標題: 制水 [打印本頁]

作者: 安佑    時間: 27-11-2008 18:29     標題: 制水

有無 oldcake 經歷過制水時期 ?
四日供水一次, 每次四小時

據聞當時適逢能源危機, 大量油船空置, 有船公司用船運水到香港, 不過唔知真定假
當時既未有船灣淡水湖, 更未有萬宜水庫, 每遇旱季就會出現供水緊張

作者: SAS2007    時間: 24-9-2009 15:35

引用:
原帖由 安佑 於 27-11-2008 18:29 發表 有無 oldcake 經歷過制水時期 ?四日供水一次, 每次四小時據聞當時適逢能源危機, 大量油船空置, 有船公司用船運水到香港, 不過唔知真定假當時既未有船灣淡水湖, 更未有萬宜水庫, 每遇旱季就會出現供水緊張

我有幸試過四日供水數小時. 屋企都預備好晒各式各樣水桶裝水.
至於用船運水到香港就未聽過
作者: 虎榮    時間: 25-9-2009 23:13

我都試過. 屋企又系預備好晒各式各樣水桶裝水! 另外亦記得當時有一間海水化淡廠!
作者: ar_woo    時間: 26-9-2009 00:35

引用:
原帖由 虎榮 於 25-9-2009 23:13 發表 我都試過. 屋企又系預備好晒各式各樣水桶裝水! 另外亦記得當時有一間海水化淡廠!

was it in the 70's? I remember vaguely.....

作者: 虎榮    時間: 26-9-2009 02:03

引用:
原帖由 ar_woo 於 26-9-2009 00:35 發表   was it in the 70's? I remember vaguely.....

好似在七十年代重有運作,之後因為成本太貴同有左東江水,間廠就定產!

作者: 鐵漢玻璃心    時間: 27-9-2009 19:28

好記得以前一制水,就成班細路挽住水桶落街排隊等水車攞水,

攞完都未返到屋企,桶水已經無哂咁濟...

一路行,一路玩水...呵呵~~

比老媽子丙到飛天...之後又落去排過...哈哈~

作者: kkeeleung    時間: 28-9-2009 00:53

引用:
原帖由 虎榮 於 26-9-2009 02:03 發表   好似在七十年代重有運作,之後因為成本太貴同有左東江水,間廠就定產!
記得位於"青山屯門一帶. 叫'樂安排" 寫法唔肯定. 大概於生力啤同嘉頓附近. ( 已好多年沒走青山公路了.)  ETV中社會科程乃根都有提及...... . 該廠於80年代初停產, 但要到90年代初才拆卸, 仲用引爆方式拆煙囱.

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%A8%82%E5%AE%89%E6%8E%92%E6%B5%B7%E6%B0%B4%E5%8C%96%E6%B7%A1%E5%BB%A0

作者: kkeeleung    時間: 28-9-2009 00:58

無試過幾天供次水, 但係就試過中午後, 晚上午夜後冇水. 當時好多人因無關水喉而搞到成屋水浸. 因為當年通常早睡. 晚上制水影响不大. 但係到午間無水, 就麻煩得多, 最少. 當年返學去完廁所. 我到今天唔敢記起點樣處理...

作者: 不惑男    時間: 9-6-2011 15:44

記得當年每四日供水四小時。我住的唐樓一層七八伙幾近四十人,你話緊唔緊張丫?記得老媽子買了兩個圓型透明塑料袋,直徑約2呎高約4呎半,加埋所有其他盆盆罐罐盛水。在有限供水時分常聽到有人大嗌:樓下閂水喉呀!至於因爭水而口角就少不免喇。
作者: Ron23    時間: 10-8-2011 21:47

記得記得

落街排隊攞水

全屋都是水桶

作者: old8woman    時間: 13-9-2014 06:59

我經歷過60年代4日供水一次的日子
作者: moneyismymoney    時間: 23-9-2014 01:06

呢個經歷真係好慘痛,所以要珍惜用水.

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0