌看)27,8歲左右的斯文年青人, 完全冇老道士/老差骨 feel " ..... and your handsomeness has been confirmed by oldcake members here, who remember you as 令仔/ 應該好多女朋友/ etc

作者: 999    時間: 9-6-2008 14:43

引用:
原帖由 ar_woo 於 9-6-2008 14:14 發表   wa... I think you mixed up what I had thought (b4 meeting you) and saw--"ar_woo 回頭一看, 眼前的999竟是一位年少英俊, 官仔骨骨, (以外貌看)27,8歲左右的斯文年青人, 完全冇老道士/老差骨 ...

睇翻先知原來咁來骨!比你D話骨o梗死!

係wor,我係有好多女朋友(當然包括ar_woo兄你la! )

作者: ar_woo    時間: 9-6-2008 14:48

引用:
原帖由 999 於 9-6-2008 14:43 發表 睇翻先知原來咁來骨!比你D話骨o梗死! 係wor,我係有好多女的朋友(當然包括ar_woo兄你la! )

小弟可提供各種窗, 板 合金輪圈等等, 好多好多

作者: 999    時間: 9-6-2008 14:54

引用:
原帖由 ar_woo 於 9-6-2008 14:48 發表   小弟可提供各種鋁窗, 鋁板 鋁合金輪圈等等, 好多好多鋁

你真係多!

作者: 999    時間: 9-6-2008 14:58

講返蔡生把la,D個帖係老頂開ga!因住話我地離題呀!

佢近況點呢?(我指蔡生)

作者: ar_woo    時間: 9-6-2008 15:02

引用:
原帖由 999 於 9-6-2008 14:58 發表 講返蔡生把la,D個帖係老頂開ga!因住話我地離題呀! 佢近況點呢?(我指蔡生)

ok ok, sorry........ 呢度有一個幾好的介紹(不過蔡生最近近况就似乎冇乜人知),

http://rogerwu.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1190070

作者: 999    時間: 9-6-2008 15:25

引用:
原帖由 ar_woo 於 9-6-2008 15:02 發表   ok ok, sorry........ 呢度有一個幾好的介紹(不過蔡生最近近况就似乎冇乜人知),   http://rogerwu.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1190070

Thank you ar_woo ,而且比我揾返D隻也許係我最中意佢o既歌!!

作者: 聰洛多薩比    時間: 9-6-2008 18:17

引用:
原帖由 honhon 於 28-4-2008 12:53 發表 以前一直喜歡聽蔡楓華的歌曲,雖不是他的超級fans,但他的歌真是十分悅耳.特別是情歌.我最喜歡”倩影”,”誓言”,”青春三重奏”,”莫聽我哭訴”,”娉婷”.其實他的遭遇令人非常惋惜,一位這麼有才華 ...

係啦...可惜...

真係希望佢可以重新振作...

就算時日無多都好...

要活得有意義...

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0