標題: 竟然有如此自以為是的人 [打印本頁]

作者: AmuroLee    時間: 1-2-2009 17:16     標題: 竟然有如此自以為是的人

http://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=%E6%A9%9F%E5%8B%95%E6%88%B0%E5%A3%ABZ_GUNDAM&diff=9033130&oldid=8969856

http://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=%E6%A9%9F%E5%8B%95%E6%88%B0%E5%A3%ABGUNDAM_ZZ&diff=9033134&oldid=8970220

Z Gundam當年在TVB播出時的名稱的確是「機動戰士再起風雲」,而Gundam ZZ當年在TVB播出時名稱的確是「機動戰士雷霆一擊」。
呢個人硬要將兩個名調返轉,但凡有人作出修改,指出其實應該調轉先痟N會畀佢改返轉頭。

作者: actionkamen    時間: 1-2-2009 21:47

引用:
原帖由 AmuroLee 於 1-2-2009 17:16 發表 Z Gundam當年在TVB播出時的名稱的確是「機動戰士再起風雲」,而Gundam ZZ當年在TVB播出時名稱的確是「機動戰士雷霆一擊」。呢個人硬要將兩個名調返轉,但凡有人作出修改,指出其實應該調轉先啱就會畀佢改返轉頭。..

當時(約九二年)知道佢無線播Z Gundam都幾開心,但聽到佢個名叫機動戰士再起風雲,
同幾個同事討論時都話有無搞錯呀,使唔使改個咁嘅名呀,仲要抄蝙蝠俠再戰風雲 (Batman Returns),聽到都起雞皮!
當年仲有東方不敗風雲再起,仲之好鬼多風雲

作者: RXBlack    時間: 1-2-2009 23:06

呢個算唔算wiki設計的問題....?

係都應該叫 太空戰士再起風雲, 佢之前叫太空戰士嘛 

第一次聽Z叫再起風雲已經嚇一跳...  ZZ叫雷霆一擊真係好似比雷打到......

作者: AmuroLee    時間: 2-2-2009 08:39

我]親身經歷過鶩荇犮N,記得清清楚楚。 而家指出佢嚙欞~,反而仲要畀人要求要查證過先至好改返琚A你話係咪氣頂?
作者: 幻之聖騎士    時間: 2-2-2009 09:43

引用:
原帖由 AmuroLee 於 2-2-2009 08:39 發表 我]親身經歷過鶩荇犮N,記得清清楚楚。而家指出佢嚙欞~,反而仲要畀人要求要查證過先至好改返琚A你話係咪氣頂?

我撐你~~~

z - 再起風雲

zz - 雷霆一擊

其實quote返一期a-club或漫週既電視節目表就知啦﹐再唔係係老餅某一個post好似有歷代無線做既動畫表,都係咁講,真係唔明d人憑乜嘢咁信自己所講。

作者: celia    時間: 2-2-2009 10:34

網上都有唔少呢類動畫名表,依年份排列,可以做引證,如果有當年既節目表就更有力證了,而且年代相隔唔係好耐,咁多人都記得,有証明的話都唔由得佢唔改變

http://k.pconline.com.cn/question/860891.html

其實當時都有D不滿,點解唔叫返Z , ZZ , 型D

作者: actionkamen    時間: 2-2-2009 10:41

引用:
原帖由 AmuroLee 於 2-2-2009 08:39 發表 我懐親身經歷過嗰個時代,記得清清楚楚。 而家指出佢嘅錯誤,反而仲要畀人要求要查證過先至好改返啱,你話係咪氣頂?

我當年特登買部二合一電視錄影機錄低,可惜最後掉咗,唔係就可以幫你拆佢牙!

作者: singingsoul    時間: 2-2-2009 12:09

我估全港網民動畫迷係得佢一個錯。
你看﹐3home和這裡沒有一個人表示過懷疑﹐根本個個都知佢錯﹐這種情況簡直可以告知wiki admin﹐ 有冇0架其實﹖因為佢實在係無知扮大袋﹐污染互聯網。
作者: Delight986    時間: 2-2-2009 14:01

引用:
原帖由 RXBlack 於 1-2-2009 23:06 發表 呢個算唔算wiki設計的問題....?   係都應該叫 太空戰士再起風雲, 佢之前叫太空戰士嘛    第一次聽Z叫再起風雲已經嚇一跳...  ZZ叫雷霆一擊真係好似比雷打到......

還有TVB版:
機動戰士再起風雲,馬沙未自揭露身份之前..?

竟然又冇化名喎~古華多羅•巴展拿~???

仍然叫番"~馬沙~~???
咁係人都知道佢係馬沙~囉~~???

咁馬沙使乜掩飾身份~喎~~???

毫無神秘感~~!!!

又冇日語OP/ED~?

作者: actionkamen    時間: 2-2-2009 14:17

好似更正番
維基 Z Gundam
維基 ZZ Gundam

作者: AmuroLee    時間: 2-2-2009 14:48

引用:
原帖由 actionkamen 於 02/02/2009 14:17 發表 好似更正番 維基 Z Gundam維基 ZZ Gundam

但唔知幾時又會畀佢改返轉頭呢……

作者: actionkamen    時間: 2-2-2009 14:53

引用:
原帖由 AmuroLee 於 2-2-2009 14:48 發表 但唔知幾時又會畀佢改返轉頭呢……  

見到佢改返轉頭,我地咪更正返佢囉!豈容佢歪曲歷史呀!

千祈唔好放棄呀!

作者: AmuroLee    時間: 2-2-2009 15:07

引用:
原帖由 actionkamen 於 02/02/2009 14:53 發表 見到佢改返轉頭,我地咪更正返佢囉!豈容佢歪曲歷史呀!千祈唔好放棄呀!

有齯H鷅基有特權,你改多幾次佢分分鐘出個warning畀你,話你惡意破壞,或者話你係Spammer,然後仲話要block你account同IP

http://en.wikipedia.org/wiki/User_talk:Amuro_Lee

鶡鴙葙x不靈鴾砲S好似就係呢類特權份子之一。

作者: 幻之聖騎士    時間: 2-2-2009 15:45

引用:
原帖由 AmuroLee 於 2-2-2009 15:07 發表 有齯H鷅基有特權,你改多幾次佢分分鐘出個warning畀你,話你惡意破壞,或者話你係Spammer,然後仲話要block你account同IP http://en.wikipedia.org/wiki/User_talk:Amuro_Lee   鶡鴙葙x不靈鴾 ...

我有睇過你回佢既內容,可否教我如何回應或留言佢,因為我唔識用wiki。如果佢話佢讀英華,咁我係佢10屆前既師兄啦,hehehehe

作者: AmuroLee    時間: 2-2-2009 18:10

自己錯鱄垠n咁寸,又要認屎認屁。
Uwants同Discuz有較深入黻Q論?
佢究竟真係識得幾多活鷊磳N麰輕銊疚F專家?
定係佢自認為自己已經係專家,聽唔入其他任何人儱N見?

我只是希望有實在的期數資料, 如果您有查那就沒問題. 維基可不是您說您記得就可以修改的地方. 您一再強調那是您的記憶, 誤導別人認為那是您單靠記憶而沒有實際去查找您所說的資料, 這不能怪我作出質疑. 我不是不相信您有那些資料, 我只是希望您是真真正正的有去查找資料, 而不是單單十幾年前看過再用記憶來談罷了. 另外, 如果要講記憶, 我也認識不少活在當代的Gundam迷, 這班是迷得會去出席香港高達聚會的人, 光靠記憶卻又是只要有多一點疑問就不肯定的人. Uwants和Discuz這兩邊我也算常駐, 有較深入資料討論的也就這兩邊, 這兩邊卻從來都不見有人拿過實在資料來質疑我的說法. 其他很多討論區是連光束槍和雷射槍都還沒分得清的地方, 您想在那些地方去找出有甚麼程度的老人出來講當年? 嚴格來說我一樣是在經歷過當代的人, 不要以為您光講靠記憶, 列出大堆您有的資料卻又沒有說明您自己有去查證就能說服別人. 像這樣列明資料, 確定有甚麼期數作為依據的回應才實際上的有意思. 另外, 在我自己討論頁, 那個網頁是一個IP用戶沒簽名地留下的, 請您看清楚才回應, 不要沒頭沒腦的回話. 神話的搜尋者 (留言) 2009年2月2日 (一) 08:00 (UTC)

作者: AmuroLee    時間: 2-2-2009 18:11

引用:
原帖由 幻之聖騎士 於 02/02/2009 15:45 發表   我有睇過你回佢既內容,可否教我如何回應或留言佢,因為我唔識用wiki。如果佢話佢讀英華,咁我係佢10屆前既師兄啦,hehehehe

佢已經delete晒麜\自己對話頁黚d言喇。

不過你依然可以去我個對話頁度留言,留言前請註冊維基帳戶然後登入。

新留言請在最底撰寫,撰寫完畢後請用「~~~~」作為簽名。

http://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=User_talk:AmuroLee&action=edit&section=2

作者: AmuroLee    時間: 2-2-2009 18:53

佢既然話我有查證就冇問題,咁即係真相已經相當清楚,不容佢去否認。

但佢嚘A度真係十分之傲慢:

「另外, 如果要講記憶, 我也認識不少活在當代的Gundam迷, 這班是迷得會去出席香港高達聚會的人, 光靠記憶卻又是只要有多一點疑問就不肯定的人.」

我雖然冇去高達聚會,但我八十年代已經投稿到A-Club寫高達鴾撜飽C

論資歷,我唔會比「壞腦」麍央D韋基利兄淺。

3home高達谷應該重有好多谷友會記得我好耐之前鶣莥ost過鴾憛C

而家新一代儱s晉高達迷係咪都係咁自以為是?

Uwants同Discuz黻Q論質素又有幾高?點解我冇再鰤疚F黻Q論區或者Newsgroups度出現?

唉……

作者: 任因玖    時間: 2-2-2009 21:01

AmuroLee兄,

你一定無錯,

我地支持你

作者: AmuroLee    時間: 2-2-2009 21:11

最可惡的是他靠的是二手資料,而我們這一代全是親身的經歷,第一手的記憶和第一手的資料。
竟然都被他如此的侮辱一番。那麼我們的光陰、我們的時間、我們的青春,真的是白白地虛耗了,變得一點價值也沒有,連起碼的一點尊重也沒有。
或許因為「壞腦」的遺蹟依然存在,所以新一代仍對它有一點尊重吧。我二十年前在A-Club寫的文章、多年來的貼文已經散失(現時網上散落的中文版Hi-Streamer小說頭兩章其實是我當年打的),就被當作是老人痴呆般的自說自話了。
想起來也覺得荒謬。
作者: AmuroLee    時間: 2-2-2009 21:40

頂!無藥可救! http://www.uwants.com/viewthread ... extra=#pid108785594
作者: RXBlack    時間: 2-2-2009 22:42

相信好多人都記得清清楚楚。 咁大系列都會錯....  仲可以作個理由出來解釋再起風雲係ZZ, 哈....  你估係翻譯咩.... 
好似 「錦繡年華」 原來原名係 「子鹿物語」  ....  都無厘頭

AmuroLee兄不要再花時間理佢la...  用d時間睇高達片算la    

有時仲邊有資料剩落, 電視台內部就可能有, 普通人都只靠記憶判別舊嘢     

作者: Bobby仔    時間: 2-2-2009 23:40

z - 再起風雲

zz - 雷霆一擊 x 100000000,

真係有無辦法揾到D咩supporting去撑到Amuro兄令到果兜友 O 咀收聲呢各位巴打? 賭一億我都賭啊!!!

作者: Bobby仔    時間: 2-2-2009 23:52

仲可以自認甚麼第一屆宇宙世紀XXXXX!!
作者: 幻之聖騎士    時間: 3-2-2009 09:29

引用:
原帖由 AmuroLee 於 2-2-2009 21:40 發表 頂!無藥可救! http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=7476766&pid=108785594&page=3&extra=#pid108785594

佢而家好似係態度上既死撑啫,就Z同ZZ既中譯都叫接受咗啦,反正我地都係要佢正視錯誤問題,佢更正就算。

其實你睇佢寫既嘢都知佢既為人偏向自大驕傲,呢d性格改唔到既,但佢貴為"英華仔",完全無"英華仔"應有既純樸謙和,十年啫,唔係咁大差別呀化......

作者: singingsoul    時間: 3-2-2009 12:49

引用:
原帖由 AmuroLee 於 2-2-2009 21:40 發表 頂!無藥可救! http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=7476766&pid=108785594&page=3&extra=#pid108785594

其實網上所有論壇﹐新聞組都是這般光景了。

我自己在這裡都曾經提出"仍然懷疑宇宙大帝港版威利說"。難保版友都當我係這種自以為是的人。不過我直頭係把當年小朋友的懷疑都照搬了過來﹐我那群朋友同學仔都的的確確當年就有“聽來像是威利﹐但又可能不是”的疑惑。

然而Z在港要到90年後先播﹐老老實實﹐我們那時都18-20歲有非常清晰的記憶了﹐咁都記錯真係吃新鮮糞便了。3屋有個朋友好好心機寫出當年的理解﹐當年係覺得中文名好笑﹐但是解得通﹐Z是FIRST GUNDAM續集﹐所以再起風雲﹐ZZ懶係好勁的感覺﹐所以雷霆一擊。如果連這個當年理解的邏輯存在都不承認﹐咁真係要靠報紙﹐甚至TVB出信啦不如。不過講真﹐超多餘。網上的資料/意見發佈太容易了﹐他要亂來﹐其實你跟他動氣係冇價值。WIKI﹖關於日本動畫的資料﹖日本WIKI還會看重一點點﹐香港的﹖自大的說﹐他出得這種錯﹐根本不夠班。

說真如果好運﹐甚至還有可能找到當年TVB錄下的Z添。我在外地約94年就是租人家在無線錄的版本。我估係預定時間錄﹐好多時看到無線新聞提要。我想那懵懂學究可能要看到那ZETA有再起風雲的SCREENSHOT才肯認衰。

根本兩輯GUNDAM在無線的名稱係動畫迷常識﹐我真係想像不到有人會錯。不於現在的新聞組﹐論壇多發言﹐尤其uwants, discuss, 3home等大區不失明智之舉, 那些地方等如鬧市街頭巷尾﹐多是市井之徒﹐網絡暴民吧了﹐你期待甚麼﹖(當然還是有些少正常君子)。你估還是96﹐97年代互聯網剛盛﹐充滿學識智慧營養的日子咩。

(PS.我講左各大論壇﹐新聞組都還有君子啦﹐各有心人士自己對號入座做網絡暴民的話﹐我幫你唔到呀。)

作者: singingsoul    時間: 3-2-2009 13:01

我笑爆了﹐他連聲色藝直播室都話錯﹗
有聲色藝這網時﹐他上網玩了嗎﹖

聲色藝係好多時有行內人提供資料吧﹖都話錯﹐冇野講囉。

oldcake.net出名多尋根究底的能人異士﹐可能可以找到證據剝佢棚牙。

作者: 亞力    時間: 3-2-2009 14:05

其實可能佢已經知自己錯, 不過落唔到台要死撐到底.
作者: actionkamen    時間: 3-2-2009 14:31

引用:
原帖由 AmuroLee 於 2-2-2009 21:11 發表 最可惡的是他靠的是二手資料,而我們這一代全是親身的經歷,第一手的記憶和第一手的資料。竟然都被他如此的侮辱一番。那麼我們的光陰、我們的時間、我們的青春,真的是白白地虛耗了,變得一點價值也沒有,連起碼 ...

『壞腦』的Lord Valkyrie都在維基留言確認,事件是否應告一段落!

http://zh.wikipedia.org/wiki/User_talk:AmuroLee
我是壞腦的 Lord Valkyrie, 經過和老化石們等 3 人的三重確認後, Z=再起風雲, ZZ=雷霆一擊是肯定的, 若玩有需要還可以找 VHS 再確認, 畢竟 VHS 才是最終證據啊. 至於壞腦的修改可能要再晚一點, 那邊網站的問題我還未能解決. 因為壞腦的出錯在此說聲抱歉啦 !!Lordvalkyrie (留言) 2009年2月3日 (二) 04:12 (UTC)

作者: AmuroLee    時間: 3-2-2009 19:01

或許我以後都不會再替維基編寫任何資料了,無論中文版還是英文版,都充滿著一些不可理喻,開口埋口「指引」鴾H。
http://en.wikipedia.org/wiki/User_talk:Amuro_Lee
http://zh.wikipedia.org/wiki/User_talk:Amuro_Lee

為何我以明愛女職員為例子?
就係因為社會上好多人只強調「指引」作為行事的準則,其實是一種危機。我只覺得呢種處事方式完全缺乏人性,甚至有時會得出絕對荒謬齔痕G。尤其是當判斷一些牽涉到基本價值黻暋D時,我]係咪應該多以Common Sense作為依據?
現代社會分工精細,一絲不苟,社會上每個人都有佢黿^位,每個崗位都強調專業精神。為何普通法的法院要引入陪審團制度?正正就是因為專業人士往往有他們的盲點。
已故巴勒斯坦藉美國教授Edward Said在「知識分子論」中認為,知識分子其實和專業人士相對,知識分子應該是餘業人士而不是專業人士。他創造了一個新term "amateurism"與"professionalism"相對。

作者: adamying    時間: 4-2-2009 15:27

Amuro_Lee兄, 你應該唔好叫佢改麻, 等全世界同好可以有個笑話笑麻.

作者: 杜劍龍    時間: 4-2-2009 16:13

100%支持Amuro兄.

太空戰士

機動戰士再起風雲 

機動戰士雷霆一擊 

呢三個TVB帶比我咁驚嚇既名字我地一世都記得!

作者: AmuroLee    時間: 4-2-2009 17:26

引用:
原帖由 adamying 於 04/02/2009 15:27 發表 Amuro_Lee兄, 你應該唔好叫佢改麻, 等全世界同好可以有個笑話笑麻.

唔係我叫佢改架,自從被佢質疑之後我已經冇改過任何洁C其實係唔知邊個出手改返琚C

作者: AmuroLee    時間: 5-2-2009 04:50     標題: 參考資料

資料來源:A-Club

A-Club第150期第93頁

A-Club第156期第27頁

A-Club第150期第22至23頁

作者: Bobby仔    時間: 5-2-2009 05:12

D珍蔵係Amuro兄你架?點解唔一早...??
作者: AmuroLee    時間: 5-2-2009 05:59

屋企個Scanner壞髐妨幙冇再買新,所以要搵機會去阿媽屋企Scan 畀阿媽起勢咁趕,話我阻住佢堐
作者: AmuroLee    時間: 5-2-2009 06:07     標題: 順手鰣蚋黏D度摷返N年前影落屩竅菪X

二十一年前屩簧報月曆

舊LD

舊書

作者: adamying    時間: 5-2-2009 11:55

Amuro_Lee兄擁有唔少真藏喎, 小弟好羨慕, 小弟遠比Amuro_Lee兄收蔵少, 我都試過去youtube及網上找過, TVB當年做的Zeta 及 double Zeta 的資料, 但都找不到, 還看見有人話無線已經洗晒D片(但我唔係好信, 因為唔似電視台一向做法). 現在已經有真憑實據, 大家都有正確資料, 唔洗再拗啦. 可喜可賀.
作者: Delight986    時間: 5-2-2009 14:36

引用:

算啦~!

小去U汪...

佢地論壇設成人區,有會員張貼(甜相)又裝人彈弓",報串報警拉人~~

操守問題..~~

作者: adamying    時間: 5-2-2009 15:33

引用:
原帖由 Delight986 於 5-2-2009 14:36 發表 算啦~! 小去U汪... 佢地論壇設成人區,有會員張貼(甜相)又裝人彈弓",報串報警拉人~~ 操守問題..~~

懱摀ㄠo..........  誠信何存呀.............

作者: actionkamen    時間: 5-2-2009 16:34

引用:
原帖由 AmuroLee 於 5-2-2009 06:07 發表 二十一年前嘅舊海報月曆

阿姆尼兄呢張海報真經典,當年我見到有間舖頭(好似係日通動畫廊)貼出來,直頭唔捨得走呀!

作者: Delight986    時間: 5-2-2009 17:21

引用:
原帖由 actionkamen 於 5-2-2009 16:34 發表 阿姆尼兄呢張海報真經典,當年我見到有間舖頭(好似係日通動畫廊)貼出來,直頭唔捨得走呀!http://i117.photobucket.com/albums/o74/amurolee/OldPoster.jpg

後來好多Gundam模型小冊子都有哩類模型相睇..

我都有一,兩本~咁..

作者: 聰洛多薩比    時間: 5-2-2009 18:16

咦???

呢個咪就係uwants個個走火入魔既神秘的神經漢???

個個就係成日向uwants發表好多言論...

佢已經到達一個走火入魔...自以為是同分不清現實和動畫既地步喇...

佢認為現實中係有米粒子...又或者有好相近既粒子...

但係老細呀...明明無一種粒子叫米洛夫斯基粒子...

就夾硬搵一種相近既粒子黎代替...

你話係唔係夾硬黎???

同埋呢丁友完全無幽默感...

同佢真係道不同呀...

作者: Delight986    時間: 5-2-2009 19:45

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 5-2-2009 18:16 發表 咦??? 呢個咪就係uwants個個走火入魔既神秘的神經漢??? 個個就係成日向uwants發表好多言論... 佢已經到達一個走火入魔...自以為是同分不清現實和動畫既地步喇... 佢認為現實中係有米粒子...又或者有好相近既 ...

メカニック関係2 -
MRX-009サイコガンダムのサイココントロールシステムを改良し、外部からの操縦をより高度にすることに成功した。 ..... ミノフスキー物理学 [Minovsky physics] 元ジオン公国の物理学者で、一年戦争開始直前に連邦政府へと亡命したT.Y.ミノフスキー博士 ...
Minovsky Physics  ミノフスキー物理学 ガンダム
http://www2u.biglobe.ne.jp/~asurada/ms_labo/terms/terms_mecha2.html

DiaryNote -
ミノフスキー物理学(Minovsky Physics) ミノフスキー物理学仮説は、ロシア系スペースノイドであるジオン公国在住の物理学者トレノフ・Y・ミノフスキー博士が提唱した学説である。 ミノフスキー粒子(Minovsky Particle)という素粒子の存在を仮定し、 ...
http://83998.diarynote.jp/m/?page=3&guid=ON

作者: 任因玖    時間: 5-2-2009 20:41

呢套卡通在香港播放的時間我都記得.

z-應該在92年尾開始播的,時間好似4:30.

在94年6月重播過一次.

作者: AmuroLee    時間: 6-2-2009 02:03

引用:
原帖由 任因玖 於 05/02/2009 20:41 發表 呢套卡通在香港播放的時間我都記得. z-應該在92年尾開始播的,時間好似4:30. 在94年6月重播過一次.  

Z 92年11月11日起在TVB首播,播出時間係逢星期一至五下午5:40;

ZZ 93年3月30日起在TVB首播,播出時間係逢星期一至五下午5:35。

作者: adamying    時間: 6-2-2009 10:57

當年真係等到頸都長先有得睇, 仲想住會唔會冇機會睇.........
作者: AmuroLee    時間: 6-2-2009 12:04

引用:
原帖由 adamying 於 06/02/2009 10:57 發表 當年真係等到頸都長先有得睇, 仲想住會唔會冇機會睇.........

十五歲時年少無知,當年要睇日本動畫,只有質素差劣鵀捔蝦v帶同埋兩間電視台,唔知道將來VCD、DVD、網上download會大行其道。鬺馴冇心理準備黿〞p底下,屋企人話要送我過英國讀高中(當年公務員子女19歲前享有海外留學津貼)。由於當時正在沈迷Gundam,一心諗住電視台好快會播,堅決抵制屋企人翵M定,於是就錯失魕O個機會。點知後來等到出薊懋|做事,TVB先至播Z高達。

最諷刺麉Y,當年有個同學由小學開始同我同班,成績一直差過我,亦係鶡~過英國,點知後來鬗津大學讀埋Ph.D返薄C

次次舊同學聚會就好似做緊兩個人辦鴾騆實驗咁。

好多經歷會影響一個人鴾@生,試問咁深刻黿訄V,點會唔記得?

作者: Delight986    時間: 6-2-2009 14:06     標題: 殘酷時間巨輪

引用:
原帖由 AmuroLee 於 6-2-2009 02:03 發表  Z 92年11月11日起在TVB首播,播出時間係逢星期一至五下午5:40; ZZ 93年3月30日起在TVB首播,播出時間係逢星期一至五下午5:35。

Z-G 92年11月11日起(星期二)在TVB首播~~???
為乜日本動畫唔係星期一首播~喎?
當年就係咁畀靠兩間電視台無線節目時間坤"我攪到錯過頭4話~~???
無線又唔宣傳首播Z-G~時間日期喎..
新聞佈告欄上一頁. 新聞佈告欄圖示.
 項次圖示 98年度. 一月份 · 二月份 · 三月份 · 四月份 · 五月份 · 六月份 · 七月份 · 八月份 · 九月份 · 十月份 · 十一月份 · 十二月份 ...
http://www.sfb.gov.tw/secnews/news/news.htm

引用:
原帖由 AmuroLee 於 6-2-2009 12:04 發表  十五歲時年少無知,當年要睇日本動畫,只有質素差劣鵀捔蝦v帶同埋兩間電視台,唔知道將來VCD、DVD、網上download會大行其道。鬺馴冇心理準備黿〞p底下,屋企人話要送我過英國讀高中(當年公務員子女19歲前享有海外留學津貼 ...

咁你係97前公務員子女有長俸都幾好丫~!
當年要睇日本動畫租餅老翻差劣VHS-Macross電影,成個TV畫面都係青色..
可能N轉為PAL~線關係..
要忍受哩D低質數租老翻差劣青色VHS至可以睇日本動畫..
後來至知道大丸可以入影視會租餅N-線VHS日本動畫..睇,比較靚D咁..日本正版喎..
再後來有2手影視會出售安樂影帶正版PAL~線VHS睇又靚D...
如果以前當年舊時讀書有電腦可以上網搵資料的話?
咁我唔使去乜外國讀書都可以有成績進步啦~!
就算老師幾惡都可以自己上網搵資料,
唔使只靠老師至明白~!
以前邊會有得上網~丫~?

如果以前讀書有得上網的話~?

一早已經識得AmuroLee你咁勁人啦~!
咁HKU都唔差丫~!
今日英國BNO都唔可以通行~啦~!
我亞叔出身HKU,今日做香港教育官~啦~!
以前讀書查字典成晚續頁查幾咁晒時間~浪費時間丫~?
今日上網查字幾快~呀~!
今日查~英文,日文幾咁容易~丫~!
人生有幾多寶貴時間可以畀你慢慢成晚續頁查~丫又~???
以前怎會有DVD,Blu-ray~丫~???
你都唔知道十年之後有乜器材啦~!
唉~!好多時都走唔番追唔番轉頭~咁!
我覺得好似殘酷時間巨輪既犧牲品~咁款..
OC有D唏噓感...~
今日學生比較幸福得多~!

作者: adamying    時間: 6-2-2009 16:29

引用:
原帖由 AmuroLee 於 6-2-2009 12:04 發表 十五歲時年少無知,當年要睇日本動畫,只有質素差劣鵀捔蝦v帶同埋兩間電視台,唔知道將來VCD、DVD、網上download會大行其道。鬺馴冇心理準備黿〞p底下,屋企人話要送我過英國讀高中(當年公務員子女19歲 ...

唔好咁想 AmuroLee兄, 或者現在有些東西係你沒有去英國之後, 不知不覺間獲得一些珍貴的東西.

作者: wwl36    時間: 6-2-2009 16:58

小弟在港只睇過‘太空戰士’, 但support阿寶羅兄的資料  
作者: AmuroLee    時間: 7-2-2009 02:52

引用:
原帖由 adamying 於 06/02/2009 16:29 發表   唔好咁想 AmuroLee兄, 或者現在有些東西係你沒有去英國之後, 不知不覺間獲得一些珍貴的東西.

唯有係咁諗啦。

所以有關黻O憶其實係用好大鴷N價換取返薄A連呢瓥畀人否定,咁呢二十年真係白過囉。

作者: AmuroLee    時間: 7-2-2009 02:55

引用:
原帖由 Delight986 於 06/02/2009 14:06 發表 Z-G 92年11月11日起(星期二)在TVB首播~~???為乜日本動畫唔係星期一首播~喎?當年就係咁畀靠兩間電視台無線節目時間坤"我攪到錯過頭4話~~???無線又唔宣傳首播Z-G~時間日期喎..新聞佈告欄上一頁. 新聞佈告欄圖示. ...

瘀瘀青青鴷x灣字幕版老翻,我]幾個朋友戲謔叫佢]做「油畫版」,微粒粗糙鴷誚a土炮字幕老翻,我]叫佢]做「沙紙版」。

作者: adamying    時間: 7-2-2009 10:00

引用:
原帖由 AmuroLee 於 7-2-2009 02:55 發表 瘀瘀青青鴷x灣字幕版老翻,我]幾個朋友戲謔叫佢]做「油畫版」,微粒粗糙鴷誚a土炮字幕老翻,我]叫佢]做「沙紙版」。

AmuroLee兄, 你們的戲謔都好正.

作者: AmuroLee    時間: 7-2-2009 20:01

引用:
原帖由 Delight986 於 06/02/2009 14:06 發表 以前邊會有得上網~丫~?

如果以前讀書有得上網的話~?

一早已經識得AmuroLee你咁勁人啦~!...

其實我都唔係乜洢l人(雖然我真名真係有個「勁」字 ),我只係一個有幸同大家生活鬖P一時代,擁有相同記憶鵀捋獢C

作者: vs888    時間: 24-10-2009 19:06

查返tvb配音員就知道當年首播叫咩名啦

http://www.hkvcas.org/cgi-bin/search.cgi?Series=機動戰士再起風雲

http://www.hkvcas.org/cgi-bin/search.cgi?Series=機動戰士雷霆一擊

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0