標題: 問 1981 (區桂芬 + 葉源春) [打印本頁]

作者: LouisLee    時間: 15-8-2008 01:27     標題: 問 1981 (區桂芬 + 葉源春)

當年嘅城市民歌, 呢首算數一數二:

http://www.youtube.com/watch?v=-OzRYbbsOL8&hd=1

曲好詞好, 純本地創作, 好過首乜鬼「昨夜的渡輪上」多多!!!!

作者: ar_woo    時間: 15-8-2008 01:41

引用:
原帖由 LouisLee 於 15-8-2008 01:27 發表 當年嘅城市民歌, 呢首算數一數二:   http://www.youtube.com/watch?v=-OzRYbbsOL8&feature=related     曲好詞好, 純本地創作, 好過首乜鬼「昨夜的渡輪上」多多!!!!

Jacky Cheung has sung it too Good song for his deep voice

作者: waikam    時間: 20-9-2008 09:59

[問]是1981年港台舉辦的民歌比賽創作組冠軍歌曲,而[ 昨夜的渡輪 ]則改自劉藍溪的[微風細雨]改編組冠軍歌曲,可以說是各有各好,當年的得獎者,除了李炳文 / 黃敏華 / 林志明,久不久出來,其他已經沒有出碟或表演了
作者: kkeeleung    時間: 20-9-2008 15:38

引用:
原帖由 LouisLee 於 15-8-2008 01:27 發表 當年嘅城市民歌, 呢首算數一數二:   http://www.youtube.com/watch?v=-OzRYbbsOL8&feature=related     曲好詞好, 純本地創作, 好過首乜鬼「昨夜的渡輪上」多多!!!!
"昨夜的度輪上" 其實係好歌, 但問题在於劉德華翻唱派台. 唱到這首歌不倫不類的. 甚之可能混淆視聽. 以為他係原唱.

作者: LouisLee    時間: 20-9-2008 19:36

引用:
原帖由 kkeeleung 於 20-9-2008 15:38 發表 "昨夜的度輪上" 其實係好歌, 但問题在於劉德華翻唱派台. 唱到這首歌不倫不類的. 甚之可能混淆視聽. 以為他係原唱.

李炳文都唔係好嘢, 五音不清, 毫無唱功可言, 原曲係首經典冧歌, 俾人填埋 D 乜鬼「生如戰士」、「披戰衣」, 搞到鬼五馬六!!!

作者: greenleaves    時間: 2-11-2008 19:43

李炳文的唱功儘管不算很好,但他的版本總比劉德華的好多了。後者真的有點不知所謂。至於填詞者馮德基,我不認識他,但平情而論,文詞相當不俗,頗有青年人的憤世嫉俗Feel。比起原來版本,又別有一番風味。我清楚記得,馮氏當年只是位十六歲唸中五的學生而已,不能太過苛求吧。我當時想,自己跟他年歲相仿,但自問寫不出這樣好的歌詞來。

作者: thfchris    時間: 21-12-2011 14:18

以前民歌比賽都係以歌曲整體作評價,並唔似現在超級巨星咁樣單睇歌手本身。

昨夜的渡輪上係一首好歌,對生活營營役役嘅大眾共鳴至甚,亦都帶挈左李先生多人認識佢。

劉華當然係唱衰左首歌,但講返轉頭,李先生唱得唔好嘅話,咁當期時搵邊一個唱會比李先生更讓聽眾震憾?民歌本意並唔係歌手唱腔嘅角力,而係講出每個人心中嘅說話。

作者: aiselo    時間: 22-12-2011 23:13

一首歌﹐好不好聽,都要在乎於聽者有沒有對那曲產生共鳴,因為如果對歌產生了共鳴,誰唱都會覺得好,加上曲中歌詞的意思,能令聽者有所認同,就會自自然然覺得不錯的了。

作者: kkeeleung    時間: 23-12-2011 01:53

白金歌手不用一定係金嗓子, 最好的曲詞, 又不一定要配完美聲線去演譯.

五音不全歌手亦可感動某些聽. 當然到要被迫要聽就係苦差.

"未唱的歌不算是隻歌". 沒有聽眾, 又如何評分.

更加難說那個那個不配唱那首歌.

比較是好的, 主觀批判亦不妨.

作者: WK1959    時間: 23-12-2011 09:09

引用:
原帖由 greenleaves 於 2-11-2008 19:43 發表    李炳文的唱功儘管不算很好,但他的版本總比劉德華的好多了。後者真的有點不知所謂。至於填詞者馮德基,我不認識他,但平情而論,文詞相當不俗,頗有青年人的憤世嫉俗Feel。比起原來版本,又別有一番風味。我清楚 ...
引用:
原帖由 thfchris 於 21-12-2011 14:18 發表  以前民歌比賽都係以歌曲整體作評價,並唔似現在超級巨星咁樣單睇歌手本身。昨夜的渡輪上係一首好歌,對生活營營役役嘅大眾共鳴至甚,亦都帶挈左李先生多人認識佢。劉華當然係唱衰左首歌,但講返轉頭,李先生唱 ...
引用:
原帖由 aiselo 於 22-12-2011 23:13 發表  一首歌﹐好不好聽,都要在乎於聽者有沒有對那曲產生共鳴,因為如果對歌產生了共鳴,誰唱都會覺得好,加上曲中歌詞的意思,能令聽者有所認同,就會自自然然覺得不錯的了。
引用:
原帖由 kkeeleung 於 23-12-2011 01:53 發表 白金歌手不用一定係金嗓子, 最好的曲詞, 又不一定要配完美聲線去演譯. 五音不全歌手亦可感動某些聽. 當然到要被迫要聽就係若差.   "未唱的歌不算是隻歌". 沒有聽眾, 又如何評分.   更加難說那個那個不 ...
以上各餅友講得對,中肯,一個作者係視乎佢嘅心情,心境,周边環境影响佢嘅作品,點解佢寫出咁嘅詞,一定有原因,边個都猜唔透嘅,一個歌者点去演譯,由聽者去接收,總会有人接受或反抗.有人批評李煜寫詞,都亡國,仲「垂淚对宮娥」,有冇搞錯呀?你明白佢嘅心境嗎?

作者: frankie    時間: 23-12-2011 12:37

[ 昨夜渡輪上 ]聽說是寫偸渡客在偸渡船(仔)上果種心情....
詞我覺得唔錯 , 唱腔我覺得"問"都唔係好
不過業餘比賽 , 好難同老牌歌手咁比較..

依家呢十年乜詞都有人填 , 粗口、鬧人 、咒人、無離頭 , 求求其其啱音就放落去...
原本旋律再好嘅歌就咁玩完...

乜乜"即使不抵 , 都要眼閉" , 我真係唔知乜野係: "不抵" ......正一垃圾 !

以前黎小田幫黃霑填"問我"last兩段嘅詞 , 就俾霑叔鬧佢d詞前後矛盾 。
依家d填詞真係乜都唔使 , 啱音就算....
作者: moneyismymoney    時間: 23-12-2011 22:48

引用:
原帖由 frankie 於 23-12-2011 12:37 發表 [ 昨夜渡輪上 ]聽說是寫偸渡客在偸渡船(仔)上果種心情....詞我覺得唔錯 , 唱腔我覺得"問"都唔係好 不過業餘比賽 , 好難同老牌歌手咁比較..依家呢十年乜詞都有人填 , 粗口、鬧人 、咒人、無離頭 , 求求其 ...
e + 好多 2 打 6 冲 4 段,真係服 o左佢,又有人聽,點到你 o吾服.

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0