標題: oldcake 2009年1月10日 飯聚K團報告/感想 [打印本頁]

作者: singingsoul    時間: 11-1-2009 02:14     標題: oldcake 2009年1月10日 飯聚K團報告/感想

請大家針對是次活動暢所欲言!

我則沒甚能源了, 明天出力報告吧.  食飯暢談特別開心個幾兩個鐘吹水都沒冷場.

另外暫時我記得要做的是要跟JLCC拿那"周聰"版本幪面超人ED, 我自己則要給動感1000年女王原裝OP full version.

作者: ar_woo    時間: 11-1-2009 02:28

引用:
原帖由 Tyler2 於 11-1-2009 02:14 發表 請大家針對是次活動暢所欲言!

Great gathering, thanks again to bros Tyler & Ultraman bro  

First thing I was surprised bro Tyler looks so young and "see mun", very different from the image I had formed from his "picture" 我的相片 and the deep voice from his songs.

The K place is great and I've never seen so many Nakamura songs available before. ANd it was my great honour to sing my favorite song together with bro Tyler, I really enjoyed it! 

Sorry I don't have my Chinese writing pad now. I'll post more when I go back to my other computer with the writing pad. Thanks everyone for this great party again

作者: toby    時間: 11-1-2009 09:25

我好期待你們的報告呀~~~

作者: 超人兄弟    時間: 11-1-2009 09:26

OLDCAKE 熱血 ' K ' 團 網聚 report part 1 

出席的 oldcake 有 : JLCC,ar_woo ,Tyler2,moneyismymoney,Delight986,japkortai,o牙誠,及我(超人兄弟)

10/1/2009 6:15 pm 我準時到達 ' K ' 團約定地點,

遠處巳見一位潮人企在該處,點頭問候過後原來是 JLCC 兄!

從我身後一高大的身影而至...o何,是高大威猛的 ar_woo 兄!

再到的是笑容滿面的 Delight986兄,然後便是Tyler 兄 & moneyismymoney 兄雙雙到達!

一行六人商量後貝w先上酒樓座下然後再等餘下末到的 cake 友...,

我們座下不久...o牙誠兄到了...還意外地帶了另一位之前說不能來的 oldcake member coffee 兄到場...,真是令我們喜出望外!

再到的是 japkortai ....oh~原來是位美麗的女仕....又再喜出望外多一次...(因很小綱聚有女性到場...難得她信任 oldcake net 及 信任我們 )

因 coffee 兄原先有約,所以只是來探探班而巳,寒暄幾句便要到另一飯局,我們只好依依不捨送別!

各 cake 友食飯其間你一言我一語,氣氛相當融洽開心,笑聲不停!談到動漫更是妙語連珠...各有見地!!

(談到此真的要多謝 toby bro 給我們這 oldcake net 樂園)

時間飛快地過...好似 Kabuto clock'up clock over 一樣...轉眼夠時間要出發去 ' K ' 地點熱血一番了~...

結賬後一行八 cake 便浩浩湯湯到 Music ' K " 了.....

' K ' ~我來熱血了~..等我們o巴....( 熱血樣 )

作者: 超人兄弟    時間: 11-1-2009 09:28

OLDCAKE 熱血 ' K ' 團 網聚 report part 2

出席的 oldcake 有 : JLCC,ar_woo ,Tyler2,moneyismymoney,Delight986,japkortai,o牙誠,actionkamen, Athena 及我(超人兄弟)

8:15 pm 離開酒家...各人懷著興奮的心情步行到 ' K ' ,

步行其間,街道給眾 cake 友的熱血燃燒到火紅...,(hee..形容o下心情氣氛o者...誇張o左o的,o吾好見怪!)

約 8:30 pm 到達其望已久的 music box ' K ' ...剛坐下不久 actionkamen兄及Athena小姐到了,

點過飲品後...眾 cake 友已磨拳擦掌大展歌o候一番,

多得唱歌老練的歌o昌魂 singingsoul 兄(Tyler)幫我們眾人滴汗 入歌,(因歌曲太多所以滴汗)

oldcake 熱血 'K' 團展開撕殺了...!!

殺(o昌)得天昏地暗,雷電交加...眾 cake 友已熱血得變成火人...,o昌o米已輪流在大家的手上燃燒著!

先前各cake友點的個人歌曲巳變成 oldcake 熱血合o昌團~!

三一萬能俠,千年女王,鐵甲萬能俠,機甲創世記,龍珠,星疾,金剛飛天鑽,V形電磁俠,電腦奇俠,超人七星/太郎等全部出動...

一首超力電磁俠更牽起眾 cake 友 的高潮....V V V Victory...不其然大家都高舉起了勝利的 V 形手勢...V  V V ...,

氣氛到了熱血沸騰的境界~!!!

為了讓我們稍作休息的降,ar_woo 兄 用柔的唱腔唱了中村雅俊的 '  戀人沾濕了的街角 ' 給我們降!

眾人思想巳穿梭沉醉於悅耳柔的歌聲中...真動聽!!   

特別一提o牙誠的日文o昌功非常了得...真是後浪澎湃..,好o野!! 

除了歌o昌瑰singingsoul,...JLCC 兄對卡通特撮歌也相當熟悉...令人咋舌 真係勁!

時間飛快...,轉眼巳到 10:30 pm...

因本人(超人兄弟)及幾位oldcake友人(actionkamen,japkortai,moneyismymoney)要先走...

懷著依依不捨的心情...無奈跟各位戰友(cake友)告別!眼有淚光的...再見o拉~各位 (像日本TV劇的高舉手揮手)

餘下 10:30 - 12:30 的情況 就交給留下 'K' 的cake 友了.....  

(因過情太精彩,以上未能盡錄..只大概說說而巳,煩請各位見諒)

(相片隨後補上)

作者: 任因玖    時間: 11-1-2009 09:55

引用:
原帖由 超人兄弟 於 11-1-2009 09:26 發表 OLDCAKE 熱血 ' K ' 團 網聚 report part 1  出席的 oldcake 有 : JLCC,ar_woo ,Tyler2,moneyismymoney,Delight986,japkortai,o牙誠,及我(超人兄弟)   10/1/2009 6:15 pm 我準時到達 ' K ' 團約定 ...

ar_woo係好高大威猛架!!!!

作者: Delight986    時間: 11-1-2009 10:39

引用:
原帖由 超人兄弟 於 11-1-2009 09:26 發表  OLDCAKE 熱血 ' K ' 團 網聚 report part 1  出席的 oldcake 有 : JLCC,ar_woo ,Tyler2,moneyismymoney,Delight986,japkortai,o牙誠,及我(超人兄弟)   10/1/2009 6:15 pm 我準時到達 ' K ' 團約定 ...

真係好熱血...
查實..我日語麻麻地以笑遮羞你唔知...嘻
大家都好Nice~!~
http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=11629&extra=page%3D1
作者: 阿誠    時間: 11-1-2009 11:25

も燃えるぞ、俺のコスモ。
期待歌唱魂放片段上來

作者: singingsoul    時間: 11-1-2009 14:06

報告1
會面與食飯篇:

未到約定時間已在銅鑼灣逛, 糖街宇宙船櫥窗看超合金魂, 從鏡子倒影就看到moneyismymoney在我後面!
我倆逛了銅中地庫一個圈, 閒聊玩具事宜. 見差不多時間就起行到東湖, 但行到附近見都係未到時間, 又轉去皇室堡走了個圈, 邊行邊聊.

到東湖樓下時如超人兄弟所言, 他們四人已經在等我們, JLCC, Delight986, ar_woo我都是初次見面, ar_woo你真係親切得來超高大威猛的, 多謝你一見我就話我還有很多頭髮, 事實上.....不要提了!

經驗告訴我, 我們老餅一坐下來就會狂交流話說個不停的, 所以我都話在開始任何話題前一定先點菜; 誰知亂講了數個菜後我自己就犯規, 已經跟誰說個不停, 點菜重任交了給money兄幾位. 喂我最初話那些肉餅, 豆苗沒有叫是嗎? 其實沒有所謂, 我記不到我吃了甚麼, 只顧著聊天, 但求掃碗飯進肚.

bonus是見到coffee陪阿誠現身, 可惜他有事只能稍作逗留.

每次見到超人兄弟都有正書看, 昨天他一本日本舊玩具特集, 照片齊全得很, 最重要定價低,1500YEN, 很想擁有. 超人還提及手塚作品收藏, 我這裡順便報報我的:
佛陀14冊, 阿波羅之歌3冊, 狗面人4冊, 怪異短篇3,5,6, 短篇5,6, 火之鳥文傳欠14,16, 海王子4冊, 怪醫秦細正文社版17冊, 藍寶石王子細版4冊, 多羅羅細版5冊, 三個阿道夫細版6冊, 午夜計程車細版7冊, 恐怖短篇細版4,6, 神秘洞細版4冊, 悲戀短篇正文細版一本.........乜我冇小白獅的.......冇理由0架?

阿 誠則帶來了兩本書, 一本竟然是新近買來的95年初版菊池通隆(作品例: 超音戰士BORGMAN)畫集, 大大話話都13年歷史的一本新書! 另外一本則是剛剛我來吃飯前在崇光見到的逢坂浩司illustrations and works, 是去年紀念逢坂此出色動畫師, 人物設計家的特集, 他80,90年代都主理了非常多SUNRISE作品, 機動武鬥傳G人物設計與作畫監督尤其令我印象深刻. 很嘆息就是逢坂40來歲就與世長辭. ar_woo則給我看到一本年代頗久遠的電視書, 應該是大眾電視來的, 汪阿姐封面, 電視節目還在說劉松仁, 黃杏秀等人演那套風雲, 應該是80年上下? 中間小海報還是"K-100記者"陳復生,廖安麗與一個我不知道的甚麼X安霞, 原來大眾cover幾多日本明星消息, 有岩崎宏美啦, 中村雅俊與柴田恭兵等幾版. 我小時候這種細size電視書係看新電視的, 沒有那麼多日本料. 多謝你們讓我大開眼界.

席間談及很早期(我都沒有看過的, 我的年份是電視播書劍恩仇錄主題曲一開始"牙啊丫, 丫啊啊牙~~~"時, BB歌魂我會驚到哭的)的電視武俠劇, 我聽到的有七俠五義, 小五義, 十大刺客等名稱. 這題目的資料主要由money, JLCC, 超人兄弟等提供. JLCC給我的感覺是, 這餅衣著打扮入時, 外貌年青怎麼聊天題目可以咁老資歷? 他笑說自己不年輕, 6字頭! 當堂嚇死了money, 因為他沒有意會JLCC是指60年代出生之世代, 以為他說60幾歲. 大家一陣爆笑!
作者: 亞力    時間: 11-1-2009 14:31

歌唱魂既第一個報告都已經好精彩. 今晚實行捕響部mon前面等最新既report.

另外, 阿誠果然識貨. 菊池通隆既畫集我都有, 不過係十幾年前初出版時買既. 唔知係咪同一本呢?

作者: 阿誠    時間: 11-1-2009 14:35

引用:
原帖由 亞力 於 11-1-2009 14:31 發表 歌唱魂既第一個報告都已經好精彩. 今晚實行捕響部mon前面等最新既report. 另外, 阿誠果然識貨. 菊池通隆既畫集我都有, 不過係十幾年前初出版時買既. 唔知係咪同一本呢?

我記得亞力你果本係1來ga
我果本係zwei(2)囉
想買返1....不過我諗都幾難搵得返

作者: 亞力    時間: 11-1-2009 14:41

引用:
原帖由 阿誠 於 11-1-2009 14:35 發表 我記得亞力你果本係1來ga我果本係zwei(2)囉想買返1....不過我諗都幾難搵得返

噢..係呀, 我知道菊池出左第一本畫集之後見好反應又出多左本. 不過果本我就無入貨.

快d再報導啦....

やっーーーーーてやるぜ!(矢尾一樹經典台詞)

作者: singingsoul    時間: 11-1-2009 15:00

引用:
原帖由 亞力 於 11-1-2009 14:41 發表 噢..係呀, 我知道菊池出左第一本畫集之後見好反應又出多左本. 不過果本我就無入貨. 快d再報導啦.... やっーーーーーてやる ...

你們兩本合體先完整了!
大大鑊! 我竟然現在才知道菊池通隆 = 麻宮騎亞! 昨天超人兄弟提起菊池有別名, 我還一頭霧水!
作者: 阿誠    時間: 11-1-2009 15:03

引用:
原帖由 亞力 於 11-1-2009 14:41 發表 噢..係呀, 我知道菊池出左第一本畫集之後見好反應又出多左本. 不過果本我就無入貨. 快d再報導啦.... やっーーーーーてやる ...

唱burning love果時未warm up
唔記得嗌やっーーーーーてやるぜ
作者: Delight986    時間: 11-1-2009 15:52     標題: 銅鑼灣

引用:
原帖由 singingsoul 於 11-1-2009 14:06 發表  報告1會面與食飯篇:未到約定時間已在銅鑼灣逛, 糖街宇宙船櫥窗看超合金魂, 從鏡子倒影就看到moneyismymoney在我後面!我倆逛了銅中地庫一個圈, 閒聊玩具事宜. 見差不多時間就起行到東湖, 但行到附近見都係未到時 ...

未到約定時間已在銅鑼灣逛, 糖街宇宙船櫥窗看超合金魂, 從鏡子倒影就看到moneyismymoney在我後面!
我倆逛了銅中地庫一個圈, 閒聊玩具事宜. 見差不多時間就起行到東湖, 但行到附近見都係未到時間, 又轉去皇室堡~?

===========================

糖街船仔..唔多覺兩位~?
不過可能金融海嘯~
糖街小左"好多玩具店~囉~!
可惜~!~!
有冇去皇室堡反九睇到好野~?

======================================

bonus是見到coffee陪阿誠現身, 可惜他有事只能稍作逗留...?
coffee佢閃得太快..
是否哩位版友~?
我的咸旦
http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=10928&highlight=%2Bcoffee

=======================================================

ar_woo則給我看到一本年代頗久遠的電視書, 應該是大眾電視來的, 汪阿姐封面, 電視節目還在說劉松仁, 黃杏秀等人演那套風雲, 應該是80年上下? 中間小海報還是"K-100記者"陳復生,廖安麗與一個我不知道的甚麼X安霞, 原來大眾cover幾多日本明星消息, 有岩崎宏美啦, 中村雅俊與柴田恭兵等幾版.

==========================================================

ar_woo係中村雅俊Fans~喎..
其實以前金電視,玉朗電視都有好多日本藝能界資訊,中心明菜最多..因為同我同月,日~生日..

你地講既七俠五義,小五義
係唔係哩套..~?

七俠五義(1994)劇照 - 簡 -
七俠五義(1994)劇照. ... 七俠五義(1994)劇照 添加劇照. 七俠五義(1994)劇照. 七俠五 義(1994)劇照. 七俠五義(1994)劇照. 七俠五義(1994)劇照. 七俠五義(1994)劇照 ...

http://hk.cnmdb.com/photogallery/list48761_1

========================================================

JLCC給我的感覺是, 這餅衣著打扮入時, 外貌年青怎麼聊天題目可以咁老資歷? 他笑說自己不年輕, 6字頭!

========================================================

大家都以為JLCC係40年代朋友....(哈~!)

作者: singingsoul    時間: 11-1-2009 16:36

K歌A段報告:

一開始是三一與幪超一號OP打頭陣, 記得主要是Delight986兄馬上燃燒高歌的.

初時動感和Athena未到, 我火速入之前定下的20幾首歌, 有點驚太早了, 還好. 兩者皆剛剛於他們各自選的歌曲出現時到步, 七星俠自是廣東版的天下, "殺絕強敵有本領~~~~", Athena是剛好飛鷹俠OP響起沒多久進來, 不知道她是否躲在房門出面等, 見到大鷲之健出場才入來的! (話時話, 我們點這大堆老動畫特撮歌, 有原裝片的都算幾多, 很滿意!) Athena唱熱血歌曲投入程度,勁度令男士們都自愧不如! "地球は一つ∼∼地球は一つ∼∼OH ガッチャマン ガッチャマン!!!!” (歌唱魂: 我有執起另一咪爭唱啦)

ar_woo是事先張揚中村雅俊連發啦, ar_woo歌聲溫柔厚重, 好LUM 0架! ふれあい和恋人も濡れる街角兩首我都有合作唱, 很開心.

千年女王ED傳說有三個版本, 除了螢幕上原版, 港人還可唱港版與超有名的改版. Athena與Delight同時舉咪, 然而一個唱原版, 一個就"傳說中有個女巫在世上~~"

GUNDAM來了, 基本上全人類自自然然都喊王愛明"全憑那勇氣!全憑那鐵臂!", 不用多言! 對不起了原唱池田鴻和填詞井荻麟(即是富野). 我更來了一段夏韶聲版本"莫怕荊棘擋! 莫怕高山阻!" 版本, 唔好意思各位.

很榮幸與Athena合唱了陰陽電磁俠ED猛與舞之歌, 意猶未盡之下想找同片OP再下一城, 怎知原來CyberDAM是沒有陰陽OP的! 繼宇宙大帝之後另一首熱門超級機械人OP唱不到了.

始終舊歌多數很短, 之前定下的歌曲很快完成了. 10時半前至少還有大半個小時可以自由入歌.

阿誠年青力壯, 唱歌夠晒勁, 最難得興趣與真老餅一致, 雖然懂得的新近歌曲也不少, 卻總體貼地考慮我們興趣盡選一些我們較為熟悉的讓我們易於投入. 這麼有TASTE又體貼的男仔, 做他女友就幸福了!

有開心也有稍感失色的一環, 不過我覺得難以避免, 無可厚非; 我們初次一大班人出征這類動畫K, 實在難壓下興奮的心情, 有時我覺得萬人大合唱時真係熱到過火, 聲音大到癲呢! 包括我自己亂用聲之下, 跟誠仔唱星矢2nd OP Soldier Dream時, 我把聲一早叫破了, Soldier Dream高音完全沒有氣上, 唯有靠誠仔獨力繼續了. (謎之歌唱魂太太聲音: 你唱歌一向都廢0架啦, 一日找藉口! 歌魂: 咩呀, 我靜靜地放鬆地唱係咩歌都唱到的, 這世界沒有歌難倒我! 歌太: 你還是收皮啦, 熱血歌呀! 鬼同你靜靜地!)

japkortai
是很有心穿定2007香港AJF風衣一路很落力為我們拍手啦, 打氣啦. 很可惜應該是完全沒有拿起咪高鋒唱過呢! 唔得0架, 下次有機會再去一定要練定幾首呀, 要夾錢的, 不要虧本啊.

我後面入了一次SUPER ROBOT SHOUT系列MEDLEY, 一次男子系動畫MEDLEY, 最適合我們這類大PARTY場合. 到太寶郎的時候, 我個人出奇japkortai和在座眾兄弟都非常熟悉呀, 我有在麗的看過少少太寶郎, 不過印象很模糊. 那時播映的時候是播原裝OP的嗎? 我自己則是近年才聽回來的. 之前完全不懂. 我為那麼多人欣賞子門真人歌聲而高興! 呀其實, 也想提提, 太寶郎的作曲, 也是全部幻影時光系列包括小雙俠的歌曲作曲人---山本正之, 其他名作有高迪安啦, 黃金俠啦, 還有銀河旋風J9系列.

註: 我用了較大字體是因為看到那麼多字密密麻麻, 預設大小的字難以閱讀. 所以加大了一個size. 希望各位不要介意.

作者: singingsoul    時間: 11-1-2009 16:43

引用:
原帖由 Delight986 於 11-1-2009 15:52 發表

糖街船仔..唔多覺兩位~?
不過可能金融海嘯~
糖街小左"好多玩具店~囉~!
可惜~!~!
有冇去皇室堡反九睇到好野~?

bonus是見到coffee陪阿誠現身, 可惜他有事只能稍作逗留...?

Delight你回文時把自己的回覆與大段原文拼在一起, 很多時會看漏了你的回覆呢, 有機會搞搞它呀不如. 例如加些箭嘴分開, 像<=====, 或者隔幾行寫 Delight: ........

不想看漏你的高見嘛.

作者: singingsoul    時間: 11-1-2009 16:52

引用:
原帖由 Delight986 於 11-1-2009 15:52 發表

你地講既七俠五義,小五義
係唔係哩套..~?

七俠五義(1994)劇照 - 簡 -
七俠五義(1994)劇照. ... 七俠五義(1994)劇照

怎會是講94年的啊? 故事就可能改編同一俠義說書類原作.

作者: 聰洛多薩比    時間: 11-1-2009 17:01

哈哈哈哈哈...

玩得好開心喎...

何解kit sir無到???
丫烏哥哥...kit sir十分忙???

作者: actionkamen    時間: 11-1-2009 18:10

整張K相過未能出席的餅友羡慕一下先

作者: 阿誠    時間: 11-1-2009 18:14

MASK都慳返

作者: wwl36    時間: 11-1-2009 18:22

忙過嚨miss咗呀  , 不過見倒各把打妺妺玩得開心....小弟也高興
作者: actionkamen    時間: 11-1-2009 18:25

引用:
原帖由 wwl36 於 11-1-2009 18:22 發表 忙過嚨miss咗呀  , 不過見倒各把打妺妺玩得開心....小弟也高興

希望下次您可以出席啦!

引用:
原帖由 阿誠 於 11-1-2009 18:14 發表 MASK都慳返

Masked Rider 嘛

作者: Delight986    時間: 11-1-2009 18:51

引用:
原帖由 singingsoul 於 11-1-2009 16:43 發表 Delight你回文時把自己的回覆與大段原文拼在一起, 很多時會看漏了你的回覆呢, 有機會搞搞它呀不如. 例如加些箭嘴分開, 像<=====, 或者隔幾行寫 Delight: ........不想看漏你的高見嘛.

了解~!

Yes sir~!

作者: Shiawase    時間: 11-1-2009 22:00

嘩嘩嘩! 好多謝你地D盡既報導呀!      好正同好好笑!

好想聽你地D歌聲呀? 有無片睇?

作者: celia    時間: 11-1-2009 22:35

引用:
原帖由 超人兄弟 於 11-1-2009 09:28 發表 OLDCAKE 熱血 ' K ' 團 網聚 report part 2 出席的 oldcake 有 : JLCC,ar_woo ,Tyler2,moneyismymoney,Delight986,japkortai,o牙誠,actionkamen, Athena 及我(超人兄弟)   8:15 pm 離開酒家...各 ...

殺(o昌)得天昏地暗,雷電交加...眾 cake 友已熱血得變成火人...,o昌o米已輪流在大家的手上燃燒著!

睇到呢度好驚支咪會比您地燒溶左

見到您地D報導好精采,個個都好興奮開心,熱血 ' K ' 團果然好熱血,睇到我地都樂在其中,您地好掂!

作者: Anison    時間: 11-1-2009 22:35

靜係睇 Post 都感覺到當時熱血的氣氛
作者: celia    時間: 11-1-2009 22:41

引用:
原帖由 actionkamen 於 11-1-2009 18:10 發表 整張K相過未能出席的餅友羡慕一下先

Athena姐姐隻手揸住樂器既?加埋伴樂?嘩好熱鬧喎~~

作者: celia    時間: 11-1-2009 22:42

引用:
原帖由 Shiawase 於 11-1-2009 22:00 發表 嘩嘩嘩! 好多謝你地D咁詳盡既報導呀!      好正同好好笑! 好想聽你地D歌聲呀? 有無片睇?    

估唔到會有片睇個喎真係 好專業

作者: 999    時間: 11-1-2009 22:58

真係夠晒熱血!

睇D個帖要睇到差D開冷氣!

作者: actionkamen    時間: 11-1-2009 23:04

引用:
原帖由 999 於 11-1-2009 22:58 發表 真係夠晒熱血! 睇D個帖要睇到差D開冷氣!

有咁厲害?

作者: celia    時間: 11-1-2009 23:11

引用:
原帖由 999 於 11-1-2009 22:58 發表 真係夠晒熱血! 睇D個帖要睇到差D開冷氣!

開冷氣,食雪條

作者: 999    時間: 11-1-2009 23:21

引用:
原帖由 actionkamen 於 11-1-2009 23:04 發表 有咁厲害?

齋睇你地係咁vVvVVVV就知幾慘烈,流晒汗泔!

作者: 999    時間: 11-1-2009 23:23

引用:
原帖由 celia 於 11-1-2009 23:11 發表   開冷氣,食雪條

冲埋凍水涼!!!

作者: celia    時間: 11-1-2009 23:35

引用:
原帖由 999 於 11-1-2009 23:23 發表 冲埋凍水涼!!!

飲薄荷汁加冰,訓冰床

作者: 999    時間: 11-1-2009 23:40

引用:
原帖由 celia 於 11-1-2009 23:35 發表   飲薄荷汁加冰,訓冰床
\

咁下次咪要唱杜德偉的~~脫掉?

作者: celia    時間: 11-1-2009 23:48

引用:
原帖由 999 於 11-1-2009 23:40 發表 \ 咁下次咪要唱杜德偉的~~脫掉?

脫掉咩先??

都係飛甩拖鞋先啦

作者: 999    時間: 12-1-2009 00:22

引用:
原帖由 超人兄弟 於 11-1-2009 09:28 發表 OLDCAKE 熱血 ' K ' 團 網聚 report part 2 出席的 oldcake 有 : JLCC,ar_woo ,Tyler2,moneyismymoney,Delight986,japkortai,o牙誠,actionkamen, Athena 及我(超人兄弟)   8:15 pm 離開酒家...各 ...

o昌o米已輪流在大家的手上燃燒著!~~~~变左奧運神聖火把?

ar_woo 兄 用柔的唱腔唱了中村雅俊的 '  戀人沾濕了的街角 ' ~~~woo兄首本名曲!!

o牙誠的日文o昌功非常了得...真是後浪澎湃..,~~後生可畏!

除了歌o昌瑰singingsoul,...JLCC 兄對卡通特撮歌也相當熟悉...~oldcake乃臥虎藏龍之地

懷著依依不捨的心情...無奈跟各位戰友(cake友)告別!眼有淚光的...再見o拉~各位~~~感人肺腑!!感动!

他笑說自己不年輕, 6字頭! 當堂嚇死了money, 因為他沒有意會JLCC是指60年代出生之世代, 以為他說60幾歲. 大家一陣爆笑! ~~~~~老虎懶惰!!

bonus是見到coffee陪阿誠現身,~~~大会加插神祕嘉賓?

打頭陣, 記得主要是Delight986兄馬上燃燒高歌的.~~即你係功架足可壓場!佩服!

Athena是剛好飛鷹俠OP響起沒多久進來, ~~~娜姐係帶樂都錶的嗎?

(謎之歌唱魂太太聲音: 你唱歌一向都廢0架啦, 一日找藉口! 歌魂: 咩呀, 我靜靜地放鬆地唱係咩歌都唱到的, 這世界沒有歌難倒我! 歌太: 你還是收皮啦, 熱血歌呀! 鬼同你靜靜地!)~~~閣下真係好Hi!!

japkortai是很有心穿定2007香港AJF風衣一路很落力為我們拍手啦, 打氣啦. 很可惜應該是完全沒有拿起咪高鋒唱過呢! 唔得0架, 下次有機會再去一定要練定幾首呀, 要夾錢的, 不要虧本啊. ~~一個成功o既K团,背後必有一個女性!!!

多謝晒咁多位詳盡報告!同時向搞手致意,讓999有如親臨現場分享之感覺!

作者: singingsoul    時間: 12-1-2009 00:49

大家看看這條片得唔得? OK的話我繼續upload其他啦.

Gundam OP

Getta ED

作者: singingsoul    時間: 12-1-2009 01:37

K歌B段報告:

歡送了四位要先回家作第一手報告的戰士離開後, 6人小組轉移到中房繼續戰鬥.

首先發生了Delight連續入了8,9首小忌廉, Macross歌曲事件; 其他人雖然都很想欣賞Athena演唱該一列歌曲, 但是自己歌癮也難擋, 當然活用偉大插曲功能啦!

JLCC變身Checkers大唱キザキザハートの子守唄(碎心搖籃曲), 24時間のキッス(24小時的吻)等等. 很正點的80年代日本舞曲風格. 我想問, 當年香港的益力多電視廣告是否用過碎心搖籃曲?

ar_woo堅持中村雅俊, 有俺たちの旅(我們都有唱了羅文版本啦), 有中村雅俊BEST medley, 好多片都有中村雅俊原裝片呢, 幾好看.

JLCC & Athena組成了山T歌唱組合, 幾首山T女福星ED. 他們不亦樂乎呢! 我則奇怪我竟然甚麼山T動畫, 漫畫都未看過.

Macross歌曲最後當然有排回次序依次出籠, 愛は流れる, やさしさSAYONARA、SILVER MOON RED MOON等由Athena唱出, Athena不獨熱血英雄歌拿手, 鈴明美現身!

入過幪超的medley﹐只有1號﹐V3﹐X﹐阿瑪遜﹐Super 1﹐Black﹐ Black RX﹐有冇搞錯啊﹐中間強者和Skyrider都skip了!?

CAT's EYE 曲一響起, Delight兄是標準張國榮迷, 當仁不讓唱起甜蜜的禁果, "難抵擋她雙眼睛的魅力 多吸引一顆痴心似著了魔~~~", 但同時Athena堅持唱日版. 全首歌分別中日版同時進行直至完結, 蔚為奇景!

我自己唱了村下孝藏的初戀, ar_woo技癢要唱林志美版"愛戀沒經驗, 今天初發現~~". 還有魯邦三世79版本與金銀島OP. 誠仔都很熟悉魯邦OP, 大家一起合唱了. 誠仔是否前兩年看NHK動畫歌大SHOW學會了?........唔, 其實我自己都是從該處第一次聽的!

我跟誠仔合唱了三一OVA的 STORM, 本來想挑戰難度更高, 遠藤正明唱的帝王萬能俠插曲"魔神見參!", 可惜...... 人是較K歌A段少了, 但總覺得時間過得飛快, 很快又到12:30am. 不夠時間唱很多已經入了的歌曲. 都係那句-----非常依依不捨地買單回家.
作者: 阿誠    時間: 12-1-2009 08:59

引用:
原帖由 singingsoul 於 12-1-2009 00:49 發表 大家看看這條片得唔得? OK的話我繼續upload其他啦. Gundam OP Getta ED

upload埋其他就更係最好啦

想回味下當晚片段

引用:
原帖由 singingsoul 於 12-1-2009 01:37 發表 K歌B段報告:歡送了四位要先回家作第一手報告的戰士離開後, 6人小組轉移到中房繼續戰鬥.首先發生了Delight連續入了8,9首小忌廉, Macross歌曲事件; 其他人雖然都很想欣賞Athena演唱該一列歌曲, 但是自己歌癮也難擋 ...

可惜storm一開始果時冇開機......一開機後段既位唱甩晒

Athena當場當了明美

雷朋三世應該係係niconico搵歌(咩都開來聽下XD)聽聽返來

作者: singingsoul    時間: 12-1-2009 09:56

引用:
原帖由 阿誠 於 12-1-2009 08:59 發表 雷朋三世應該係係niconico搵歌(咩都開來聽下XD)聽聽返來

niconico的話應該係user翻唱那些版本﹖
有沒有聽ウルトラのお兄さん唱 雷朋三世no theme?那位仁兄唱功超勁﹗
其實我NHK動畫主題曲大全集第一次聽就已經是cover version﹐當時是鐵拳浪子的尾藤ISAO唱﹐他演繹得非常好﹐幾乎好過原唱beat mack junior。

其他片﹐我在弄。我想問的是﹐如果該首歌聽得出是由誰人SOLO或主力唱﹐我能在開首畫面寫明嗎﹖大家介意否?當然我是指老餅上的網名。

作者: ar_woo    時間: 12-1-2009 12:24

引用:
原帖由 singingsoul 於 12-1-2009 09:56 發表 niconico的話應該係user翻唱那些版本﹖有沒有聽ウルトラのお兄さん唱 雷朋三世no theme?那位仁兄唱功超勁﹗其實我NHK動畫主題曲大全集第一次聽就已經是c ...

thanks bro singingsoul for all the recording & uploading work

please, no need to post those horrible singing by me (i.e. the Nakamura songs) . They do not fit the theme of robot songs anyway . But for the 2 songs we sang together (ふれあい & 恋人も濡れる街角), it would be nice to hear them on the web if you don't mind posting them. Thanks again

作者: LouisLee    時間: 12-1-2009 14:29

完全唔知有版聚!!!
作者: ar_woo    時間: 12-1-2009 14:42

引用:
原帖由 LouisLee 於 12-1-2009 14:29 發表 完全唔知有版聚!!!

pls join us next time bro LouisLee The announcement was here: http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=11477&extra=page%3D1

作者: japkortai    時間: 12-1-2009 14:43

再到的是 japkortai ....oh~原來是位美麗的女仕....又再喜出望外多一次...(因很小綱聚有女性到場...難得她信任 oldcake net 及 信任我們 ) ---- 超人兄弟,你這句話我真係不敢當。你這樣寫的話,下次一些新出席的CAKE友見到我時會話你講大話的。

當晚能夠跟各位cake友見面,真的很開心。大家的樣貌跟年紀不符,比我想像的年輕,尤其是Singingsoul兄 & JLCC兄 ,你們兩位是否打了"肉毒桿菌",還是有什麼駐顏秘技?不妨一說以供參考。

先說吃飯時段,那時我應該跟COFFEE兄同一步電梯。鑒於當時酒樓客人不多,於是掃描一下情況,看看那一桌會是CAKE友? 聽到背後有人說,"啊! 你就係阿誠",所以那時已心中有數。後來,真的面懵懵走近、細細聲去問其中一位比較像樣的CAKE友,"請問是否OLD CAKE....",之後便對號入座了。那位比較像樣的就是MONEY兄。

席間,大家言談甚歡,有時聽到一些對我來說似有還無的劇集,例如七俠五義、小五義。或者是年代久遠還是記性差的關係,真的沒有其他BROTHERS的那種熟悉程度。某些話題,連我都要對誠誠說,"我們兩個有點"搭枱"的感覺",哈哈!

最搞笑的是聽到CAKE 友 投訴那個因為扮幪面超人的細路一命嗚呼,因而影響到幪面超人被禁播,特撮片停滯不前的那段說話,真係有點兒笑到肚子痛。

KARAOKE時段,個人來說,最HIGH、最熱情高漲的是唱磁力鐵甲人的中文版,其次是V型電磁俠、鐵甲萬能俠、三一萬能俠,我學日本FANS在SRS的演唱會中做的手勢,還有GATCHAMAN、KAMEN RIDER、ZENKI 等等,大家都很高興地唱。令人意想不到的是,各位BROTHERS & SISTER 的日文歌真的唱得很好,一句講哂,"好有FEEL"。最令我驚喜的是誠誠,他的日文真的不錯,果然年輕有為。

還有ar_woo兄,他的聲線很有磁性呢。啊! 你有沒有參加過歌唱比賽呀?

不過,當中好像沒有唱V型電磁俠及銀河鐵道999的中文版,以及沒有點高迪安、黃金戰士、大武士等歌曲(可能DATABASE沒有),少少遺憾。

此次聚會,印象難忘。真的希望下次的聚會(70-90年代的電視劇流行曲)能快點到來。

剛才跟舊同事(即常常跟我講 "猛龍特警隊"的那位) 提及當晚的聚會,他問我為什麼不叫他? 原來他對我們的活動很感興趣呢。

噢! 小小題外話:

請問會去水木演唱會的CAKE友,會否考慮在2月7日當天來一個下午茶聚呢?

作者: singingsoul    時間: 12-1-2009 14:59

引用:
原帖由 japkortai 於 12-1-2009 14:43 發表 再到的是 japkortai ....oh~原來是位美麗的女仕....又再喜出望外多一次...(因很小綱聚有女性到場...難得她信任 oldcake net 及 信任我們 ) ---- 超人兄弟,你這句話我真係不敢當。你這樣寫的話,下次一些新出席 ...

係呀係呀﹐我報告漏了﹐金剛飛天鑽的港版大家係極high的。“自問蓋世武功 (和﹕樣樣通﹗)﹐自問武藝精通 (和﹕夠威風﹗)“和音的氣勢很勁0架﹗
我驚這首沒有錄下來呢﹐等我今晚check所有拍下的片。

關於食飯聊天﹐有好些劇集我都真係唔知道的﹐有時真係增廣見聞。完全搭不上的時候又未至於很多。

外貌年青係我本身資歷低吧了﹐我最舊最舊的電視劇記憶還是書劍﹐已經差不多是嬰孩階段了。一迷V3﹐就是叫他鐵面金剛的了。

V型電磁俠及銀河鐵道999的中文版,高迪安、黃金戰士、大武士等歌曲該店除了高迪安是有齊的﹐可惜是時間始終有限囉。我們下次優先處理這堆金曲啦﹐希望你會繼續參加。你的朋友真有興趣的話下次可以一起去了﹗還是先叫他到oldcake一遊﹖

2月7日大日子﹐大家有甚麼計劃﹖先於德福聚集﹖德福好多人﹐不知道哪裡可讓我們坐下聊天呢﹖或者有更好地方﹖

作者: japkortai    時間: 12-1-2009 15:14

感覺上得福商場內的食肆不多,展貿可以坐的就是保齡球場附設的小食corner。
作者: singingsoul    時間: 12-1-2009 16:53

引用:
原帖由 japkortai 於 12-1-2009 15:14 發表 感覺上得福商場內的食肆不多,展貿可以坐的就是保齡球場附設的小食corner。

變身後的展貿我不是太熟﹐你說的齡場小食corner﹐你覺得可以嗎﹖
但是其實演唱會前一定是晚飯時間﹐我都未知會點安排。會否直接考慮一起食飯呢﹖

作者: Athena    時間: 12-1-2009 19:15

我當晚是下班後由大埔的公司直接去灣仔的K場,趕車趕到一頭汗,幸好超人兄弟在K房門口接我,否則要在K場四圍轉搵人就趕不上唱GATCHAMAN啦!
這是我十年前在大阪唱動畫歌K以來首次再唱,未唱已經先興奮。
入到房未坐低,GATCHAMAN OP的前奏已經開始,身為G1阿KEN的死忠粉絲當然斷氣都要拿起支咪唱(嗌?)左至算啦。
多謝各位CAKE友無俾我把傷風剛痊癒的"盟鼻"聲嚇親,為左趕來,吃飯時連水都未飲過一口,搞到一路唱喉嚨一路乾住痛,後來黑暗中有一隻溫柔的手遞過來一盅仔蜜糖,將ATHENA面前的熱檸茶變成檸蜜,全靠呢杯"友情之檸蜜"救命,先至可以支持唱到尾。

想不到可以認識到另一位女CAKE友 japkortai 唱超力電磁俠時她還做埋手勢增加熱血氣氛。ATHENA一向係男仔頭,出席版聚時遇到同性的機會一向較少。可惜當晚含羞答答的她沒有拿咪大展歌喉。ATHENA其實好想同你合唱哦。

(打到手軟,稍後待續)

作者: actionkamen    時間: 12-1-2009 20:00

引用:
原帖由 Athena 於 12-1-2009 19:15 發表 想不到可以認識到另一位女CAKE友 japkortai 唱超力電磁俠時她還做埋手勢增加熱血氣氛。未 ...

是的,我見到Japkortai做出手勢(超電磁龍卷風),感覺有如置身SRS呢!

引用:
原帖由 singingsoul 於 12-1-2009 14:59 發表 V型電磁俠及銀河鐵道999的中文版,高迪安、黃金戰士、大武士等歌曲該店除了高迪安是有齊的﹐可惜是時間始終有限囉。我們下次優先處理這堆金曲啦﹐希望你會繼續參加。你的朋友真有興趣的話下次可以一起去了﹗還是先叫他到oldcake一遊﹖ ...

我見到你 or Delight有入大武士,臨住撻定支咪,點知..........原來真的開心時刻過得特別快!

作者: japkortai    時間: 12-1-2009 20:30

引用:
原帖由 actionkamen 於 12-1-2009 20:00 發表 是的,我見到Japkortai做出手勢(超電磁龍卷風),感覺有如置身SRS呢!我見到你 or Delight有入大武士,臨住撻定支咪,點知..........原來真的開心時刻過得特別快!

哈哈! 我睇SRS的碟學回來,然後才去參加 ANIME JAPAN FES 2007 “夏の陣”的。

今日放工前跟我同事提及該晚的聚會,她們都追問我情形如何,我答了一句"ICHIBAN"及告知她們當晚的話題及KARAOKE情況,並告訴她們,我終於找到知音人了。

作者: japkortai    時間: 12-1-2009 20:32

引用:
原帖由 Athena 於 12-1-2009 19:15 發表 我當晚是下班後由大埔的公司直接去灣仔的K場,趕車趕到一頭汗,幸好超人兄弟在K房門口接我,否則要在K場四圍轉搵人就趕不上唱GATCHAMAN啦!這是我十年前在大阪唱動畫歌K以來首次再唱,未唱已經先興奮。入到房未 ...

ATHENA,下次我一定會奉陪到底。由現在開始,等我操FIT 番D日文先,再多聽多看SRS/SHS的DVD。

唔,下次我唱V型電磁俠中文版。

作者: japkortai    時間: 12-1-2009 20:36

引用:
原帖由 singingsoul 於 12-1-2009 16:53 發表 變身後的展貿我不是太熟﹐你說的齡場小食corner﹐你覺得可以嗎﹖但是其實演唱會前一定是晚飯時間﹐我都未知會點安排。會否直接考慮一起食飯呢﹖

如果其他CAKE友方便的話,可以在演唱會前來個時間較早的晚飯飯聚或LATE AFTERNOON TEA。

作者: 超人兄弟    時間: 12-1-2009 20:55

引用:
原帖由 singingsoul 於 12-1-2009 00:49 發表 大家看看這條片得唔得? OK的話我繼續upload其他啦. Gundam OP Getta ED

o華~正o牙!有得聽番當晚情G!

全靠你有錄低!thanks 歌o昌魂! 很回o末!!

more pls bro!

作者: 超人兄弟    時間: 12-1-2009 20:59

引用:
原帖由 LouisLee 於 12-1-2009 14:29 發表 完全唔知有版聚!!!

約定你 LouisLee bro~!

下次一定通知你!

記得到o牙!

作者: actionkamen    時間: 12-1-2009 21:07

引用:
原帖由 japkortai 於 12-1-2009 20:32 發表   唔,下次我唱V型電磁俠中文版。

嘩!呢首歌失傳好耐,我淨係記得“全憑佢功夫好野永遠得勝” ,可惜當年麗的用了落Gatchaman II 的主題曲

引用:
原帖由 japkortai 於 12-1-2009 20:30 發表   哈哈! 我睇SRS的碟學回來,然後才去參加 ANIME JAPAN FES 2007 “夏の陣”的。   今日放工前跟我同事提及該晚的聚會,她們都追問我情形如何,我答了一句"ICHIBAN"及告知她們當晚的話題 ...

妳的同事們是否這裡會員?

作者: japkortai    時間: 12-1-2009 21:17

引用:
原帖由 actionkamen 於 12-1-2009 21:07 發表 嘩!呢首歌失傳好耐,我淨係記得“全憑佢功夫好野永遠得勝” ,可惜當年麗的用了落Gatchaman II 的主題曲 妳的同事們是否這裡會員?

actionkamen兄,不知道全首歌是否這樣? 我今日在街上哼這首歌時,就係欠了第一句。現在得到你的補足:

全憑佢功夫好野永遠得勝

為着世間正義勇猛似兵

迎敵外太空奸狡魔星

所有盜賊亦通通要 掃盪平

俠義為人為了世界與太空

個個仗義行為人盡敬

將d惡霸盡掃清

妖魔鬼怪通通冇剩

一於講打無得傾

那怕有萬呎風與浪

亦負著任命

俠客仗義

全身衝勁

實在無得頂

我現在的同事不是會員,因為她們沒有這方面的興趣。那麼多年,能夠傾特攝、幪面超人、懷舊的就只有那個常跟我講猛龍特警隊的那個舊同事。

作者: actionkamen    時間: 12-1-2009 21:27

引用:
原帖由 japkortai 於 12-1-2009 21:17 發表   actionkamen兄,不知道全首歌是否這樣? 我今日在街上哼這首歌時,就係欠了第一句。現在得到你的補足:   全憑佢功夫好野永遠得勝 為着世間正義勇猛似兵 迎敵外太空奸狡魔星 所有盜賊 ...

哈哈!多謝妳的Full Version

期待妳下次唱這歌 ,不過我會搶咪!

作者: 超人兄弟    時間: 12-1-2009 21:50

引用:
原帖由 japkortai 於 12-1-2009 14:43 發表 再到的是 japkortai ....oh~原來是位美麗的女仕....又再喜出望外多一次...(因很小綱聚有女性到場...難得她信任 oldcake net 及 信任我們 ) ---- 超人兄弟,你這句話我真係不敢當。你這樣寫的話,下次一些新出席 ...

引用:

再到的是 japkortai ....oh~原來是位美麗的女仕....又再喜出望外多一次...(因很小綱聚有女性到場...難得她信任 oldcake net 及 信任我們 ) ---- 超人兄弟,你這句話我真係不敢當。你這樣寫的話,下次一些新出席的CAKE友見到我時會話你講大話的。

japkortai sister,我有o個句講o個句!我率性是我的缺點也是優點.....我o的朋友個個都知!真心說話o黎o架!

其他 cake 友都應該冇質疑o架~(指妳是位美麗的女仕)如果有o吾該企出o黎講o吾該......

無o丫o麻~...係o米o牙 japkortai,無人異議o架!

美麗有多種~妳不用太 ' 謙 ' !!

引用:

當晚能夠跟各位cake友見面,真的很開心。大家的樣貌跟年紀不符,比我想像的年輕,尤其是Singingsoul兄 & JLCC兄 ,你們兩位是否打了"肉毒桿菌",還是有什麼駐顏秘技?不妨一說以供參考。

可能 join o左 oldcake net!! o下,...點解無我份?!!o吾制o牙

引用:
細細聲去問其中一位比較像樣的CAKE友,"請問是否OLD CAKE....",之後便對號入座了。那位比較像樣的就是MONEY兄。

o我~原來妳有問o既~

我以為妳冇問就坐落o黎 tim....

引用:
連我都要對誠誠說,"我們兩個有點"搭^"的感覺",哈哈!

hee...真係 sorry!

其實佢o地講o個o的我都o吾係好熟...(可能我太細個o拉.... 講笑)

引用:

最搞笑的是聽到CAKE 友 投訴那個因為扮幪面超人的細路一命嗚呼,因而影響到幪面超人被禁播,特撮片停滯不前的那段說話,真係有點兒笑到肚子痛。

係o拉~o個條細路真係....XY#Z@#

比人鬧足幾十年! 本來人都走o左..都o吾想講佢o甘多...但冇辦法..累我睇o吾到o甘多特撮片!!

引用:

KARAOKE時段,個人來說,最HIGH、最熱情高漲的是唱磁力鐵甲人的中文版,其次是V型電磁俠、鐵甲萬能俠、三一萬能俠,我學日本FANS在SRS的演唱會中做的手勢,還有GATCHAMAN、KAMEN RIDER、ZENKI 等等,大家都很高興地唱。令人意想不到的是,各位BROTHERS & SISTER 的日文歌真的唱得很好,一句講哂,"好有FEEL"。最令我驚喜的是誠誠,他的日文真的不錯,果然年輕有為。

還有ar_woo兄,他的聲線很有磁性呢。啊! 你有沒有參加過歌唱比賽呀?

無錯係o牙

引用:

不過,當中好像沒有唱V型電磁俠及銀河鐵道999的中文版,以及沒有點高迪安、黃金戰士、大武士等歌曲(可能DATABASE沒有),少少遺憾。

寄望下次o拉~

約定妳!!

引用:

剛才跟舊同事(即常常跟我講 "猛龍特警隊"的那位) 提及當晚的聚會,他問我為什麼不叫他? 原來他對我們的活動很感興趣呢。

叫妳同事 join 埋我o地 oldcake o拉!

好歡迎佢加入我o既o尼個樂園!!

引用:

噢! 小小題外話:

請問會去水木演唱會的CAKE友,會否考慮在2月7日當天來一個下午茶聚呢?

好o牙!或者如 singingsoul 講~不如M地方 Dinner o拉!!

作者: 超人兄弟    時間: 12-1-2009 21:55

引用:
原帖由 Athena 於 12-1-2009 19:15 發表 我當晚是下班後由大埔的公司直接去灣仔的K場,趕車趕到一頭汗,幸好超人兄弟在K房門口接我,否則要在K場四圍轉搵人就趕不上唱GATCHAMAN啦!這是我十年前在大阪唱動畫歌K以來首次再唱,未唱已經先興奮。

you're welcome!!

那杯酮X蜜糖當然是有酮X聲線的 ar_woo bro 給妳的!

引用:
可惜當晚含羞答答的她(japkortai)沒有拿咪大展歌喉。

係o牙!好可惜o牙~

下次一定要比支o米佢 solo

作者: japkortai    時間: 12-1-2009 22:10

[quote]

美麗有多種~妳不用太 ' 謙 ' !!

超人兄弟,你這句說話有點兒可圈可點,哈哈! 

作者: 拾實什習窄炸集    時間: 12-1-2009 22:17

引用:
原帖由 japkortai 於 12-1-2009 22:10 發表 [quote] 美麗有多種~妳不用太 ' 謙 ' !!   超人兄弟,你這句說話有點兒可圈可點,哈哈! 
Wa ! My God...
作者: 超人兄弟    時間: 12-1-2009 22:21

引用:
原帖由 japkortai 於 12-1-2009 22:10 發表 [quote] 美麗有多種~妳不用太 ' 謙 ' !!   超人兄弟,你這句說話有點兒可圈可點,哈哈! 

我講多錯多!sorry!

妳o吾好誤會!

作者: japkortai    時間: 12-1-2009 22:55

引用:
原帖由 超人兄弟 於 12-1-2009 22:21 發表 我講多錯多!sorry! 妳o吾好誤會!

哈哈,冇誤會。

作者: celia    時間: 12-1-2009 23:09

引用:
原帖由 超人兄弟 於 12-1-2009 22:21 發表 我講多錯多!sorry! 妳o吾好誤會!

可以解釋超人兄弟心地好,睇咩都靚D

作者: 超人兄弟    時間: 12-1-2009 23:12

引用:
原帖由 celia 於 12-1-2009 23:09 發表   可以解釋超人兄弟心地好,睇咩都靚D

係o勒~我心入面o個句妳都講埋!

果然係 ' 夾餅 ' !thanks

作者: celia    時間: 12-1-2009 23:19

引用:
原帖由 超人兄弟 於 12-1-2009 23:12 發表 係o勒~我心入面o個句妳都講埋! 果然係 ' 夾餅 ' !thanks

U're welcome

17-1.gif picture by vceliav

作者: singingsoul    時間: 13-1-2009 01:06

繼續去片.

機甲創世記 OP 日本版

機甲創世記 OP 港版

作者: actionkamen    時間: 13-1-2009 01:18

引用:
原帖由 singingsoul 於 13-1-2009 01:06 發表 繼續去片. 機甲創世記 OP 日本版 機甲創世記 OP 港版

仲有無仲有無,要多D,要多D

作者: moneyismymoney    時間: 13-1-2009 01:39

先說吃飯時段,那時我應該跟COFFEE兄同一步電梯。鑒於當時酒樓客人不多,於是掃描一下情況,看看那一桌會是CAKE友? 聽到背後有人說,"啊! 你就係阿誠",所以那時已心中有數。後來,真的面懵懵走近、細細聲去問其中一位比較像樣的CAKE友,"請問是否OLD CAKE....",之後便對號入座了。那位比較像樣的就是MONEY兄。

我真係...... 

席間,大家言談甚歡,有時聽到一些對我來說似有還無的劇集,例如七俠五義、小五義。或者是年代久遠還是記性差的關係,真的沒有其他BROTHERS的那種熟悉程度。某些話題,連我都要對誠誠說,"我們兩個有點"搭枱"的感覺",哈哈! 

真係愈遠古,愈老餅...... 

真係吾想[鬧]佢,佢年紀細吾識諗,因為佢錯,影好多人,果時d人鬧佢鬧到而家,真係無法...... 

此次聚會,印象難忘。真的希望下次的聚會(70-90年代的電視劇流行曲)能快點到來。

好想快d搞好佢,一定好多人參加,不要忘記東加豆呀.  

領導人,出來搞搞啦.  

作者: 超人兄弟    時間: 13-1-2009 01:40

OLDCAKE 熱血 ' K ' 團 網聚 Dinner

( 特別多謝 actionkamen bro 幫小弟相片加功 )

作者: 亞力    時間: 13-1-2009 09:20

嘩! Ar_Woo果然係"傳說巨神", 就好似高迪安既歌詞"英雄傲立世上大丈夫七尺昂藏".
作者: 亞力    時間: 13-1-2009 09:25

"因為扮幪面超人的細路一命嗚呼" 呢段新聞我聽過, 不過都係好多年之後既事啦. 都係多得佢特攝片響香港消失左好一段日子.
作者: Delight986    時間: 13-1-2009 09:35

引用:
原帖由 亞力 於 13-1-2009 09:25 發表 "因為扮幪面超人的細路一命嗚呼" 呢段新聞我聽過, 不過都係好多年之後既事啦. 都係多得佢特攝片響香港消失左好一段日子.

先遊個位Rider迷,可能投胎今日睇甲鬥王,

天道態度十分敷衍咁叫Rider Kick~~

冇乜氣勢~咁...

http://hk.youtube.com/watch?v=_hsxkyzrRuc&feature

作者: singingsoul    時間: 13-1-2009 09:37

引用:
原帖由 超人兄弟 於 13-1-2009 01:40 發表 OLDCAKE 熱血 ' K ' 團 網聚 Dinner ( 特別多謝 actionkamen bro 幫小弟相片加功 )

超人兄弟能否發原版飯聚照片給我們呀﹐唔該~~

作者: japkortai    時間: 13-1-2009 09:39

我剛收到超人兄弟SEND 俾我的原裝相片。
作者: 超人兄弟    時間: 13-1-2009 10:02

引用:
原帖由 singingsoul 於 13-1-2009 09:37 發表 超人兄弟能否發原版飯聚照片給我們呀﹐唔該~~

巳 send 給你了...see it!

作者: singingsoul    時間: 13-1-2009 11:03

引用:
原帖由 超人兄弟 於 13-1-2009 10:02 發表 巳 send 給你了...see it!

收到﹗謝謝。
但酒樓那張我半合眼了﹐太樣衰了﹗

作者: 超人兄弟    時間: 13-1-2009 11:06

引用:
原帖由 singingsoul 於 13-1-2009 11:03 發表 收到﹗謝謝。但酒樓那張我半合眼了﹐太樣衰了﹗

o甘先有魅力o牙o麻歌o昌魂...個個一樣點顯得你特出 (joke )

作者: 亞力    時間: 13-1-2009 11:31

兩個版本既機甲創世紀都相當有味道喎! 再有多d片睇就正啦.
作者: 歌星    時間: 13-1-2009 11:47

引用:
原帖由 japkortai 於 12-1-2009 21:17 發表   actionkamen兄,不知道全首歌是否這樣? 我今日在街上哼這首歌時,就係欠了第一句。現在得到你的補足:   全憑佢功夫好野永遠得勝為着世間正義勇猛似兵迎敵外太空奸狡魔星所有盜賊 ...

為着世間正義勇猛似"兵" <--------應該係"鷹"

就係因為呢個"鷹"字,所以無啦啦拎左呢首歌做"神勇飛鷹俠"主題曲.........

作者: celia    時間: 13-1-2009 12:14

引用:
原帖由 singingsoul 於 13-1-2009 01:06 發表 繼續去片. 機甲創世記 OP 日本版 機甲創世記 OP 港版

好正呀~

有邊幾位歌手唱架???

作者: celia    時間: 13-1-2009 12:20

引用:
原帖由 japkortai 於 12-1-2009 21:17 發表   actionkamen兄,不知道全首歌是否這樣? 我今日在街上哼這首歌時,就係欠了第一句。現在得到你的補足:   全憑佢功夫好野永遠得勝為着世間正義勇猛似兵迎敵外太空奸狡魔星所有盜賊 ...

真係唔知道V型有中文版,有冇得聽下??神勇飛鷹俠都有??真係好想聽下

作者: singingsoul    時間: 13-1-2009 12:22

引用:
原帖由 celia 於 13-1-2009 12:14 發表 好正呀~ 有邊幾位歌手唱架???

日版是強勁的阿誠。
港版好像是我跟他一起唱的。

作者: japkortai    時間: 13-1-2009 12:27

引用:
原帖由 歌星 於 13-1-2009 11:47 發表 為着世間正義勇猛似"兵" <--------應該係"鷹" 就係因為呢個"鷹"字,所以無啦啦拎左呢首歌做"神勇飛鷹俠"主題曲.........  

謝謝指正。

作者: celia    時間: 13-1-2009 12:34

引用:
原帖由 singingsoul 於 13-1-2009 12:22 發表 日版是強勁的阿誠。港版好像是我跟他一起唱的。

好野呀~~~果然好強

作者: 亞力    時間: 13-1-2009 12:48

引用:
原帖由 celia 於 13-1-2009 12:34 發表   好野呀~~~果然好強

Celia今次唔出現既?

作者: celia    時間: 13-1-2009 13:06

引用:
原帖由 亞力 於 13-1-2009 12:48 發表   Celia今次唔出現既?

有野做呢

作者: 矢作省吾    時間: 13-1-2009 13:21

引用:
原帖由 celia 於 13-1-2009 13:06 發表   有野做呢
有野做唔算係藉口, 去到冇野做先至係藉口!!
作者: 亞力    時間: 13-1-2009 13:31

引用:
原帖由 矢作省吾 於 13-1-2009 13:21 發表 有野做唔算係藉口, 去到冇野做先至係藉口!!

可圈可點喎.  Celia可以唱橙路d歌.

作者: actionkamen    時間: 13-1-2009 13:46

引用:
原帖由 亞力 於 13-1-2009 09:20 發表 嘩! Ar_Woo果然係"傳說巨神", 就好似高迪安既歌詞"英雄傲立世上大丈夫七尺昂藏".

點只傳說巨神, 簡直係光之巨人

作者: 亞力    時間: 13-1-2009 13:51

引用:
原帖由 actionkamen 於 13-1-2009 13:46 發表 點只傳說巨神, 簡直係光之巨人

咦喂, action兄, 我以為你一向都係掌管拍片嫁喎, 今次剩係負責唱呀?

作者: actionkamen    時間: 13-1-2009 14:10

引用:
原帖由 亞力 於 13-1-2009 13:51 發表   咦喂, action兄, 我以為你一向都係掌管拍片嫁喎, 今次剩係負責唱呀?

一入房見大家技驚四座, 就自塊不如, 唯有偷偷瑟縮一角間唔時撻支咪混水摸魚咁.

至於拍片, 我平時都係負責剪接, 不過你見到SingingSoul何其Pro, 都唔駛我咯! 所以呢期我負責Photo retouching

作者: japkortai    時間: 13-1-2009 15:48

引用:
原帖由 actionkamen 於 13-1-2009 14:10 發表 一入房見大家技驚四座, 就自塊不如, 唯有偷偷瑟縮一角間唔時撻支咪混水摸魚咁.至於拍片, 我平時都係負責剪接, 不過你見到SingingSoul何其Pro, 都唔駛我咯! 所以呢期我負責Photo retouching

哇,動感照人,你得閒一定要跟你交流吓剪片心得和跟你學習。

作者: celia    時間: 13-1-2009 16:31

引用:
原帖由 矢作省吾 於 13-1-2009 13:21 發表 有野做唔算係藉口, 去到冇野做先至係藉口!!

好深呀您講得

作者: celia    時間: 13-1-2009 16:34

引用:
原帖由 亞力 於 13-1-2009 13:31 發表   可圈可點喎.  Celia可以唱橙路d歌.

嘩亞力....o係您D高手面前我仲可以有咩歌可唱

作者: singingsoul    時間: 13-1-2009 16:37

引用:
原帖由 actionkamen 於 13-1-2009 14:10 發表 一入房見大家技驚四座, 就自塊不如, 唯有偷偷瑟縮一角間唔時撻支咪混水摸魚咁.至於拍片, 我平時都係負責剪接, 不過你見到SingingSoul何其Pro, 都唔駛我咯! 所以呢期我負責Photo retouching

我器材只是幾年前dc﹐軟件是photoshop和windows裡面的movie maker﹐ 還要是半年前才知道有這工具bulit in在XP裡。

你話我pro﹐我真係覺得被玩咁 lor。 

作者: japkortai    時間: 13-1-2009 17:16

引用:
原帖由 singingsoul 於 13-1-2009 16:37 發表 我器材只是幾年前dc﹐軟件是photoshop和windows裡面的movie maker﹐ 還要是半年前才知道有這工具bulit in在XP裡。你話我pro﹐我真係覺得被玩咁 lor。 

對我來說,你懂得用photoshop 已經覺得你很pro。

作者: Shiawase    時間: 13-1-2009 17:52

引用:
原帖由 singingsoul 於 13-1-2009 01:06 發表 繼續去片. 機甲創世記 OP 日本版 

嘩嘩嘩! 你o地唱得好犀利呀!    

Was that 阿誠仔's voice?  

我之前都聽過有人(友人 ) 唱過Lee "機甲創世記 OP", 覺得隻歌難度好高,超級高音, 你地唱得好""! 

引用:
原帖由 singingsoul 於 13-1-2009 01:06 發表   機甲創世記 OP 港版

I have a question ~~~ did you guys bring a "貓紙" (with the Chinese Lyrics) with you to the Karaoke place? or did you guys know all the chinese lyrics by heart?    如果係, 你地真係好好記性呀!   記得晒D歌詞

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0