標題: THE O勁D定卡碧尼勁D??? [打印本頁]

作者: 任因玖    時間: 30-9-2008 22:22     標題: THE O勁D定卡碧尼勁D???

THE O勁D定卡碧尼勁D???
作者: yuchai3000    時間: 3-10-2008 00:14

引用:
原帖由 任因玖 於 30-9-2008 22:22 發表 THE O勁D定卡碧尼勁D???

卡碧尼~有浮遊跑全方位攻擊
作者: 幻之聖騎士    時間: 3-10-2008 14:45

引用:
原帖由 任因玖 於 30-9-2008 22:22 發表 THE O勁D定卡碧尼勁D???

應該係The O, 因為就出力、武器及泛用性等等數據,都比ZZ年代後期機體重要強,所以當時基本係超班......

當然,最終都要睇駕駛者既能力,阿寶用力奇戴斯都可以隊冧飛碟獸(MS果隻,唔係真係機械獸)啦。

作者: 任因玖    時間: 3-10-2008 19:37

但係我覺得卡碧尼好屈機
作者: york926    時間: 3-10-2008 19:41

TheO陰濕je, 裙底下多兩隻手

卡碧尼D浮游炮打得咁遠, 想埋身都幾難啦

作者: 任因玖    時間: 3-10-2008 19:44

引用:
原帖由 york926 於 3-10-2008 19:41 發表 TheO陰濕je, 裙底下多兩隻手卡碧尼D浮游炮打得咁遠, 想埋身都幾難啦

其實我覺得佢兩隻手好核突

作者: york926    時間: 3-10-2008 19:49

引用:
原帖由 任因玖 於 3-10-2008 19:44 發表     其實我覺得佢兩隻手好核突

根本成隻TheO都唔靓....只係斯洛哥靓仔je

作者: 任因玖    時間: 3-10-2008 19:58

引用:
原帖由 york926 於 3-10-2008 19:49 發表   根本成隻TheO都唔靓....只係斯洛哥靓仔je

外表而言,

我覺得佢好大舊

作者: york926    時間: 3-10-2008 20:18

引用:
原帖由 任因玖 於 3-10-2008 19:58 發表     外表而言, 我覺得佢好大舊

硬係覺得TheO同斯洛哥唔襯...一肥一瘦

作者: 聰洛多薩比    時間: 4-10-2008 09:00

卡碧尼遠攻會勁d...

至少一樣野...

人地埋唔到身...

就算埋到...

都仲可以同人格下劍...

仲有槍...都可以打下...

The O真係得個快字...

武裝又少...

係奸d有兩隻假手...

未埋到身前真係好危險...

所以近身The O有著數...

遠攻卡碧尼會好大優勢...

作者: 任因玖    時間: 4-10-2008 18:13

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 4-10-2008 09:00 發表 卡碧尼遠攻會勁d... 至少一樣野... 人地埋唔到身... 就算埋到... 都仲可以同人格下劍... 仲有槍...都可以打下... The O真係得個快字... 武裝又少... 係奸d有兩隻假手... 未埋到身前真係好危險... 所以 ...

卡碧尼的外型比較似雀仔

作者: 亞力    時間: 5-10-2008 15:07

剩計機體性能係好難作比較, 始終要加上操縱者先準確.

就以斯洛哥配The-O, 哈曼配卡碧尼黎講;

我就認為卡碧雖然有浮游圓柱炮可以作較長距離既攻擊, 但唔一定佔絕對優勢.

唔好唔記得funnel呢種N.T.兵器係會直接消耗操縱者既精神力. 即係話越打得耐對佢越無著數.

響大家都無i-field裝備既情況下, 以防禦能力黎計, The-O係比卡碧尼強.

火力計係55波, 卡碧尼有浮游圓柱炮, The-O有專用高出力電子萊福槍. (卡碧尼既武裝只係多The-O一樣, 就係果兩支收響衫就入面果兩支可有可無既光線砲, 殺傷力非常有限)

作者: singingsoul    時間: 6-11-2008 16:55

引用:
原帖由 亞力 於 5-10-2008 15:07 發表 剩計機體性能係好難作比較, 始終要加上操縱者先準確. 就以斯洛哥配The-O, 哈曼配卡碧尼黎講; 我就認為卡碧雖然有浮游圓柱炮可以作較長距離既攻擊, 但唔一定佔絕對優勢. 唔好唔記得funnel呢種N.T.兵器係會直 ...

講笑咁講﹐GUNDAM世界裡﹐有FUNNEL就特別顯得先進D﹐恐怖D啦。
很難話邊隻勁D﹐真係量化晒睇電玩資料﹐問關羽好打定馬超好打﹖
機戰裡﹐也是各有各勁不能一概而論。F裡最衰﹐哈曼卡碧尼做敵人裝甲硬到無倫﹐如果入到自隊卻弱了很多﹗

作者: eason163    時間: 20-1-2009 12:08

卡碧妮,始終有浮游砲
作者: 幻之聖騎士    時間: 3-2-2009 09:20

引用:
原帖由 eason163 於 20-1-2009 12:08 發表 卡碧妮,始終有浮游砲

容我講句,有浮游砲既機體,只係新類型人既專用兵器,並唔係特別勁,當然對量產機體嚟講,係有一定威脅,然而一到配角級既機師,由 Z 到 馬沙之逆襲,打起嚟確係有d麻煩,但似乎無乜邊個會吃虧,對搭載咗Force Field既機體,可以話毫無用處可言......

hehehehe,不論斯洛哥、加美尤、桑達、艾瑪、阿寶、寶露"兩姊妹"、艾露、甘對、哈曼加、瑪士文......

基本都做過用槍、用劍掃抵浮游砲既動作,甚至用機體硬食既都有常客......

作者: 聰洛多薩比    時間: 5-2-2009 18:19

引用:
原帖由 幻之聖騎士 於 3-2-2009 09:20 發表   容我講句,有浮游砲既機體,只係新類型人既專用兵器,並唔係特別勁,當然對量產機體嚟講,係有一定威脅,然而一到配角級既機師,由 Z 到 馬沙之逆襲,打起嚟確係有d麻煩,但似乎無乜邊個 ...

硬食???

作者: 任因玖    時間: 22-3-2009 12:25

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 5-2-2009 18:19 發表 硬食???  

其實浮游砲係點控制?

作者: adamying    時間: 22-3-2009 12:55

用機師精神控制.
作者: adamying    時間: 22-3-2009 13:12

以下為Gundam壞腦研究室的解說.

講到新人類,就不能不提提《高達鋼彈》世界中最神的「連動裝置」了,此乃HGA的翻譯,以前《神奇》翻做「法耐爾砲」,《機動戰士大全集》翻作「感應砲」,香港通稱浮遊圓錐砲 ( FUNNEL ) 。0079年吉自護吉翁軍MA愛美號艾爾美斯的武器「比特 BIT」(或譯「無人隨伴攻擊機」)是浮遊圓錐砲感應砲的始祖,其原初的構想是:在電波不能控制的米諾夫斯基粒子空間中,只有新人類能用精神感應遙控誘導或追蹤武器,因而發明了這種飛行砲台,能依新人類駕駛員的意志自動捕捉並攻擊敵人,至0087年MS的卡碧尼丘貝雷的感應砲較小型化,狀似漏斗,故音譯為法耐爾砲,而之後的機種也全都把感應砲叫做法耐爾砲。其實BIT還比較有道理,體較大可裝填較多能源,又具備角度噴射口以改變方向,因此在慣性空間下可做「折線式飛行」。邱貝雷的感應砲就不太合理了,那麼小的體積怎麼容得下能源CAP?又怎能提供續航力及發射光束?而且噴射口那麼少,方向轉變又怎能那麼靈活?《逆襲的夏亞》中的感應砲強有四個側面的副噴射口以控制方向,但也應只能做到「平滑曲線飛行」而行;υ高達鋼彈的「飛翅砲鰭形感應砲」(或譯「法耐爾翼」)就更不用說了,大大薄薄的一片,看不出能源和噴射引擎要裝在哪兒?而且飛行中能自動折疊成「ㄇ」字型,內部一定要有機械裝置,要把這麼大體積的東西快速地折疊轉動可不容易,轉動關節之處所承受的力量更是不得了。更不可思議的是還能張開力場,令人懷疑一個鰭型感應砲的能源到底能維持多久?

比較有可能實現的是「有線式感應裝置」。和前者不同的是追蹤性無人砲座和MS(MA)本體間以電纜相連,用以控制回收及輸送能源,而且後來發展成不需是新人類也可以使用的「準」精神感應裝置。最早出現的是MA布勞.普羅的「有線飛行砲座」及MS自護 吉昂的「有線金鋼飛拳」,後來重高達感應鋼彈及MKⅡ以及杜班.烏爾夫都裝有這種「飛拳」,連0093年α.阿索龍阿吉魯的有線砲座也做成手形,其實有線砲座還有道理,「飛拳」則大可不必了(沒甚麼效果),把砲座改成手指型光束砲更是荒唐,又不是「六脈神劍」,想在精密的機械手指中加裝光束發射器有多難!出力又有多少呢?反而是S鋼彈的有線感應砲座「引導」(INCOM )很切合實際,線軸型的砲座以小型火箭推出,以電纜遙控,利用側面的砲座攻擊,發射三發後即迅速捲線收回充電。雖然不像卡碧尼 丘貝雷的感應砲那麼神,但卻是較合理的想像。杜班.烏爾夫及其前身的鋼彈MKV亦有此配備,乃非新人類也能用的好武器。不過,不管是浮遊圓錐砲感應砲也好,引導也好都只能在無重力,無空氣阻力的宇宙戰中使用,因為它們的形狀和推力都不適合在地表上飛行。可是0088年殖民衛星可羅尼墜落都柏林時,波蕾普露的卡碧尼丘貝雷MKⅡ和普露二號的重高達感應鋼彈MKⅡ對決時把甚麼感應砲、反射式感應砲和有線金鋼飛拳甚麼的全用上了!這又是怎麼做到的?啊…富野先生說:我們不研究好嗎?…

0093年υ鋼彈最神的地方就在於「感應框體」,據說是在座艙周圍的建材中裝入和金屬粒子差不多大小的微電腦晶片,使駕駛員的腦波和操縱裝置之間有效率較高的共鳴(有點像《五星》中非人型「FATIMA的作用)。事實上這是有可能做到的。近來IBM公司在「微機械」的開發上有顯著的成果,其顯微技術已可將原子排列成「IBM」三個字母的圖樣,預計將來可製造出能在人類血管中游泳的超微型機械人以治療疾病,以及其他小到不可異議的各種徵細機件。因此製造出和金屬粒子差不多小大的微電腦晶片也並非不可能的事。只是這些微細晶體的機械都是不耐高熱也不耐衝擊,不知能不能用在MS上?不過《馬沙之反擊逆襲的夏亞》也太誇張了,感應框體的試料粉末被描寫成了「魔粉」,珍(HGA譯為琦恩)把他帶在身上就成了神射手,還能在自身MS周圍形成念力防護罩;最後更神,把這「魔粉」散布在地球周圍,就使亞寶阿姆羅的精神力籠罩了全地球。其實照其所言,感應框體只是提高了機械操縱系統和駕駛員腦波的配合效率而已,「試料」本身又沒有能源,怎麼可能有這麼強大的力量呢?

好,最後再附加一點,…呃,不好,所長回來了,我得去掃地,各位繼續做熱身運動吧…

作者: fong99556    時間: 14-12-2009 17:15

當然是The O,但首先要邁到卡碧尼身先

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0