標題: 1963 鐵人28 [打印本頁]

作者: admin    時間: 11-8-2006 16:58     標題: 1963 鐵人28

【本港名稱】鐵人28   【總集數】83集 【本港播放年期】19??年??月-19??年??月 【本港播放電台】不詳   【日本名稱】鐵人28號   【其他名稱】Tetsujin 28, Tetsujin 28-go, Iron Man 28 【日本播放年期】1963年10月-1965年5月   【相關網址】1.http://www.tetsujin28.tv         2.日本維基百科     【備註】請各會員開新話題或回覆你們所知的資料、回憶及感想
作者: spectreman    時間: 9-9-2006 11:45

英文叫GIGANTOR嘛!前幾年,我仲收到件生日鱆哄G一個約一尺高的上鏈模型,後面係用火石來發動噴火推進╮A好正!
作者: karmenv3    時間: 13-9-2006 10:15

spectreman 你果然利害,竟然知道叫GIGANTOR,我一直以唯叫gigantic toy,今日得解疑團,我祇你記得個細路叫亞占,同埋其中一集叫真假巨無霸,個假巨無霸,係白色的,非常深刻
作者: spectreman    時間: 13-9-2006 13:04

我始終鍾意佢叫做巨無霸,多過叫鐵人28。
作者: 紫龍    時間: 13-9-2006 19:06

http://www.i-tiffany.com/info/publish/publish071.htm
作者: spectreman    時間: 13-9-2006 20:10

LONG LIVE GIGANTOR!!!!巨無霸萬歲!!!
作者: karmenv3    時間: 16-9-2006 17:49

我都鍾意及習慣叫佢做 巨無霸,但有無人知點解無la la 會比咗個老冧twenty-eight比佢架!
作者: spectreman    時間: 17-9-2006 14:17

原創漫畫個名叫咫H28嘛!但我地自細睇RTV佢係叫巨無霸之嘛!
作者: karmenv3    時間: 19-9-2006 02:08

引用:
原帖由 spectreman 於 17-9-2006 14:17 發表 原創漫畫個名叫咫H28嘛!但我地自細睇RTV佢係叫巨無霸之嘛!
收到!明白!Thank You
作者: spectreman    時間: 20-9-2006 10:24

YOU ARE ALWAYS WELCOME!
作者: karmenv3    時間: 20-9-2006 23:33

我記得當年有一集講所有D科學家帶埋自己做既機械人去比賽,而巨無霸都有份參加,會唔會當年大會編咗28号比佢,所以叫鐵人28,有無老友知道真相,請多多指教。
作者: 杜劍龍    時間: 29-9-2006 10:47

50年前一本少年漫畫有呢d機械人參加比賽, 最後日本代表爆冷, 打敗英美等強國勝出既橋段, 可能就係現今日本汽車, 電子, 電器等等能夠領導世界既原因! 當年睇過鐵人28既日本細路就立下志願要為國家創一番景象! 當年毛主席提出晚"超英趕美"我地中國做唔到. 架仔靠鐵人28做到! 如果幾10年前中國有本機械人漫畫叫"長征7號', 參加比賽打敗英美既機械人同日本既鐵人28, 我地可能仲勁過日本!
作者: karmenv3    時間: 1-10-2006 01:47

引用:
原帖由 杜劍龍 於 29-9-2006 10:47 發表 50年前一本少年漫畫有呢d機械人參? 當年睇過鐵人28既日本細路就立下志願要為國家創一番景象! 當年毛主席提出晚"超英趕美"我地中國做唔到. 架仔靠鐵人28做到! 如果幾10年前中國有本機械人漫畫叫& ...
老友,不如個名改長江1号,好似勁過長征7號'喎!
作者: spectreman    時間: 15-10-2006 16:37

引用:
原帖由 karmenv3 於 1-10-2006 01:47 發表 老友,不如個名改長江1迭A好似勁過長征7號'喎!
穨鼣ㄚY巨無霸最深入民心!GIGANTOR FOREVER
作者: karmenv3    時間: 16-10-2006 04:03

引用:
原帖由 spectreman 於 15-10-2006 16:37 發表 穨鼣ㄚY巨無霸最深入民心!GIGANTOR FOREVER
Yes I support
作者: spectreman    時間: 16-10-2006 08:26

引用:
原帖由 karmenv3 於 16-10-2006 04:03 發表 Yes I support
多謝支持!
作者: 杜劍龍    時間: 16-10-2006 23:37

係呀, 以前我d師兄都教我叫佢做巨無霸. 識巨無霸呢個名既絕對係fans 中既 fans! 強!
作者: karmenv3    時間: 19-10-2006 01:36

引用:
原帖由 杜劍龍 於 16-10-2006 23:37 發表 係呀, 以前我d師兄都教我叫佢做巨無霸. 識巨無霸呢個名既絕對係fans 中既 fans! 強!
劍龍兄,不要客氣,如果你早出世十年,都一定知道巨無霸.,無形脚,虎霸王等名稱,我們只是比你年紀較大而巳
作者: spectreman    時間: 19-10-2006 16:12

引用:
原帖由 karmenv3 於 19-10-2006 01:36 發表 劍龍兄,不要客氣,如果你早出世十年,都一定知道巨無霸.,無形遄A虎霸王等名稱,我們只是比你年紀較大而巳
That's why this forum is called OLDCAKE
作者: karmenv3    時間: 21-10-2006 01:19

引用:
原帖由 spectreman 於 19-10-2006 16:12 發表 That's why this forum is called OLDCAKE
Yes I agree
作者: ak96    時間: 21-10-2006 12:17

引用:
原帖由 spectreman 於 13-9-2006 13:04 發表 我始終鍾意佢叫做巨無霸,多過叫鐵人28。
我都係!!
作者: spectreman    時間: 21-10-2006 12:59

...GI..GAN...TOR.......GI...GANNNN........TOR.... I was far too young to remember the lyrics when I watched this cartoon and all I can remember is the first two words of this OP in English.
作者: killero    時間: 21-10-2006 13:21

係呢,記唔記得後期會出現真假 28號既??
作者: spectreman    時間: 21-10-2006 15:36

引用:
原帖由 killero 於 21-10-2006 13:21 發表 係呢,記唔記得後期會出現真假 28號既??
You're right. There was a copy Gigantor sent from the enemy.
作者: 杜劍龍    時間: 27-10-2006 14:13

http://www.vstone.co.jp/top/products/robot/TV_T28/t28_about.html HKD $25,000 !!! 我估全個forum只有 spectreman 大哥有錢買呢隻野玩! Spectreman 大哥, 買左借黎玩呀!
作者: spectreman    時間: 27-10-2006 14:29

引用:
原帖由 杜劍龍 於 27-10-2006 14:13 發表 http://www.vstone.co.jp/top/products/robot/TV_T28/t28_about.html HKD $25,000 !!! 我估全個forum只有 spectreman 大哥有錢買呢隻野玩! Spectreman 大哥, 買左借黎玩呀!
No la, you overrated me la. I have one very similar but need to make it move by a metal key. This one is simply controlled by remote control box, exactly like how Gigantor was being monitored in the cartoon. 25 grams.... far too expensive. Anyway, thanks for the lead
作者: 高立    時間: 13-11-2006 12:16

鐵人28 真人版 ! http://blogs.yahoo.co.jp/yosid/39103842.html
作者: 杜劍龍    時間: 13-11-2006 15:39

原來日本殘片年代都拍過兩大經典, 小飛俠同鐵人28! 經典! 冇出口原因只有一個, 太低B!
作者: karmenv3    時間: 22-11-2006 00:32

引用:
原帖由 高立 於 13-11-2006 12:16 發表 鐵人28 真人版 ! http://blogs.yahoo.co.jp/yosid/39103842.html
喂!老友,你唔講,我巳唯佢係鋼鐵老師嘅親戚
作者: toby    時間: 25-11-2006 10:56

當年的"特撮"果然有"諗頭"!可能成本問題或技術問題...最少有好開始, 香港現在夠有錢有經驗啦,但從沒見過有睇頭的港式巨大機械人在熒幕上出現!!!
作者: toby    時間: 27-11-2006 10:58

引用:
原帖由 杜劍龍 於 27-10-2006 14:13 發表 http://www.vstone.co.jp/top/products/robot/TV_T28/t28_about.html HKD $25,000 !!! 我估全個forum只有 spectreman 大哥有錢買呢隻野玩! Spectreman 大哥, 買左借黎玩呀!
這個東西要HK$25,000-?!! 係好靚~~動作好完滑...但不能跑,不能跳...只能原地做動作, 不值HK$25,000-吧?!! 如果肯使錢,攞唻收集其他珍藏好過啦~~~
作者: Chan01chan    時間: 29-11-2006 17:28

My recent upload : Battle scene of 鐵人28 http://www.youtube.com/watch?v=ooma9dvfZwk Hope you like it.
作者: 紫龍    時間: 4-12-2006 18:43

引用:
原帖由 Chan01chan 於 29-11-2006 17:28 發表 My recent upload : Battle scene of 鐵人28 http://www.youtube.com/watch?v=ooma9dvfZwk Hope you like it.
無記星期六日下午三點半
作者: 杜劍龍    時間: 5-12-2006 16:26

星期日都又做架!
作者: 紫龍    時間: 9-12-2006 10:46

小朋識控制鐵人28
作者: WK1959    時間: 7-2-2007 01:11

GIGANTOR--當年主題曲常唱的一句,巨無霸改得好,好貼題,而家乜都要正名,冇哂味道....
作者: WK1959    時間: 22-2-2007 01:23

以前睇巨無好有氣勢,奏起主題曲,真的不得了.
作者: karmenv3    時間: 22-2-2007 02:48

最勁係佢舉起双手畤,後面背境又發光,D音樂又好似行雷,勁!
作者: vvwawa    時間: 22-2-2007 10:10

簡單得黎又打得勁,行雷咁聲好有震撼力,那時好有吸引力.
作者: 杜劍龍    時間: 27-2-2007 11:30

我個Friend大讚新版鐵人28, 你地有冇睇呀?
作者: Anison    時間: 27-2-2007 14:03

有,劇情演繹得很細膩而且有深度. 戰鬥場面不算多但有張力, 背景音樂也相當好, 但覺得不合小朋友看.
作者: 紫龍    時間: 28-2-2007 11:35

間中有睇。
作者: 杜劍龍    時間: 1-3-2007 11:04

睇黎真係唔錯喎.
作者: 細拉    時間: 1-3-2007 13:12

引用:
原帖由 Anison 於 27-2-2007 14:03 發表 有,劇情演繹得很細膩而且有深度. 戰鬥場面不算多但有張力, 背景音樂也相當好, 但覺得不合小朋友看.
完全同意。另一方面,畫功、主題音樂等等,都盡量呈現/保持番「果個年代」的感覺、味道,沒有刻意/夾硬「現代化」。雖然不是經常收睇,但每次欣賞完畢,都不禁要點頭一讚。 劇情真的很「成年人」 - 21 世紀版巨無霸的敵人,不是一味的邪惡,有時都會對身處的世界非常的無奈。也許,這更為切合老餅的心態 ......
作者: Anison    時間: 1-3-2007 14:10

今個月仲有新的電影上映 白昼ソ残月 http://www.tetsujin28-movie.com/
作者: 矢作省吾    時間: 6-3-2007 10:13

剛剛租咗舊年隻Movie:「鉄」+「勇気」 『鉄人28号』, 仲未睇.... 同個仔睇完後, 再話比大家知好冇睇。
作者: vvwawa    時間: 6-3-2007 10:52

引用:
原帖由 矢作省吾 於 6-3-2007 10:13 發表 剛剛租咗舊年隻Movie:「鉄」+「勇気」 『鉄人28号』, 仲未睇.... 同個仔睇完後, 再話比大家知好冇睇。
此片拍攝不錯,但乜都慢吞吞,真失望,睇卡通好過.
作者: 超人兄弟    時間: 7-3-2007 21:01

日本仔將囓d通片做成CG就好差好弱......好多片都係咁,例如: 卡新,惡魔人等.........唉..真係唔知點解!!! 外國就做得好好!希望日本仔學黻.....因為呢囓d通係寶蟀[.....做得好又可以賺大錢.....又可以衝出國際.....卡通又完美!!
作者: vvwawa    時間: 8-3-2007 01:15

超人兄弟講得對,美國人翻拍七俠四義,又出名過原本果套,翻拍用心棒又一樣,不過係有買版權,而家無間道一樣.....
作者: 超人兄弟    時間: 8-3-2007 09:06

咪係....!日本仔又唔係冇錢.....,糟蹋哂灠篫_!!唉.............................失望.....失望
作者: 矢作省吾    時間: 8-3-2007 11:10

睇完覺得套嘢悶咗D,冇驚喜! 乜嘢唔用武器嘅拳頭交叫「回歸原點」…查實就係冇計!! 不過總好過香港人拍特區區寶「中華英雄」!!
作者: 特撮狂    時間: 8-3-2007 23:36

引用:
原帖由 矢作省吾 於 8-3-2007 11:10 發表 睇完覺得套嘢悶咗D,冇驚喜! 乜嘢唔用武器嘅拳頭交叫「回歸原點」…查實就係冇計!! 不過總好過香港人拍特區區寶「中華英雄」!!
反而看tvb現在播套動畫版會有驚喜,但劇情就較深,我地的年紀會明解過小朋友
作者: 紫龍    時間: 11-3-2007 19:39

這卡通很強烈的反戰訊息,應該值得安倍他反省,不過,他們永遠不會反省
作者: Anison    時間: 2-4-2007 14:10

TV版剛剛星期日做完,黎緊星期六10:30會做

電影版"鐵人28", 係CG個套

作者: 特撮狂    時間: 3-4-2007 00:21

引用:
原帖由 Anison 於 2-4-2007 14:10 發表 TV版剛剛星期日做完,黎緊星期六10:30會做電影版"鐵人28", 係CG個套
這套嘛....還是算了吧....haha
作者: vvwawa    時間: 3-4-2007 00:51

日本仔有好多好野,但永遠拍不好,浪費....
作者: 二阿哥    時間: 9-7-2007 15:34

以前係麗的做時就叫<巨無霸>,鉄人28號係好後期在無記做時先叫嘅。  Ar!差唔多同期有本講機械人嘅漫畫叫<先鋒號>,有冇 brother 記得。
作者: 高立    時間: 9-7-2007 15:59

1960年真人版鐵人28, (同場仲有59年真人小飛俠添)

http://blogs.yahoo.co.jp/kk12120928/20089578.html

作者: 二阿哥    時間: 11-7-2007 13:04

有<巨無霸>及其他 70 年代机械人卡通 OP

http://www.youtube.com/watch?v=vMeT4gyksW0

作者: kyyung    時間: 13-7-2007 03:39

鐵人28……記憶中是大鐵人17做完後沒多久開始播的,大約是77-78左右吧……是不是首播便不知道了……人家當年才3歲……[不對,按現在的計算方法那是我前世死亡前12年……XD ]
作者: 二阿哥    時間: 17-7-2007 13:08

這是小時候麗的有線電視<巨無霸>片頭主題曲,絕對'原始'。

http://www.youtube.com/watch?v=jZmSFmDyE7A

作者: moneyismymoney    時間: 18-7-2007 23:17

真令人壞念,小時集集追,巨無霸一名無得改.
作者: 劉華    時間: 5-2-2008 02:10

RTV 當年編名  巨無霸  很貼切!

good ! 還有人記得無形腳,虎霸王(在雷台打摔角的卡通片)
金達 同 飛斧神童 有印象嗎?

作者: 特撮狂    時間: 5-2-2008 22:49

引用:
原帖由 劉華 於 5-2-2008 02:10 發表 RTV 當年編名  巨無霸  很貼切!good ! 還有人記得無形腳,虎霸王(在雷台打摔角的卡通片)金達 同 飛斧神童 有印象嗎?
"飛斧神童"小時候在香港有在戲院上映過, 我哭求家人帶我去睇的, haha, 有冇大大有看過呢 ?
作者: CKCK    時間: 5-2-2008 23:39

引用:
原帖由 特撮狂 於 5-2-2008 22:49 發表 "飛斧神童"小時候在香港有在戲院上映過, 我哭求家人帶我去睇的, haha, 有冇大大有看過呢 ?

http://oldcake.net/viewthread.php?tid=5014&highlight=%AD%B8%A9%F2%AF%AB%B5%A3

作者: 特撮狂    時間: 7-2-2008 13:00

係佢啦,係佢啦,謝謝CKCK 大大 !!
作者: 劉華    時間: 8-2-2008 02:41

就是這套啦 ! 飛斧神童  多謝 CKCK 兄 !

當時很細個,在麗的只看過一次,只知道講忍者,個飛斧好犀利,也用繩學著玩。

作者: easy2828hk    時間: 22-4-2008 14:09

原來叫巨無霸ga?=]
我都唔知鐵人28係咁多年前鴷d通
因為有線兒童台鶧}有買過謎
鶧}集集都睇,但成10年前,我都唔係好記得d劇情lo!
作者: LouisLee    時間: 30-4-2009 19:45

引用:
原帖由 細拉 於 1-3-2007 13:12 發表

完全同意。另一方面,畫功、主題音樂等等,都盡量呈現/保持番「果個年代」的感覺、味道,沒有刻意/夾硬「現代化」。雖然不是經常收睇,但每次欣賞完畢,都不禁要點頭一讚。 劇情真的很「成年人」 - 21 世紀版巨無霸的敵人,不是一味的邪惡,有時都會對身處的世界非常的無奈。也許,這更為切合老餅的心態 ......

不過 2004 版鐵人 28 號都有唔少失誤, 最大問題係年份設定係 1955 - 1956 年間, 但係東京塔竟然已經起緊, 仲有係有好多汽車係六、七十年代款式, 但係 D 電腦又太古老, 全部用真空管, 其實 NEC 早在 1954 年已經生產半導體......

故事唔錯, 但係就認真兒童不宜, 最大問題係正太郎有自殺傾向!!!

作者: SIG    時間: 7-5-2009 17:58

引用:
原帖由 killero 於 21-10-2006 13:21 發表 係呢,記唔記得後期會出現真假 28號既??

請問有邊位有過漫畫真假巨無霸嗰集,金田正太郎被壞人換走左個假巨無霸,之後真假相撞個假嘅撞散晒後跟住點埋尾,求求好心人解答小弟心中多年嘅疑問,感激不盡! fficeffice" />

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0