標題: 影の軍團(港:勇者無敵) [打印本頁]

作者: tsubaki    時間: 29-10-2006 15:18     標題: 影の軍團(港:勇者無敵)

1982年or83年左右,麗的晚上十時半之日立週三劇場:由千葉真一及JAC一眾打星主演。 故事關於伊賀和甲賀忍者之間的恩仇、加插江戶幕府的宮廷鬥爭...........
作者: spectreman    時間: 30-10-2006 16:38

作者: 高立    時間: 30-10-2006 20:24

引用:
原帖由 tsubaki 於 29-10-2006 15:18 發表 1982年or83年左右,麗的晚上十時半之日立週三劇場:由千葉真一及JAC一眾打星主演。 故事關於伊賀和甲賀忍者之間的恩仇、加插江戶幕府的宮廷鬥爭...........
千葉真一飾演"服部半藏" , 第一輯有個女成員叫"阿霧", 眼大大幾靚嫁 ! 後來佢死咗我都希 d 唔開心. 第二輯好似有"志穗美悅子", 一樣咁正呀 !
作者: tsubaki    時間: 31-10-2006 11:54

好想重播!!! 第二輯千葉的角色好似叫“拓植新八”,重有真田広之!!!
作者: spectreman    時間: 31-10-2006 12:51

引用:
原帖由 tsubaki 於 29-10-2006 15:18 發表 1982年or83年左右,麗的晚上十時半之日立週三劇場:由千葉真一及JAC一眾打星主演。 故事關於伊賀和甲賀忍者之間的恩仇、加插江戶幕府的宮廷鬥爭...........
唔怪之得我冇印象...82/83 我都唔在 HK。
作者: raymomd2003    時間: 21-8-2007 13:09

無啦啦會扮和尚!
作者: 賭俠    時間: 24-8-2007 01:08

引用:
原帖由 tsubaki 於 29-10-2006 15:18 發表 1982年or83年左右,麗的晚上十時半之日立週三劇場:由千葉真一及JAC一眾打星主演。故事關於伊賀和甲賀忍者之間的恩仇、加插江戶幕府的宮廷鬥爭...........

出左dvd box set, 訂購中, 大家有無興趣搞欣賞會

Shadow Warriors - The Complete First Season

作者: moneyismymoney    時間: 24-8-2007 19:15

在民間做草菅,接到任務就行動.
作者: monchu    時間: 6-9-2007 10:26

引用:
原帖由 高立 於 30-10-2006 20:24 發表 千葉真一飾演"服部半藏" , 第一輯有個女成員叫"阿霧", 眼大大幾靚嫁 ! 後來佢死咗我都希 d 唔開心. 第二輯好似有"志穗美悅子", 一樣咁正呀 !

我當時好細,屋企無電視,只可以聽到格離屋既電視聲,嚴格上我只係好似聽廣播劇咁,但係都聽得好開心,對呢套劇既主題曲就更加印象深刻,如果邊位有既,麻煩 可否post上,感 激無限! 多謝!

作者: 初吻    時間: 7-9-2007 01:10     標題: 經典回憶-1983亞洲電視週三劇場勇者無敵宣傳片

http://uk.youtube.com/watch?v=3HSQOyGKhLw
作者: 高立    時間: 7-9-2007 10:23

引用:
原帖由 初吻 於 7-9-2007 01:10 發表 http://uk.youtube.com/watch?v=3HSQOyGKhLw

初吻你都好勁噃 ! 咁都揾倒 !   tks !

作者: ABOY    時間: 17-5-2008 00:58

引用:
原帖由 高立 於 7-9-2007 10:23 AM 發表   初吻你都好勁噃 ! 咁都揾倒 !   tks !

I found one more

1983年 - 亞視中文台節目宣傳片 (勇者無敵)

http://hk.youtube.com/watch?v=vCLQuK-6fy8

經典回億 -1983亞洲電視勇者無敵宣傳片

http://hk.youtube.com/watch?v=GN01tbRWIrU&feature=related

作者: 虎榮    時間: 10-2-2009 03:48     標題: 影之軍團 I & II 季 DVD

呢套野我都有睇, 當年每逄播映時間, 我全家人都會痴實部電視! 但系因為電檢尺度問題, 香港版本cut左好多!   你買返個日文版或英文版就會發現呢樣野!   ATV當年好似連續播左兩季! 好好睇!   其實後來日本好似重有多1-2兩季, 可惜香港之後無播!

第一季同第二季雖然主角及部份演員相同, 但時代背景不同, 希望我d記憶同有限日文無記錯同解錯野  :

第一季的故事背景為幕府初期德川家光前後一段時間, 千葉真一所飾演的服部半蔵, 是德川家康家臣服部千戶後人, 雖屬忍者, 並非伊賀或甲賀一派, 而且同甲賀忍者有連翻激戰, 佢戲中最後死去的愛人亦是甲賀叛徒! 戲中平時為澡堂老板, 有任務就會喬裝為僧人出外, 呢個打扮其實在大江戶時代好普遍. 最後基本上絕大部份成員都能夠全身而退! 主題曲同片尾曲為渡邊荗樹所作, 勁正   前者緊張欲裂, 如果你有印象, 一定記呢個開場節奏(da da dada dadada...da da dada dadada...)後者則充滿暮色滄汒及無奈感傷的味道!

第二季的故事慘烈好多, 基本上系伊賀的復仇故事! 背景為幕府第九代將軍德川吉晴期間,千葉真一所飾演的拓植新八為伊賀忍村的領袖, 他們是伊賀僅餘的生還者, 但遭將軍一系滅族屠村, 於是他們剩下的人馬隠於市內一間居食屋,辦作男女侍應, 伺機報仇, 最後仇雖報成, 絕大部份成員均戰死沙場, 拓植新八只好暗然歸隠! 套戲仍然沿用第一季主題曲, 但片尾曲轉了, 稍有不及前作! 千葉真一於戲中還首次與第一任妻子-野際洋子同場演出, 可惜靚靚-重板慶子一出場就死! 戲中為拓植新八義姝, 我就覺得似情人多d, 因為現實中相愛又不能結合的情人, 通常都會變左乾哥乾姝!  

其實呢兩季都已經出左或將會出DVD, 可分別在美國及日本amazon.com訂購!在網站打sonny chiba 或者 千葉真一就可以找到!

第一季(豪華日文版, 精美盒裝, 加送製作簡介小冊子同原裝soundtrack cd 1 隻, 不過片尾曲因版權關系, 只得音樂, 無人聲及歌詞)    

第一季(平裝英文版, 英文配音, 附字幕)shadow warriors

第二季Box 1 (日文版 - 無任何贈品!)

第二季Box 2 (日文版) - 無任何贈品!)

作者: 虎榮    時間: 19-7-2009 06:29

影之軍團開場曲

影之軍團片尾曲「Gの祈り」 (主題曲)岡林信康主唱

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0