標題: 2009年 宇宙戦艦ヤマト 復活篇 [打印本頁]

作者: wwl36    時間: 2-9-2008 00:35     標題: 2009年 宇宙戦艦ヤマト 復活篇

誓言超越宮崎駿?《宇宙戰艦大和號》睽違 25 年電影版再度出擊!

距離上回知名動畫《宇宙戰艦大和號》電影版《宇宙戰艦大和號 完結篇》上映已有 25 年的現在,今年 73 歲的總指揮 西崎義展即將再次帶領《宇宙戰艦大和號》出擊,並表示:「我希望我最後的作品,能夠成為超越宮崎駿監督的《崖上的波妞(崖の上のポニョ)》。」

《宇宙戰艦大和號》在 1974 年的電視播映後,於 1977 年至 1983 年間共計上映了 4 部電影版的作品,官方預估約有 1000 萬人次左右的觀賞人次。

2004 年 7 月時曾經一度傳出將會製作和發表作品的消息,但是由於著作權的問題,而展開了一連串的法庭鬥爭,而本次則是沒有任何問題的確定消息。

在 1999 年由於違反日本武器管理法和毒品管理法等而被逮捕的 西崎義展(同作的企劃、原案及總指揮)在去年 12 月被釋放,於是開始展開同作檯面下的企劃作業。在這期間關於版權的問題,也以和解的形式成立。在今年就以東京練馬區為據點,開設了「大和・Studio 《ヤマト・スタジオ》」,並公佈正展開《宇宙戰艦大和號 復活編》的企劃。

本次開設工作室的同時,總監督 舛田利雄(曾為同作電影版的監督與電視版的系列構成)與總作畫監督的 湖川友謙等約 40 位工作人員都出席為慶祝《宇宙戰艦大和號 復活編(暫名)》乾杯。

目前正在進行中的作品舞台背景,設定在西元 2220 年,具有移動性的黑洞不斷的膨脹而造成了地球的危機,於是進行了 3 億人的移民大作戰。在執行這項計畫時的移民船隊卻遭受攻擊,大和號因此展開反擊的故事。而此時同作的主角 古代進已經是 38 歲的艦長,還和森雪有了名為 美雪的女兒。

而動畫電影《宇宙戰艦大和號 復活編》,將預定 2009 年於日本上映。

作者: wwl36    時間: 2-9-2008 00:41

作者: wwl36    時間: 2-9-2008 00:43

期代

作者: wwl36    時間: 10-10-2008 00:50

兩個古代進.....差噤遠 

作者: wwl36    時間: 21-5-2009 10:35     標題: 睽違二十多年《宇宙戰艦大和號 復活篇》動畫電影今年 12 月上映

動畫《宇宙戰艦大和號》系列睽違二十多年的動畫電影新作《宇宙戰艦大和號 復活篇》,正式確定將在今年 12 月上映,官方網站也開設完成。

於 1974 年開始播映的電視動畫《宇宙戰艦大和號》,在 1977 年至 1983 年間共計上映了 4 部電影版的作品,而在最後的劇場版《宇宙戰艦大和號 完結篇》(1983 年上映)之後經過了 20 多年的時光,正式宣佈將推出第 5 部電影版作品。

《宇宙戰艦大和號 復活篇》故事設定在西元 2220 年,具有移動性的黑洞不斷的膨脹而造成了地球的危機,於是進行了 3 億人的移民大作戰。在執行這項計畫時的移民船隊卻遭受攻擊,大和號因此展開反擊的故事。而此時同作的主角「古代進」已經是 38 歲的艦長,並與「森雪」有了名為「美雪」的女兒。

值得期待的是,官方表示在新作中將加入最新的 3D CG 技術,在機械的戰鬥場景上會有與前作完全不同的震撼感受。

動畫電影《宇宙戰艦大和號 復活篇》預定將在今年 12 月份於日本上映,更多詳細情報則仍待官方日後公開。

官綱: http://www.yamato-movie.com/

作者: 虎榮    時間: 12-6-2009 01:03

睇完短片,觀感如下:

1. 好懷念主題音樂同開段果把女聲,希望佢地用返大王首主題曲.
  2. 用色近似appleseed,我唔鐘意,太卡通色同太假
  3. d船艦設計唔系太吸引,我比較鐘意舊款.(因為我系oldcake )
  4. 點解個個木口木面,特別系對眼,個個眉頭深鎖咁款, 我好懷念以前的人物造形.

暫時有好大保留 驚佢破壞套野起我心中o既印象.

作者: wwl36    時間: 16-6-2009 14:24

引用:
原帖由 虎榮 於 12-6-2009 01:03 發表 睇完短片,觀感如下:   好懷念主題音樂同開段果把女聲,希望佢地用返大王首主題曲. 用色近似appleseed,我唔鐘意,太卡通色同太假 d船艦設計唔系太吸引,我比較鐘意舊款.(因為我系oldcake ) 點解 ...

艦設已不再"笨大"鑽錢類型  好GONZO及似大和號2520 ......失敗

人設已唔關松本事....木口木面

還要揪 藍天號 Blue Noah 水

作者: LouisLee    時間: 16-6-2009 20:58

引用:
原帖由 虎榮 於 12-6-2009 01:03 發表

睇完短片,觀感如下:

1. 好懷念主題音樂同開段果把女聲,希望佢地用返大王首主題曲.
  2. 用色近似appleseed,我唔鐘意,太卡通色同太假
  3. d船艦設計唔系太吸引,我比較鐘意舊款.(因為我系oldcake )
  4. 點解個個木口木面,特別系對眼,個個眉頭深鎖咁款, 我好懷念以前的人物造形.

暫時有好大保留 驚佢破壞套野起我心中o既印象.

D 電腦動畫技術落後咗至少 20 年, D 人雙目無神, 好似行屍走肉咁, 死得!!!

作者: 虎榮    時間: 17-6-2009 01:41

引用:
原帖由 LouisLee 於 16-6-2009 20:58 發表     D 電腦動畫技術落後咗至少 20 年, 堶 D 人雙目無神, 好似行屍走肉咁, 死得!!!

睇黎,我地都系希望越大,失望越大!

作者: wwl36    時間: 23-6-2009 23:16

引用:
原帖由 wwl36 於 10-6-2009 09:42 發表 死火......有少少保留  

This video is no longer available due to a copyright claim by 株式会社エナジオ.

啲人做嘢真快

作者: 虎榮    時間: 25-6-2009 00:41

駛唔駛咁小氣! 無我地呢班Oldcake 死忠 fans講吓,套野畫得咁差重邊有人講?!
作者: 虎榮    時間: 6-9-2009 17:12

引用:
原帖由 wwl36 於 3-9-2009 18:37 發表 PV  

睇完感覺仍然系麻麻地! 雖然比上次條宣傳片好D, 但系始終覺得欠左少少原著的味道和神髓!   

作者: LouisLee    時間: 8-9-2009 00:02

引用:
原帖由 虎榮 於 6-9-2009 17:12 發表   睇完感覺仍然系麻麻地! 雖然比上次條宣傳片好D, 但系始終覺得欠左少少原著的味道和神髓!   

日本 CG 技術完全唔掂, 唔係小飛俠都唔會俾香港人拍!!!

作者: Athena    時間: 8-9-2009 15:57

叫做見得人物多d, 人設ok靚, 但係完全無松本零士的神采....
作者: foureyesfatboy    時間: 9-9-2009 07:09

我期待.... 唔知點解一聽到yamoto首起航曲精神為之一震...做 0左 漢奸...tim.
作者: adamying    時間: 10-9-2009 02:25

人物都可以, 似乎現在的人做不出以往的松本零士的感覺出來, 日本CG都唔咁差, 不過要肯落本及做的人肯用心做先有睇頭, MacrossF CG都做得好, 現在機械方面出來效果完全冇氣勢希望遲些會更好.
作者: 虎榮    時間: 13-9-2009 10:45

引用:
原帖由 LouisLee 於 8-9-2009 00:02 發表   日本 CG 技術完全唔掂, 唔係小飛俠都唔會俾香港人拍!!!

希望小飛俠生生性性似返原著啦!

作者: 虎榮    時間: 13-9-2009 10:50

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 9-9-2009 07:09 發表 我期待.... 唔知點解一聽到yamoto首起航曲精神為之一震...做 0左 漢奸...tim.

如果咁樣都算, 咁呢度就真系大把!  睇左咁多片, 系時候重温大王佐佐木功的真本原唱啦!實在無得頂!

大王原唱英文版如下:  

It is time to go we know from the earth that we love so man the cruiser which is called YAMATO

Speeding onward toward the light for the shores of Iscander

We will save earth by our might and make the future bright

We'll return another day for we can not stay away

From the friends we left behind from the race of humankind

Leaving now the milky way marching on toward Iscander

Save the earth from each dreaded for men of space cruiser YAMATO

It is time to go we know from the earth that we love so man the cruiser which is called YAMATO

Fighting in the stars above fighting for the earth we love

Speeding onward roaring by we will return by and by

But for now we must remain we must fight endure the pain

For the hopes of those we love are with us as we fly above

Leaving now the milky way marching on toward Iscander

Save the earth from each dreaded for men of space cruiser YAMATO

作者: LouisLee    時間: 13-9-2009 13:47

引用:
原帖由 虎榮 於 13-9-2009 10:50 發表   如果咁樣都算, 咁呢度就真系大把!  睇左咁多片, 系時候重温大王佐佐木功的真本原唱啦!實在無得頂!    

宇宙戦艦ヤマト (1977.11.20)

http://www.youtube.com/watch?v=affcDxEFeIc&fmt=18

2007 Live

http://www.youtube.com/watch?v=jOsWv-ujPbE&fmt=18

作者: LouisLee    時間: 13-9-2009 13:59

宮川泰の指揮による交響組曲「宇宙戦艦ヤマト」

http://www.youtube.com/watch?v=ZdAxUVMKbCw&fmt=18

作者: LouisLee    時間: 13-9-2009 14:19

[HD] Star Blazers Rebirth / 宇宙戦艦ヤマト Promotion Video

http://www.youtube.com/watch?v=8llG4Y1ca0U&fmt=18

慘不忍睹!!!

作者: 虎榮    時間: 13-9-2009 14:46

引用:
原帖由 LouisLee 於 13-9-2009 13:47 發表   宇宙戦艦ヤマト (1977.11.20)     http://www.youtube.com/watch?v=affcDxEFeIc&fmt=18     2007 Live   http://www.youtube.com/watch?v=jOs ...

大王真系保養得好好,特別系把聲,數十年都系咁正!第二段加左管絃樂氣勢強勁!

作者: 虎榮    時間: 13-9-2009 14:47

引用:
原帖由 LouisLee 於 13-9-2009 13:59 發表 宮川泰の指揮による交響組曲「宇宙戦艦ヤマト」     http://www.youtube.com/watch?v=ZdAxUVMKbCw&fmt=18

呢個版本D前奏令人好懷念!

作者: 虎榮    時間: 13-9-2009 14:51

引用:
原帖由 LouisLee 於 13-9-2009 14:19 發表 [HD] Star Blazers Rebirth / 宇宙戦艦ヤマト Promotion Video     http://www.youtube.com/watch?v=8llG4Y1ca0U&fmt=18       慘不忍睹!!!

何止慘不忍睹!!!

直情要將畫果個...

作者: TerryBond    時間: 13-9-2009 22:43

我又覺得p是這麼差, 至少比我想像中好!!

但是我記得古代進是抱着森雪和大和號一切衝入白色慧星帝國和奸仔同歸於盡!!

為何死而復生??

作者: LouisLee    時間: 13-9-2009 23:06

引用:
原帖由 TerryBond 於 13-9-2009 22:43 發表 我又覺得p是這麼差, 至少比我想像中好!!   但是我記得古代進是抱着森雪和大和號一切衝入白色慧星帝國和奸仔同歸於盡!!   為何死而復生??

呢個係電影版結局, 電視版冇死, 同大和號飛返地球。

作者: TerryBond    時間: 13-9-2009 23:14

明白哂!! 忍吾住整番張大和號組曲聽聽先 ..............

事隔三十多年, 松本零士依然係我頭號超級偶像!!

不知幾時又有銀河鉄道999 Rebirth?

作者: LouisLee    時間: 13-9-2009 23:17

銀河鉄道 999 Rebirth 過好多次, 畫功好過大和號多多, 鐵郎變咗靚仔。

作者: TerryBond    時間: 13-9-2009 23:30

都係樣衰概鉄郎形D!! 似我呀 !!!!!!
作者: foureyesfatboy    時間: 19-9-2009 02:29

引用:
原帖由 虎榮 於 13-9-2009 14:51 發表   何止慘不忍睹!!!   直情要將畫果個...

Tiger 兄....為何慘不忍睹?

作者: 虎榮    時間: 20-9-2009 13:31

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 19-9-2009 02:29 發表 Tiger 兄....為何慘不忍睹?

我系愛之深,責之切啫!

以前套卡通個個都畫得俊俏美麗,d戰艦又有型,最緊要系雙眼充滿神彩!

依家果套d戰艦只可以有肉酸黎形容!  用色好假同失真,直情可以用核突二字概括, 最差系人物,個個雙目無神,完全沒有原著的神髓!

作者: aiselo    時間: 20-9-2009 22:08

如果玩大D,整超時空落去的話....大混亂囉﹗
作者: 幻之聖騎士    時間: 6-10-2009 18:06

引用:
原帖由 aiselo 於 20-9-2009 22:08 發表 如果玩大D,整超時空落去的話....大混亂囉﹗

又玩移民團,變相加咗Macroos落去啦~~~

作者: aiselo    時間: 8-10-2009 23:05

引用:
原帖由 幻之聖騎士 於 6-10-2009 18:06 發表   又玩移民團,變相加咗Macroos落去啦~~~

是的,因為看了戰機出場,感覺這麼似『韋基利』。

但係點解未進步到有機動戰士既,還要是新類型人呢。

明白了,最後又無啦啦走過千年女王出來,都不用打啦﹗

ko......

作者: wwl36    時間: 24-10-2009 14:22

PV2 睇著先, 遲啲找個好啲......

似乎無"大王"唱歌

係ALFEE

作者: wwl36    時間: 24-10-2009 14:38

機設.....格格不入

SUS 星人

旗艦マヤ

作者: wwl36    時間: 24-10-2009 14:39

SUS星人

SUS 戦艦

作者: wwl36    時間: 24-10-2009 14:40

ベルデル國星人

航空戦艦

作者: Anison    時間: 24-10-2009 15:05

引用:
原帖由 wwl36 於 24-10-2009 14:22 發表 PV2 睇著先, 遲孎鉽茼n......     似乎無"大王"唱歌   係ALFEE  

WHY ?!!!!!!!!!!

作者: LouisLee    時間: 24-10-2009 17:52

卡通版衰到貼地, 唯有寄望木村版!!!!

作者: TerryBond    時間: 24-10-2009 21:50

嘩!! 大和號加Alfee, 簡直是老餅同盟大回歸!!!

雖然和想像有出入!! 但每次聽到主題曲, 久違了的熱血又再有歸來的感覺!!

点都好!! 我就一定不會錯過!!

作者: 超音    時間: 24-10-2009 21:56

敵艦設計比較前衛,感覺似移動要塞多於戰艦.

人設就個人而言不喜歡,不過還有很多東西是依舊作的.

新作所加入的內容應該可以給予新鮮的感覺,令人期待.

作者: 超音    時間: 24-10-2009 22:40

唔錯喎,幾好聽呀.

由慢轉快嗰下我幾喜歡,

不過得幾句似乎小了些,

我原以為會有更多快的部分.

配在出擊片段就的確有些強差人意,

但不止一曲的,還有其他歌的嘛.

作者: 虎榮    時間: 27-10-2009 00:22

引用:
原帖由 wwl36 於 24-10-2009 22:32 發表 話噤快就有得聽 / 睇, 但..........   THE ALFEE 「この愛を捧げて」  

坦白講, 齋聽首歌唔系咁差! 但系配上大和號就完全唔系果回事! 同大王無得比!

作者: 幻之聖騎士    時間: 28-10-2009 10:08

引用:
原帖由 wwl36 於 24-10-2009 14:38 發表 機設.....格格不入   SUS 星人   旗艦マヤ http://www.yamato-movie.com/settei/image/m-sm.jpg

其實又唔係咁差啫,情況同Yamato 3一樣,暗黑星團帝國軍都係咁上下既design,個架黑色薄餅既空母,都係呢type嘢,不過當時手畫同比而家cg smooth好多,cg硬崩崩,感覺咪差d囉。

作者: foureyesfatboy    時間: 29-10-2009 02:19

引用:
原帖由 TerryBond 於 24-10-2009 21:50 發表 嘩!! 大和號加Alfee, 簡直是老餅同盟大回歸!!!   雖然和想像有出入!! 但每次聽到主題曲, 久違了的熱血又再有歸來的感覺!!   点都好!! 我就一定不會錯過!!

好一句老餅同盟大回歸.  成首感覺唔同以前不過都是良好. 雖然無咗大王個種氣勢同熱血但有了令一分"無奈感" 要打同唔想同之間個種 feel. 好想知歌詞譯去中文講乜.

引用:
原帖由 幻之聖騎士 於 28-10-2009 10:08 發表   其實又唔係咁差啫,情況同Yamato 3一樣,暗黑星團帝國軍都係咁上下既design,個架黑色薄餅既空母,都係呢type嘢,不過當時手畫同比而家cg smooth好多,cg硬崩崩,感覺咪差d囉。

有同感...都唔係太差. ..只是向直發展有大廈感 . 証明依加的設計人想法同以前唔同. 戰艦不一定是長身(地球上航行需要). 在太空航行全是不同. 關於 cg 都唔差...有新鮮感. 我 buy 不過要睇成套先知. 都係個句...唔好比先入為主影響去睇新事物...做老餅都要係新鮮老餅

作者: wwl36    時間: 5-12-2009 16:09

唔知啲老底有無得訂呢  ? 小弟要波動炮 

作者: Anison    時間: 13-2-2010 01:40

宇宙戦艦чсЬ 復活篇  挿入歌 by THE ALFEE

3:05 開始, 咁既氣勢先似樣o的

作者: LouisLee    時間: 13-2-2010 11:24

引用:
原帖由 Anison 於 13-2-2010 01:40 發表 宇宙戦艦чсЬ 復活篇  挿入歌 by THE ALFEE 3:05 開始, 咁既氣勢先似樣o的

新不如舊, 唱歌唔係越嗌得高 key 就越好!!!

作者: adamying    時間: 6-7-2010 01:56

我覺得呢段片好過復活篇多多聲.

作者: adamying    時間: 6-7-2010 02:04

我覺得彈珠機動畫畫面都比復活篇好.

作者: adamying    時間: 6-7-2010 02:06

木村加以上CG惡攪好吸引

作者: adamying    時間: 6-7-2010 02:11

睇落木村版真係比復活篇吸引.

木村版正版宣傳片

作者: adamying    時間: 6-7-2010 02:40

真係睇返舊d廣告 http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=763&extra=page%3D1

同惡攪之作 http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=13185&extra=page%3D1

都遠比復活篇吸引我.........................

作者: East    時間: 8-7-2010 18:29

倒數始動146日!!

http://yamato-movie.net/

作者: wwl36    時間: 1-8-2010 16:07

188巳有老正DVD
作者: Yamato命    時間: 1-8-2010 17:33

「SPACE BATTLESHIPヤマト」最新予告 2010-06-26

http://www.youtube.com/watch?v=PoHXxWg7pw4

好正!

作者: LouisLee    時間: 1-8-2010 18:51

引用:
原帖由 Yamato命 於 1-8-2010 17:33 發表 「SPACE BATTLESHIPヤマト」最新予告 2010-06-26http://www.youtube.com/watch?v=PoHXxWg7pw4好正!

SPACE BATTLESHIP ヤマト 予告編 宮川泰版

http://www.youtube.com/watch?v=zIAXTaxjyXU&hd=1

Space Battleship Yamato The Movie: Update!

http://www.youtube.com/watch?v=_vMIXm1Ab0U&fmt=18

有主題曲襯底, 超熱血!!!

作者: wwl36    時間: 2-8-2010 11:10

引用:
原帖由 wwl36 於 1-8-2010 16:07 發表 188巳有老正DVD

故事唔係噤差, 已大和號粉C算收貨, 戰鬥埸面唔錯 , 只係無咗女神打救  , 但結尾小弟覺得較簡單 

作者: aiselo    時間: 2-8-2010 21:57

咦﹗點解講講下,會講左真人版既﹖(明知故問)
作者: aiselo    時間: 2-8-2010 21:58

宇宙戦艦ヤマト復活篇・その魅力のすべて1/3

宇宙戦艦ヤマト復活篇・その魅力のすべて2/3

宇宙戦艦ヤマト復活篇・その魅力のすべて3/3

作者: aiselo    時間: 2-8-2010 22:01

感覺大和號變左左輪鎗,有六連發的啊.......
作者: aiselo    時間: 2-8-2010 22:05

宇宙戦艦ヤマト復活篇~序

作者: 幻之聖騎士    時間: 20-9-2010 09:57

睇咗復活篇,叫不過不失啦,但面對可以穿越時空既外星人,感覺怪怪地,古代進係艦橋度同佢對話,整個格調反而有D以夏羅古。

森雪一把年紀都要祼露,攪乜鬼......

機械設計唔錯,尤其係新移民星球既旗艦,可惜為救Yamato,比人一炮做低......

Yamato被神化係意料中事,但係表達得有D突兀,可能因為係完結篇既第一部,唔想死人住,Yamato主要人物基本係全員生還,除咗電腦部既女主管生死未卜,唉.....唔好整死佢啦,角色幾討好,但佢唔死咁古代美雪又點坐佢阿媽既位......

好多尾巴留底,點都好,希望古代進佢一家三口最後可以齊齊整整咁返地球。

作者: To-y    時間: 12-11-2010 00:48

可能諗住出第2部都唔定
作者: mike81920    時間: 10-12-2010 19:21

Try this clip, it has not been banned by officials yet ...

http://www.youtube.com/watch?v=8llG4Y1ca0U&feature=related

The HD quality is great!

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0