標題: 沈勝衣 [打印本頁]

作者: kidult    時間: 3-11-2006 23:34     標題: 沈勝衣

徐少強同馬敏兒主演。 大家仲記唔記得銀劍殺手孫羽,佢o既真正身份就係沈勝衣。仲有十三殺手,同步煙飛.................... 主睇曲由張國榮唱......... 生來一身膽,江湖奔跑慣, 去留一劍伴,過渡人世孤單。 癡情解不開,深愁驅不散, 怕提失意事,愛恨永在心間。 人生怎分真與假, 朋友會當敵人扮,何必爭執為名利, 世事像煙雲散。 激流歸東海,天虹風吹散, 永留真我在,笑罵懶望一眼。 一生肝膽照關山。 [ 本帖最後由 kidult 於 3-11-2006 23:37 編輯 ]
作者: cocosally    時間: 4-11-2006 05:41

Had this on a while ago in Toronto, but didn't want it! remember the name of it!
作者: 紫龍    時間: 4-11-2006 10:00

引用:
原帖由 cocosally 於 4-11-2006 05:41 發表 Had this on a while ago in Toronto, but didn't want it! remember the name of it!
黃鷹改編小說
作者: spectreman    時間: 4-11-2006 11:21

第一集:銀劍恨,大戰柳展禽。
作者: ABOY    時間: 4-11-2006 21:03     標題: More information http://www.talk-tv.info/frame.html

http://www.talk-tv.info/frame.html 劇 集 名 : 沈 勝 衣

電 視 台 : 香 港 麗 的 電 視

首 播 : 1979 年 3 月 23 日

放 映 時 間 : 逢 周 五 晚 上 8 - 9 時 放 映 集 數 : 全 劇 13 集 分 7 個 單 元 ﹐ 除 第 一 集 銀 劍 恨 外 ﹐ 其 餘 六 個 單 元 都 分 為 上 / 下 集 形 式 推 出

片 種 : 武 俠

主 題 曲 : 『 沈 勝 衣 』 張 國 榮 主 唱 / 于 磷 作 曲 / 葉 紹 德 填 詞 / 寶 麗 金 唱 片 公 司 出 品 ( 1979 )

插 曲 : 『 相 思 夫 人 』 柳 影 紅 主 唱 / 黎 小 田 作 曲 / 詹 惠 風 填 詞 / 大 華 唱 片 公 司 出 品 ( 1980 )

注 : 跟 據 當 年 所 出 的 唱 片 紀 錄 ﹐ 沈 勝 衣 雖 只 有 十 三 集 ﹐ 且 每 周 只 放 一 次 ﹐ 但 都 有 其 主 題 曲 和 插 曲 。 各 大 報 章 上 的 宣 傳 廣 告 ﹐ 第 一 集 為 銀 劍 恨然 而 ﹐ 由 於 它 有 香 港 舊 劇 的 傳 統 ﹐ 就 是 小 劇 沒 有 在 片 頭 播 放 主 題 曲 和 插 曲 ﹐ 片 尾 更 沒 有 演 員 名 單 ﹐ 所 以 暫 時 也 沒 找 到 ﹐ 我 會 留 意 一 下 。 哥 哥 張 國 榮 於 1977 年 在 麗 的 電 視 主 辦 的 亞 洲 歌 唱 比 賽 得 獎 後 加 入 樂 壇 ﹐ 之 前 曾 為 兩 台 主 唱 一 些 主 題 曲 ﹐ 其 中 亦 包 括 沈 勝 衣 ﹐ 收 錄 在 其 第 一 張 個 人 大 碟 情 人 箭 裡 ﹐ 現 在 香 港 亦 有 改 良 版 CD 推 出 市 面 ﹐ 大 約 港 幣 七 十 元 左 右 。 柳 影 紅 當 年 只 是 新 晉 歌 星 ﹐ 以 後 來 主 唱 天 蠶 變 插 曲 換 到 千 般 恨 成 名 ﹐ 相 思 夫 人 是 她 最 早 期 作 品 之 一 。 該 首 歌 收 錄 於 其 第 一 張 個 人 大 碟 『 100 分 』 裡 ﹐ 今 日 都 很 難 再 找 到 了 。

參 考 資 料 來 自 : LEE HC 黑 膠 樂 園 ( 繁 體 中 文 )

香 港 麗 的 電 視 劇 沈 勝 衣 介 紹 分 享 ( 撰 文 : 慧 公 子 ) 簡 介 沈 勝 衣 劇 集 是 由 香 港 武 俠 小 說 作 家 黃 鷹 的 大 俠 沈 勝 衣 原 著 改 篇 ﹐ 黃 鷹 當 年 亦 是 麗 的 電 視 編 劇 之 一 ﹐ 所 以 後 來 協 助 麗 的 電 視 編 著 天 蠶 變 ﹐ 大 受 歡 迎 ﹐ 於 是 天 蠶 變 也 推 出 小 說 版 本 ﹐ 一 時 成 為 佳 話 。 而 大 俠 沈 勝 衣 亦 是 黃 鷹 的 得 意 之 作 。 然 而 ﹐ 麗 的 電 視 劇 集 版 本 只 是 原 著 改 篇 ﹐ 由 於 受 放 映 時 間 限 制 ﹐ 所 以 並 不 是 慣 常 那 種 將 小 說 的 劇 情 搬 入 電 視 劇 的 方 式 ﹐ 而 是 不 少 重 新 整 理 。 幸 好 的 是 ﹐ 雖 不 是 原 汁 原 味 ﹐ 但 保 留 黃 鷹 原 著 那 種 表 面 一 個 簡 單 對 白 和 動 作 ﹐ 因 為 場 景 和 音 樂 環 境 的 布 局 ﹐ 令 到 劇 情 不 沉 悶 ﹐ 也 吸 引 人 去 追 看 。 個 人 感 覺 而 言 ﹐ 這 套 電 視 劇 畢 竟 已 是 將 近 二 十 四 年 前 的 作 品 ﹐ 所 以 擁 有 當 年 流 行 那 種 劇 情 簡 單 ﹐ 緩 慢 且 空 洞 的 情 況 ﹐ 但 比 起 兩 臺 的 長 劇 來 看 ﹐ 這 套 短 劇 因 為 憑 單 元 故 事 ﹐ 加 上 有 條 理 及 合 意 思 的 安 排 ﹐ 令 這 劇 今 日 看 來 都 不 悶 ﹐ 卻 保 留 舊 劇 那 種 風 格 ﹐ 實 在 是 很 多 劇 比 擬 不 了 的 。 七 個 單 元 分 別 是 銀 劍 恨 、 十 三 殺 手 、 白 蜘 蛛 、 骷 髏 殺 手 、 相 思 夫 人 、 地 獄 刺 客 及 無 雙 譜 。 各 有 不 同 的 故 事 ﹐ 亦 有 不 同 參 演 的 麗 的 電 視 大 小 演 員 演 出 或 客 串 ﹐ 例 如 徐 少 強 、 劉 緯 民 、 劉 志 榮 、 潘 志 文 、 林 國 雄 、 馬 敏 兒 、 陳 琪 琪 、 文 雪 兒 等 ﹐ 所 以 更 有 記 念 價 值 。 現 在 所 分 享 的 是 採 用 2003 年 亞 洲 電 視 重 播 版 本 ﹐ 只 有 12 集 ﹐ 第 1 集 銀 劍 恨 沒 有 播 放 。 據 其 他 喜 愛 看 電 視 劇 集 的 朋 友 了 解 ﹐ 沈 勝 衣 在 多 年 前 曾 重 播 時 ﹐ 也 沒 有 播 放 銀 劍 恨 的 ﹐ 所 以 今 次 也 沒 有 播 放 ﹐ 比 較 可 惜 。 劇 集 每 逢 周 六 播 放 兩 集 ﹐ 我 將 會 逐 個 介 紹 ﹐ 先 是 介 紹 十 三 殺 手 ( 圖 為 柳 展 禽 被 沈 勝 衣 殺 死 一 幕 ﹐ 當 時 柳 用 斷 金 手 差 點 可 先 殺 沈 ﹐ 幸 好 沈 用 短 刀 將 他 殺 死 ... ) 接 續 銀 劍 恨 尾 部 的 劇 情 ﹐ 沈 勝 衣 ( 徐 少 強 飾 演 ) 成 功 將 與 其 妻 子 霍 秋 娥 ( 梁 淑 莊 飾 演 ) 有 奸 情 的 『 斷 金 手 』 柳 展 禽 ( 劉 緯 民 飾 演 ) 殺 死 ﹐ 但 柳 是 暗 殺 組 織 十 三 殺 手 成 員 ﹐ 沈 相 信 其 餘 各 人 必 不 放 過 他 ﹐ 於 是 經 既 是 對 手 又 是 江 湖 好 友 的 鐘 雍 劍 ( 以 下 我 稱 他 為 雍 劍 公 子 ﹐ 關 偉 倫 飾 演 ) 商 量 下 ﹐ 建 議 沈 先 下 手 為 強 ﹐ 將 無 惡 不 作 的 十 二 殺 手 消 滅 ﹐ 一 來 保 命 ﹐ 二 來 除 害 ... 於 是 沈 勝 衣 和 十 二 殺 手 的 決 鬥 展 開 ﹐ 豈 料 曾 出 手 相 救 的 江 湖 女 子 步 煙 飛 竟 與 柳 展 禽 有 關 係 ﹐ 同 時 雍 竟 也 是 十 三 殺 手 一 份 子 ... 我 很 欣 賞 的 是 ﹐ 可 以 花 兩 集 劇 情 介 紹 全 部 十 二 殺 手 ﹐ 而 且 作 出 決 鬥 ﹐ 輕 描 淡 寫 卻 充 滿 意 境 ﹐ 而 且 不 會 混 亂 ﹐ 是 一 個 佳 作 。

主 要 演 員 介 紹

徐 少 強 飾 演 沈 勝 衣 沈 勝 衣 是 當 年 電 影 明 星 徐 少 強 第 一 套 電 視 劇 集 ﹐ 往 後 也 憑 演 天 蠶 變 更 享 負 盛 名 ... 劇 中 表 現 沈 勝 衣 那 種 性 格 ﹐ 一 方 面 為 正 義 而 不 亂 殺 無 辜 ﹐ 也 為 被 他 所 殺 的 辜 感 可 惜 ﹐ 另 一 方 面 又 要 追 擊 各 人 ﹐ 殺 人 毫 不 手 軟 ﹐ 很 有 大 俠 風 範

馬 敏 兒 飾 演 步 煙 飛 這 亦 是 當 年 麗 的 電 視 當 紅 重 點 新 星 馬 敏 兒 第 一 套 古 裝 劇 集 劇 中 飾 演 女 殺 手 步 煙 飛 ﹐劇 中 與 柳 展 禽 是 表 親 關 係 ﹐ 一 直 不 相 信 柳 會 作 出 通 姦 行 為 ﹐ 所 以 一 直 也 要 追 殺 沈 勝 衣 ... 唯 沈 曾 救 過 她 一 命 ﹐ 所 以 在 情 誼 上 感 到 矛 盾 ﹐ 表 現 都 算 是 不 俗 。 劇 中 另 一 些 特 色 是 步 煙 飛 造 型 是 大 腿 外 露 ﹐ 頗 為 性 感 之 餘 亦 難 為 馬 敏 兒 拍 攝 期 間 受 郊 外 蚊 叮 之 苦 ... 而 她 劇 中 最 厲 害 表 現 輕 功 ﹐ 持 有 奪 命 飛 鈴 ﹐ 所 以 走 起 來 有 鈴 聲 相 伴 ﹐ 頗 為 有 趣 。

關 偉 倫 飾 演 雍 劍 關 偉 倫 從 麗 的 到 今 日 的 亞 視 已 效 力 二 十 多 年 ﹐ 由 年 青 到 今 日 年 老 ﹐ 一 直 都 是 演 閒 角 為 主 ﹐ 發 揮 不 多 ﹐ 但 我 覺 得 這 部 份 終 給 他 最 大 發 揮 機 會 ... 劇 中 的 雍 劍 ﹐ 初 期 以 為 是 正 義 俠 士 ﹐ 實 騙 不 少 觀 眾 ﹐ 不 過 聰 明 的 觀 眾 們 也 應 該 看 到 他 在 說 話 時 目 光 轉 動 ﹐ 暗 藏 別 有 用 心 之 意 ﹐ 結 果 最 後 成 為 本 部 份 最 奸 的 角 色 ... 這 裡 關 偉 倫 表 現 真 的 要 給 滿 分 十 三 殺 手

十 三 殺 手 劇 中 其 餘 十 人 ﹐ 都 是 麗 的 電 視 的 基 本 藝 員 ﹐ 較 著 名 的 有 陳 植 槐 、 凌 文 海 、 金 山 、 譚 一 清 等 ﹐ 往 後 好 多 年 都 在 亞 視 大 小 劇 集 出 現 十 分 欣 賞 各 人 有 不 同 本 領 且 部 份 頗 鮮 明 ﹐ 證 明 當 年 武 俠 劇 也 很 有 水 準 第 一 行 : 不 了 和 尚 ( ? ) - 精 用 長 刀 、 風 林 ( 陳 植 槐 演 ) - 精 用 暗 器 、 高 歡 ( 高 雄 演 ) - 精 用 長 劍 、 曹 金 虎 ( ? ) - 善 用 劍 第 二 行 : 張 鳳 ( ? ) - 精 用 刀 、 步 煙 飛 ( 馬 敏 兒 演 ) - 精 用 輕 功 及 飛 鈴 、 放 天 龍 ( 金 山 演 ) - 精 用 飛 盾 、 常 三 峰 ( ? ) - 精 打 水 戰 第 三 行 : 溫 八 ( 譚 一 清 演 ) - 精 用 扇 子 、 蝙 蝠 先 生 ( ? ) - 精 打 黑 暗 戰 、 殷 開 山 ( 凌 文 海 演 ) - 自 稱 天 下 無 敵 、 雍 劍 ( 關 偉 倫 演 ) - 練 一 身 絕 劍 楊 澤 霖 飾 演 無 腸 公

- 林 國 雄 飾 演 無 腸 公 子

- 十 三 殺 手 上 集 介 紹 步 煙 飛 ( 馬 敏 兒 演 ) 受 傷 ﹐沈 勝 衣 ( 徐 少 強 演 ) 救 了 她 步 煙 飛 本 性 善 良 ﹐ 知 恩 圖 報 ﹐ 於 是 問 救 她 的 是 誰 ﹐ 沈 勝 衣 沒 有 回 應 ﹐ 只 送 贈 一 碗 藥 給 她 療 傷 ﹐ 他 們 之 間 就 此 初 步 認 識 雍 劍 ( 關 偉 倫 演 ) 再 遇 沈 勝 衣 ﹐ 談 回 當 年 決 鬥 一 事 ﹐ 表 示 將 來 仍 要 與 沈 決 鬥 ﹐ 所 以 建 議 沈 要 保 命 ﹐ 先 向 十 三 殺 手 攻 擊 ﹐ 經 過 指 示 下 ﹐ 先 向 高 歡 ( 高 雄 演 )下 手 ... 高 歡 不 消 兩 分 鐘 劇 情 己 經 被 沈 勝 衣 擊 倒 ﹐ 沈 要 求 高 交 出 其 他 殺 手 名 字 ﹐ 步 煙 飛 榜 上 有 名 ﹐ 沈 奇 怪 不 已 ... 高 說 到 最 後 一 個 前 被 人 殺 死 餘 下 一 個 紅 蟹 印 記 。 而 沈 認 為 紅 蟹 印 記 只 是 無 腸 君 ( 楊 澤 霖 演 ) 的 標 記 ﹐ 所 以 認 定 他 都 是 十 三 殺 手 之 一 步 煙 飛 得 藥 療 傷 很 快 痊 愈 ﹐ 心 裡 一 直 想 找 救 她 一 命 的 人 ﹐ 與 之 同 時 她 收 到 消 息 表 示 各 路 殺 手 集 合 準 備 如 何 應 付 沈 勝 衣 ... 沈 勝 衣 下 一 個 找 的 殺 手 為 不 了 和 尚 ﹐ 不 了 為 人 好 色 且 毒 辣 ﹐殺 光 所 有 男 性 ﹐ 只 讓 女 性 與 他 享 樂 。 面 對 沈 的 到 來 頗 為 輕 視 ... 結 果 沈 勝 衣 不 消 數 招 ﹐ 便 將 不 了 打 敗 ﹐ 十 三 殺 手 消 滅 了 三 個

白 蜘 蛛 簡介 應天府里有大盜白蜘蛛殺七皇爺賀壽的貴賓并搶其財寶﹐於是七皇爺下命令輯拿白蜘蛛. 然而﹐即使聞名天下的第一捕快韋七經多個月仍未能捉拿歸案﹐於是巡按大人蕭放之 妹蕭玲找沈胜衣幫忙追凶﹐令沈胜衣介入追輯白蜘蛛的事件. 劇中憑所發生每個人物与每件事情﹐令觀眾可一步步推測誰是白蜘蛛﹐是劇中引人入胜的地方. 唯劇情簡單且速度較快﹐令劇情已出說真凶時仍未必有足夠時間去推測﹐是美中不足之處. 電 視 劇 截 圖 只 是 為 方 便 一 些 沒 看 見 該 劇 的 朋 友 ﹐ 尤 其 是 中 國 大 陸 的 朋 友 ﹐ 可 以 較 親 身 感 受 一 下 裡 面 的 劇 情 ﹐ 並 無 侵 犯 版 權 意 圖 ﹐ 請 大 家 不 要 進 行 轉 貼 ﹐ 懂 欣 賞 的 只 管 自 己 收 藏 好 了 。

版 權 為 香 港 亞 洲 電 視 所 有

作者: kidult    時間: 5-11-2006 02:21

引用:
原帖由 ABOY 於 4-11-2006 21:03 發表 http://www.talk-tv.info/frame.html 劇 集 名 : 沈 勝 衣 電 視 台 : 香 港 麗 的 電 視 首 播 : 1979 年 3 月 23 日 放 映 時 間 : 逢 周 五 晚 上 8 - 9 時 放 映 集 數 : 全 劇 13 集 分 7 個 單 ...
嘩!犀利,搵到咁多資料。
作者: kidult    時間: 5-11-2006 02:22

引用:
原帖由 spectreman 於 4-11-2006 11:21 發表 第一集:銀劍恨,大戰柳展禽。
yes! 我記得最尾個故事叫無相譜,即係易容o既最高景界。呢個故事共分三集。劇中好多角飾都易o左容,沈勝衣就由令一個劍客假扮(凌文海飾演,凌文海依家做o左將軍澳區議員),而沈勝衣就易容做一個單眼劍客。 劇中演員仲有梁天、鮑漢林、張瑪利同潘志文等等。
作者: spectreman    時間: 5-11-2006 15:28

引用:
原帖由 ABOY 於 4-11-2006 21:03 發表 http://www.talk-tv.info/frame.html 劇 集 名 : 沈 勝 衣 電 視 台 : 香 港 麗 的 電 視 首 播 : 1979 年 3 月 23 日 放 映 時 間 : 逢 周 五 晚 上 8 - 9 時 放 映 集 數 : 全 劇 13 集 分 7 個 單 ...
我老死劉志榮就係韋七,亦即白蜘蛛。
作者: ABOY    時間: 5-11-2006 15:51     標題: Incorrect

引用:
原帖由 kidult 於 5-11-2006 02:22 AM 發表 yes! 我記得最尾個故事叫無相譜,即係易容o既最高景界。呢個故事共分三集。劇中好多角飾都易o左容,沈勝衣就由令一個劍客假扮(凌文海飾演,凌文海依家做o左將軍澳區議員),而沈勝衣就易容做一個單眼劍客 ...
無相譜,故事共分6集 I have watch it 3 times
作者: spectreman    時間: 6-11-2006 09:40

引用:
原帖由 ABOY 於 5-11-2006 15:51 發表 無相譜,故事共分6集 I have watch it 3 times
忠實fans喎
作者: kidult    時間: 6-11-2006 17:57

引用:
原帖由 ABOY 於 5-11-2006 15:51 發表 無相譜,故事共分6集 I have watch it 3 times
多謝指正。
作者: karmenv3    時間: 22-11-2006 02:29

但我最有印像反而係沈勝衣在英文台有得播,一句台訶.. .Are you Shum Shing Yee 真係very經典
作者: kidult    時間: 22-11-2006 16:30

哦,你講開我又好似有印像響英文代播果喎!
作者: karmenv3    時間: 22-11-2006 20:23

引用:
原帖由 kidult 於 22-11-2006 16:30 發表 哦,你講開我又好似有印像響英文代播果喎!
Yes the name is Silver swordman
作者: kidult    時間: 23-11-2006 17:21

引用:
原帖由 karmenv3 於 22-11-2006 20:23 發表 Yes the name is Silver swordman
Thank you! 咁唔知其他角色o既名係唔係都係就咁譯過o黎呢? 步煙飛係咪叫做 Bo Yin Fei 啊? 都幾搞笑,哈哈!
作者: actionkamen    時間: 23-11-2006 22:31

引用:
原帖由 karmenv3 於 22-11-2006 02:29 發表 但我最有印像反而係沈勝衣在英文台有得播,一句台訶.. .Are you Shum Shing Yee 真係very經典
比您一講,我有印像在中文台有介紹 某人講:Who are you? 徐少強答:Shum....Shing....Yee....
作者: yvjfhm    時間: 26-4-2007 22:07

沈勝衣播果陣無乜點睇過,後來2001年亞視重播,每集都錄起再欣賞,由“銀劍幌”到“骷髏殺手”都係唐基明拍的,好重電影感。到無雙譜變番一般電視劇模式,而且無馬敏兒演,徐少強亦只出開頭同結尾,估計係臨尾添食的。

沈勝衣亦係一個反傳統的武俠人物,他老婆跟劉緯民飾演的柳展禽偷情,自己竟走去幫柳展禽做殺手賺錢(開始時柳展禽好武功過沈勝衣),而柳一直唔知呢個來投靠的殺手就係沈勝衣。到一次比武,柳敗給沈,要沈勝衣去殺沈勝衣,結局係沈殺死了柳,柳臨終前放飛鴿傳書叫十三殺手追殺沈勝衣...帶出以後的故事。沈勝衣不是傳統俠士,有些像西部片大導演Sergio Leone電影的人物,亦正亦邪。

作者: vespamania    時間: 19-6-2007 13:50

馬敏兒是我的兒時偶像之一。還有一個蔡瓊輝。

作者: 燒賣    時間: 22-9-2007 03:17

亞視星期六(22/9)半夜,星期日清晨3:50開始重播
作者: moneyismymoney    時間: 22-9-2007 23:37

今次錄影機好吾得閑.
作者: moneyismymoney    時間: 23-9-2007 21:26

真可惜,欠了銀劍殺手.   
作者: whoiambatman    時間: 24-9-2007 23:16

重看一次,都係覺得一樣精彩.
作者: kidult    時間: 30-9-2007 05:00

各位,小弟於此劇首播及重播之時,都錯過了第一集。請問有沒有高人,可告知小弟第一集的內容?沈勝衣因何成為銀劍殺手?他跟柳展禽有何過節?懇請各方高人告知。
作者: whoiambatman    時間: 30-9-2007 11:35

引用:
原帖由 kidult 於 30-9-2007 05:00 發表 各位,小弟於此劇首播及重播之時,都錯過了第一集。請問有沒有高人,可告知小弟第一集的內容?沈勝衣因何成為銀劍殺手?他跟柳展禽有何過節?懇請各方高人告知。

銀劍恨---沈勝衣為人行俠仗義,但妻子霍秋俄常怨他弄得家中一貧如洗, 沈立意到富有人家中作盗, 巧遇柳展禽,柳欣賞沈的武藝,請他作為殺手,銀劍殺手-孫羽一名譽滿江湖, 在立意退出時,柳要求他再殺一人,就是沈勝衣,沈追查之後,原來他在外時,妻子難甘寂寞,遇上柳展禽,兩人相好,但霍不景是有夫之婦,柳便立意殺沈, 沈識破後找柳,二人决鬪,柳死於沈劍下,便發出暗號,命十三殺手報仇,殺者可得柳全部家產.

作者: kidult    時間: 2-10-2007 14:41

引用:
原帖由 whoiambatman 於 30-9-2007 11:35 發表 銀劍恨---沈勝衣為人行俠仗義,但妻子霍秋俄常怨他弄得家中一貧如洗, 沈立意到富有人家中作盗, 巧遇柳展禽,柳欣賞沈的武藝,請他作為殺手,銀劍殺手-孫羽一名譽滿江湖, 在立意退出時,柳要求他再殺一人,就是沈 ...
非常多謝兄台相告。Thanks a million!
作者: ABOY    時間: 15-3-2008 02:34

引用:
原帖由 whoiambatman 於 24-9-2007 11:16 PM 發表 .wysiwyg { font-family: Tahoma, Verdana; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: 400; font-size: 12px; line-height: normal; border-top-color: #dddddd; border-left-color: #dddddd; b ...

So do I!  Include the song 張國榮在麗的時主唱的劇集主題曲

沈勝衣主題曲 Ver-One

http://hk.youtube.com/watch?v=9qeEUIprSDs&feature=related

沈勝衣主題曲Ver-Two (這個版本張國榮唱得比較柔一些 )

http://hk.youtube.com/watch?v=Rl6dg3etvuY&feature=related

沈勝衣 之 骷髏殺手(1979)

http://hk.youtube.com/watch?v=vR8fGg_-viI

沈勝衣 Opening & Ending ( 1979 )           http://www.youtube.com/watch?v=rH3J6GN_23Y&feature=related

作者: jayhh    時間: 13-4-2008 01:50

無野講....新不如舊...以前有回家追劇...現在回家只是看...可有可無
作者: 拾實什習窄炸集    時間: 13-4-2008 19:07

I don't remember that
作者: joanna    時間: 2-9-2010 14:33

亞視好似又重播沈勝衣, 但好似祇得逢星期日晚深夜三時播出一集, 咁咪有排追 ?

http://www.hkatv.com/v3/schedule/schedule-home-n.html

作者: kidult    時間: 2-9-2010 22:56

係啊!又重播啦!我睇咗兩集啊!就係十三殺手上下集。

唉!始終都係睇唔到第一集--銀劍恨。

作者: 電視人    時間: 4-9-2010 00:20

引用:
原帖由 kidult 於 2-9-2010 22:56 發表 係啊!又重播啦!我睇咗兩集啊!就係十三殺手上下集。 唉!始終都係睇唔到第一集--銀劍恨。
http://www.tudou.com/programs/view/RyW3I_rulu8/
作者: WK1959    時間: 4-9-2010 16:55

引用:
原帖由 電視人 於 4-9-2010 00:20 發表 http://www.tudou.com/programs/view/RyW3I_rulu8/

又睇多一次,都係咁精彩.

作者: joanna    時間: 6-9-2010 16:57

引用:
原帖由 kidult 於 2-9-2010 22:56 發表 係啊!又重播啦!我睇咗兩集啊!就係十三殺手上下集。唉!始終都係睇唔到第一集--銀劍恨。

沈勝衣好像出了 DVD, 會不會有齊銀劍恨呢?

並多謝電視人介紹的第一集

作者: kidult    時間: 6-9-2010 20:37

點解啱啱過咗個星期日(5/9/10)無播嘅?
作者: kidult    時間: 6-9-2010 21:44

謝謝電視人兄。

引用:
原帖由 電視人 於 4-9-2010 00:20 發表 http://www.tudou.com/programs/view/RyW3I_rulu8/

作者: 虎榮    時間: 11-9-2010 00:24

引用:
原帖由 joanna 於 6-9-2010 16:57 發表   沈勝衣好像出了 DVD, 會不會有齊銀劍恨呢?   並多謝電視人介紹的第一集

DVD有下齊下列咁多單元:

1. 銀劍恨
  2. 十三殺手
  3. 白蜘蛛
  4. 骷髏殺手
  5. 相思夫人
  6. 地獄刺客
  7. 無雙譜

作者: foureyesfatboy    時間: 11-9-2010 06:14

引用:
原帖由 虎榮 於 11-9-2010 00:24 發表   DVD有下齊下列咁多單元:   銀劍恨十三殺手白蜘蛛骷髏殺手相思夫人地獄刺客無雙譜

虎兄有一個問題問你...我知你同 $$兄都喜愛麗的/亞視劇集. 你們記憶中有沒有一個羅姓編劇? 全名唔記得. 因為他曾是我朋友在1996年在一次偶然機會在溫哥華見到佢. 佢說只是旅遊. 比電話佢一次之後再找 不到他了. 只是想知他近況. 因為佢見到我時說了一個十分不好的事發生在他身上.

作者: 虎榮    時間: 11-9-2010 23:48

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 11-9-2010 06:14 發表   虎兄有一個問題問你...我知你同 $$兄都喜愛麗的/亞視劇集. 你們記憶中有沒有一個羅姓編劇? 全名唔記得. 因為他曾是我朋友在1996年在一次偶然機會在溫哥華見到佢. 佢說只是旅遊. 比電話佢一次之後再找 不到 ...

我其實無徧愛亞視/麗的或無綫架! 系好戲我都鐘意架!

四哥唔好意思, 我比較少留意編劇 , 今次幫唔倒你啦!或者等錢大隊長旅行回歸, 或者佢會知o既! 

亞視又轉老闆啦! 你朋友系咪俾人偷橋, 冒領功勞, 定系成為人事變動的犠牲品? 

作者: joanna    時間: 12-9-2010 18:01

引用:
原帖由 虎榮 於 11-9-2010 23:48 發表   我其實無徧愛亞視/麗的或無綫架! 系好戲我都鐘意架!   四哥唔好意思, 我比較少留意編劇 , 今次幫唔倒你啦!或者等錢大隊長旅行回歸, 或者佢會知o既!    亞視又轉老闆啦 ...

講起亞視轉老闆, 我真係好擔心, 雖然預左佢變成國產中央電視台既啦, 最怕是以後封閉/絕播麗的舊時電視劇, 例如大內群英, 大丈夫, 十大奇案, 變色龍.....等經典劇  還有記錄香港電影史的多套粵語長片 如從此消失太可惜啦

希望新老闆唔好咁絕情啦, 播呢D舊戲唔使成本又可拖長廣告時間, 何樂不為?

如有仁兄識得亞視高層, 可否表達我地既民意, 多謝

作者: moneyismymoney    時間: 12-9-2010 23:36

引用:
原帖由 虎榮 於 11-9-2010 23:48 發表   我其實無徧愛亞視/麗的或無綫架! 系好戲我都鐘意架!   四哥唔好意思, 我比較少留意編劇 , 今次幫唔倒你啦!或者等錢大隊長旅行回歸, 或者佢會知o既!    亞視又轉老闆啦 ...

四哥唔好意思,我都幫唔倒你.

作者: 虎榮    時間: 13-9-2010 00:12

引用:
原帖由 joanna 於 12-9-2010 18:01 發表   講起亞視轉老闆, 我真係好擔心, 雖然預左佢變成國產中央電視台既啦, 最怕是以後封閉/絕播麗的舊時電視劇, 例如大內群英, 大丈夫, 十大奇案, 變色龍.....等經典劇  還有記錄香港電影史的多套粵語長片 ...

我相信短期內都唔會o既, 因為佢地無mug資金, 收入不多, 無錢買片, 所以午間及深夜時段就要不斷重播舊劇集頂數, 依家佢地連以前麗的d劇集都照播啦, 反而少左播粵語長片就真, 我好懷念以前深夜播出的武俠劇場!

作者: joanna    時間: 13-9-2010 00:40

引用:
原帖由 虎榮 於 13-9-2010 00:12 發表   我相信短期內都唔會o既, 因為佢地無mug資金, 收入不多, 無錢買片, 所以午間及深夜時段就要不斷重播舊劇集頂數, 依家佢地連以前麗的d劇集都照播啦, 反而少左播粵語長片就真, 我好懷念以前深夜播出的武俠劇 ...

但願如此, 寧願佢播多些麗的舊劇, 六十至八十年代初更啱, 麥當雄, 徐小明, 梁立仁當朝時很多好戲的, 好過去買三四線, 男女主角已經整晒容 都係唔掂既韓劇比人睇喇

作者: foureyesfatboy    時間: 14-9-2010 07:26

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 12-9-2010 23:36 發表 四哥唔好意思,我都幫唔倒你.  

虎兄, $$ 兄..唔緊要. 佢成為人事變動的犠牲品唔緊要...只怕他自己變成自己的犠牲品..... 因為當時見他情緒好古怪同第一句同我講佢自己曾經 XX 但失敗了....

作者: 吉吉    時間: 18-11-2011 01:02

沈勝衣當年一個要搵錢開飯嘅大俠, 令我感到一個存在真實感嘅人物. (曹達華年代從來都無話D大俠点樣維生)  所以有興趣去睇, 另外值得一提嘅係程小東武指當年非常出色
作者: moneyismymoney    時間: 19-11-2011 01:13

引用:
原帖由 吉吉 於 18-11-2011 01:02 發表 沈勝衣當年一個要搵錢開飯嘅大俠, 令我感到一個存在真實感嘅人物. (曹達華年代從來都無話D大俠点樣維生)  所以有興趣去睇, 另外值得一提嘅係程小東武指當年非常出色
一個電視節目訪問石堅叔,佢都講過 d 大俠點有錢生活 o架 ?

作者: kkeeleung    時間: 19-11-2011 01:46

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 19-11-2011 01:13 發表 一個電視節目訪問石堅叔,佢都講過 d 大俠點有錢生活 o架 ?
當然, 解决生活所需系好大煩惱, 但係武俠世界開口埋口, 明年今日, 此時此地... 再决高下.... 君子報仇, 十年末晚... 又有青山常在, 綠水長流, 二十年之後, 我們八大派再比武爭盟主之位.  最多係, 估唔到我退隱三十年, 武林上, 竟有如此高手... 這些有兩個前設. 1) 咁長歲月, 其實佢哋另有工作, ,練武之餘, 另有工作謀生. 2) 佢吔只練武(練仙 or 自給自足.... ), 無工作, 生活來源你謎.
作者: 吉吉    時間: 19-11-2011 01:47

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 19-11-2011 01:13 發表 一個電視節目訪問石堅叔,佢都講過 d 大俠點有錢生活 o架 ?

因為疏財仗義, 而結果一貧如洗, 要劫富濟(自己)嘅貧

作者: N__Nobi    時間: 19-11-2011 20:59

引用:

漫畫龍珠介紹了「武林高手」在練武、比武之外的生活:

1)遊手好閒,不事生產(奘子指斥比達和悟空的「平時生活」)

2)靠老婆或家人接濟(比達和悟空)

3)靠比賽獎金積蓄(悟空)

作者: kkeeleung    時間: 19-11-2011 22:24

引用:
原帖由 N__Nobi 於 19-11-2011 20:59 發表   漫畫龍珠介紹了「武林高手」在練武、比武之外的生活:   1)遊手好閒,不事生產(奘子指斥比達和悟空的「平時生活」) 2)靠老婆或家人接濟(比達和悟空) 3)靠比賽獎金積蓄(悟空)
佢哋力大如牛, 做一日, 抵十日, 做件工計苦力, 留翻七八日練功者得.
作者: WK1959    時間: 20-11-2011 20:09

引用:
原帖由 N__Nobi 於 19-11-2011 20:59 發表   漫畫龍珠介紹了「武林高手」在練武、比武之外的生活:   1)遊手好閒,不事生產(奘子指斥比達和悟空的「平時生活」) 2)靠老婆或家人接濟(比達和悟空) 3)靠比賽獎金積蓄(悟空)
西部牛仔都去捉d通緝犯去領獎金喇!可能佢哋都會做.

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0